Kleding. Het draagt bij aan onze identiteit, hoe je in je vel zit en wat voor eerste indruk je achterlaat. Tot zover de positieve noot. Zoom je namelijk in op de kledingbranche, dan is het fast fashion wat de klok slaat. Collecties worden in sneltreinvaart vernieuwd. Winterjassen worden na een seizoen ingeruild voor een nieuwe. T-shirts zijn soms nog goedkoper dan een vers gebakken brood. En kledingmakers werken in erbarmelijke omstandigheden voor een skinny loon. Fast fashion dus. Dat zit toch heel niet lekker? Gelukkig is er een waslijst aan duurzame kledingmerken die voor de tegenbeweging ‘slow fashion’ kiezen. Da’s pas lekker shoppen!
Fast fashion versus duurzame kledingmerken
Shoppen en een duurzame insteek van je dagelijkse leven. Klinkt wat tegenstrijdig? Gaat dat juist niet samen met minimaliseren? Nee hoor, die keuze laten we aan jou. Wat ons betreft zit het ‘m in het maken van weloverwogen keuzes. Bewuste keuzes tussen bijvoorbeeld vallen voor fast fashion of slow fashion items. Bij die eerste draait het om zo goedkoop mogelijk meerdere collecties per seizoen produceren, waarbij de vervuilende productie vrijwel altijd in een lagelonenland is gevestigd. Staar je niet blind op de prijs, dat is namelijk vaak een oneerlijke raadgever. Slow fashion doet het liever the green way: eerlijke, planeetvriendelijke productie voor mens en milieu.
Het lijkt zo’n onschuldige, geluksmakende bezigheid dat shoppen, totdat je je er meer in gaat verdiepen. Als er namelijk één branche is die heel vervuilend is en een mega bijdrage aan de totale CO2-uitstoot levert, dan is het wel de fast fashion scene. Een sector met feiten die er niet om liegen.
Neem alleen al een jeans. Volgens stylisten een musthave in elke kledingkast. Maar wat nu als je weet dat er voor een gemiddelde spijkerbroek ruim 10.000 liter water nodig is, er voor de product van katoen veel chemische bullsh*t wordt gebruikt, en ze verantwoordelijk zijn voor een CO2-uitstoot om ‘u’ tegen te zeggen. En dan hebben we het pas alleen over de impact van de gemiddelde jeans op de aarde. Niet te bevatten bizarre aantallen!
Photo credit: De Verborgen Impact
Kopen, dragen, wassen en weg ermee
De fast fashion draait op de koopjesjagers, op SALE! Hoe dan dat t-shirt zo goedkoop kan zijn als een cappu met havermelk? Iemand moet de prijs betalen zou je zeggen. En dat gebeurt dan ook. Zowel de hardwerkende kledingmakers die dagelijks minimaal het klokje rond maken (laten we vooral niet wegkijken voor de hartverscheurende kinderarbeid) tot de natuur die het te verduren heeft door de vervuilende industrie.
Zoals National Geographic in onderstaande video simplistisch uitlegt kan het tij eenvoudig worden gekeerd. Kan jij met je kleding in iets meer (of juist minder) dan een vingerklik een groene swipe maken. Zo hoef je niet bij te dragen aan de vervuilende massaproductie die samenhangt met fast fashion. Slow fashion en duurzame kledingmerken zijn het antwoord!
Lees ook: Duurzaam wassen versus ‘normale’ wasjes draaien, dit wist je nog niet
Duurzame kledingmerken zitten als gegoten
Time to change! Waar het tot jaren geleden knap lastig was om duurzame kledingmerken in (online) kledingrekken te spotten, is het anno 2020 meer en meer terrein aan het winnen. Het verovert in raptempo de harten van green-minded Nederland (en de rest van de wereld doet met ons mee), nu de vuile was over de kledingbranche de vuile buiten wordt gehangen.
Leuk hoor dat duurzaam shoppen, alleen waar doe je dat? We hebben een waslijst (yasss, dat is ‘t) aan duurzame kledingmerken voor je op een rij gezet. Van brands met NL roots tot internationale changemakers.
9x duurzame kledingmerken met oer-Hollandse roots
Laten we lekker dichtbij huis beginnen. Wel zo groen. Want wat hebben we een kanjers hier in ons kikkerlandje rondlopen die het verschil willen maken. Die ver weg willen blijven van die vervuilende fast fashion. Komen ze – in willekeurige volgorde – voor je:
Duurzame kledingmerken #1: Alchemist
We blijven voor de duurzame kerstoutfit nog even in de hoek van Neerlands trots: Alchemist. Een Nederlands duurzaam modemerk dat onder fair trade omstandigheden produceert en zo veel mogelijk natuurlijke, duurzame materialen gebruikt. En ja, daar hangt een prijskaartje aan. Maar dan heb je ook wat. “Alchemist, not just pretty, but fair. Our mission is to combine luxury fashion with an ethical lifestyle.
Duurzame kledingmerken #2: Kuyichi
Dit Hollandse merk was er al vroeg bij, doordat ze zo in shock waren van de omstandigheden in de fashion scene. Bar en boos. Ruim 20 jaar geleden waren zij de pioniers die denim van biologisch katoen en zonder chemicaliën en 100% organic maakten. Daarbij hadden ze niet alleen oog voor het eindresultaat, maar juist ook voor de werkomstandigheden van de katoenboeren. En dan zijn ze ook nog zo transparant als wat over hun productieproces. Je zou er spontaan van achter je pc of smartphone van gaan klappen. P.s. Sinds 2016 is Kuyichi in handen van do-gooder Floortje Dessing en haar compagnon.
Duurzame kledingmerken #3: Teym
Teym is een leukerd! Voor hen geldt, we quoten: ‘no seasonal collecitons, no waste.’ Voor hen draait het om kwaliteit en knap design. Overhypte collecties die per seizoen (of zelfs tijdens) wisselen, doen ze niet aan. Wat betreft de productie houden ze het lekker binnen de grenzen van Europa en zorgen ze dat de makers krijgen wat ze verdienen. Daarbij heeft het sustainable kledingmerk het niet zo op tussenpartijen. Zij zijn liever direct in touch met de consument. Zo besparen ze veel retailkosten en kunnen ze zich vollebak focussen op hun producten en het productieproces. Creatie die vanuit het Amsterdamse atelier gebeurt. Told ya, ze zijn leuk!
Duurzame kledingmerken #4: Reflektor
Eerlijke kleding. Geen kinderarbeid. Minder watergebruik door biologisch katoen. Het gaat hen alleen om stylishe kleding en moeder natuur. Kijk aan, dan ben je lekker groen bezig! De complete collectie mag met trots het Fair Wear Foundation dragen. Waar ze kunnen pakken ze het zo duurzaam mogelijk aan. Zelfs in de bedrukking! Zo worden er inktsoorten gebruikt die niet op basis van plastics, maar op waterbasis zijn gemaakt.
Duurzame kledingmerken #5: ARMEDANGELS
‘Fairness is never out of fashion.’ Als je daar als duurzaam kledingmerk voor staat, dan snap je het. Klimaatneutrale kleding waar een eerlijke prijs voor wordt betaald, en de natuur niet de hoofdprijs voor hoeft te betalen. Ze laten de trends voor wat ze zijn en houden het lekker bij eigentijdse items die niet gevoelig zijn voor de alsmaar veranderende tijdsgeest. Fair fashion in plaats van fast fashion, dat is waar ARMEDANGELS met ziel en zaligheid voor strijd. Dag in, dag uit. En dat is ook waarom ze een scala aan duurzame keurmerken hebben gekregen. Wij. Zijn. Fan!
Duurzame kledingmerken #6: Goat Organic Apparel
‘No nonsense, just honest.’ Da’s hoe de twee vlotte Nederlandse meiden achter Goat Organic Apparel zichzelf het liefst voorstellen. Je nieuwe go to merk als je nieuwe basics nodig hebt. Organic essentials waar je jaren plezier van gaat hebben. En verder? Volledig vegan, biologisch, ethisch verantwoord en bij de productie wordt zo min mogelijk energie gebruikt en afval geproduceerd. Heb je ‘m genoteerd?
Duurzame kledingmerken #7: Unrecorded
Jolle en Daniel, twee buddies die klaar waren met de nummer drie meest vervuilende industrie ter wereld. Dat moét anders, dat kán anders. Voor Unrecorded draait het om duurzame stoffen in the mix met duurzame productieprocessen. Alle materialen zijn GOTS-gecertificeerd, oftewel er is oog voor het milieu én de sociale kant van de productie. Een groen productieproces dat in Portugal is gestationeerd. Unisex, basic items die geen geheimen met zich meedragen!
Duurzame kledingmerken #8: ORTHODOXX
Amé en Zoë, twee Hollandse ladies die sinds begin 2020 on a sustainable mission zijn. ORTHODOXX is de naam. Ontstaan vanuit het doel om consumenten kwalitatief hoogwaardige kleding in een regenboog aan kleuren aan te bieden. En daarbij items die stuk voor stuk op een ethisch verantwoorde manier worden gemaakt. Verwacht een basic merk dat niet van de patronen, de tierelantijntjes of poespas is. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘We are convinced that the combination of a clean design and a vibrant color leads to a beautiful synergy and creates a strong and powerful appearance.’
Duurzame kledingmerken #9: The Confidante Spirits
De lijst met duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem sluiten we af met een spetter. Vriendelijk geprijsde fair fashion voor dames, dat is waar het charmante Nederlandse The Confidante Spirits voor staat. Een heuse ladies magnet als je het ons vraagt. Dat zit ‘m deels in de basic modellen met sexy touch, en deels (natuurlijk) in het allround eco karakter. Budget-wise karakter moeten we zeggen. Tuurlijk haalt het niet de petieterige prijzen van Primark, H&M of Zara. Wat het wel haalt is een dikke tien op de schaal van duurzaamheid. Duurzame materialen, eerlijke lonen
Photo credit: HUND HUND
4x Duurzame kledingmerken van buiten NL
Nu zijn er heel wat groengezinde ondernemers met Nederlandse roots die de fast fashion industrie het gras voor de voeten wegmaaien. Iets wat we alleen maar kunnen toejuichen, want hé wat zijn ze lekker bezig! Maar er zijn nog veel meer duurzame kledingmerken hun planet proof ding aan het doen. Daarom vullen we de waslijst aan duurzame kledingmerken graag aan met een paar internationale, eco conscious goeddoeners. Wederom in willekeurige volgorde voor je gecherrypickt:
#1: Thinking MU
Thinking MU brengt met verve Spaans temperament in je kledingkast aan. Een best catchy modelabel dat voor fairtrade, duurzaam en natuurlijk gaat. Oh en best betaalbaar, dat zijn ze ook. Dus wie dacht dat duurzame kledingmerken alleen voor basics gaan, zit er goed naast. Kekke printjes, kleurrijke stoffen en mooie materialen van biologisch katoen (uit India en Peru) en biologisch afbreekbare inkt. Als we je daarbij vertellen dat er in het hele productieproces (gesetteld in Spanje en Italië) respect is voor mens en milieu, dan hebben ze je aandacht, nietwaar?
#2: HUND HUND
HUND HUND. Dit beregoede Berlin-based merk mag niet in het lijstje van duurzame kledingmerken ontbreken. Een grand dame die sinds 2016 niet meer weg te denken is uit de fair fashion sector. Kwaliteit en duurzaamheid zijn twee pijlers die de makers hoog in het vaandel hebben staan. Dat eco aspect zit ‘m niet alleen in de mooie materialen die ze gebruiken, maar ook in het ‘lokale’ productieproces. Materialen van Europese komaf. De fashionable oosterburen houden wel van transparantie. Ze hebben niets te verbergen. Zo hebben ze zelfs items in hun collectie opgenomen, waarbij ze tot in de detail hebben uitgewerkt waar de kosten in het productieproces naartoe gaan.
#3: Nude Ethics
Nude Ethics: Nog zo’n conscious fashion favourite van veel vrouwelijke shoppers met een groen hart. Een one woman shop dat door de Britse Jessica wordt gerund. In the lead is de gedachte om betaalbare designs te ontwerpen die op alle vlakken voldoen aan de ethische normen. De masterpieces uit het assortiment worden van GOTS biologisch katoen gemaakt, garen wordt van houtpulp gemaakt, inkt is op waterbasis, het wordt ‘fair wear proof’ geproduceerd, en wordt gewerkt met hernieuwbare energie en er wordt alles aan gedaan om de ecologische footprint te minimaliseren. Voor nog geen drie tientjes heb je al een planeetvriendelijk t-shirt!
#4: Dedicated
Dit fair fashion brand is in 2006 met haar ecologische ideologie van start gegaan. Op dat moment waren ze één van de trendsetters – zonder mee te doen aan modetrends – die niet alleen planet and people proof kleding maakte, maar ook busy-busy was met de creatie van gave graphics en toffe collabs. Dedicated wil laten zien dat mode samen kan gaan met eerlijk, met verantwoord en met de natuur. Chemicaliën en giftige pesticiden zijn niet nodig. Het zit ‘m volgende de kledingmakers in de mindset. In de keuze voor natuurlijke vezels (Tencel Lyocell), GRS gerecycled polyester en GOTS, fairtrade gecertificeerd bio katoen. Groen tot in de kleinste vezel.
4x duurzame kledingmerken: Jeans
Tot zover de Nederlandse en internationale duurzame kledingmerken waar we je graag over wilden updaten. Maar dan heb je nog de jeans. Een vak apart. Duurzame denim makers verdienen wat ons betreft dan ook nog even speciale aandacht van je. Aan welke conscious blauwe brands je kan denken?
#1: MUD Jeans
Vanuit de gedachte ‘It’s time to rethink what we consume and how we produce’ is MUD Jeans in 2013 met hun mens- en milieuvriendelijke missie gestart. Als er namelijk één kledingstuk tot de top van meest vervuilende items behoort, dan is het wel de tijdloze spijkerbroek. Waarom geen duurzame denim in abonnementsvorm kunnen afnemen? En zo was ‘ie daar.
Het ‘Lease a Jeans’-abonnement in een notendop: maandelijks betaal je per jeans (met een max. van drie stuks) €7,50. Is de denim versleten of heb je na een jaar zin in wat anders, dan kan je ‘m opsturen en inruilen. Vervolgens worden de oude tot nieuwe denims gerecycled. Wist je trouwens al dat ze altijd van biologisch katoen worden gemaakt en zonder chemicaliën worden geverfd? Zo loop je er alsnog trendy bij en beperk je je impact. Win-win in de weg naar een world without waste.
Lees ook – Duurzame abonnementen: huren in plaats van kopen, een slimme zet
#2: Wunderwerk Jeans
Het Duitse Wunderwerk Jeans doet niet aan opsmuk. Ze houden het liever lekker casual. The power of simplicity. Simpele spijkerbroeken met een mooie pasvorm die je er goed in je kledingkast bij kan hebben. Zowel als man als vrouw. Als duurzaam merk houden ze het niet alleen bij biologische katoen. Neen, elke denim moet zowel voor mens als dier eerlijk zijn gefabriceerd. Daarbij is het garen en onbewerkte wol GOTS-gecertificeerd. Niets geen chemische franjes. En tot slot maken ze van de meest vernuftige technieken gebruiken, waarmee ze zuiniger met grondstoffen als water en inkt kunnen omgaan. Eén en al goedheid bij Wunderwerk Jeans.
#3: Goodsociety jeans
‘Be good to yourself. To create a goodsociety.’ Ons heb je! Goodsociety focust zich puur en alleen op het maken van spijkerbroeken, waarbij de impact op onze prachtige planeet zo minimaal mogelijk wordt gehouden. Een nobel streven wat ze met hart en ziel nastreven, en waar ze subliem in slagen. De jeans wordt van 98% GOTS biologisch katoen en 2% elastan (zo zit ‘ie als een comfortabele tweede huid) gemaakt. Een allerfijnste spijkerstof die in la bella Italia wordt gemaakt. En de krachtige blauwkleuren? Die hebben de duurzame jeans niet te danken aan chemische bleek of verstoffen, maar aan de natuurlijke combi van ozon en laser. Ziezo, zo ben je niet langer bleu over labels voor duurzame spijkerbroeken.
#4: Kings of Indigo
Dit zijn duurzame do-gooders die het niet bij ‘een beetje groen bezig zijn’ wil houden. Zeker niet! Dit Nederlandse fashion merk heeft zelfs de ambitie om ‘s werelds meest duurzame jeansmerk te worden zonder compromissen te hoeven doen in de kwaliteit. Neerlands trots! Een streven wat alleen maar kan worden toegejuicht.
Sinds 2012 zijn ze bij de Fair Wear Foundation (daar is ‘ie weer) aangesloten. Koop je een Kings of Indigo denim dan weet je zeker dat ‘ie in gezonde, eerlijke arbeidsomstandigheden is gemaakt. Daarbij doen ze er alles aan om jeans te produceren waar je tij-den plezier van kan hebben. Oersterke, planeetvriendelijke materialen zonder chemicaliën. En over het volledige proces van A t/m Z is het slow fashion brand niets anders dan transparant. Een en al lof voor duurzame kledingmerken zoals deze!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Heidi’s Box Regular of Premium tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.