Zonnebrandcrème die je wél die sun-kissed snoet geeft, maar niet schadelijk voor huid en natuur is. Milieuvriendelijke, natuurlijke zonnebrand voor gezicht en body: ze bestaan. Alleen waar vind je ze in de jungle aan crèmes? Zijn synthetische smeersels gevaarlijk? Welke zonnebrand is wel goed voor het milieu? Wat is de beste natuurlijke zonnebrandcrème? En hoe heurt het invetten eigenlijk? Kijk, uit de zon blijven is beter dan smeren, maar zonnebaden met zo min mogelijk schade kan heus. Hoe en wat lees je in dit uitgebreide artikel.
Inhoudsopgave natuurlijke zonnebrand
- De schaduwzijde van zonnen
- Chemische en 100% natuurlijke zonnebrand: het verschil
- Waar je verder op kunt letten bij zonnebrandcrème
- 9x gezonde smeertips (met 100% natuurlijke zonnebrand)
- De beste 100% natuurlijke zonnebrand voor gezicht en body
- Natuurlijke zonnebrandcrème voor op wintersport
De schaduwzijde van zonnen
Le soleil, wat is het toch heerlijk als we haar zien! Hoe lekker het ook is en hoe erg we haar ook nodig hebben om ons vitamine D-level op peil te houden, het is niet alleen maar hosanna. Er hangt een donkere donderwolk boven dit onderwerp. De zon is namelijk zo’n enorme krachtpatser dat je niet te lang onbeschermd aan haar moet worden blootgesteld. Gebeurt dat wel, dan weet je de gevolgen vast uit eigen ervaring: verbranding. Voorkomen is beter dan genezen. En dat doe je door te smeren. Te smeren. En vooral tussen 12:00 en 15:00 uit de zon te blijven.
Nogmaals, de zon heeft hartstikke veel fijns in petto. Ze zorgt ervoor dat we voldoende vitamine D krijgen. Een essentiële vitamine die ervoor zorgt dat je je energiek voelt, en je botten sterk houdt. Daarnaast is het ook een fijne booster voor je humeur. Schijnt de zon buiten, dan gaat ‘ie ook van binnen bij jou schijnen. Je hebt meer zin om er iets van te maken, en voelt je waarschijnlijk opgewekter. Maar er is ook een schaduwzijde…
Hoe groot is de schade?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen…De feiten liegen er niet om. Volgens het KWF is het aantal mensen met huidkanker de afgelopen tien jaar verdubbeld. Ver-dub-beld! Schrikken we van. Deskundigen wijzen massaal met hun vinger naar het krijgen van een overload aan UV-straling. Elke keer dat je huid na een dag zonnebaden verbrandt, beschadigt de bovenste laag van je huid en daarmee je DNA.
En die beschadiging is onherstelbaar. Oké, na een paar dagen zal je er niets meer van voelen, maar je lichaam onthoudt die schade. Hoe vaker je huid verbrandt, des te groter het risico op die enge ziekte toeneemt. Alsof dat nog niet genoeg was, veroudert je huid ook vele malen sneller. Hallo rimpels, pigmentvlekken en andere ongein.
Wat te doen?
Lang verhaal kort. Huidartsen adviseren om die huidschade te minimaliseren. En dat doe je vooral door te smeren. Heel veel te smeren in de zonnige maanden. Je smeert je in tegen UVA- en UVB-straling. UVA – ‘A’ staat voor aging – dingt diep door in je huid en tast daar je cellen aan. De B-variant staat voor burning, en beschadigt de bovenste huidlaag. Allebei stralingen waar je je huid zo goed als mogelijk tegen wil beschermen.
Alleen dan kom je dus uit op het verhaal van de zonnebrandcrèmes. Veel mensen twijfelen of dat wel zo gezond is voor de huid, en of ze niet beter dan niets kunnen smeren. Smeren is al-tijd verstandig volgens dermatologen, alleen zit er veel verschil in wat er op de zonnebrandmarkt te vinden is. Welke zonnebrand is slecht voor het milieu? Het grootste verschil zit ‘m in de samenstelling: chemische versus 100% natuurlijke zonnebrand.
Chemische en 100% natuurlijke zonnebrand: het verschil
We kunnen ons zo voorstellen dat je het door de wirwar aan zonnebrandcrèmes en claims niet meer weet. Doe je er goed aan om voor een duurzame, 100% natuurlijke zonnebrand te gaan, of gaat dat niet altijd op? Zijn chemische zonnebrandcrèmes gevaarlijk? Enfin, heel veel uit te leggen over dit witte smeersel. Zonnebaden zonder zonneschade, je doet het zo!
Laten we beginnen bij het begin. Ongeacht voor welk type zonnebrandcrème je gaat, realiseer je dat het risico van onbeschermd zonnen vele malen groter is dan het risico dat je loopt bij het gebruik van een zonnebrandcrème. Iets wat niet alleen opgaat als je verbrandt, maar zelfs als je niet verbrandt.
Bij het kiezen van zonnebrand komt er meer kijken dan of ‘ie lekker smeert, of ‘ie geen witte waas achterlaat, of ‘ie een fijn prijskaartje heeft, en geen walm van een nare geur met zich meeneemt. Een paar eigenschappen die zeker belangrijk zijn om te overwegen, maar begin je zoektocht vooral in de hoek van chemische versus natuurlijke zonnebrand. Er zijn namelijk chemische en minerale zonnefilters. En wat maakt nou de beste natuurlijke zonnebrand? Ergens wil je vooral de beste bescherming tegen die UVA- en UVB-straling. En als het even kan, wil je dat je smeersel het minst schadelijk is voor jezelf en de natuur. Right?
Zonnefilters in de schijnwerpers
Om je tegen die schadelijke UV-straling te beschermen, bevatten zonnebrandcrèmes bepaalde zonnefilters. Dit zijn dé beschermers. De vechtersbazen in de strijd tegen zonneschade. De Europese wetgeving heeft vastgelegd welke uv-filters zijn toegestaan en in welke concentraties (check hier). Zo zijn er 32 zonnefilters toegestaan, die maximaal 3 tot 10% van de zonnebrandsamenstelling mogen beslaan.
Deze filters kun je onderverdelen in chemische en minerale zonnefilters. Chemische, ook wel synthetische of organische, filters trekken in de huid en absorberen de UV-straling. Minerale, ook wel fysische of anorganische varianten leggen een beschermlaag over de huid en weerkaatsen de zonnestralen. Twee toegestane minerale zonnefilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Zonnebrand mag hier voor maximaal 25% uit bestaan, een stuk meer dus.
Little sidenote: als je het zo leest, zou je misschien denken dat de natuurlijke zonnebrandcrèmes het altijd ‘winnen’ van die met chemische filters. Deze laatsten hoeven alleen echt niet per se slechter voor je te zijn.
Is niet-natuurlijke zonnebrandcrème gevaarlijk?
Iets meer over die chemische filters in zonnebrand. Ze zijn er in allerlei varianten. Ook al schrikken de namen je misschien snel af, dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Maar er zijn er ook genoeg schadelijke stoffen in zonnebrand waarbij je dat wel mag hebben. Zoals zonnefilters die hormoonverstorend werken, allergische reacties oproepen of zelfs kankerverwekkend zijn. De onderzoeksarts in de cosmetische dermatolie dr. Jetske Ultee heeft een giga goede lijst met groene, oranje en rode zonnefilters. En daar staan chemische en minerale zonnefilters.
Goed om er bij het kopen van een nieuwe natuurlijke zonnebrand bij te houden. Als we de deskundige – en velen met haar – mogen geloven, zijn o.a. oxybenzone (benzophenone-3), octinoxate (wat in de meeste zonnebrandcrèmes zit) en PABA’s (Para-Aminobenzoic Acid) schadelijke stoffen in zonnebrand. Ga liever voor Tinosorb S of M (en nog een paar anderen die je in de lijst terugvindt). Weet je zeker dat je goed zit, uhh…smeert. Op de vraag of niet-natuurlijke zonnebrandcrème dus per definitie gevaarlijk is, is het antwoord luid en duidelijk: nee, zeker niet!
Nano = no go. De beste natuurlijke zonnebrand is zonder nanodeeltjes
En hoe zit het dan met zonnebrand met natuurlijke zonnefilters als zinkoxide en titaniumdioxide? Dit zijn de twee ‘natuurlijke’ UV-blockers, maar bij de term ‘natuurlijk’ kan je je vraagtekens zetten. Want de filters zelf zijn gewoon minuscuul kleine stukjes geoxideerd metaal. Het is dus niet een of ander natuurlijk goedje dat van een plant of boom wordt afgehaald. Beetje misleidend is het wel. En over die twee semi-natuurlijke zonnefilters is veel gaande. Want zijn ze wel zo veilig?
In de basis kan je stellen dat zinkoxide zowel tegen UV-B als UV-A beschermt. Een hartstikke goede UV-blocker dus. Daarentegen laat titaniumdioxide een klein steekje vallen bij het UV-A-deel. Maar tot dusver prima zonnefilters, alleen maken ze je huid geisha-style. Spier- en spierwit. En dat is juist niet wat je wil als je de zon op je bol laat shinen.
Om die reden worden de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes – nanodeeltjes – geknipt. Nanotechnologie noemen ze dat. Eén die nogal omstreden is. Dat zou niet alleen vrije radicalen kunnen laten ontstaan, maar het is ook schadelijk voor het milieu. Naar schatting komt er jaarlijks zo’n 14.000 ton van deze microdeeltjes in water terecht, waardoor hele koraalgebieden afsterven. Verdrietig… Ga dus voor een reef safe zonnebrand: een minerale zonnebrand zonder nanodeeltjes.
LEES OOK: COSMETICADOSSIER – 11 FOUTE INGREDIËNTEN IN VERZORGINGSPRODUCTEN DIE JE LIEVER VERMIJDT
How to: Natuurlijke zonnebrand zonder microplastics
Yes, ook zonnebrand is ook zo’n product. Zo eentje waar microplastics in kunnen zitten. Deze schadelijke stoffen in zonnebrand zijn niet goed voor je lichaam én niet voor moeder aarde. Deze ienie-minie deeltjes in zonnebrand belanden gemakkelijk in de zee. En helaas: ook dat tast onze oceanen aan. Een van de beste natuurlijke zonnebrand voor het koraal is bijvoorbeeld reef safe zonnebrand. Wil je weten of jouw natuurlijke zonnebrandcrème koraal vriendelijk is? Dat is best ingewikkeld. Microplastics staan namelijk niet met deze term in koeienletters vermeld op de verpakking.
Zoek je naar een zonnebrand zonder microplastics, dan wil je in ieder geval de volgende ingrediënten vermijden: dimethicone, triacontanyl pvp, carbomer en verschillende typen acrylates. De Plastic Soup Foundation heeft een app gemaakt die het makkelijker maakt om te checken of jouw natuurlijke zonnebrand zonder deze schadelijke stoffen is.
LEES OOK: PLASTICDOSSIER: WAAROM MINDER PLASTIC AFVAL DE NORM MAG WORDEN?
Doe mij maar reef safe zonnebrand
Reef safe zonnebrand is beter voor de koraalriffen en de de zee. Voor het koraal zijn oxybenzone en octinoxate een van de meest schadelijke stoffen in zonnebrand. Hoe weinig er ook in zit. Die namen hebben we eerder gezien. Deze twee jongens zijn dus niet alleen slecht voor onze huid. Ze tasten ook de mooie en bovenal essentiele koraalriffen aan. Hoe weinig er ook in de zonnebrand zit. Vermijden dus. Reef safe zonnebrand bevat de koraal vriendelijke stoffen zinkoxide en titaniumdioxide. Hé, ook die namen hebben we eerder gezien. Met deze meer milieuvriendelijke zonnebrand kun je een verfrissende duik in zee nemen, zonder het koraal aan te tasten.
Waar je verder op kunt letten bij zonnebrandcrème
Bij het kiezen van een veilige zonnebrandcrème is er meer waar je op kunt letten. Komen ze: parabenen, kleurstoffen, parfum, alcohol. Maar ook palmolie, eucalyptus, lavendel kan je beter een ‘nee’ verkopen. Ze zijn niet fijn voor je huid – zorgen voor irritatie -, het klimaat en het prachtige, kleurrijke leven in de zee. Er is steeds meer gezonde, 100% natuurlijke zonnebrandcrème verkrijgbaar die hier rekening mee houdt. Thumbs up voor minerale zonnebrand zonder parabenen en nanodeeltjes zoals reef safe zonnebrand!
9x gezonde smeertips (met 100% natuurlijke zonnebrand)
- Gezond smeren betekent veel smeren. Wees niet te zuinig. Doe je dat namelijk, dan ga je van ze lang zal ze leven niet aan de beloofde SPF-factor komen.
- Neem het smeren serieus. Tuurlijk is het niemands favoriete bezigheid als je het liefst linea recta naar buiten wil. Maar neem de tijd. Baan voor baan.
- Smeer met de juiste SPF-factor – Sun Protection Factor. SPF 15, 30, 50, er is van alles op de markt. Maar waar er in de wandelgangen nog wel eens wordt gezegd dat factor 30 dertig keer langer in de zon zitten betekent, is dat toch echt een enorme fabel. De factor zegt iets over de werking van de zonnefilters. Zo houdt SPF 15 ruim 93% van de straling tegen, factor 30 kan ongeveer 97% aan, en factor 50 is nog net een procentje meer. Dus ja, met een hogere factor kan je net iets langer in de zon bruinbakken zonder zo rood als een kreeft te worden, én ligt de dekkingsgraad net wat hoger. Onthoud wel dat dit iets zegt over de UV-B-straling. Die UV-A-bescherming hoort apart op een verpakking te worden vermeld. Hoe hoog dat getal moet zijn? Minimaal 1/3 van de SPF-factor.
- Smeer je een halfuur voordat je naar buiten gaat in. Geef de natuurlijke zonnebrandcrème de tijd om in te trekken en zich als een beschermlaag over je huid te settelen.
- Zonnebaden doe je het liefst niet tussen 12:00 – 15:00 uur. Nou ja, misschien zou je dat wel het liefst doen, omdat net dan de zon zich laat zien in de tuin of op je balkon, maar weet dat ‘ie dan op z’n krachtigst is. Verbranden ligt dan – letterlijk – nog eerder op de loer. Zoek in dat tijdvak liever de schaduw op.
- Je huid wordt absoluut niet blij van een zonnebrand die de volgende schadelijke stoffen bevat. Verbannen dus:
- Oxybenzone
- Avobenzone
- Octisalate
- Ethylhexyl salicylate
- Octocrylene
- Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
- Octinoxate
- Bij gezond smeren komt meer kijken dan alleen de ingrediënten van natuurlijke zonnebrandcrème of -spray zelf. Want hoe goed ‘ie ook wel of niet voor je huid kan zijn, zonnebrand kan wat minder milieuvriendelijk zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van het verschil tussen een zonnebrandcrème of -spray? Die tweede is stukken vervuilender dan de eerste. Hoe makkelijk die sprays ook in gebruik zijn, het goedje blijft gewoon minder goed op je huid plakken. Een duik in de zee nemen, betekent daarom dat het witte smeersel makkelijker in het water terechtkomt. Of dat het eerst neerdwarrelt op het strand om vervolgens bij vloed door de zee te worden mee gespoeld. Bovendien niet echt een lekkere bescherming voor je huid. Ga dus voor de smeerbare meer milieuvriendelijke zonnebrand. Kies voor jou de beste natuurlijke zonnebrand.
- En dan is daar nog de verpakking. Man man wat een plastic kom je in het schap van de zonnebrandcrèmes tegen. Plastic alom. Gelukkig zijn er steeds meer merken die een duurzame zonnebrand in blik of plasticvrije verpakking stoppen. Eerlijk, het is een fikse zoektocht om een veilige, lekker smeerbare, duurzaam verpakte natuurlijke zonnebrandcrème te vinden. De weg ernaartoe is pittig, totdat je ‘m hebt gevonden.
- Bewaar zonnebrand op een droge en koele plek. Hoge temperaturen verminderen namelijk de SPF. Zet de (natuurlijke) zonnebrandcrème thuis dus in de kast. En waar het waarschijnlijk eerder misgaat: leg de verpakking op het strand, in het park of bij het zwembad in de schaduw en doe de dop erop. Zo blijft de werking van de zonnefilters het best in tact.
LEES OOK: TIPS VOOR THUIS: OP NAAR EEN BADKAMER VOL PLASTICVRIJE COSMETICAPRODUCTEN
De beste 100% natuurlijke zonnebrand voor gezicht en body: hier koop je ze
Aangezien ons hart toch het snelst gaat kloppen van de meest duurzame zonnebrandcrème, komen we vanzelfsprekend bij de 100 procent natuurlijke zonnebrand. En dan dus één met het veilige natuurlijke zonnefilter ‘zinkoxide.’ Maar het liefst gaan we dus nog een stapje verder. En die stap verder zit ‘m in de mate van natuurlijke, biologische, veganistische ingrediënten, plus (het liefst) de plasticvrije verpakking. De beste natuurlijke zonnebrand zonder schadelijke (nano)deeltjes? Je snapt, een hels karwei van een zoektocht.
Lucky you, het speurwerk hebben we alvast voor je gedaan. We zijn gaan kijken naar een 100% natuurlijke zonnebrandcrème die je veilig kan smeren. Veilig voor jezelf, de natuur en het milieu. Wat is de beste natuurlijke zonnebrand? Zo zijn we onder andere uitgekomen bij de volgende merken die een duurzame zonnebrand aanbieden. Merken die we stuk voor stuk gaan testen. Test je mee?
- 100% natuurlijke zonnebrand lotion van Skalaris
- Amazinc zonnebrand
- We Love zonnebrand
- SMPL Skin
- Naif
- Natuurlijke Food for Skin zonnebrand zonder zooi
Wij shopten de We Love The Planet (SPF 30) voor jou. 100% natuurlijke zonnebrandcrème én plasticvrij inclusief de verpakking! Check onze ZustainaStore. Ook voor de natuurlijke zonnebrand van Blokzeep. Die vind je trouwens ook in ons heerlijk vrolijke Holy Yellow Zomerpakket.
Natuurlijke zonnebrandcrème voor op wintersport
De zon. Ze laat zich niet alleen in de lente en zomer zien. Neen. Ook op wintersport kan je vaak niet om d’r heen. Een groot deel van ons reist in de winter massaal af naar de Alpen om daar wat bergen af te sjeezen.
Ga je op wintersport en wil je dat zo duurzaam mogelijk doen, dan mag je daarbij je 100% natuurlijke zonnebrand voor je gezicht echt niet vergeten. Want wat kan dat winterse zonnetje op de skipiste in no time zorgen voor een flinke rode boei of zelfs verbranding. Wil. Je. Niet. Het zit ‘m in de weerkaatsing van de zon op de sneeuw, én daarbij is je snoet nog volle bak in standje ‘winterteint.’ Het advies: smeren, smeren, smeren. Zelfs als het niet de meest zonnige dag is. Laat je niet voor de gek houden. En als je dan toch in de natuurlijke verzorgingshoek bezig bent, zorg dan ook dat je een 100% natuurlijke lippenbalsem bij de hand hebt.
LEES OOK: NATUURLIJKE LIPPENBALSEM: DIT IS WAAROM JE ER SLIM AAN DOET
Een vrolijk ‘s zomers pakketje cadeau geven? Neem eens een kijkje bij onze zomerpakketten. Vol fijne smeersels, goeie snacks en eco spul voor buiten. Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van borrelBoxen en eco-relatiegeschenken.