Nu kunnen we het mooier maken dan het is, maar dan doen we niet. Van cosmetica knap je vaak op, alleen het klimaat niet. Joost mag weten (en dat weet hij dus ook niet) hoeveel microplastics en andere rotzooi er in een gemiddeld verzorgingsproduct zit. Ook jij ziet waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Daarom meer over clean cosmetica en met welke apps je heel eenvoudig te weten komt hoe klimaat- en huid-okรฉ verzorgingsproduct ‘X’ is.ย Be kind to your skin!
Wat is clean cosmetica?
First things first.ย Eerst even wat vooral niet onder de noemer ‘clean cosmetica’ valt. Welnu, dat zijn smeersels die volgepropt zijn met microplastics. Kunststof in cosmetica. Iets wat Plastic Soup Foundation bestempelt als een ‘ontwerpfout.’ Het hoort er simpelweg van origine niet in thuis. Is toegevoegd door de mens. Bah!
Want een vies spelletje is het zeker. Fabrikanten voegen aan cosmetica namelijk allerlei synthetische stoffen toe. En die, die zitten vaak vol met microplastics. Micro. Plastics. Inderdaad, minuscuul kleine plastic deeltjes die de 5 mm niet eens aantikken. Ze worden opzettelijk aan verzorgingsproducten als shampoo, conditioner, crรจmes en tandpasta’s toegevoegd. Alles voor de oh la la lekkerste geur, het zaligste smeergemak, het satijnzachte snuitje (en meer overtreffende trappen)…dat dus.
Waar het al niet heel vriendelijk klinkt om je huid met dit soort cosmetica te verzorgen, is dat het ook zeker niet voor moeder aarde. Waar je de microplastics met het blote oog niet ziet, sneaken ze hem vanuit je afvoerputje zo naar het riool. As we speakย zijn afvalwaterzuiveringsinstallaties (onthouden voor galgje) nog niet zo ontworpen dat ze dat kleine grut eruit kunnen filteren met als gevolg dat de microplastics een plons in het diepe maken.
In de oceanen waar ze samen met miljarden soortgenoten verantwoordelijk zijn voor de plastic soep. Een prutje (noem het gerust een gigantische drek aan zooi) dat niet biologisch afbreekbaar is. Eenmaal in zee blijft het in zee. Hou je vast. Elk uur belandt er maar liefst een hoeveelheid plastic in zee, waarmee 11 olympische zwembaden kunnen worden gevuld. Joe.
Om tranen van in je ogen te krijgen. Nou, het dierenrijk treurt, sipt en huilt met je mee. Zeedieren eten de microplastics op. En wij eten die vissen, garnalen en oesters op hun beurt weer op. Je voelt hem aankomen, waar de microplastics eerst verstopt zaten in verzorgingsproducten, zitten ze nu waarschijnlijk in je lichaam.
Hoeveel we ervan binnenkrijgen is momenteel meer een vraag dan een weet. Onderzoekers schatten dat we in ons leven zo’n 12,3 mg aan microplastics binnenkrijgen. Slechts 41 nanogram wordt daadwerkelijk in ons lichaam opgenomen. Hoewel dit laatste een fractie is, kan je je indenken dat veel groendoeners liever voorย better safe than sorryย gaan. En dat is niet voor niets. Er is namelijk consistent bewijs dat aantoont dat blootstelling aan synthetische stoffen tot verschillende gezondheidsissues kan leiden.
Waar je dan aan moet denken? Ons velletjes is ons grootste orgaan. Een om superlief voor te zijn. Via onze huid maken we vitamine D aan, het beschermt ons tegen (schadelijke) invloeden van buitenaf (denk o.a. aan UV-straling), het regelt je interne thermostaat en het helpt bij natuurlijke reiniging. Processen die je liever niet in de weg wil zitten. Die beter soepel kunnen verlopen. Overbelast je je skin met schadelijke zooi, nou dikke kans dan dat je huidprocessen in de war schopt. Beter niet doen dus.
Zonder het ernst te willen downgraden, kan je wel stellen dat alle verzorgingsproducten binnen de EU-landsgrenzen geen gevaarlijke stoffen voor de gezondheid bevatten. Toch kan je bij bepaalde toevoegingen grote vraagtekens zetten. Ingrediรซnten die meer kwaad dan goed zullen doen.
LEES OOK – COSMETICADOSSIER: 11 FOUTE INGREDIรNTEN IN VERZORGINGSPRODUCTEN
Waarom is clean cosmetica beter voor het klimaat?
Wat het is. Clean cosmetica bevat geen synthetische stoffen. Chemische troep komt er niet in. Zie het als producten waar de waslijst aan schadelijke ingrediรซnten gegarandeerd niet inzitten. Denk aan SLS, parabenen, ftalaten, siliconen, alcohol. En dit riedeltje kan nog even doorgaan. Doorgaan. En verder doorgaan. Oftewel smeren met smeersels zonder microplastics. Spul dat niet schadelijk voor le bodyย en de aarde is.
Apps voor clean cosmetica
Alleen dan sta je in de winkel voor een schap dat volstaat met cosmeticaproducten. Wellicht heb je er van tevoren online al het nodige Sherlock Holmes-werk in zitten. Sta je dan. Wat nu? Je kant altijd te rade gaan bij deze apps voor clean cosmetica.
#1: Think Dirty
Talking about apps voor clean cosmetica, dit is deย holy grail.ย En nog gratis ook! Mogen we zeggen dat we best wel blij worden van deze app? Mogen we. Geen vocabulaire waar je na drie keer knipperen nog steeds niet snapt waar het over gaat. Wat wel? Zorgvuldige details van welke ingrediรซnten er in product ‘X’ zitten. Scan de streepjescode van het beauty product. De app neemt de abracadabra tot zich, waarna de handy man het naar makkelijk, haast jip-en-janneketaal vertaalt.
Verwacht een ‘Dirty Meter’-rapport over alle ingrediรซnten die erin zitten. Omdat de database meer dan 550.000 producten haarfijn kent, is de kans groot dat jouw cosmeticaspul ook is gecoverd. Oh, ook niet verkeerd, je krijgt namelijk ook groenere alternatieven voor je gescande product te zien. Dat was hem wel. Punt.
#2: Clean Beauty
In de categorie ‘apps voor clean cosmetica’ mag deze niet op je smartphone ontbreken. Niet de barcode, maar de ingrediรซntenlijst wordt van A t/m Z gescand. Na beoordeling is het niet zo dat je een groen of rood scherm te zien krijgt. De app vertelt per ingrediรซnt of het z’n roots in de natuur heeft of synthetisch is, of het mogelijk een allergeen is en of het negatieve impact op je gezondheid kan hebben. Zie zo, eigenlijk alles wat je als clean beauty seeker zoekt, is het niet?
#3: Yuka
Toch meer van het groen, oranje of rood, dan is Yukaย your pick.ย Scan de barcode en de app weet je te vertellen hoe vriendelijk de ingrediรซnten (en de mix ervan) voor mens en milieu zijn. Hoe cleaner het product des te hoger de score. Met een max van 100. Ook handig, per ingrediรซnt krijg je namelijk te zien in wat voor mate ingrediรซnt ‘X’ of ‘Y’ kwaad kan voor je gezondheid. Klik je op die melding dan krijg je extra informatie over mogelijke gevolgen (lees: allergieรซn, irritaties en schadelijke issues).
#4: Beat the Microbead
Dat fabrikanten potverdorie veel microplastics in hun assortiment verstoppen, is een open deur. Douchegels, handzeepjes, shampoos, crรจmes.ย Toutย beautyroutine is er in gemiddeld huishouden mee gevuld. Niet voor niets heb je het einde van dit artikel bereikt. Want ja, liever geen plastic bullsh*t in je verzorgingsproducten voor jou. Beat the Microbead is de hekkensluiter in het lijstje ‘apps voor clean cosmetica.’ Mede mogelijk gemaakt door de Plastic Soup Foundation. Pak de app erbij, scan de streepjescode van het verzorgingsproduct waar je vraagtekens bij hebt en je weet of het wel of geen microbeads (microplastics) bevat.
LEES OOK: 10x MUSTHAVE DUURZAME APPS VOOR EEN GROENER LEVEN
Waar kan je clean beauty kopen?
Kan ons het schelen, gewoon kort wat zelfpromotie. Onze ZustainaStore staat namelijk vol met duurzame verzorgingsproducten. Nul plastics. Volledig planeetvriendelijk. Leuk ook als cadeau.