Buy Nothing New. Wat is dat eigenlijk. Niets nieuws kopen? Doe jij wel eens mee met maandelijkse challenges, of de koop-een-jaar-niets-nieuws challenge. Klinkt wel heel ambitieus? Dat hoeft het niet te zijn. Er zijn namelijk ook zoveel andere opties dan een product zelf nieuw aanschaffen. Dat is waar de deeleconomie om de hoek komt kijken. Heeft zoveel voor ons in petto.
Wij helpen je op weg met voorbeelden en inspiratie, initiatieven waar je bij kunt aanhaken en kleine switches die je kunt maken. Elke keer dat je niets nieuws koopt, is namelijk al winst. Dat legt de drempel meteen lager, niet?
Wat is de deeleconomie?
Wist je dat we 80% van onze spullen niet vaker dan één keer per maand gebruiken? Denk aan gereedschappen, specifieke tuin of schoonmaakspullen, aparte kleding en ga zo maar door. Bizar eigenlijk dat we deze 80% toch in ons bezit hebben. Gekocht hebben om maximaal 12 keer per jaar te gebruiken. En juist het bezitten van al die spullen, zorgt voor een groot deel van onze impact op het milieu.
LEES OOK – HOE ZIT HET MET: DE IMPACT VAN ONZE CONSUMPTIE
Niet gek dus dat er steeds meer alternatieven oppoppen. Bijvoorbeeld om te delen, zodat je met je buren maar één grasmaaier nodig hebt in plaats van dat er een in elke schuur staat. Scheelt productie, transport en daarmee milieu-impact, maar bespaart ook ruimte, onderhoud, én geld. Zo’n dikke win-win situatie dat je je afvraagt waarom we dit nog niet massaal doen. Antwoord is waarschijnlijk dat we er niet aan gewend zijn. En routines zijn verdikkie lastig te veranderen. Toch doet de deeleconomie er een gooi naar.
De deeleconomie – a.k.a. sharing economy – gaat uit van het collectief. Peer to peer. Spullen dus lenen en huren van, of delen met anderen. Dat biedt een berg aan besparing. Het concept is niet nieuw en er zijn de afgelopen jaren dan ook ontelbaar veel platforms ontstaan die hierop aanslaan. Voorbeelden zijn deelauto’s van SnappCar, maar ook Uber, Thuisafgehaald, of Peerby. Het delen gaat soms via bekenden zoals je buren of familie, maar via de online platforms zijn het juist vaak ook mensen die je niet kent.
LEES OOK – DUURZAME ABONNEMENTEN: HUREN IN PLAATS VAN KOPEN, EEN SLIMME ZET
Zo voorkom je impulsaankopen
We zijn zo gewend aan kopen dat je misschien wel een paar keer per dag een aankoop van iets nieuws overweegt. Om los te komen van die routine kun je jezelf vòòr het kopen van kleren, nieuwe decoratie, apparatuur et cetera een reeks vragen stellen. Impulsaankopen voorkomen doe je zo:
- Heb ik het echt nu nodig? Als het over een maand ook kan, dan is het misschien toch niet zo urgent.
- In plaats van kopen: is het ook te huren, delen of lenen? Deeleconomie to the rescue!
- Als je het wel wilt kopen, bekijk dan tweedehands opties. Dat kan zijn een gebruikte variant, maar er zijn ook zat mensen die wel geregeld een miskoop doen en een product dus vrijwel niet gebruiken. Zo koop je een zo-goed-als-nieuw product, zonder dat deze opnieuw geproduceerd hoeft te worden.
- Als je gaat kopen, denk dan na over waar je dit doet. Koop lokaal waar dat kan en onderzoek het merk en de producent. Wat is hun drijfveer en wat doen ze om hun impact te minimaliseren en goed te doen?
LEES OOK – CONSUMINDEREN: ZO KIES JE VAKER DUURZAAM
Lang gebruiken door te repareren en recyclen
Of je spullen nu bezit of deelt: producten kunnen verslijten en stuk gaan. Weg ermee? Nope, nope. Er valt zoveel te repareren. Kun je dat niet of weet je niet hoe? Check dan eens of er bij jou in de buurt een repair café is. Dat zijn vaak initiatieven waar je gratis langs kunt gaan met je kapotte spullen om ze te laten repareren of dit samen te doen. Werken maar wat vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook sociaal gezien een dikke plus dus.
Is duurzaam repareren geen optie meer? Dan is recycling vaak nog zeker de moeite! De onderdelen of materialen van je spullen krijgen dan een tweede leven. Worden gebruikt voor iets nieuws. Benieuwd hoe dit zit en waar je aan kunt denken? We zijn erin gedoken en zetten alles op een rijtje 👇
LEES OOK – RECYCLING: WAT IS RECYCLEN EN WAT KUN JE RECYCLEN?
En dan is er ook nog upcycling. Klinkt hetzelfde, is ook verwant aan recycling, maar toch net anders. Bij recycling wordt materiaal van een product omgezet naar grondstoffen om opnieuw te gebruiken. Upcycling is het herbruiken van materialen zonder het eerst back to basic te brengen. Iets ‘ouds’ van de vuilnisbak redden en daar iets nieuws van maken. Nic & Mic en Tolhuijs zijn daar zulke voorbeeld van. Kanjers zijn het.
LEES OOK – UPCYCLING: DEZE 8 MERKEN MAKEN VAN WASTE IETS WONDERSCHOONS
Milieubewust spullen lenen en huren doe je hier
The good old bibliotheek is er tegenwoordig niet meer alleen voor boeken. Zijn er ook voor bijvoorbeeld kleding. Van kennissen, maar ook op online platforms kun je bovendien bijna alles lenen. Denk aan tuingereedschap, kampeeritems, keukenapparatuur, meubels, schoonmaakspullen, kerstbomen, zonnepanelen en nog veel meer.
Hoewel je misschien snel denkt aan het huren van apparaten, zijn er ook voor kleding huur services. We noemen de spijkerbroeken van MUD Jeans of de babyspullen die te huur zijn bij bijvoorbeeld Mr Beetle en Tiny Library. Nu we het toch over de kleine koters hebben: speelgoed. Voor je het weet puilt je huis ervan uit. Waar kleding swap parties je misschien bekend zijn, is een speelgoed ruilavond ook geen gek idee, vinden wij. Zijn ze uitgekeken op het speelgoed? Vul het dan niet meteen aan met wat nieuws, maar ruil het. Zo wordt het hergebruikt en houd je de hoeveelheid binnen de perken. Ook speelgoed kun je huren, bijvoorbeeld bij de Bouwsteenwinkel.
Kappen met (nieuw) kopen
Al in het team ik-wil-niet-meer-nieuw-kopen? Wij zijn fan! Wil je de challenge wel eens aangaan? Check dan deze Facebook-groep en deze LinkedIn groep waar MaatschapWij samen met Zero Waste Nederland een online community is begonnen. Om elkaar te inspireren, tips te delen en aan te moedigen. Het hoeft niet in één keer perfect. Probeert deze community ook te vertellen: “We hebben niet een paar mensen nodig die perfect niks nieuws kopen, maar heel veel mensen die dit imperfect doen”. We gotta agree. Kleine switches, grootse impact.
Naast een veel kleinere milieu-impact brengt de deeleconomie ook blijheid met zich mee. Je merkt dat je steeds minder hunkert naar nieuwe spullen. Je raakt ontwent aan het meer-meer-meer ritme waar we zo aan gewend zijn. En dat geeft een portie rust waar je u tegen zegt. Dan hebben we de kostenbesparing en extra tijd die je overhoudt nog niet eens genoemd. Wordt een mens doorgaans ook gelukkig van. Nadine Maarhuis deed afgelopen jaar mee aan de koop-niets-nieuws challenge en “is van consument weer mens geworden”.
Hoe meer we meedoen aan de deeleconomie en hoe minder we nieuw kopen, hoe meer we besparen. MilieuCentraal onderzocht dit en ontdekte dat we als consumenten 25% aan klimaatimpact kunnen terugdringen als we circulaire keuzes maken. Oui, de deeleconomie en de circulaire economie zijn als broer en zus.
Bevalt die deeleconomie je wel? Het lenen, delen en huren? Go, go, go. Begin met ontspullen. Ruimte maken. Aangezien we zoveel stuff hebben dat dagen en weken stil ligt en onaangeraakt blijft, is het goed om 1) minder daar aan toe te voegen en 2) je huidige bezit te downsizen. Hoe dan, wil je weten? Check wat we hier eerder over schreven: 👇
LEES OOK – 7 TIPS HOE TE ONSTPULLEN THE GREEN WAY