Wat extra verzorging. Extra hulp. Dat kan je huid zo nu en dan goed gebruiken. Helemaal als je naar deze lente kijkt die qua zonuren record na record verbreekt. Cacaoboter is wat je huid nodig heeft. Natuurlijk smeren met chocola. Of, nou ja, geen echte chocolade natuurlijk. Wat de voordelen van cacaoboter gebruiken zijn, en waarom we zo’n fan zijn van de natuurlijke bodylotion van Lamazuna? Dat lees je hier. Smeerse!
Shea butter vs cacaoboter gebruiken?
Cacaoboter en shea butter worden vaak in één adem genoemd. Maar klopt dat wel? Shea- en cacaoboter zijn dankzij de lichtgele kleur elkaar look-a-likes. Beiden zitten boordevol essentiële natuurlijke en plantaardige vetten. Vetten die al eeuwenlang als verzorgingsproducten worden gebruikt, voor een beschermend laagje op de huid zorgen om beter vocht vast te houden, en rijkelijk gevuld zijn met vitaminen en antioxidanten. Qua samenstelling zijn ze alleen geen copycat van elkaar.
Sheaboter wordt uit de noot van de Afrikaanse Sheaboom – hoe kan het ook anders – gehaald. Het is rijk aan vitamine A en E, heeft een verzachtende werking en heeft zelfs een lichte zonbescherming tegen UV-straling. Ben je overgevoelig voor noten of latex, dan kan er bij het smeren een allergische reactie ontstaan. En precies daarin zit ‘m het verschil. Cacaoboter heeft dankzij haar ‘cacao polyphenol’ juist een positief effect op huidaandoeningen. Van eczeem tot psoriasis, welke huidirritatie je ook hebt, met een gerust hart kan je cacaoboter gebruiken. Een vochtregulerende, verzachtende allemansvriend vol vitamine E die van zaden van de cacaoboomvrucht wordt gemaakt. Niet alleen een verzorgingsfavoriet van velen vanwege haar effectieve werking tegen huidveroudering – doordat de bloedtoevoer door cacaoboter gebruiken wordt verbeterd-, maar ook door haar tropische chocolade-achtige geur.
Gezondheidsvoordelen van cacaoboter op je huid
Cacaoboter heeft een unieke samenstelling. Niet zo gek dan ook dat veel mensen lyrisch zijn over verzorgingsproducten waar het in is verwerkt. Hoewel we al een paar voordelen van smeren met dit smeersel hebben genoemd, bij deze de volledige bups:
- Bestrijdt veroudering en boost de collageenproductie
Dat eeuwig jeugdige koppie hoeft echt niet, maar als we de werking van de zwaartekracht iets kunnen vertragen, doen we dat met z’n allen maar al te graag. Dankzij de hoge concentratie aan antioxidanten kan je met cacaoboter je huid (en lichaam) helpen in de battle tegen de vrije radicalen die binnendringen. Deze laatsten zijn er onder andere namelijk nogal goed in om je huidelasticiteit te verminderen en het huidverouderingsproces te boosten. Wil. Je. Niet. Cacaoboter comes to the rescue. - Vermindert littekens
Littekens, van fikse joekels tot petiterige varianten. We hebben ze allemaal wel. Om het nog niet over (zwangerschaps)striae te hebben. Met dank aan de antioxidanten in cacaoboter kan ons lichaam ervoor zorgen dat de huid beter wordt gevoed en het zo soepel mogelijk wordt gehouden, waardoor littekens en striae verminderen. Dat wordt eten en smeren 😉 - Cacaoboter gebruiken als haarverzorging
Het is misschien niet iets waar je in eerste instantie aan zal denken, maar je kan cacaoboter prima als haarverzorgingsproduct gebruiken. Na een paar weken zal je al zien dat je haarconditie een mega boost krijgt. Bye bye futloze coupe. - Huidontstekingen gedag zwaaien
Cacaoboter gebruiken op je huid zorgt voor een extra barrière. Een schild tussen je (gevoelige) huid en de buitenwereld, waardoor je huid beter gehydrateerd kan blijven, en ontstekingen en huidaandoeningen de kop kunnen worden ingedrukt. Dat cacao goedje kan ook van alles!
Eerlijk, de lijst aan gezondheidsvoordelen van cacaoboter gebruiken gaat nog even door. Bij bovenstaand lijstje hebben we ons specifiek gefocust op het smeren van cacaoboter. Om het nog niet te hebben over het eten ervan. Want dat kan onder andere een slimme zet zijn voor je immuunsysteem, hartgezondheid en je gelukslevel.
Is cacaoboter goed voor de huid? Let hierop
Het antwoord op deze vraag is ongetwijfeld een dikke ‘JA!’ Cacaoboter gebruiken als gezichtscrème is een absolute GO. Alleen kan er nogal een verschil zitten tussen de cacaoboters. Het is dan ook belangrijk dat je wel voor een kwalitatief goede variant gaat. Hoewel ‘kwalitatief’ deels een subjectief begrip is, kan je wel op bepaalde claims op de verpakking letten. Staat er bijvoorbeeld ‘ongeraffineerd’, ‘rauw’ of ‘koudgeperst’ op? Dan zit je goed. Zo weet je namelijk zeker dat er bij het maakproces door oververhitting niet alle werkzame stoffen je cacaoboter hebben verlaten.
Maar er is meer waar je op kan letten. We moeten namelijk een kanttekening bij cacaoboter gebruiken zetten. Want zoals we al eerder in één van onze blogs de revue lieten passeren, is cacao niet zo’n onschuldig product als we in eerste instantie vaak denken. Vaak denken we alleen aan hoe happy we worden van het geluksstofje dat in die bruine guilty pleasure zit. Maar tijdens het maakproces is lang niet iedereen zo blij als hoe jij je chocoladereep op de bank aan het verorberen bent. Het gros van de cacao-industrie heeft namelijk een bittere bijsmaak voor het klimaat, de biodiversiteit en de hardwerkende cacaoboeren. Gelukkig is het tij steeds meer aan het keren. Wil jij alleen maar eerlijke cacaoboter gebruiken en niet aan deze nare praktijken meewerken? Let bij de aankoop dan bijvoorbeeld op duurzaamheidskeurmerken of lees de achterkant van de verpakking. Do-gooders zijn maar wat trots als ze duurzame cacaoboter gebruiken, en delen het al te graag met je.
LEES OOK: CHOCOLADEDOSSIER: DE INS & OUTS OVER DUURZAME CHOCOLADE ETEN
Of we er dan zijn? Nee, nog niet. Want als je voor de meest duurzame variant wil gaan die past binnen je eco lifestyle, dan wil je het liefst een cacaoboter gebruiken die 100% biologisch is, en waar absoluut geen palmolie in is verwerkt. En dan heb je nog de verpakking die je onder de loep kan nemen. Want heb je al niet genoeg plastic in je badkamer en ben je juist bezig met het vergroenen van je zenruimte? Gelukkig zijn er steeds meer 100% ecoproof duurzame cacaoboters te koop.
LEES OOK: PALMOLIEDOSSIER – WAAROM JE BETER ‘NEE’ KAN ZEGGEN TEGEN DIT PLANTAARDIGE GOEDJE
Is cacaoboter veganistisch?
Deze vraag krijgen we geregeld, en die is ook niet zo gek. Wat wil je ook met zo’n misleidende naam. Die boter slaat namelijk niet op de dierlijke variant uit de super. Het is gewoon het plantaardige vet dat van origine al in de cacaoboon voorkomt. Cacaoboter is dus 100% vegan!
#1 natuurlijke bodylotion van cacaoboter
Als je aan de smeer gaat, dan wil je wel voor een no-nonsense crème voor gezicht en body gaan. Zo één die doet wat het belooft, en dat is: je snoet, lippen en de rest van je lichaam de verzorgende opkikker geven die het op dat moment nodig heeft. Bijvoorbeeld ter verzachting als je per ongeluk toch net iets te lang hebt liggen zonnebaden, je door veel handen wassen extreem droge handen hebt of je een schrale toet door guur weer hebt. Wat het ook is, met de natuurlijke bodylotion rijk aan cacaoboter van Lamazuna zit uhh…smeer je goed! Wat zijn wij op de redactie over dit duurzame verzorgingsproduct te spreken.
Cacaoboter gebruiken van Lamazuna betekent een en al green goodness. Met dit zero waste cosmeticaproduct bespaar je maar liefst twee plastic cosmeticaflessen. Daarbij komt er aan deze knapperd geen palmolie of andere chemische sh*t te pas. Alles is puur natuur, vegan en biologisch. En tot slot, ook de verpakking mag er zijn. Het is namelijk gemaakt van gerecycled karton wat zowel 100% recyclebaar als biologisch afbreekbaar is. Zo haal je mooi geen nieuwe plastic ongein je badkamer in, maar alleen pure green happiness.
LEES OOK: TIPS VOOR EEN PLASTICVRIJE BADKAMER
Wat de cacaoboter van Lamazuna voor je huid doet?
Het heeft precies die gezondheidsvoordelen in d’r mars, zoals al eerder beschreven. Wat we zelf vaak doen is ‘m gebruiken als:
- Bad- of douchecrème. Tijdens dat gebadder kan je huid aardig uitdrogen. Om toch te blijven hydrateren, voegen we vaak wat cacaoboter toe. Dankzij het warme water smelt de cacaoboter, en hydrateer je!
- Wat je ook kan doen is ‘m op een gereinigde huid aan te brengen. Cacaoboter gebruiken als hydraterende gezichtscrème of bodylotion, net wat je wil.
- Heb je last van droge lippen? Hangen de velletjes eraan? Cacaoboter doet ook uitermate goed dienst als natuurlijke lippenbalsem.
- Cacaoboter gebruiken als…massageolie. Lekker 100% natuurlijke masseren. Dubbel en dwars genieten!
Hoe gebruik je natuurlijke bodylotion van cacaoboter
Houd het blokje tegen je huid aan, en ‘t zal door je lichaamstemperatuur stukje bij beetje zachter worden. Het resultaat: een verzachtende, beschermende laag. Maar het is meer dan een duurzame bodylotion alleen. Laat je namelijk een beetje van het ‘Franse taartje’ smelten op je huid, dan wordt het een heuse massageolie. Of beter gezegd, dan kan degene die jou gaat masseren het als zuivere massageolie gebruiken. Dankzij de fijne structuur en aangename geur kan het niet anders dan dat je in een ontspannen mood raakt.
Wil je zo lang mogelijk plezier van je natuurlijke cacaoboter / bodylotion hebben? Bewaar ‘m dan in het zero waste postje van Lamazuna.
Zero waste opbergpotje voor in je badkamer
Wil je je bodylotion van cacaoboter, lippenbalsem of natuurlijke gezichtscrème langer mee laten gaan? Dan is het wel zo handig ‘m op te bergen in een plasticvrij potje. Zo kan je er zo lang mogelijk plezier van hebben. Maar ook als het in je reis naar een duurzamer leven begint te kriebelen om lekker te DIY-en, kan ‘ie goed van pas komen. Van natuurlijke lippenbalsem tot vegan body scrub. Hartstikke leuk om te maken, en handig te bewaren in het zero waste potje van Lamazuna. Zo’n handigerd waarin je al je hemelse, natuurlijke cosmeticaproducten kan bewaren. En trouwens, ook ideaal voor on the go. Het is namelijk zo’n een lekker handzaam potje.
Waarom een glazen opberg potje
Ga je voor een hoogwaardig glazen potje met aluminium deksel, dan weet je dat het tegen een stootje kan. Daarbij is het mooie dat zowel glas als aluminium oneindig te recyclen zijn. Op en top duurzaamheid dus.
Zero waste glazen potje, waarvoor kan je ‘m gebruiken?
Van opbergpotje voor cacaoboter tot tandenstokers en eco-vriendelijke wattenstaafjes, je kan zo’n handig glazen potje voor allerlei doeleinden gebruiken. Wil je ‘m liever gebruiken voor iets buiten de badkamer? Het doet ook heel goed dienst als knoflookopberger, sieradendoosje of homemade sauzenpotje.
100% natuurlijke cacaoboter, waar koop ik dat?
Wil je een cacaoboter gebruiken die op de duurzaamheidsladder een dikke 10 scoort? Wil je er één die vegan en biologisch is, waarbij de cacaoboter op eerlijke manier is verkregen én die zero waste is? Surf naar onze ZustainaStore voor de natuurlijke bodylotion vol cacaoboter van Lamazuna.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 10% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Nieuwe Normaal Boxen in deze C-crisis tot VaderdagBoxen en eco-relatiegeschenken.