De laatste decennia stonden voor de mens in het teken van consumeren. De economie groeide en we raakten eraan gewend om steeds meer te kopen. Tegenwoordig zijn we dol op spullen. Onze huizen liggen er vol mee. Winkels stunten met prijzen alsof de producten niks zijn. Warenhuizen zijn gevuld met dingen die we eigenlijk niet nodig hebben. We worden overspoeld door troep. De eerste stap naar een duurzaam leven is dan ook om minder producten te kopen: consuminderen. Dat is een stuk leuker en makkelijker dan het klinkt. Echt waar!
Het begin: consuminderen
Minder spullen kopen betekent niet dat je helemaal niets meer mag aanschaffen. Het belangrijkste is om impulsaankopen te voorkomen. Als jij iets koopt dat je vervolgens niet gebruikt, is alle impact tenslotte voor niks geweest – en dat is eigenlijk nog erger.
De betekenis van consuminderen = bewust minder spullen kopen
De voordelen van consuminderen? Minder producten kopen en minder impulsaankopen doen, is natuurlijk direct beter voor je portemonnee. Je krijgt meer zicht op je uitgavenpatroon en je kunt veel geld besparen. Daarnaast geeft consuminderen veel rust en ruimte in je hoofd. Na een tijdje zul je merken dat je minder vaak denkt: dit moet ik hebben! Uiteindelijk neemt ook het gehalte ‘troep’ af in huis en daardoor voelt je omgeving een stuk rustiger aan.ย We kunnen niet zonder spullen, maar we kunnen wel heel makkelijk zonder troep.
Naast deze persoonlijke voordelen is consuminderen bovenal een stuk beter voor het milieu: hoe minder spullen jij koopt, hoe minder (verborgen) impact jij veroorzaakt.
LEES OOK – HOE ZIT HET MET: DE IMPACT VAN ONZE CONSUMPTIE
Hoe pak je consuminderen aan? 2 tips
#1: Bedenk bij iedere aankoop of je het echt nodig hebt
Is dat nieuwe fotolijstje รฉcht van toegevoegde waarde? Heb je รฉcht een nieuw vloerkleed nodig? Vraag jezelf af wat er gebeurt als je de aankoop een maand uitstelt. Niks? Dan heb je het item waarschijnlijk ook niet zo nodig als je dacht.
#2: Bepaal wat je wรฉl wilt aanschaffen
Maak iedere maand een top 3 met producten die je aan mag schaffen. Bijvoorbeeld een paar schoenen, een keukenmachine en een kast. Probeer je hieraan te houden om impulsaankopen te voorkomen.ย
Je kunt jezelf ook uitdagen om een jaar lang niets nieuws te kopen. Of bijvoorbeeld een maand. In oktober is het Buy Nothing New Month. Een mooie gelegenheid dus.
Minder spullen kopen vormt dus de basis van vaker kiezen voor duurzaam. Van daaruit kun je verder op weg gaan naar een duurzamer leven. Je zult merken hoe leuk dit is. Groener leven betekent namelijk niet dat je een minder fijn leven gaat leiden. Het gaat alleen om bewuster consumeren, andere keuzes maken en het vervangen van vervuilende producten door eco alternatieven.
Meer duurzaam leven tips
Ben je klaar voor de volgende stappen naar een eco proof leven? Hier volgen onze tips.
1. Tweedehands kopen
“Some people brag about how expensive their clothes are, I brag about how cheap they are! You like my jeans? Thanks, it was 15 euros in the thrift shop”
Een gevolg van onze snelle consumptiemaatschappij is dat veel producten ongebruikt blijven. Mensen verkopen spullen in perfecte staat, alleen omdat ze erop uitgekeken zijn. Als jij een item zoekt, is de kans dan ook groot dat iemand het verkoopt. En dat geldt niet alleen voor kleding. Tweedehands heeft soms een stoffig imago, maar dat is volledig onterecht. Wij zijn juist supertrots als we een item scoren dat zo goed als nieuw is, maar waarmee we wel veel impact voorkomen hebben.
Bovendien bespaart het ook een hoop geld. Een tweedehands fiets is bijvoorbeeld vaak honderden euro’s goedkoper dan een nieuwe in de winkel.ย Het loont dus zeker om een (online) speurtocht te doen naar een tweedehandsje voordat je een nieuwe aankoop doet. Zo hoeft er geen nieuw product gemaakt te worden, wat veel impact voorkomt.
2. Spullen lenen van bekenden รฉn onbekenden
Als we iets nodig hebben, schaffen we het vaak zelf aan. Over de jaren heen verzamelen we zo een heleboel producten. Veel daarvan gebruiken we maar รฉรฉn, hooguit twee keer.ย
En dat terwijl de kans groot is dat een vriend of vriendin dat ene boek voor je in de kast heeft liggen. Een nieuwe outfit voor een gala is ook wat overbodig, als de kleding daarna weer achterin de kast verdwijnt. Of een tent waar je รฉรฉn keer gebruik van maakt voor een weekend kamperen…. Tijd om ook hier te consuminderen dus. Alternatieven? Yep, die zijn er:
Vraag kennissen
Vraag voordat je iets gaat kopen aan vrienden, familie of goede buren of zij het item toevallig in huis hebben en of je het mag lenen. Dat bespaart jou een onnodige aankoop (en een hoop geld). Omdat er dan geen nieuw product gemaakt hoeft worden, scheelt het een hoop impact voor de aarde. Andersom zou jij iemand ook uit de brand helpen, toch?
Maak gebruik van de deeleconomie
Er bestaan diverse platformen waarop je spullen kunt lenen, huren en delen. In deze zogenaamde deeleconomie staat ‘samen consumeren’ centraal. Lenen of huren is milieubewust. Het scheelt namelijk productie van producten omdat je er samen mee doet. Bouwartikelen leen je via Peerby, een auto deel je via SnappCar. Dat is niet alleen handig, maar ook super duurzaam.
LEES OOK – DUURZAME ABONNEMENTEN: HUREN IN PLAATS VAN KOPEN, EEN SLIMME ZET
3. Oude spullen verkopen of weggeven
Als jij klaar bent met je spullen, wil dat niet zeggen dat het product ook echt niet meer gebruikt kan worden. Wedden dat iemand anders er juist nog heel blij van wordt?
Bied de producten waar je zelf genoeg van hebt tweedehands aan. Je kunt ervoor kiezen om ze te verkopen of gratis weg te geven. Na een grote opruimronde kun je bijvoorbeeld alle spulletjes verzamelen die je weg wil doen en vrienden hierin laten snuffelen. Of verkoop producten online, bijvoorbeeld op Marktplaats of Facebook, waarop tegenwoordig ook een uitgebreid tweedehands aanbod staat. Zo verdien je er zelf ook weer mooi een centje aan, wat je vervolgens kunt investeren in je groene lifestyle.
Tip:ย organiseer elk (half)jaar een kledingruil met je vriendengroep. Laat iedereen kledingstukken verzamelen die ze niet meer aandoen en gooi alles op een grote hoop. Vervolgens kan iedereen er items uitvissen die zij nog wรฉl heel mooi vinden. Zo ben je aan het consuminderen met kleding (want minder kopen) รฉn heb je wat nieuws om te dragen. Succes gegarandeerd!
4. Weet waar je spullen vandaan komen
We zijn gewend geraakt om onze spullen te kopen van grootschalige bedrijven die gevestigd zijn over de hele wereld. Tegelijkertijd hebben we hierdoor geen flauw idee waar de producten vandaan komen.ย Heb jij enig idee hoe jouw shampoo wordt gemaakt, of waar de ingrediรซnten vandaan komen? Of hoe het materiaal van de fles in elkaar zit? Waarschijnlijk niet – maar daar kom je ook niet zomaar achter.
Veel grote bedrijven hebben hun fabrieken verplaatst naar lagelonenlanden, omdat dit voor hen goedkoper is. In deze landen gelden andere milieurestricties dan in Europa en daarom is de productie hier veel schadelijker voor het milieu. Er wordt afval gedumpt in de natuur, er zijn geen regels voor maximale CO2-uitstoot en er worden volledige oerwouden gekapt.
Na de productie worden de spullen vervoerd naar Nederland per boot, vliegtuig, trein of vrachtwagen. Ook dit transport is onwijs vervuilend. Wist je dat de zestien grootste containerschepen ter wereld evenveel schadelijke stoffen uitstoten als alle auto’s wereldwijd bij elkaar? Maar er zijn veel meer vrachtcontainers: in totaal varen er meer dan 5.000 containerschepen die al onze producten en grondstoffen vervoeren. Die schepen zorgen dus voor een onvoorstelbare hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen.
Koop lokaal: kies voor spullen dicht bij huis
Als je bewuster wilt consumeren en duurzamer wilt leven, is het belangrijk om te achterhalen waar een product gemaakt is. Bij grote bedrijven is dit lastig: het is niet duidelijk waar de productie plaatsvindt, hoe dat gebeurt en welke materialen er worden gebruikt. Kleine bedrijven zijn hier meestal een stuk transparanter in. Onze tip is daarom om te kiezen voor producten van lokale ondernemers met een duidelijk verhaal.
Zelf ontdekten we door lokaal kopen dat de spullen van lokale ondernemers een stuk unieker zijn. De ondernemers zijn ontzettend gemotiveerd om eco proof producten te maken en hebben vaak een bijzonder verhaal. Bovendien besteden ze veel zorg en aandacht aan hun organisatie, waardoor de producten er supermooi uitzien.
Wist je dat je dit voorbeeld ook terugziet in supermarkten? Vooral groente en fruit wordt vaak geรฏmporteerd uit verre landen. Zo worden er appels uit China verkocht, maar liggen er ook Nederlandse appels in de schappen. Je raadt het al: de appels uit Nederland hebben minder impact en zijn dan ook een groenere keuze. Probeer daarom de herkomst van supermarktproducten te traceren. Bij groente en fruit staat dit vaak op de verpakking of op de bordjes met de productnamen.
LEES OOK – 4 TIPS HOE JE VAN LOKAAL ETEN DE NIEUWE STANDAARD MAAKT