De zomer is AAN!Β On y vaΒ naar vakantieparadijs…Holland. Want ja, ons kleine kikkerlandje puilt uit van de potverdikke knappe locaties. Duurzaam? Zeker weten. Mocht je nog geen vakantieplannen hebben staan (iets met corona), dan doen we graag een duit in het zakje. Alstu, duurzame hotels en natuurhuisjes waar het verdomd goed groen vertoeven is. “We gaan nog niet naar huis, nog langer niet, nog langer niet!”
Waarom slapen in een duurzaam hotel of huisje in de natuur?
Poeh hΓ©, wordt het niet eens tijd om aan de rem te trekken. Gewoon eventjes, al zijn het slechts een paar dolle dagen, er tussenuit. Uittunen, opladen en weer doorrrr. First things first.Β Voordat je namelijk online zoekt, vindt en boekt, eerst dit even klassikaal. De ene vakantie is de andere namelijk niet. Hoe je het ook wendt of keert, waar we op deze aardbol ook zijn, we verbruikenΒ en masseΒ energie. Energie die hand in hand gaat met broeikasgassen. Ga je all the way als groen persoon, dan reken je je CO2-uitstoot van je kampeervakantie uit. Milieu Centraal heeft hier een praktische tool voor: Klimaatwijs op vakantie doe je zo.
Nu zijn er allerlei oplossingen om je vakantie zo groen mogelijk te maken. Heb je er oor naar? Denk dan eerst na over onderstaande punten, voordat je je koffer pakt. In het kort:
- Kies je vervoersmiddel
Even afhankelijk waar je naartoe wil, kan je met de auto, het vliegtuig, de auto of fiets gaan. Jazeker, fietsend je vakantie tegemoet. Je snapt, de meest duurzame keuze die je kan maken, want nul komma niks geen uitstoot. Nul milieubelasting. Pak je toch liever de auto naar de Franse kust, dan kan je het best elektrisch die kant op tuffen.
- Type verblijf
Ook is het ene verblijf de andere niet als je naar het duurzaamheidslabel kijkt. Er zijn zat plekken waar niet op de kleintjes wordt gelet. Er is ook een groeiend aantal spots dat oog heeft voor duurzame details. Nou ja, details kunnen we ze ook niet noemen. Denk aan huisjes of hotels in de natuur die zelf hun energie duurzaam opwekken, regenwater opvangen, waterbesparende douches hebben geplaatst, schoonmaken met sorry-freeΒ spul, douche essentials zonder plastics en andere chemische bullshit hebben.Β And so on, and so on. Op zoek naar een adresje die dat aan deze checklist voldoen? Hobbel dan online eens langs bij The Green Key. Dit is een ecolabel dat inmiddels aan bijna 3000 duurzame hotels, huisjes in de natuur en andere accomodaties wereldwijd is uitgedeeld.
- Type activiteit
Ten derde is er nog een groots verschil in milieubelasting tussen luieren en actief bezignzijn. Ga je languit op het strand wegdromen in een roman, dan levert dat nauwelijks milieubelasting op. Net als zwemmen in open water, lekker wandelen of fietsen. Dus hups, de pas erin! Ga je iets ondernemen waar er gemotoriseerd materiaal bij komt kijken, denk aan safari’s, skiΓ«n, golfen (mits je het niet beperkt tot de benenwagen) etc., dan verandert de zaak.Β
- Meer duurzaam reizen tips
Nu kan je nog veel meer groene keuzes maken. Interessant? Dan is onderstaand blogartikel een click waard.
Google op ‘duurzame hotels’ of ‘duurzame hotels in Nederland’ en je vindt er met de dag (nou, laat het de week zijn) meer. Hotels in de bossen of omringd met andere natuur, waar je groen verblijft. Het voorwerk hebben we al voor je gedaan en wel met deze selectie van duurzame hotels in Nederland waar je weet dat ze het groen aan doen. Scrollen maar!
#1: Sustainable slapen bij Hotel Jakarta Amsterdam
We zijn SMOOR op Hotel Jakarta Amsterdam. Van alle luxe voorzien met oog voor duurzaamheid. EenΒ van dΓ© groenste hotels van Nederland.Β Deze energieneutrale hottieΒ dompelt je onder in tropische vibes, zelfs in tijden van C. Oersterk FSC- en PEFC-gecertificeerd hout, vrijwel geen afbouwmaterialen (vaak niet-recyclebaar materiaal dat puur en alleen voor de finishing touch wordt gebruikt, geen must dus), zonne-energie en regenwater dat wordt opgevangen. In dit duurzame hotel in Amsterdam toppen ze ‘m af met sustainable bedrijfskleding.Β
Photo credit: Hotel Jakarta Amsterdam
#2: Conscious Hotels Amsterdam
Okay, nog één uit de hoofdstad dan en wel Conscious Hotels. Green Key Gold, is het label dat hier bij de voordeur mag pronken. Welgeteld zijn er inmiddels vier duurzame boutique hotels verspreid door Amsterdam up and running. Geen vier keer hetzelfde trucje, elke locatie is uniek in haar soort. Wat hen verbindt? De groenheid spat er bij elke telg vanaf. Zo wekt het ene hotel met zonnepanelen hun eigen duurzame energie op, is een ander bedekt onder een sedumdak, en verrijkt weer een ander het aanbod Amsterdamse duurzame hotels door volledig elektrisch te zijn.
En daar houdt het niet op, want ook binnen de hotelmuren weten ze duurzaamheid te omarmen. We noemen: biologisch katoenen beddengoed, al het gebruikte hout is afkomstig uit FSC-bossen, tweedehands of gerecycled, de koffie is fairchain (hai Moyee Coffee) en het eten is als het even kan zo lokaal als wat. Let’s go for eco sexy and BIG smiles!
#3: Townhouse Hotel Maastricht & Den Haag
Tijdens een lang weekendje weg een paar jaar geleden hebben we bij Townhouse Hotel Maastricht overnacht. Bij dit duurzame hotel zijn ze er op veel facetten op uit om je een gevoel-van-thuis-van-huis te geven. Ze minimaliseren en scheiden, zoals het heurt, het afval, ze hebben tweedehands servies, gebruikte bedrijfskleding wordt aan het goede doel geschonken, al het drukwerk is te bestempelen als ‘milieuvriendelijk’, ze doen waar mogelijk aan water- en energiebesparing Γ©n ze hebben een sterke voorkeur voor lokale leveranciers.
O en heel grappig, huur er een goudvis! Ze leggen het je ter plaatse graag in geuren en kleuren uit waarom ze dit doen. De knapperd!
#4: Boshotel Overberg
Wie zich met trots het allereerste duurzame hotel van Nederland (4-sterren, liegt er niet om) mag noemen, wil je weten? Dat kan! Boshotel Overberg mag met de eer strijken. Sinds 2009 doen zij hun duurzame ding. En dat, dat doen ze goed! Zo hebben ze alleen met keurmerk hout gewerkt, kent het gebouw van dit natuurhotel een hoge isolatiewaarde (warmte blijft binnen en piept er niet makkelijk tussenuit = minder stoken voor de gemeente hah), door zonwering is er geen energieslurpende airco nodig, overal ligt vloerverwarming, daken zijn met mos en sedum bedekt en zo kunnen we nog even doorgaan.
Tel daarbij op dat het dit hotel in het bos, aan de rand van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt. Vanuit dit eco hotel sta je binnen een paar minuten in de natuur. Hier wil je heen.
#5: Suite Hotel Pincoffs in Rotterdam
We hebben er hier één te pakken die alleen voor zeer goed gaat. Kunnen we waarderen! Zo heeft Michelin Suite Hotel Pincoffs gekwalificeerd als ‘Buitengewoon aangenaam’ (de enige in R’dam) en de Lonely Planet quote metΒ ‘Rotterdam’s only truly boutique hotel.’ Steek die maar in je zak. Wederom hebben we hier een Green Key’tje te pakken. Dit petieterige hotel laat zien dat duurzaamheid geen punten van comfort afsnoept. Van 100% boomvriendelijk toiletpapier van The Good Roll (FAN!) tot een eigen moes- en fruittuin. Dit duurzame hotel denkt circulair en recyclet waar het ook maar even kan. Groen met een glimlach!
Photo credit: Ruby Emma Hotel
#6: Ruby Emma Amsterdam
OkΓ© okΓ©, beloofd. Dit is de laatste van de duurzame hotels uit Amsterdam die je niet wil missen. Nee, zeker niet alles gebeurt in onze hoofdstad, maaaar ze zijn er wel verdomd lekker bezig. Zo ook het lifestyle hotel Ruby Emma. In 2018 is dit circulaire hotel, want dat is waar we het hier over hebben, geopend onder de naam QO. Best een uitdaging zou je denken, en dat was het ook zeker. Maar hΓ© je wil het of je wil het niet. Nou ze ging er in volle vaart voor!
Een paar voorbeelden wat dit een circulair hotel maakt: de buitenkant bestaat uit thermische panelen die op het buitenklimaat reageren. Op winterse dagen zorgen ze voor extra isolatie, is het snikheet dan laat het zonnestralen binnen. Alles om de energievoetafdruk tot een minimum te beperken. Verder is er met zoveel mogelijk natuurlijke materialen gewerkt en waar mogelijk met bestaande bronnen. Leuk weetje: zowat een derde van het gebruikte beton voor dit duurzame hotel is afkomstig uit een eerder afgebroken gebouw.
En ze hebben een eigen kas waar ze gezond groens en fruit verbouwen. Weggooien, dat komt niet in het vocabulaire van Ruby Emma voor. Thumbs up!
LEES OOK: DE BESTE MOESTUIN IDEEΓN OM DUURZAAM TE ETEN UIT EIGEN TUIN
Van hotel naar duurzaam huisje in de natuurΒ
Door met de duurzame huisjes in de natuur. Want ja, niet iedereen is fan van een hotel. De naamΒ ‘natuurhuisje’ verraadt het al: dit type vakantiehuis is duurzaam (check) en ligt in de natuur (check). Nee, hiervoor hoef je niet stad en land af te reizen. Nederland inclusief de TV-TAS staat er vol mee! Juist door voor om-de-hoek bestemmingen te kiezen, kan je je CO2-uitstoot minimaal houden, help je lokale ondernemers en houd je meer de hand op de knip. Ho ‘ns even, hand op de knip? Ja, want geen vervuilend vliegticket en geen kostbare toerist traps.Β
O en wat betreft dat ‘minder CO2-uitstoot’ dat liegt er niet om. Geen verre vliegreis naar Bali (= 5251 wasjes draaien), hooguit je uitstoot met de trein of (elektrische) auto.
Duurzame huisjes in de natuur via Natuurhuisje.nl
Toegegeven, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er komen namelijk steeds meer duurzame huisjes in de natuur om te huren in Nederland bij. Goed nieuws, maakt alleen je zoektocht wel uitdagender. Een handige plek waar je een huisje in de natuur kan boeken zonder je druk te maken (het blijft wel vakantie hΓ¨) over je eco footprintΒ is Natuurhuisje.nl. Weekendje of (mid)week weg gaat nu eenmaal hand in hand met CO2-uitstoot. Lucky you en het milieu, want boek je via dit planet proof platform, dan kan je je impact beperken. Minimaliseren,Β you name it.Β
Natuurhuisje ook duurzaam? Tell me how
Natuurhuisje.nl is een initiatief van broers Tim en Luuk van Oerle. In 2009 waren ze aan het speuren naar een huisje in de natuur. Het gemis van een Nederlands platform van Europese eco-vakantiehuizen groeide met de dag. En wat niet is, kan gemaakt worden. Dus dat deden de boys dan ook.
En wat ze ook doen is per geboekte nacht samen met Eden Reforestation Projects een boom op Madagascar (90% van de originele bossen is gekapt, heel triest) planten. Halverwege 2020 hadden ze al maar liefst 1 miljoen groens geplant in Afrika, waarmee ze de lokale flora en fauna een superdikke reboost geven. Inmiddels dragen ze jaarlijks 2% van hun omzet af aan lokale natuurprojecten. Duurzame huisjes in de natuur geboekt via een platform dat ook haar sustainableΒ steentje bijdraagt. Pure winst!
Tijd voor het lijstje aan eco huisjes in de natuur. Zoals altijd zetten we ze volledig in willekeurige volgorde. CherrypickΒ je eigen favo(‘s) eruit, boek een paar daagjes weg en start vandaag al met ernaar uitkijken!
Photo credit: Tiny Hotel
#1: Brabants schoon
We trappen af met eentje waar je niet meer weg wil.Β Een tiny house middenin de Brabantse natuur, mag dat ook? Tiny Hotel is een duurzame droomplek op een biologisch landgoed. Ingericht met natuurlijke materialen, uitzicht op een bonte beestenboel en vooral even lekker de stad uit. Gegarandeerd je batterij opladen.
#2: Slapen op het strand
Uitwaaien op het strand om daarna in je eigen knusse kot te kruipen en de zon te zien zakken in de zee. In het zuid-westen des lands kan het met je eigen eco panoramahuisje. Duurzaam huisje in de natuur op één van Nederlands schoonste stranden. Weet dat je de kuststrook wel met wat buurtjes te delen hebt, maar dat mag de pret niet drukken. Bij het ontwerp stonden de natuurelementen model, zijn duurzame materialen gebruikt en zijn er diverse energiebesparende voorzieningen (van vlasisolatie tot onbehandeld eco-hout) ingebouwd. Alles om de ecologische impact minimaal te houden.
#3: Cosy cottagesΒ
De tiny houses van Qurios Grevelingenstrand staan in de natuur, direct aan het Grevelingenmeer, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland. Niet alleen de ligging is uniek, ook het feit dat de eco cottages volledig zelfvoorzienend zijn. Een fijn plekje om op te laden, uit te waaien en vakantie te vieren, ook met je hond!
Wat je verblijf extra fijn maakt, is het feit dat het park volledig zelfvoorzienend is. De tiny houses / eco cottages zijn met natuurlijke materialen afgewerkt en geΓ―soleerd met hennep, waardoor het huis ook in het voor- en naseizoen lekker warm is. De zonnepanelen op het dak voorzien je van de benodigde energie, het water bestaat deels uit regenwater.
#4: Terugtrekken op de Veluwe
Je wil je terugtrekken en van complete rust genieten? HetΒ tiny boshuisje lijkt de bedenker van de term ‘duurzame huisjes in de natuur’ te zijn. Randje bosrijk Veluwe (Ermelo) vind je dit zelfvoorzienende van-alle-gemakken-voorzien optrekje. Klein van stuk, maar precies alles wat je nodig hebt. Stook het huisje warm met de pelletkachel en maak je debuut op een droogtoilet. Zonnepanelen zijn in de maak. Hier staat er ‘opladen’ op het menu.
#5: Back to basicΒ bivakkeren
Je bent natuurliefhebber of niet, daarom in de categorie ‘duurzame natuurhuisjes’ dit kleine observatorium-oord in…Amsterdam. In de lente en zomer kan je hier onder de sterrenhemel je geluk niet op. Met microscopen kan je de kleinste kruipsels en bloemen onder de loep nemen. Weet wel dat het back to basicsΒ is, maar dan ervaar je wel ultiem het buitenleven. Het wemelt er van bloemenweides, een imker, wijngaard, natuurspeeltuin en lokale, vaak circulaire (culinaire) initiatieven.
#6: Logeren in een knoert van een yurt
Eco huisjes in de natuur zijn er in alle soorten en maten. De een nog origineler dan de ander. Eentje die de kroon spant is toch wel deze ecologische yurt in Noord-Holland, dichtbij het strand van Callantsoog. Alsof je je in een 1001-nachten setting waant. EΓ©n uit duizend! Gebouwd met boomstammen van het landgoed, zonnepanelen, bekleed en geΓ―soleerd met schapenwol en volgezet met Marokkaanse banken.
Voor de kleine en grote boodschap kan je een paar deuren verder terecht, zeg 50 meter. Ja, het is een bonte bedoeling, maar als we het zo zien, ben je na je verblijf een onvergetelijke ervaring rijker. Goud waard!
#7: Overnachten bij boer Bert
Of ‘ie daadwerkelijk Bert heet, weten we we niet – allitereerde gewoon lekker -, wat we wel weten is dat overnachten op het boerenland briljant is. We kunnen nu een heel verhaal erover gaan ophangen, maar eigenlijk moet – niets moet, alles mag – je het gewoon eens doen.
En als je het doet, doe het dan bij de boer in Barchem (Gelderland) in z’n luxe cabin. Volledig met de hand gemaakt van duurzame en gerecycled spul, geΓ―soleerd met wol en de houtkachel stook je met hout van nabijgelegen omgevallen bomen. Een draak van een klus zou je denken, niet voor de makers. Hier is het in hartje natuur genieten met een G.
LEES OOK: DUURZAME TINY HOUSES IN NEDERLAND, DIT IS WAT JE WILT WETEN
Heb je zoiets van: βik wil het niet alleen bij informatie over duurzame hotels en natuurhuisjes houden’? Lees dan verder, start met inspireren van anderen om je heen of geef cadeaus die switches teweeg brengen.Β
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaβs of medewerkers. De keuze is reuze: van onze Erop Uit BoxΒ totΒ BorrelBoxenΒ enΒ duurzame relatiegeschenken.