Zodra we het bumpy-road jaar 2020 hebben afgevinkt, staan de goede voornemens stipt op 1 januari op de stoep. Vol frisse moed gaat tout – nou ja, bijna tout – Nederland aan de schone lei. Naarmate we langer in de roaring 20’s zitten, worden het steeds vaker duurzame voornemens. Voornemens met een licht- of donkergroen randje, waarmee je goed doet voor jezelf en onze prachtige planeet. Zo op de valreep van het jaar is dit het moment om je over je groene goede voornemens voor 2021 te bekokstoven óf nieuw leven in te blazen. Nog een zetje nodig? Alstu, voornemens in alle soorten en maten.
Goede voornemens, zo houd je ze wél vol
Stoppen met roken. Vaker de sportschool induiken voor jumping jacksessies, squads en burpees. Een paar (kerst)kilo’s kwijtraken. Minder vaak wijnen, wijnen, wijnen (of bieren, cocktailen). En zo kunnen we er nog wel een paar opdreunen. Oké gaan we doen. Hoe goed bedoeld ook, het gros strand ver voor de finish, net na de startlijn. Nog voordat januari voorbij is, is de handdoek in de ring gegooid. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ze wel te laten slagen en je automatische piloot te resetten. Geef jezelf zo’n 2 à 3 maanden en het komt meer en meer in je systeem.
#1: Maak je (groene) goede voornemens positief
Voor de positivo’s is dit de standaard, voor de rest van Nederland: zorg ervoor dat je je intentie(s) positief formuleert. Dit blijkt namelijk volgens wetenschappelijk onderzoek te werk om je aan goede gedrag te houden. Zeg dus liever niet dat je nooit geen vlees meer mag eten, nooit meer een sigaret mag aanraken of doordeweeks ‘s avonds languit op de bank er nooit geen snackfestijn meer van mag maken.
Draai het om. Kijk naar de andere kant van de medaille en dus naar wat het je oplevert. “Ik wil een frisse adem, meer lucht, de kans op nare kwaaltjes verkleinen en meer geld aan het einde van de maand overhouden.” Of: “Ik wil creatief op zoek gaan naar vleesvervangers, zodat ik mijn sustainable steentje aan m’n eigen gezondheid en die van de natuur kan bijdragen.”
#2: Blijf realistisch, houd het behapbaar
Houd je doel(en) realistisch. Als je van niet sporten naar 5 keer in de week je in het zweet wil werken, dan is de kans veels te groot dat het ‘m niet wordt. Beter om het terug te schroeven naar wekelijks 1 à 2 keer. Mocht je de smaak eenmaal te pakken hebben, dan kan je doorschakelen en jezelf blij verrassen.
#3: Reminder
Herinner jezelf dag in dag uit aan je (groene) goede voornemen(s). Zet bijvoorbeeld een reminder in je telefoon of computer en markeer een moment in je agenda. Je kan ook in de weer gaan met post-its, maar als je het op een groene(re) boeg wil gooien, dan kan je het beter op de digitale tour houden.
#4: Spread the word
Je kan je groene goede voornemens voor jezelf houden, je kan ze ook delen met je vriend(in), moeder, vader, familie, collega. Zodra zij weten dat je vaker vegetarisch wil eten, dan kunnen ze je eraan herinneren. Of zelf een vega maal uitserveren. Spreek je het uit, dan heb je 80% meer kans dat je voornemen een succesverhaal wordt. Iets met sociale druk en extra support als je een mental breakdown hebt.
#5: Nighty night
Om je wilskracht op peil te houden en dus om je aan je goede voornemen(s) te houden, is een goede nachtrust essentieel. Pak je niet genoeg nachtelijke uurtjes mee, dan blijkt de werking van de prefrontale cortex verstoord te raken. Dit gebied in onze hersenen is verantwoordelijk voor het stellen van doelen, het maken van beslissingen en impulscontrole.
#6: Go, go, green
We moeten bekennen dat we deze zelf aan het lijstje hebben toegevoegd. Want zeg nu zelf, als je weet dat je met je groene goede voornemen(s) niet alleen jezelf, maar ook je medemens, het milieu en het dierenrijk een positieve opkikker geeft, dan wil je wel.
Bonustip: begin na de vakantie
Leuk hoor zo aan het begin van het nieuwe jaar met een frisse set aan voornemens van start te gaan. Maar wat blijkt? Januari blijkt de slechtste maand te zijn om ermee te beginnen. De slechtste! Althans, als we de onderzoeksgegevens van StickK mogen geloven. Je kan beter beginnen als je net terugkomt van vakantie (voor de meesten in augustus) en je sowieso even uit je routine bent. Eén om te onthouden.
Groene goede voornemens waar je aan kan denken
Mocht je zoiets hebben van ‘ik wil graag groener leven alleen waar te beginnen?’, we’ve got you covered met deze dosis groene goede voornemens. Cherrypick je favoriet(en) er tussenuit en ga ervoor! Of je hangt er niet het label ‘groene goede voornemens’ aan en gaat er alsnog iets mee doen, kan natuurlijk ook.
#1: Groene daad met je portemonnee
Je kan met je portemonnee je stem laten horen en negatieve impact voor jezelf (lees: ha extra moneys) en de aarde verkleinen. Hoe? We hinten op bankieren bij een duurzame bank en je laten verzekeren bij een planet proof verzekeraar. Want ja, die zijn er. En steeds meer zelfs. Zonder zelf ook maar iets te hoeven doen, investeert je bank niet in wapenhandel, kinderarbeid en vervuilende fossiele brandstoffen. Neen, er wordt alleen goeds met je geld gedaan.
Waar overstappen als een enorme berg kan aanvoelen, blijkt niets minder waar te zijn. Je kan – in het geval van ASN Bank – zelfs gebruikmaken van een heuse overstapservice. Kleine switch, grootse impact. En als je dan toch zo lekker aan het vergroenen bent, dan kan je gelijk swipen naar groene stroom (en LED-lampen).
#2: Bespaar geld, spaar het milieu
Wie weet wil je in 2021 aan het einde van de maand wel extra geld overhouden in plaats van andersom. Kan met een paar simpele swaps geregeld worden. Bezuinig bijvoorbeeld op je energierekening. Of positief geformuleerd: “Met het geld dat ik door mijn lagere energierekening overhoud, ga ik nieuwe herinneringen maken.” Van vaker de was uithangen op een droogrek tot vaker een warme wollen trui aantrekken als je het in huis fris hebt.
Lees ook: 22x duurzame bespaartips om geld te besparen en het milieu te sparen
#3: Hand op de knip
Spul over spul. Er is best wat om te doen, zeker in een tijd waarin de postbezorgers het aantal pakketten niet aan kunnen. We shopaholicen er wat vanaf online. Herkenbaar? Dan kan het maar zo zijn dat jij je groene goede voornemens in de richting van minder spullen kopen ligt. Of positief geformuleerd: “Als ik iets in mijn winkelmandje leg, dan is het écht iets wat ik nodig heb. Anders houd ik mooi de hand op de knip en houd ik extra (spaar)geld over. Let’s make new memories!
Minder spullen in huis halen (of voor tweedekansjes en vintage gaan) is 1, meer spullen uit huis doen is 2. Ook in die hoek kan je je groene goede voornemens zetten als je je levensstijl wil verduurzamen. Als je de weg van een bewustere lifestyle wil inslaan. Puilt bij jou de binnenboel behoorlijk uit? Sla eens wat vaker aan het ontspullen. Welke spul ligt al tijden stof te happen, terwijl iemand anders er nog veel plezier van kan hebben? Wie weet wordt 2021 wel het jaar voor jou dat je vaker bij vintage shops en kringloopwinkels aanklopt.
Lees ook: 7 tips om the ontspullen the green way
#4: Elk seizoen in het groen
Groene goede voornemens kan je natuurlijk ook heel letterlijk nemen. Wie weet vind jij dat je weleens wat meer tijd in de natuur wil doorbrengen. Iets vaker met de fam, de buuf, vriend(in) of collega microben opsnuiven. Even niet turen(luren) op je telefoonscherm, maar naar de flora en fauna die ons land rijk is. Een heerlijk uitje dat volgens onderzoek van de Britse University of Exeter mega invloed op onze gezondheid (bye bye stress) en gemoedstoestand heeft. En ondanks dat ons kikkerlandje klein van stuk is, hebben we ontzettend veel knappe buitenplekken. Hups, in de benen om Hollands natural beauty te spotten!
Om nog even in het groene thema te blijven. Wie weet wil jij je groene vingers vaker in de grond laten wroeten. Hoé leuk is het als je een tuin of balkon hebt om je eigen moestuin te hebben. GO? Dan wil je de app Moestuinder hebben. Hierin zie je precies wat je het best wanneer kan zaaien. Nog een groentje? Ook daar is aan gedacht. De app geeft verzorgingstips, dus dan kan het niet anders dan een groen geheel worden.
Lees ook: Duurzaam tuinieren, zo creëer je je eigen groene oase
#5: Gouden daad is goud waard
Zou je een willekeurige voorbijganger vragen wat zijn of haar goed voornemens voor het nieuwe jaar zijn, dan is de kans groot dat je regelmatig ‘vrijwilligers werk doen’ of ‘een goede daad verrichten’ hoort vallen. Het kan ‘m al in de meest kleine dingen zitten. Spread the happiness. Van een middagje koffie schenken in het verzorgingstehuis tot de moestuin van de zieke buurman onderhouden, (plastic) waste verminderen, vaker afval prikken met like-minded natuurliefhebbers en vaker iets na de houdbaarheidsdatum eten.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene merken en producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Querien’s Premium of Regular Box tot O&N-BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.