Sinds corona ons dagelijkse leven flink door elkaar heeft geschut, zijn we meer dan ooit tevoren bezig met handen wassen. Handen wassen. En nog vaker handen wassen. We willen massaal alles over zeep weten. Want wat zit er eigenlijk in? Wat is het verschil tussen natuurlijke zeep en de supermarktvariant vol chemische jakkes. En kan al dat geboen geen kwaad voor je huid en de natuur? Het is tijd voor goudeerlijke antwoorden. Lees hier de ins en outs over de luchtbellerige zeepwereld. P.s. Niet alleen een coronaproof artikel, maar ook heerlijk leesvoer voor de smetvrezigen.
Waar komt zeep eigenlijk vandaan?
Zeep. We gebruiken het ons hele leven al, en wij niet alleen. Ook onze over-over-over-grootouders hielden wel van een goede wasbeurt op z’n tijd. Archeologen hebben zelfs zeeprestanten uit 2800 v.Chr. gevonden bij opgravingen in Babylonische ruïnes. En het eerste zeeprecept dateert uit 2200 v.Chr. Credits hiervoor mogen worden gegeven aan de Egyptenaren. Zeep is dus al eeuwenlang iets waar we met z’n allen niet zonder kunnen. Oké, kleine nuance. De Romeinen hielden het het liefst bij olie, maar daar zijn ze eeuwen later op teruggekomen.
Als we je alles over zeep beloven, dan krijg je ook de hele geschiedenis shabang. Want als we kijken naar de middeleeuwen dan was zeep niet zomaar iets. Het was een luxeproduct waar de gegoede burgerij zich graag mee schoonmaakte. En de rest dan? Die hielden het bij de mix van zand en soda. Daar kwam dankzij de industriële revolutie snel verandering in, want toen werd massaproductie van zeep mogelijk. Wat zal iedereen toen een gat in de lucht hebben gesprongen dat ze voortaan lekker fris en fruitig de deur uit konden. Tot zover de historische feiten over zeep.
Wat doet zeep met je huid?
In de basis is het eeuwenoude zeepje bedoeld om je huid te reinigen. Om ‘m een welverdiende poetsbeurt te geven. Maar er zijn ook zepen die dankzij de blend van ingrediënten meer een relaxende werking hebben, speciaal voor je gezicht zijn en wat te denken van de hippe haarzepen? In de basis draait het dus om het schoonmaken van je huid.
Alles over zeep, waar wordt het eigenlijk van gemaakt?
Echte zeep is een combi van vet of olie en loog. Loog? Yes, een combi van Sodium Hydroxide en water. Door de Sodium Hydroxide in water op te lossen krijg je loog. Een stof die nodig is om het verzepingsproces van de vetten of oliën op gang te krijgen. Tot zover de mini-cursus Scheikunde. Zeep is dus in essentie iets heel simpels. Aan zeepmakers om er zelf hun eigen touch aan te geven. Denk aan het toevoegen van kruiden en bloemen. Hoe korter de ingrediëntenlijst op een zeep, des te beter de kwaliteit zeggen de kenners.
Photo credit: BOTMA en van BENNEKOM
Is zeep in een vegan variant te koop?
Kijk je naar de eeuwenoude zeeprecepten dan werd er altijd dierlijk vet gebruikt. Maar in de huidige ’20’s is het lang niet meer de standaard. Oké, gaat een zeepmaker voor traditie óf een goedkope huidreiniger, dan kom je snel op dit ingrediënt uit. Maar een groeiend aantal zeepmakers verdiept zich juist in het gebruik van plantaardige oliën. Plantaardig als in olijfolie, lijnzaadolie, hennepolie en palmolie.
En óf er dus vegan zeep te koop is. Beter nog, er komen steeds meer 100% natuurlijke, diervriendelijke zepen op de markt. Dezelfde werking, maar dan volledig op basis van plant power. Is dat even mooi! Onderaan deze blog vertellen we je meer over de vegan versies die in de ZustainaStore te bestellen zijn. Be continued.
Waarom is natuurlijke zeep beter dan de ‘normale?’
Zeep is aan een grootse comeback bezig. Meer en meer zie je van die knappe zeepblokken die niet alleen heel handig, maar ook nog eens een leuke aanwinst voor het oog zijn. Als je inzoomt op z’n leuke look is er een duidelijk onderscheid te maken, namelijk die in natuurlijke en synthetische zeep.
Over die tweede gesproken. Wist je dat het gros van die zepen niet vies is van chemische ingrediënten? Stoffen die je huid alleen maar uitdrogen en zo vatbaarder maken voor virussen en infecties in plaats van de verzorging bieden die het soms juist zo nodig heeft? En dat de vloeibare versie vaak ook nog in plastic flacons wordt verkocht? Hoe lekker ze ook ruiken, er zit dus vaak een luchtje aan. Een negatieve nasleep voor de natuur als je ze door het putje doorspoelt.
Mooi om te zien is dat steeds meer duurzame do-gooders willen dat je je huid door een groene wasstraat kan halen. Zo een waarbij je goed doet voor je huid en de natuur. Natuurlijke zepen zijn in the rise. Bij deze groene geesten komen alleen 100% natuurlijke stoffen in hun zeepvocabulaire voor. En wat deze schoonmakers verder zo fijn maken, is dat ze heuse multitaskers zijn. De meesten zijn namelijk niet alleen als handzeep, maar ook als haarzeep, douche- of scheergel te gebruiken. Kan je dus alle kanten mee op.
Een tijdje terug vertelden de founders van BOTMA en van BENNEKOM ons zelfs dat ze hadden uitgezocht dat je van één zeepblok maar liefst drie keer zo lang plezier kan hebben dan van de standaard, supervervuilende supermarktzepen. Is dat even een pluspunt voor jezelf, je portemonnee en de wereld.
Hoe groen is de keuze voor zeep met palmolie?
Aangezien we je alles over zeep willen vertellen, mogen we de impact van palmolie in zeep niet overslaan. Hoe plantaardig dit goedje ook klinkt, schijn bedriegt. Wereldwijd is er een enorme vraag naar. Niet zo gek als je je bedenkt dat het multifunctioneel inzetbaar is; het is makkelijk mengbaar, verbetert de smeerbaarheid van (cosmetica)producten, het heeft geen overheersende geur of smaak en de productie is relatief goedkoop.
Pluspunt op pluspunt, totdat je de andere kant van de medaille bekijken. Om aan de vraag te voldoen, zijn er steeds meer palmolieplantages nodig. En je voelt ‘m aankomen, dat gaat ten koste van de prachtige jungle en haar bevolking. De groene longen van onze aarde verdwijnen, daarmee ook een deel van de biodiversiteit, en de CO2-uitstoot rijst de pan uit. Als je het fijne weet over dit plantaardige goedje, dan wil je het liever niet in je zeep terugzien. Althans, wij laten ‘m mooi links liggen. Wil je meer over palmolie lezen? Lees dan onderstaande blog.
LEES OOK – PALMOLIEDOSSIER: WAAROM JE BETER ‘NEE’ KAN ZEGGEN TEGEN DIT PLANTAARDIGE GOEDJE
Is zeep wel zo goed voor de (gezichts)huid?
Of je je huid goed doet met een zeepdate, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. We komen dan namelijk weer terug bij het verschil tussen natuurlijke en synthetische zepen. Je huid gezond(er) smeren doe je met de synthetische zepen helaas niet. Het droogt je velletje alleen maar uit. De schuld kan hiervoor gegeven worden aan de bullsh*t die erin zit. De alcohol, parfum, SLS, parabenen…Stoffen waar je huid niet blij van wordt. En waar het niet zo’n fijn smeersel voor je huid is, is het dus ook schadelijk voor onze prachtige planeet. Daar waar we steeds bewuster worden van wat we eten, is het dus slim om ook onze smeersels eens kritisch te bekijken.
Wat is het verschil tussen een vloeibare en vaste zeep?
Naast het onderscheid in natuurlijke en synthetische zepen, is er ook nog het onderscheid tussen de vloeibare en harde zeep. En dat zit ‘m puur in de verschillende ingrediënten die ervoor worden gebruikt. Vraag je het aan de echte zeepkenners – en zou je de mic onder de Egyptenaren hun neus houden – dan zal het gros antwoorden dat vloeibare zeep geen echte zeep is.
Laten we kort inzoomen op die vloeibare versie. In deze zepen is water het hoofdbestanddeel. Lekker natuurlijk zou je denken, maar water haalt de houdbaarheid aardig naar beneden. Om dit een boost te geven, worden er vaak allerlei chemische conserveringsmiddelen toegevoegd. Meestal niet de meest natuurlijke hulpstoffen om te voorkomen dat het product gaat schimmelen. En daarbij werkt water alles behalve hydraterend. Je kan je dus voorstellen dat de vloeibare zepen een goede zijn om je huid sneller uit te laten drogen. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. En dat is vooral voor mensen met een droge en gevoelige huid geen pretje…
En dan de vaste zeep, ook wel blok of harde zeep genoemd. Zepen die geen houdbaarheidslimiet kennen. Sterker nog, ze knappen er in de loop van de tijd alleen maar meer van op. De concentratie van werkzame stoffen neemt namelijk in kracht toe. Is dat even mooi meegenomen. En schimmels? Die hebben geen schijn van kans. Harde zepen drogen namelijk zelf op, waardoor schimmels geen overlevingskans hebben.
Hoe kan je natuurlijke zeep het best te bewaren?
Het zal je niet verrassen, maar onze voorkeur gaat uit naar de natuurlijke, harde zeepsoorten. Gewoon omdat ze qua innerlijk (ingrediënten) en uiterlijk (verpakking) groen zijn. Bovendien zijn ze heel makkelijk te bewaren. Althans, vooral de natuurlijke versie. Deze kan je het best aan de lucht laten drogen. Geef ‘m van alle kanten wat frisse lucht, en je hebt lang plezier van deze huidreiniger. Deze zeephouder van bamboe kan je bijvoorbeeld eens overwegen.
Wanneer is (natuurlijke) zeep desinfecterend?
Zeep gebruik je om je huid te reinigen. Niets meer, niets minder. Oké, en om ‘m misschien een verfrissende geur mee te geven. That’s it! Zepen met een hoge pH-waarde hebben de beste antibacteriële werking, en zijn dus de meest slimme keuze om in huis te halen. Je moet dan denken aan een licht verhoogde pH-waarde van 8 à 9. Dit kan je altijd navragen aan de zeepmaker als je het niet op het etiket kan vinden.
Waarom voelt je huid na het wassen soms trekkerig?
Waarom voelt mijn huid na het wassen soms raar? Het mooie aan natuurlijke zepen is, is dat er van nature glycerine in zit. Klinkt wat chemisch, maar nee hoor, het is echt 100% natuurlijk. Deze stof zet zich in om je huid niet uit te drogen tijdens de wasbeurt. In synthetische zepen is glycerine in geen velden of wegen te bekennen, vandaar ook snel die trekkerige huid. Dit stofje wordt vaak zelfs uit de schoonmakers gehaald. Waarom? Simpel gezegd is het een slimme marketingtruc. Fabrikanten stoppen het vaak in een hydraterende bodylotion. Zo kunnen ze mooi twee producten verkopen in plaats van slechts één. De sneaky bastards.
Haal dus liever je hygiënische hart op met de natuurlijke zepen. Zo heb je aan één product al genoeg én doe je niets en niemand kwaad.
Zeepblok als reiniger van je haar en hoofdhuid
Zeep als shampoo – ook wel haarzeep of shampoobars genoemd – wordt steeds populairder. Om nu te zeggen dat het exclusief voor het schoonmaken van je haar en hoofdhuid is, is zeker niet het geval. Het is er zo een die je overal voor kan gebruiken. Of, nou ja. Bijna overal. Opeten kan je ‘m beter niet.
LEES OOK: STORY OF…NATUURLIJKE HAARZEEP VAN BOTMA & VAN BENNEKOM
Zeep voor mannen, waar op te letten?
Boys will be boys, en die hebben over het algemeen – zonder in hokjes te willen denken – toch hun eigen smaak. Hun eigen voorkeur. Zo ook voor bepaalde zeeptypes. Nu we in dit blogartikel alles over zeep delen, konden we dit deel dus niet links laten liggen. Voor mannen zit het ‘m vaak in de hoek van de wat meer robuuste geuren. Zepen met veel karakter.
Maar dan de mannenhuid. Want waar je op het eerste gezicht zou denken dat de mannen- en vrouwenhuid identiek zijn, is dat zeker niet het geval. Hij is gemiddeld genomen dikker, behaarder, stugger en vetter. Bovendien produceert de mannelijke huid over het algemeen meer zweet wat de huid sneller uitdroogt. Overall kan je stellen dat een natuurlijke zeep zonder poespas voor mannen een slimme, veilige keuze is.
Wanneer zeep voor een baby gebruiken?
Ook je mini-me(‘s) mogen door de wasstraat gehaald worden. Zeker voor baby’s en kleine kinderen is het slim om in de gaten te houden of je ze niet inzeept met huidreinigers die vol schadelijke stoffen zitten. De huid van je kiddo(‘s) is heel kwetsbaar. Komt hun velletje op jonge leeftijd al in aanraking met chemische ongein, dan is de kans groot dat ze irritaties en eventueel zelfs allergieën oplopen. Liever voorkomen dus door te kiezen voor natuurlijke zeepsoorten.
Alles over zeep, waar je het verder voor kan gebruiken
Zeep is meer dan een huidreiniger en wasmiddel. Drie tips wat je er verder mee kan doen:
- Verkruimel een klein stuk van de (natuurlijke) zeep en zuig het met de stofzuiger op. Zo is het bye bye met de stofzuigerluchtjes.
- Bewaar (een deel van de) zeep in je kledingkast. Je kleding gaat er ontzettend lekker van ruiken – hallo complimentenregen – én het is voor de geurbom zelf ook een slimme zet. Een droge plek was bewaarplaats is een goede zet. Beter dan een spot in huis waar de vochtigheid hoog is en er om de haverklap warmtepieken in de ruimte zijn.
- ‘s Nachts last van kramp in je been? Ook dan komt zeep to the rescue. Leg het gewoon onder je hoeslaken, kom aan je zzz’s en laat je nachtelijke krampen verleden tijd zijn. Bizar toch?
Zeep als wasmiddel voor kleding inzetten, de multitasker
Niet alleen je huid verdient regelmatig een boenbeurt, maar ook wat er overheen wordt gedragen: je kleding. Nu kan je voor de kant-en-klaar wasmiddelen gaan, maar je kan ook je eigen natuurlijke wasmiddel maken. Leuke DIY-activiteit, maar ook fijner voor je kleding en de natuur. Je maakt ‘m bijvoorbeeld met Aleppo-zeepvlokken. Vlokken waarmee je niets geen chemische stoffen wegspoelt.
Photo credit: BOTMA en van BENNEKOM
Goede zeep kopen betekent goed voor jezelf en de natuur
Zo, nu je het (haar)fijne van natuurlijke zeep weet, wil je vast zelf ook wel zo’n green goodie in huis halen. Handig voor in de keuken, toilet of badkamer. In onze duurzame webshop staat een aardig zeepassortiment op je te wachten. Vegan, plasticvrije zepen zonder palmolie, SLS, parabenen en andere chemische bullsh*t. Aan welke natuurlijke zeepmerken je kan denken om jezelf of een ander blij mee te maken?
- Natuurlijke zeep en haarzeep van Primal Essence (lees ook de ‘Story of…’)
- Kusala Gifts (lees ook hun ‘Story of…’)
- BOTMA & van BENNEKOM (lees hier waarom ze doen wat ze doen)
- Natuurlijke shampoo bar van Ben & Anna
Wil je een bups zeep bestellen? Surf dan naar onze ZustainaStore en je hebt ze van de week al in huis. Liever zelf zeep maken? Dan heeft Bioflore een mooi recept voor natuurlijke zeep.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Femke’s Box Regular of Premium tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.
3 reacties. Reactie plaatsen
Heerlijk romig schuim. Ze zien er mooi uit.
Hi Tio, dank voor je enthousiaste reactie. Welke zeep vind je heerlijk romig? We zijn benieuwd.
Ik heb oude, ongebruikte stukken zeep gevonden op de zolder bij mijn moeder. De zeep is denk ik 15 jaar of ouder. Gooi ik die weg of is de zeep nog bruikbaar. Ik ruik door de verpakking geen parfum of zo.