Ken je dé marktplaats voor vegan fashion brands al? Zodra je weet dat ze er zijn, ben je ‘op’ ze. Ze? Mais oui, Shop Like You Give A Damn. Laatst hingen we aan de lijn met Stephan Stegeman, één van de vier founders van het green-minded platform dat barst van de merken die iets moois voor de wereld willen doen en de fashion industrie eens goed op z’n kop zetten. Inmiddels kun je er zo’n 20.000 fashion-items op shoppen. “Het is geweldig leuk”, aldus de founder.
Hoe is het idee van Shop Like You Give A Damn ontstaan?
In 2015 begon het eigenlijk al. Op dat moment runde Stephan samen met co-founder Alex een klein bedrijf. “Volgens mij waren we toen het allereerste bedrijf dat eten op de fiets bezorgde. Dat was nog voordat het vuurwerk tussen de Deliveroos, Foodora’s en Uber Eats’en in deze wereld uitbrak.
In die periode hebben we een aantal dingen geleerd: (1) we vonden werken met elkaar heel leuk, (2) we kwamen erachter dat als je iets goed wilt doen, je écht geld nodig hebt (het met onze roestige fietsen opnemen tegen zwaar gefunde reuzen als Deliveroo en Foodora is kansloos), en (3) het offline logistieke deel dat bij zo’n bedrijf komt kijken vonden we verre van leuk. Zeg gerust dat we meer in de categorie ‘nerds’ vallen.”
Fast forward naar 2017 waren de twee met nog een vriend bij onze oosterburen om daar de halve marathon van Berlijn te lopen. De ‘grap’ was dat ze alledrie geblesseerd waren en al snel gezellig aan de bar belandden. “Tijdens de biertjes drinken, kwamen we tot een aantal – vonden wij – mooie ideeën en bevindingen. Vooral mijn frustratie viel op: hoe moeilijk was het wel niet om als veganist kleding te kopen, in het bijzonder als vegan man. De fashion industrie is toch vooral – zeker 5 jaar geleden – op de vrouw gericht.”
In die tijd was veganisme überhaupt nog sterk in opkomst en waren we zeker nog niet daar waar we nu zijn. Vooral de fashionkant van het vegan zijn, oftewel het niet gebruiken van dieren in kleding, zoals leer, zijde, wol, ivoor etc. – bleek een lastige. “Er was geen merk dat er iets over zei en het stond nooit op kledinglabels. Eigenlijk was het onbegonnen werk om vegan kleding te vinden.”
Toen zei Alex: ‘Misschien is dit wel een kans. Als jij dit irritant vindt, vinden vast meer mensen dit een struggle.’ “Lang verhaal kort, mijn vrouw (toen nog verloofde) geloofde in het idee en Alex had nog een partner met wie hij een ander bedrijf had die graag wilde aanhaken. Zo zijn we inmiddels sinds april 2019 met z’n vieren het avontuur ‘Shop Like You Give a Damn’ aangegaan.”
Waarom ben je eigenlijk veganist geworden?
Stephan is op 15 oktober 2015 vegan geworden. Wat was zijn beweegreden om vlees voor eens en voor altijd links te laten liggen? “Kijk, er zijn een rits redenen te bedenken, maar voor mij persoonlijk was de reden dierenleed. Daar wilde ik niet meer aan bijdragen.
Zo begon het overigens niet. Voor een tijdje at ik voor mijn gezondheid vegetarisch en in die periode las ik het boek ‘Deugden van de Tafel.’ Dat boek ging over hoe cultuur en eten vervlochten zijn – en ergens in het boek stond terloops: ‘Vegetariërs zijn sukkels. Als je écht serieus met dieren en het milieu bent begaan, dan word je óf vegan of je eet gewoon een heel klein beetje (duimpje vlees per week) van alles’
De co-founder van Shop Like You Give a Damn vertelt dat vegetariërs in het algemeen juist hun uitstoot verhogen, omdat ze mega veel melk gaan drinken, en kaas en eieren gaan eten. “Erg vervuilend en de dieren in die industrie worden alsnog geslacht om opgegeten te worden. Terugkomend op het boek: toen ik dat las, was het zo confronterend, maar tegelijkertijd kende ik het principe van ‘veganisme’ nog niet. Je snapt, ik ben in het onderwerp gedoken en 2 maanden later was ik vegan.”
Op de vraag of Stephan de switch uitdagend vond, antwoordt hij volmondig: “Nee, zeker niet. Sterker nog, ik vind het juist heel makkelijk als je zo’n duidelijke overtuiging hebt waarom je het doet. Er wordt wel gezegd ‘make the connection’ met dat wat je eet (en later wat je draagt etc). Het is namelijk net zo raar in mijn ogen om een varken als een hond te eten.
Ik heb het geluk gehad dat ik vegan werd toen er meer interesse in het onderwerp kwam. Vanaf dat moment popten er telkens nieuwe vegan merken op én kwam er elke maand wel een bestaand merk met een vegan alternatief. Ik heb een tsunami aan plezier mogen meemaken, erg leuk!”
Missie ‘Shop Like You Give A Damn’
De vegan kleding webshop in de huidige vorm werd op 17 april 2019 gelanceerd. Sindsdien hebben Stephan & co veel ontwikkelingen in de fashion industrie gezien. Hoe gingen ze te werk als veganisme, en daarmee vegan fashion nog aan het begin stonden? “Op dat moment waren we vooral bezig bekende merken te vinden die toevallig geen dierlijke producten verwerkten. Anno nu heb je veel vegan merken of merken met een vegan lijn, dat was toen écht nog niet. Destijds had je haast een PhD nodig om uit te vogelen of het wel of niet vegan was.”
Toen het team meer en meer haar draai in de fashion scene vond – waar ze hélemaal nog geen vegan kaas van hadden gegeten -, stuitten ze op de diep donkere wereld die erachter schuilt. “Een wereld waarin mensen extreem worden uitgebuit en het één van ‘s werelds meest vervuilende industrieën is (waar het milieu en zoetwater mee naar de – pardon my French – klote geholpen worden). Gedurende onze reis met Shop Like You Give a Damn hebben we dit geleerd.”
Hoewel ze in de basis nog steeds een vegan kleding webshop zijn, zijn ze anno nu veel holistischer van aard. “We focussen ons bij de selectie van merken op onze merkwaarden vegan, fair, sustainable, inclusive en social. Welke bedrijven zijn bezig echt iets aan de wereld terug te geven?”
Nu ruim 3,5 jaar later kunnen niet alleen veganisten de weg naar Shop Like You Give a Damn goed vinden, maar zien ze ook in toenemende mate mensen die in z’n algemeen duurzamer willen leven. “Mensen die meer impact willen maken en / of kleding willen dragen dat niet door mensen- of kinderhanden onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt.”
Team van Shop Like You Give A Damn
Omdat de vegan kleding webshop er alles aan doet om de krenten uit de pap te halen, wordt er toewijding van het team gevraagd. “Iedereen die bij ons werkt, heeft alle relevante documentaires ‘moeten’ kijken, en artikelen en boeken ‘moeten’ lezen, zodat ze weten hoe de fashion industrie in elkaar steekt.
Terugblikkend op de beginperiode gaven we ons team de opdracht om merken te beoordelen. ‘Ben je goed genoeg om op ons platform te komen staan?’ Als je namelijk die keuze maakt, dan zeg je eigenlijk: ‘Als ik deze keuze maak, dan vertrouw ik erop dat ik goed kan slapen, omdat ik weet dat er geen mensen worden uitgebuit, dat de natuur niet wordt vernietigd en dat er geen dieren uitgemoord worden voor deze fashion-items.’ Weet je dat niet zeker – en dat punt hebben we voor lange tijd gehad -, dan word je daar naar van en kun je helemaal niet meer lekker werken, laat staan slapen.”
Omdat de vegan kleding webshop Shop Like You Give a Damn dit van kop tot staart in de vingers wilde hebben en met 100% zekerheid wil kunnen zeggen dat dát wat je koopt aan hun merkwaarden voldoet, hebben ze een jaar niet kunnen doorontwikkelen. Maar inmiddels staat het dan ook als een huis.
“Tegenwoordig hebben we duizenden merken door onze handen gehad en beoordeeld op onze merkwaarden. We zeggen altijd dat het niet om perfectie gaat, dat bestaat niet en lukt geen enkel bedrijf wereldwijd. Het gaat veel meer om een credible journey: zijn merken geloofwaardig in hun reis om het beter te doen. Wij zijn er om die merken een platform te geven die daadwerkelijk stappen zetten en die blijven zetten om hun hele zijn en productieketen te verbeteren. Da’s een heel ding – na een lange studie kun je wel zeggen – bij ons!”
Om te bepalen of een vegan fashion brand wel of niet op Shop Like You Give a Damn wordt uitgelicht, vertrouwen ze vandaag de dag op erkende keurmerken, kennis, research en hun onderbuikgevoel. “Op basis hiervan en heel veel gesprekken met de merken weten we heel goed welke bedrijven we wél online zetten en welke niet. “Is het perfect? Zeker niet! Is het beter dan de meeste andere plekken waar je shopt? 99% zeker!”
LEES OOK: WAAROM IS BIOLOGISCH KATOEN KLIMAATVRIENDELIJKER DAN ‘NORMAAL’ KATOEN?
Blik in de glazen bol van Shop Like You Give A Damn
Kijkend naar de toekomst en ambities van het team, kan Stephan stellen dat ze graag met vegan fashion merken willen samenwerken. “Het zou mooi zijn om in de toekomst – als we de capaciteit zouden hebben – samen met merken in de ‘juiste’ richting te werken. Want wij hebben veel kennis, communiceren met honderden brands en we hebben duizenden op onze manier beoordeeld. Laten we wel wezen, wij hebben de afgelopen jaren een reis doorgemaakt. Merken die nu beginnen, moeten die reis nog maken. Iets waar we heel graag bij helpen! Stap voor stap, ook voor ons.”
Stephan is heel duidelijk over zijn persoonlijke ambitie met Shop Like You Give a Damn: “Dat is absoluut niet zoveel mogelijk geld in het laatje brengen. Eerlijk, dat interesseert me heel weinig.” De ondernemer onderstreept dit door te vertellen dat hij geen rijbewijs heeft en niets om een groot huis geeft (“het is maar een plek om te slapen”). “Je moet weten dat ik uit een bijstandsgezin kom, echt iemand ben die in het moment leeft en in het nu wil zijn.”
Zijn streven ligt in de hoek van de wereld mooier maken. “Mijn droom is om van Shop Like You Give a Damn een wereldwijd vegan fashion platform te mogen maken, waarin ik een succesvolle rol mag spelen.”
Hoe zit dat met de verzending?
Werp een blik op de website van Shop Like You Give a Damn en er gaat een wereld vol knappe merken open. Voor je het weet, gaat dit in je mandje, en dat en dat. Als puntje bij paaltje komt, komt alles van overal en nergens vandaan, toch? “Bestel je bij ons bij 5 verschillende merken / aanbieders, dan komt het in 5 verschillende pakketjes aan, dat is zo.
Het is niet wenselijk, maar alle partijen die niet goed groen bezig zijn, doen het ook. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com. Dus zijn en blijven we aan het einde van de rit de betere keuze. Uiteraard willen we hier in de toekomst verandering in brengen en hebben we het voornemen om dit te reduceren (net als de kosten en CO2). Dus ja, het is niet perfect, maar we zijn bezig om onszelf continu en stap voor stap te verbeteren.”
LEES OOK: 9 TIPS OM ERVOOR TE ZORGEN DAT JE KAST VOLHANGT MET DUURZAME KLEDING
Tips voor startende ondernemers in de duurzame hoek
Als hekkensluiter stelden we de duurzame ondernemer de vraag wat zijn learnings de afgelopen jaren zijn geweest en waar beginnende gain changers iets aan hebben. “Wat mij de vrijheid heeft gegeven om te doen wat ik nu doen, is altijd alleen maar te doen wat ik écht leuk vind. Dat betekent dus ook ontslag nemen of ‘doei’ zeggen tegen veel geld. Die dingen zijn niet heel belangrijk, daar draait het uiteindelijk niet om. Als je iets wil doen, doe het om impact te maken, maar kies dan wel iets waar je blij van wordt en in gelooft.
Vind die dingen waar nog geen oplossingen voor zijn, doe dingen die nog niet zijn gedaan (geeft zoveel voldoening) en bundel samen met minimaal 1 (liefst 2) co-founder de krachten. Uit ervaring durf ik te zeggen dat je er een gelukkiger mens van wordt.”
LEES OOK: 20x DUURZAME KLEDINGMERKEN DIE HET MOOISTE IN JOU EN DE NATUUR NAAR BOVEN HALEN