Een gezonde glowy huid komt van binnenuit. Oké, en een beetje met behulp van – liefst natuurlijke – smeersels. Want zo’n shiny snoet aka zijdezacht babyhuidje is geen vanzelfsprekendheid, althans voor de meesten niet. Daarom het devies: Eat. Your. Greens ladies and gents. Bij deze een waslijst aan voeding, waarmee je je huidgezondheid een frisse oppepper geeft. Je huid gezond eten in 3, 2, 1, please!
Je huid gezond eten, feit of fabel?
Waar de een gezegend is met een egale, stralende toet, is het voor de ander een ver-van-m’n-bed-show. Toch is het niet zo zwart wit als het lijkt. Je hebt namelijk zelf grotendeels de regie in handen. Da’s goed nieuws! Heb je last van rode vlekjes, pukkeltjes of een doffe huid, dan kan je van binnenuit aardig aan de knoppen draaien. Bombarie op je huid komt namelijk vaak voort uit een disbalans in je lichaam. En dat kan je met gezonde voeding weer meer in evenwicht krijgen. Oh en variatie in voeding, dat is een sleutelwoord to keep in mind.
Wat je naar binnen hapt, heeft dus flinke invloed op je huidconditie. Ga je een avond lekker los met vette snacks, alcohol of suikerrijke versnaperingen, dan is je huid the day after minder in z’n sas. Ga je daarentegen voor een bordje vol kleur, veel antioxidanten, vitamines en mineralen dan zie je dat de volgende ochtend terug in de spiegel. En je weet, die houdt je nooit voor de gek.
Little sidenote: je huid gezond eten is een feit, zie het alleen niet als de holy grail. Het is geen magie. Ja je voeding heeft veel impact op je huidconditie, maar het is niet hét wondermiddel voor een perfect huidje. Je kan het een mooie boost geven (en daarbij is het voor je algehele gezondheid een slimme zet), alleen hebben factoren als genen, medicatie, allergieën, sporten, voldoende slaap en ontspanning ook nog een vinger in de pap.
5x je huid gezond eten met deze rainbow goodness
Genoeg gechitchat, tijd voor de food feiten. Want wat kan je het beste doen? En eten? Je huid gezond eten doe je met dit vijftal voedingstips (in willekeurige volgorde):
#1: Hydrateren, hydrateren, hydrateren
Waar het mantra als het om onze handen gaat is ‘wassen, wassen, wassen’, is ‘ie voor je huid ‘hydrateren, hydrateren, hydrateren.’ Je huid is ons grootste orgaan. Een orgaan dat – zeker als je weet dat we voor 70% uit water bestaan – hydratatie nodig heeft. Van binnen en buiten. Van buiten doe je dat met een smeersel, zoals een moisturizer. Van binnenuit ligt water voor de hand. Liefst zo’n twee liter per dag. Maar ook met voeding kan je je huid extra hydratatie geven. Denk o.a. aan komkommer, (donker)groene bladgroente, watermeloen en ananas.
#2: Fat fabulous food
Vet heeft vaak een ietwat negatieve associatie. Think twice. We kunnen niet zonder goede vetten. Goed voor je lichaam, goed voor je skin. Over die laatste. Wat ze doen is ze hydrateren je huid en beschermen ‘m tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ons lichaam kan veel – heel veel! – alleen zelf omega-3 en -6 vetzuren aanmaken, wordt ‘m niet. Dus moeten we het uit voeding halen. Van een handje walnoten tot avocado of een aardige schep chiazaad (in je yoghurt bijvoorbeeld) tot een eetlepel olijf-, lijnzaad- of hennepzaadolie. Die laatste kan je beter niet zo in je giechel stoppen. Bak er liever in 😉
#3: Antioxidanten met superkrachten
Antioxidanten, we need you! Dit zijn natuurlijke vechters die de strijd met schadelijke stoffen – vrije radicalen voor de kenners – aangaan. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan UV-straling, luchtvervuiling en onnatuurlijke troep (o.a. geraffineerde suikers, veel verzadigde vetten) in eten. Dit olijke drietal kan zorgen voor het afbreken van collageen (hallo rimpels!), voor het verstoren van je celvernieuwing en het krijgen van huidontstekingen. Wil. Je. Niet. Gezonde champs vol antioxidanten die ervoor zorgen dat je de battle van de vrije radicalen kan winnen, zijn o.a. rode en blauwe bosvruchten (bramen, frambozen), tomaten, groene bladgroenten, groene fruitsoorten, waterkers, citroen, gember, wortelen, limoen en sinaasappel.
#4: Forever ‘young’ met collageen
Nog even over die collageen hè, halverwege onze roaring twenties daalt de productie. Een onomkeerbaar proces waardoor je huid in de loop der jaren dunner, slapper en rimpeliger wordt. Je krijgt een meer doorleefde huid, iets wat prachtig is. Mocht je moeder natuur iets willen afremmen en langer voor een stevige huid willen gaan, dan doe je er goed aan om veel vitamine C en koper te eten. Je huid gezond eten – en wat strakker houden – doe je o.a. door paprika’s, zoete aardappel, rozijnen, amandelen, sesamzaadjes, zonnebloempitten, kidneybonen, zeewier en eieren. Voor de Bourgondiërs onder ons, krab, kreeft, oesters, kabeljauw en gevogelte barsten ervan.
#5: Niet-in-een-hokje-te-plaatsen voeding
Je huid gezond eten met vette voeding, collageenrijke veggies, eten vol water. Afijn, genoeg te eten om je snoet een gezonde opkikker te geven. Nu zijn er ook nog een paar mooimakers die niet in een hokje te plaatsen zijn. Thank us later:
- Rode bieten, het halve alfabet aan vitamines
Noem ze gerust een superfood (vaak) van Hollandse bodem. De rode rakkers zitten namelijk boordevol essentiële vitamines: A, B1, B2, B6, C. Daarbij is het een rijke bron aan foliumzuur, hebben ze een positief effect op je darmen en lever, en verhoogt het de bloedtoevoer naar onze hersenpan. En die laatste zorgt voor een gezonde gloed op je toet. - Nuts about nuts
Noten mogen in het rijtje ‘je huid gezond eten’ niet ontbreken. Althans, het liefst de ongebrande, ongezouten noten. Wel zo puur natuur.Amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten, macademianoten. Ze zitten rammesvol vitamines, mineralen, vezels en goede vetten. Die vetten uit noten herstellen onze levercellen, wat betekent dat je afvalstoffen beter worden afgevoerd. Et voilà, een gezondere huid. Ondanks dat pinda’s niet in de categorie ‘noten’ maar ‘peulvruchten’ vallen, toch een tip. Probeer zeker eens de karamba lekkere nootjes van Sancho Nuts.
- Cho-co-lade, choco choco
Zoetekauwers, daar is ‘ie hoor. Chocolade is een booster voor je huid. Althans, als je voor the ones met een hoog cacaopercentage gaat. En dan hebben we het al snel over 80% cacao of meer. Des te meer cacao, des te minder suiker en des te meer gezonde antioxidanten (werkt ontstekingsremmend en zuiverend voor je huid) en geluksstofjes. En wil je all the way gaan dan is rauwe cacao de jouwe. De rauwe cacaobars van Nucao en raw chocoladerepen van Little Love got you covered!
Lees ook: De ins & outs over duurzame chocolade eten
5x wat je voor een gezonde huid beter links laat liggen
Pizza, pannenkoeken, poffertjes, bastognekoeken, M&M’s, wijn, IPA’tje. En zo kunnen we qua lekkers nog even doorgaan. Op z’n tijd natuurlijk lekker doen, want man wat kan je er een gelukszalig gevoel van krijgen. Weet alleen wel dat het ‘m in de mate zit. Niet alleen ga je het namelijk snel op de weegschaal terugzien (doen we bij Zustaina’s HQ niet aan, maar toch), ook je huid knapt er niet van op. Integendeel. Ga liever niet (teveel) voor suikers, cafeïne, zuivelproducten, gluten en tarwe. Alles met mate!
Photo credit: AH
Recept: vegan rode bietenbrownies
Je huid gezond eten met rode bieten. Je kan je lol niet op! Want wat zijn deze vegan rode bietenbrownies van AH een genot. Een blijmaker in het kwadraat. En zo’n zalige snack die ook nog eens in een handomdraai in elkaar is geflanst. Bakse!
Ingrediënten
- 5 el kraanwater
- 2 el gebroken lijnzaad (je kan het kraanwater en lijnzaad ook vervangen door een eitje. Is ‘ie alleen niet meer vegan)
- 500 g koelverse gekookte bietjes
- 100 g pure chocolade 72% (met 85% is ‘ie nóg gezonder en net zo lekker)
- 75 ml traditionele olijfolie
- 120 ml ahornsiroop (niet per se nodig, je kan het ook vervangen door zo’n 50 gram rozijnen)
- 100 g speltbloem
- 2 tl bakpoeder
- 3 el cacaopoeder
- 2 tl vanillearoma
- 250 g AH plantaardige yoghurt soja ongezoet
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Meng het water met het lijnzaad en laat 5 min. staan. Of skip deze stap en vervang het door een eitje. Schil de rode bieten, snijd ze in kleine stukjes en pureer het geheel met een staafmixer. Houd 1 el bietenpuree apart.
- Breek de pure chocolade in stukjes. Verwarm de olie in een pan. Let erop dat het niet te warm wordt en het geheel gaat koken. Neem de olie van het vuur en laat de chocolade erin smelten. Meng er 100 ml ahornsiroop, het lijnzaad en de bietenpuree door. P.s. Je kan de ahornsiroop ook vervangen door rozijnen, nog zo’n mooimaker voor je huid.
- Zeef de bloem, bakpoeder en cacao boven een ruime kom en meng het bieten chocolademengsel erdoorheen.
- Pak de vanillearoma en meng ‘t door het geheel.
- Schenk het beslag in de ingevette vorm. Bak ca. 40 minuten in het midden van de oven.
- Neem de vegan bieten chocoladebrownies uit de oven en laat ‘t zo’n 5 minuten afkoelen. Vervolgens kan je het uit de vorm halen en verder op een rooster laten afkoelen. Wat we zelf vaak doen is het in een bakblik bakken. Kan net zo goed. Krijg je brownieplakjes in plaats van kleine, vierkante hompjes.
- Extra: Mix en meng de rest van de ahornsiroop (als je hiervoor bent gegaan) door de plantaardige yoghurt en swirl met een satéprikker de rest van de bietenpuree erdoorheen. Het resultaat: heuse bietenroom.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Joshua’s Premium of Regular Box tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.