Je weet, wij gaan voor sustainable stuff en bewust shoppen. Merken roepen steeds harder om aandacht. En voor je het weet, zit je winkelmandje tot de nok toe gevuld. Want ja die 30% korting is toch wel heel lekker voor je portemonnee. Dat zeker! Maar heb je het spul ook hard nodig of ben je toch voor die sneaky marketingtrucs gevallen. Anyhow, als je iets nieuws in huis haalt – we laten even buiten wegen of dit duurzame maaksels zijn -, mag er ook iets de deur uit. Ontspullen (of minimaliseren) met die hap – ha Marie Kondo. Minder bulk, doe je mee?
Spul over spul, the story of stuff
Heb jij al kriebels voor een voorjaarsschoonmaak? Waarschijnlijk wel, anders zou je dit artikel niet lezen. Ga maar eens na hoeveel tijd je binnen doorbrengt. Dan is het wel zo fijn om de boel aan kant te hebben. Scheelt je getob, een vol hoofd en veel irritaties. Nu kan je alles wat niet naar je zin ligt of staat opruimen en schoonmaken. Je kan ook aan de échte, extra grote schoonmaak gaan. Die van ontspullen en minimaliseren. Heb je vast wel eens van de Japanse Marie Kondo over gehoord. Want in Japan zijn ze meester in het ontspullen en minimaliseren. Daar halen ze alleen het hoog nodige in huis en de rest blijft buiten de deur. Maar hoezo zou je met die trending ‘minimalisten’ meedoen?
Spullen. We hebben het je al vaker verteld; spullen zijn (meestal) handig, maar vragen ook aardig wat van je hoofd (ha chaos), huis en het milieu. Zo kost het grondstoffen en energie, zorgt het vaak voor restafval, kunnen we de nodige CO2-uitstoot op het conto van transport schrijven, en wordt de berg aan nuttig en nutteloos spul in huis met de dag groter.
Veel spul wordt weggestopt in een la en ziet daarna vrijwel nooit geen daglicht meer. Da’s toch zonde? We hebben zo veel ongein in huis gehaald dat er naar het meeste nooit meer wordt omgekeken. Kunnen we het dan simpelweg niet beter in huis halen of weggeven aan een vriend(in), buur of familielid? Ontspullen wordt het overwegen waard als je een groene levensstijl nastreeft. Bij ‘The Story of Stuff’ leggen ze voorgaande nog eens haarfijn aan je uit.
Lees ook: LOW IMPACT PRODUCTEN, DUURZAAM GEPRODUCEERD
Voordelen van ontspullen
Voordeel #1 is toch wel dat ontspullen een fijnigheid voor het milieu is. Geen nieuwe grondstoffen of extra energiegebruik. Maar er is meer goed nieuws te melden. Ontspullen zorgt er namelijk voor dat je je levensstijl analyseert. Dat je je gaat realiseren hoe duurzaam je eigenlijk bezig bent. En bezig wil zijn. Zijn we er dan? Zeker niet! Minder spul zorgt voor een opgeruimd hoofd en bespaart je centen. Ook zal je minder vaak dingen kwijt zijn omdat je kasten niet uitpuilen van de (overbodige) bezittingen. En omdat je zo weinig in huis hebt hoef je ook minder op te ruimen! What’s not to like?
Nog even terug naar de impact op het milieu. Spullen zijn namelijk de grootste impact van onze ecologisch voetafdruk en dan voornamelijk de elektronica, maar speelgoed, papier, stofzuigers, meubels en dergelijke worden in deze kolom ook onder spullen gerekend. Best wel shoking toch? Door te ontspullen zorg jij er dus ook voor dat jij jouw ecologische voetafdruk verkleint.
LEES OOK: WAT IS EEN CIRCULAIRE ECONOMIE EN HOE KAN JIJ ERAAN BIJDRAGEN
Hoe te beginnen met ontspullen?
Tot zover een korte intro over spullen. En ontspullen dan? Iets wat best pittig klinkt. En wat ergens ook echt wel een – om het populair te zeggen – dingetje is. Want hoewel we met open armen van alles en nog wat in huis halen om er vervolgens negen van de tien keer weinig naar om te kijken, zit afscheid nemen van al dat spul niet zo in ons aard. Van hebben, hebben, hebben naar weggeven en ontspullen. Hoe te ontspullen op een groene manier?
#1: Minder kopen = minder weggooien
Het is zo klaar als een klontje: ontspullen begint bij minder kopen. Bij de kern van het issue om overspoeld te worden met spullen. Probeer bijvoorbeeld eens die impulsaankopen – hallo Black Friday – te verminderen. Vraag jezelf af of je het echt zo hard nodig hebt en of je het een 10 waard zou vinden. Met jezelf kan je afspreken dat je het voor minder gewoon niet doet. Of slaap eerst eens een nachtje (of twee, drie, zeven) over een mogelijke aankoop. Je zal al snel merken dat je lang niet alles meer lukraak koopt. Wel zo fijn voor je cententas en de natuur.
#2: Alleen sustainable stuff kopen
Niets, nada, noppes kopen is knaplastig. Klinkt best krom als we het over ontspullen hebben. Maar wat krom is gaan we nu rechtbreien. Er gaan momenten komen dat je toch echt die nieuwe spijkerbroek nodig hebt (je oude favoriet heeft z’n beste tijd gehad nadat ‘ie al 2 keer is gemaakt), die smartphone naar je lonkt (FairPhone?) of…let’s fill the dots.
Cliché of niet, als je het doet, moet je het goed doen. Zo ook met je aankopen. Laat de goedkope meuk liever links liggen en doe research naar planet proof alternatieven. Spul waar je jaren plezier van hebt. Waarbij oog voor mens en milieu is geweest. En ja, grote kans dat je net wat dieper in de buidel moet tasten, maar dan weet je wel dat je op alle groene facetten punten scoort.
#3: Does it spark joy?
Daar is ze weer hoor, koningin van het ontspullen Marie Kondo. Maar als er één heldin in het minimaliseren is dan is zij het wel. Bij alles wat ze opruimt, stelt ze zichzelf en haar klanten de vraag: “Does it spark joy?” Is het antwoord nee of twijfelachtig dan is het hup weg ermee. Niet in de prullenbak, maar naar bijvoorbeeld tweedehands shops. Makkelijke handeling waarmee je ladingen nieuwe grondstoffen kan besparen. Iets waar een groeiend aantal duurzame do-gooders wel wat voor voelen.
Tip: vlieg het ontspullen niet te groots aan. Pak kamer voor kamer. Houd het overzichtelijk en behapbaar voor jezelf. En kickstart het liefst met de ruimte waar je het meest tegenop hikt. Dan heb je die maar gehad en rol je zo smooth door naar de rest van het huis. Van badkamer door naar de slaapkamer, zolder, woonkamer, keuken, schuur. Tja, elke ruimte mag eraan geloven.
#4: Ervaringen maken
Onderzoeken liegen er niet om: ervaringen maken ons gelukkiger dan spullen. Da’s verrassend? Nou, niet echt! Oké, de eerste tijd dat je nieuw spul in huis hebt, ben je een blij mens. Hè, wat kan jij jezelf in je handen wrijven met die nieuwe sportkleding, sneakers, laptop of tech gadget. Totdat je geluksgevoel na een paar dagen ‘m alweer gevlogen is. Met de noorderzon vertrokken.
Je raakt gewend aan je spullen, sneller dan je zou willen zelfs. En om weer dat zalige geluksgevoel te krijgen, zitten we zo in elkaar om binnen de kortste keren weer de moneys te laten rollen voor Joost mag weten wat. Het verlangen blijkt vaak groter te zijn dan het daadwerkelijk in handen hebben. Zie, een vicieuze cirkel.
De berg aan spullen in je huis niet groter laten worden? Gooi het dan op een totaal andere boeg. The one van de ervaringen. Tuurlijk ook die kunnen aardig wat duiten kosten, alleen maken ze je vaak blijer (en langer blij) dan wanneer je iets nieuws in huis haalt. Dus hup naar dat concert, dat tiny house boeken of die cursus volgen.
LEES OOK: BACK TO WORK, MET DEZE TIPS GAAT HET ER GROEN AAN TOE
#5: Sleutelen aan spullen
Ook deze tip om te ontspullen op een duurzame manier ligt misschien wat voor de hand, maar zo simpel kan het zijn. Waarom nieuw kopen (en je oude variant vaak toch niet weggooien) als je ook kan proberen om je oude apparaat of product te laten maken? Precies, niet nodig om klakkeloos nieuwe producten te kopen. Wel zo fijn om geen nieuwe grondstoffen, energie en geld te hoeven investeren. Alleen de reparatiekosten (en waarschijnlijk een beetje energie dan).
#6: Ontspullen met een spel
Say whut?! Jawel hoor, ontspullen kan je al gamend doen. Of leren, wat je wil. The Minimalism Game is de naam. Het idee is simpel: een maand lang doe je elke dag spullen weg. Een maand lang ontspullen dus. De eerste dag trap je af met het wegdoen van één voorwerp. Dag twee zijn twee dingen. Dag drie, drie dingen and so on. De snelle rekenaars onder ons weten dat dat na slechts dertig dagen uitkomt op maar liefst 465 spullen. Da’s pas ontspullen op een super laagdrempelige manier. Iets met spelenderwijs leren ontspullen. Hoé briljant!
#7: Digitaal ontspullen
Nog niet toe aan offline ontspullen? Start dan met digitaal ontspullen. Ja echt! Je kan het net zo goed op je smartphone, laptop of iPad doen. Welke apps gebruik je bijvoorbeeld nooit en kan je beter in je prullenbak gooien? Of naar welke foto’s kijk je eigenlijk nooit om, omdat ze het net-niet zijn.
Handige apps om te ontspullen
Ontspullen is zeker niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het handig om een handje geholpen te worden en wat is dan beter dan een app? Deze apps helpen jou te ontspullen en zo de Marie Kondo in je naar boven te halen!
1. Evernote
Heb jij ook een stapel notitieboekjes rondslingeren waar je misschien twee zinnen in hebt geschreven? Niet heel duurzaam en het neemt alleen maar ruimte in beslag. Met de app Evernote is dit verleden tijd. In deze app kan je notities maken, foto’s en video’s toevoegen, gemakkelijk in je notities zoeken en je notities synchroniseren op al je apparaten. Zeg die rondslingerende lijstjes, post-it’s en notitieboekjes dus maar gedag.
2. Stylebook
Wist je dat de meeste mensen maar 20% van de kleding die ze hebben geregeld dragen? Daar kan verandering in komen! Ten eerste, breng de kleding die je niet meer past, draagt, mooi vindt naar de kringloopwinkel. Dat ruimte al lekker op! Om nu je kleding optimaal te benutten kan je de Stylebook app downloaden. Met deze app zet jij jouw kleding zo efficiënt mogelijk in. De kleding die je hebt fotografeer je en zet je in de app. Vervolgens kan je deze mixen en matchen zodat je weet wat je in je kast hebt en niet meer na hoeft te denken wat je de volgende dag aan doet. Dat is een opgeruimde kast en een opgeruimd hoofd!
3. MyStuff
Wil je een totaal overzicht van al je bezittingen dan moet je bij MyStuff zijn. In deze app kan je al jouw bezittingen invoeren door de barcode te scannen. Denk aan cd’s, boeken, films, speelgoed, elektronica, servies, enzovoorts. Je kan in deze app dus altijd al jouw bezittingen terugvinden. En kijk op die eindstreep eens wat je allemaal in je huis hebt! Shoking? Dan is het ontspullen geblazen!
Ontspullen op kantoor doe je zo
Misschien dat jij door corona helemaal het thuiswerken hebt ontdekt en eigenlijk helemaal niet meer zo nodig naar kantoor wil. Maar ook dan zijn deze ‘ontspullen tips’ handig voor jouw thuiskantoor. Want hoe vaak ligt jouw bureau vol met onnodige spullen en kan je in de mappen op je laptop niks meer vinden omdat het vol staat met oude documenten? Tijd voor een grote schoonmaak dus!
LEES OOK: 15 TIPS VOOR DUURZAAMHEID OP DE WERKVLOER A.K.A THUISKANTOOR
1. Digitale schoonmaak
We hadden het net al even over digitaal ontspullen. Een volle telefoon, laptop of Ipad die de hele tijd zegt dat je hem moet opruimen, maar je daar telkens maar niet aan toekomt. Plan een dag in om al die mappen op je laptop na te lopen en te besluiten of je deze nog gebruikt, welke er weg kunnen en bepaal een nieuwe indeling voor je bestanden die voor jou overzichtelijk is. Niet alleen is het dan lekker overzichtelijk, je laptop werkt er ook nog eens veel sneller door! Met deze 17 tips heb jij een opgeruimde laptop die sneller werkt.
2. Ontspullen in je bureaulade
Er zijn genoeg mensen die een lege pen weer terug doen in hun lade. Ongelofelijk, want de volgende keer pak je die lege pen weer. Onhandig voor jezelf en misschien ook een beetje frustrerend. Pak er gelijk een sopje bij en ga die bureaulade eens goed uitzoeken en schoonmaken. Welke pennen doen het nog? Welke papieren zijn belangrijk om te bewaren en welke kunnen weg? Heb je die losse paperclips echt nodig of kunnen die in een doosje? Breng dus wat orde in de chaos. Voorkomt ook weer zoeken naar punaises de volgende keer.
3. Clean desk policy
Heb je al een tijdje een stapel papierwerk op je bureau liggen? Of een koffievlek die je niet hebt schoongemaakt? Een opgeruimd bureau zorgt ervoor dat je beter presteert, je werkt productiever, het vermindert stress en een irritatie gevoel bij collega’s. Win-win, zullen we maar zeggen. Dus weg met die stapel papieren. Maak ze digitaal en sla ze op. Nooit meer rondslingerende A4’tjes als je alles overzichtelijk op de computer hebt staan.
Heb je zoiets van: ‘Ik wil het niet alleen bij informatie over duurzame romantische tips houden, stuur mij liever af en toe een toffe box vol green goodies.’ Okéisgoed! Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Duurzame Paascadeaus tot Kerstpakketten, O&N-BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.