Plasticvrije cosmetica, dan kloppen we aan bij het orakel. HappySoaps, kom er maar in! Een idee uit de koker van twee nuchtere bakkerszonen, Marcel en Marco, uit het Oosten die al jaren met hun volle verstand er niet bij kunnen dat de cosmeticaschappen barsten van de plastic flessen. Er dobberen al 5 biljoen stukken plastic rond in onze mooie zeeën en oceanen, tijd om die industrie eens flink op zijn grondvesten te laten schudden met betaalbare, duurzame alternatieven voor de plastic puinhoop. Marcel, brand los!
Voor wie HappySoaps nog niet kent, wie zijn jullie?
“HappySoaps is, in een notendop, een 100% plasticvrij cosmeticamerk. We bieden groene alternatieven voor de traditionele plastic verzorgingsproducten, zoals shampoo, conditioner, douchegel en nog 15 andere productcategorieën. Ons doel is om deze alternatieven voor iedereen beschikbaar te maken, waarmee we zoveel mogelijk impact kunnen maken op het terugdringen van het aantal plastic wegwerpverpakkingen die we met zijn allen consumeren. Iets waar we wereldwijd in door zijn geslagen.”
Jullie gaan als een speer! Hoe komen de broers bij plasticvrije cosmeticaproducten?
“Het is niet alleen Marcel om wie het draait. Ik doe het samen met mijn jongere broer Marco. Jaren geleden is het begonnen bij shaversclub.nl, een scheermerk waarbij we periodiek in abonnementsvorm scheermesjes verstuurden. Daarbij hebben we altijd de focus gehad op het minimaliseren van plastic verpakkingen. Want dat kan toch wel anders?”
Vanuit de Shaversclub zijn de broers zich in allerlei plastic producten gaan oriënteren. “Het begon met een scheerzeep. Vervolgens wilden we meer de breedte in en werd ons door een productontwikkelaar verteld dat wanneer je een shampoo wil ontwikkelen het in de basis gaat om een plastic fles + 20% werkzame stoffen en de rest is kraanwater. Te bizar, toch? Vanaf dat moment zijn we ons ook op andere producten in de cosmeticaschappen gaan richten. Geloof me, dan valt één ding op: alles is één pot nat. Vaak een plastic verpakking met een paar ingrediënten en vooral kraanwater. Naar ons idee gebakken lucht.
Photo credit: HappySoaps
Dat kon anders en dus zijn we HappySoaps gestart, een betaalbaar en duurzaam alternatief voor de traditionele verzorgingsproducten vol plastic. Voor ons is het allerbelangrijkst dat de consument niets aan gebruiksgemak inlevert en dat het een aankoop is waar de portemonnee ook blij van wordt. We kunnen ons op de eco-consument richten, alleen gaan we dan niet zoveel impact kunnen maken, dan wanneer we onze producten voor iedereen aantrekkelijk maken. De consument is met ons beter uit voor de portemonnee en het milieu.”
Marcel en Marco, hoe komen twee broers aan dat ondernemende?
“We komen uit een ondernemend gezin. Onze ouders hadden een bakkerij bestaande uit 2 filialen. Altijd hard gewerkt en als kind groei je dan toch tussen de winkeliers op. Naast ons zat een drogisterij waar ik dagelijks kwam. Uiteindelijk heb ik daar de sympathie voor winkeliers opgebouwd en heb ik altijd het gevoel gehad dat ik ooit zou gaan ondernemen. Mijn jongere broer heeft dat net zo gevoeld. En zo zijn we op den duur gaan kijken waar we onze bijdrage in de markt willen leveren. In eerste instantie is dat met websites opzetten begonnen, later was dat in de vorm van Shaversclub en sinds juni 2019 is dat met HappySoaps.”
Waar zat voor jullie de duurzame trigger in om HappySoaps te starten?
Op de vraag of het vanuit een vraag uit de markt is ontstaan of dat de heren zagen dat het anders kon? Of heeft het vooral met een persoonlijke passie voor duurzaamheid te maken? “Bij ons heeft het echt met compassie voor duurzaamheid te maken anders spring je denk ik niet snel op die trein. Persoonlijk ben ik altijd op allerlei vlakken zuinig geweest. Als kind was ik al bewust bezig of ik warm of koud water kon gebruiken. Op de een of andere manier zit dat in ons en vinden we het uitdagend om het uiterste uit duurzaam leven te halen.”
Twee ondernemers, geen zeepmakers. Hoe is dat toch zo’n succes geworden?
Als twee bakkerszonen uit de Veluwe besloten Marcel en Marco na verloop van tijd hun HappySoaps op te zetten. Twee ondernemers, geen zeepmakers. “Bij de start van HappySoaps zijn we met onze partner gaan kijken hoe we een shampoobar konden ontwikkelen, waarmee je niet inlevert op gebruiksgemak, wat beter is voor de portemonnee en een betere oplossing voor moeder aarde is. Daar zijn we in contact gekomen met mensen die expertise in de cosmeticawereld hebben liggen.
Vanuit daar zijn we het team gaan uitbreiden. Inmiddels zitten we aan zo’n 20 FTE’ers. Toch leer je vanzelf heel veel over cosmetica als je er dag in dag uit mee bezig bent. Misschien is dat juist ook wel een voordeel geweest. Wij denken in mogelijkheden, terwijl een echte productontwikkelaar eerder de mitsen en maren inziet. Iets wat belemmerend kan werken.”
Duurzame alternatieven zijn voor de consument vaak wennen. Hoe gaan jullie daarmee om?
Plasticvrije cosmeticaproducten zijn anders dan waar we vroeger mee zijn opgegroeid. Het schuimt allemaal minder, dan we zijn gewend. Hoe HappySoaps ervoor zorgt dat consumenten de tijd nemen om aan hun producten te wennen? “We maken altijd how to use-video’s bij onze producten. Inderdaad, het is een punt. Neem onze afwaszeep als voorbeeld. Uiteindelijk zijn we ook gewend geraakt aan Dreft. Zestig jaar geleden bestond dat ook niet, daar hebben generaties voor ons ook aan moeten wennen. Dus in die zin is het een mindswitch die moet plaatsvinden.”
Hoe Marcel thuis de vaat aanpakt? “Als ik een pan pak, dan besproei ik het met een beetje koud water. Daarna breng ik mijn plasticvrije afwasborstel over de afwaszeep en boen ik de pan schoon. Vervolgens herhaal ik dezelfde stappen met een beetje warm water. Op die manier verbruik je veel minder (warm) water. Het hele proces, zo’n kleine dagelijkse taak, is door zo’n subtiele switch zoveel duurzamer.”
Photo credit: HappySoaps
De teller van HappySoaps staat momenteel op 18 productlijnen. Houdt dat niet een keer op?
Veel voor in de badkamer, steeds meer voor in de keuken. HappySoaps heeft nog genoeg inspiratie om de komende tijd met nieuwe plasticvrije cosmeticaproducten te komen. Het idee is zelfs om maandelijks een nieuw product (waar vraag naar is) te lanceren. “Er komt het een en ander aan! Van tevoren verklappen we nooit wat we gaan lanceren. Hooguit dat we een raadsel bedenken en consumenten daarmee proberen te teasen. Tipje van de sluier wat er op de planning staat? Een 3-in-1 bar om mee te scheren, douchen en je haren mee te wassen. Superhandig, vooral ook als je op reis gaat. Stel je pakt het vliegtuig, dan scheelt dat veel vloeistoffen. Een quickwin.”
Hoe duurzaam zijn jullie, los van de producten, als HappySoaps?
Dat het wel snor zit met de duurzaamheid van HappySoaps’ plasticvrije cosmeticaproducten is een inkoppertje, maar kijken ze op de werkvloer met net zo’n groene bril op naar de dagelijkse dingen? “Ja! Natuurlijk, duurzaamheid zit in veel dingen. Ik moet je zeggen dat we heel extreem zijn in het minimaliseren van de hoeveelheid plastic dat bij transport wordt gebruikt. Regelmatig opperen we ideeën binnen de transportsector, alleen zien ze daar vaak niet de mogelijkheden. Helaas.
We verzinnen oplossingen en voeren ze gewoon uit. Zo hebben we palletzendingen die plasticvrij de deur uit gaan. Zo nieten we een hele grote doos op een pallet waar vervolgens kleinere dozen in worden gestoken. En ook wat betreft het opvulmateriaal letten we op. Dozen kan je tot de nok toe met karton vullen, maar ja, dat is ook niet heel duurzaam. Dit zijn dagelijkse dingen waar we tot in de detail naar duurzame oplossingen kijken. Wel kan ik je vertellen dat dit voor grote beren op de weg zorgt, maar als je ze verdrijft, dan heb je een hele mooie weg te bewandelen.”
Goed groen bezig! Maar wat er gebeurt als een medewerker de vloer met een plastic AH-tas op komt lopen? “Het is niet zo dat we de plasticvrije politie uithangen. Wel is het zo dat we intern diverse USP’s vertellen. Met zijn allen hebben we een behoorlijk duurzame mindset. Kijk, van origine is het plastic tasje ook bedacht als duurzame oplossing. Heb er altijd eentje in je jaszak en je hebt het altijd paraat. Tegenwoordig wordt een plastic tasje gekocht en wordt het thuis (vaak) weggegooid. We zijn in de consumptietrap belandt waar we uit moeten. Daarom heeft elke HappySoaps’er een katoenen tas gekregen.” Kleine switch, grootse impact.
Pas een paar jaar bezig en kijk waar HappySoaps nu al staat. Welke learnings heb je voor startende ondernemers?
“Klopt! In juni 2019 zijn we gestart. Eén van onze learnings is toch wel dat je je vooral niet exclusief op de eco-consument moet richten, want daar gaan we het verschil niet mee maken. Als je het mij vraagt, moeten we producten aantrekkelijk maken voor collectief Nederland, waardoor we meer impact kunnen maken.
Daarbij vind ik het belangrijk dat we daaraan iets toevoegen, oftewel de hoeveelheid plastic reduceren. Zo zijn we de komende 5 jaar van plan om 45 miljoen stukken wegwerpplastic te besparen door te zijn wie we zijn met ons plasticvrije assortiment. Die berekening is op onze huidige productlijn gemaakt. Aangezien we maandelijks daar nog een plasticvrij cosmeticaproduct aan willen toevoegen, zal dat aantal alleen maar hoger komen te liggen.”
Wat Marcel verder wil meegeven aan ondernemers die aan de start van iets nieuws, iets duurzaams staan? “Doe geen concessies op het gebied van duurzaamheid. Bij HappySoaps is het telkens weer een enorme uitdaging om iets volledig plasticvrij te maken. Neem onze lippenbalsem. We zijn net zolang doorgegaan, totdat we de verpakking – waarvan de lijmlaag vaak van PE (microplastics) is gemaakt – echt zonder ook maar een grammetje plastic konden fabriceren.
Als ondernemer zal je merken dat je vaak het antwoord ‘dat gaat niet lukken’ krijgt. Bij HappySoaps gaan we net zolang door, totdat we het plasticvrij hebben gemaakt. Linksom of rechtsom, het gaat lukken. De consument zal het dan wel niet altijd doorhebben dat er merken zijn die pretenderen plasticvrij te zijn, maar dat niet 100% zijn, maar aan het einde van de rit zal je er wel keihard op worden afgerekend als je verhaal niet klopt. Beweer je een duurzaam merk te zijn, dan moet het hele merk van A tot Z duurzaam zijn.”
En de laatste learning: ga het gesprek met klanten aan, waardoor je een grote sympathie vanuit de klant creëert. Wat dat betreft hebben we de afgelopen tijd een aardige community weten op te bouwen, mede door #TeamPlasticVrij (FB-groep waar je gelijk in contact staat met de afdeling Productontwikkeling van HappySoaps, hoe leuk). Dit heeft ons echt verder geholpen!”
Hoe duurzaam ben jij in je dagelijkse leven?
“Als er iets is wat ik altijd probeer te doen, is de dingen in mijn buurt te zoeken. Onder het mom van ‘think global, act local.’ Uiteindelijk zoek ik het nooit ver van thuis. Ik probeer niet stad en land af te rijden om een doel te bereiken. Vaak kan het om de hoek. Tegelijkertijd pak ik in het weekend graag de bakfiets met mijn drie kids om een rondje te rijden. Veel kan met de fiets. Dit zijn van die kleine dingen die er voor het milieu toe doen.
Ik vind dan ook dat duurzaam leven met name in de kleine dingen zit. Mensen hebben het altijd over de enorme opofferingen en opgaves, maar als je het tot jezelf minimaliseert zit het vaak in de klein(st)e dagelijkse dingen: verpakkingen die je uit de supermarkt overhoudt, die je kan hergebruiken tot je handen met koud water wassen. Of neem grote pannen die je net zo goed met de hand, liefst met een plasticvrije afwaszeep, kan afwassen. Scheelt een vaatwasbeurt.”
Welke tips-voor-thuis heb je?
“Eigenlijk wat ik net al aangaf. Wat je het meest hoort als je wil verduurzamen, zijn de grote dingen. Denk in de hoek van zonnepanelen. Terwijl duurzaam leven met name in de kleine dagelijks dingen van het leven zit. Heb je de verwarming aan staan, moet er dan wel een raam op een kier blijven staan? Was je je handen met warm of koud water? Sta je 5 minuten onder de douche of veel langer? Kleine dingen (zoals het minderen van plastic) maken grote impact, zeker als iedereen het doet.”
“Nog één opmerking over plastic(minderen). Het recyclen van plastic is niet de oplossing, terwijl dit wel door de industrie er doorheen wordt gedrukt. Het mag de oplossing niet gaan worden, omdat de groei van het aantal plastic items dat we met zijn allen de komende 10 jaar zullen consumeren, rond de 40% zal liggen. In die situatie heeft het recyclen van plastic geen enkele toegevoegde waarde naar mijn idee. Beter gaan we naar een tijdperk toe, waarin producten volledig plasticvrij zijn. Mijn broer en ik hopen dat we met HappySoaps een beweging kunnen starten, waardoor meer bedrijven zich met plasticvrij produceren willen bezighouden. Want wat is er nog een winst te behalen!”
Meer informatie over HappySoaps
Gewoon omdat het kan en ze een betoog als deze verdienen. Want man, ze zijn goed aan de weg aan het timmeren zeg. Potdikke.
Voordelen van de plasticvrije producten van HappySoaps
Je haar (en die van hond, want shampoo voor hondenhaar), huid en de vaat verdienen het beste en dus geen valse beloftes zoals vaak het geval is. Met het assortiment van HappySoaps wordt de overstap naar natuurlijke haarverzorging een easy road. Wat wil je ook anders als je de waslijst – see what we did here – aan pluspunten erbij pakt:
- 100% natuurlijke ingrediënten
- Vrij van SLS, parabenen
- Geen synthetische geur- en kleurstoffen
- Voor alle haar- of huidtypen
- Vrij van palmolie
- 100% plasticvrij
- Biologisch afbreekbare verpakking
- 1 HappySoap = 4 shampooflessen
- Handgemaakt in Nederland
Welke plasticvrije cosmetiaproducten heeft HappySoaps?
Ondanks dat HappySoaps pas 2,5 jaar onderweg is, hebben ze al een productassortiment om ‘u’ tegen te zeggen. De broers + team hebben niet stilgezeten. Trek de keuken- en badkamerkastjes maar open en maak plaats, maak plaats, maak plaats, want wat ze hebben: plasticvrije scheerzeep, Happy Soaps shampoo bars, HappySoaps conditioner bars, bath bombs, afwaszeep en zelfs shampoo voor de natte neuzen.
Waar is HappySoaps te koop en wa mag da kosten?
Heeft HappySoaps je na hun verfrissende verhaal weten in te palmen? Good for you! En de natuur. Want wat is dit een kleine switch met grootse impact. Weg met de (micro)plastics uit de badkamer en keuken. Weg met de SLS’s, parabenen, ftalaten en andere troep. ‘Daar zal dan wel een prijskaartje aan hangen?’ Nee hoor, stukken goedkoper (want gaat langer mee), dan de oldskool cosmeticaproducten.
OP ZOEK NAAR MEER PLASTICVRIJE PRODUCTEN? SURF NAAR ONZE SHOP
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over HappySoaps houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van KerstBoxen tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.
Photo credit header: HappySoaps