Het kantoor: één van de gebieden waarop je als bedrijf verduurzamingen kunt doorvoeren. Denk aan het gebouw zelf, maar ook de inrichting en materialen die gebruikt worden. Hier vind je de praktische gids voor duurzame gebouwen. Laat ons je meenemen op reis naar een duurzaam gebouw!
The road to een duurzaam pand: van ontwerp tot resources
Waar o waar te beginnen als je wil werken in een duurzaam kantoor? Van bouwontwerp tot gebruikte materialen en het scheiden van afval: de mogelijkheden zijn eindeloos. We loodsen je door de belangrijkste aandachtsgebieden.
Hoe ziet een duurzaam gebouw eruit?
We beginnen bij een portie inspiratie. Check deze voorbeelden van duurzame gebouwen:
- Waar onze harten een stuk harder van gaan kloppen? Het gebouw Circl. ABN AMRO liet dit gebouw circulair bouwen van de eerste tot de laatste steen. Zo is het gebouw energiezuinig en demontabel, zodat de onderdelen herbruikt kunnen worden. Hartstikke slim dus! Het duurzame pand heeft daarom een houten in plaats van betonnen constructie en er zijn geen plafonds. Alles om materiaal te besparen. Potentiële leveranciers van materialen werden allemaal bevraagd op circulariteit, waarna de meest duurzame partner werd gekozen.
- Maar een duurzaam kantoorgebouw hoeft niet per se opnieuw gebouwd te worden. Integendeel! Zou wat zijn 😉 Ook huidige gebouwen kunnen verduurzamen. Zo werken verschillende loterijen samen vanuit het meest duurzaam verbouwde pand in Nederland. En in 2015 was ‘The Edge’ het meest duurzame kantoorgebouw van de wereld. Onder andere Deloitte huisvest in dit energiepositieve pand. Ook de Rijksoverheid geeft tips en handige links met betrekking tot het creëren van een duurzaam gebouw.
Denk je nu: gimme more, gimme more. Kan! Deze kaart barst van de inspiratie dankzij voorbeelden van allerlei duurzame gebouwen in Nederland. Per project lees je welke verduurzamingen zijn doorgevoerd en welk effect die hebben gehad. Ook details over de energievoorziening en warmteopwekking van de duurzame gebouwen worden gegeven.
Als je zelf aan de slag wil met het realiseren van een duurzaam kantoor, kun je bijvoorbeeld starten bij de ramen. Zijn ze van enkel glas? Dan gaat er veel warmte verloren. Door ze te vervangen voor dubbel glas verbeter je isolatie en kun je je gebouw verduurzamen. Zo zie je: het hoeft niet altijd grootschalig of ingrijpend te zijn. Iedere stap telt!
Welk materiaalgebruik past bij een duurzaam gebouw?
Naast het ontwerp van jouw kantoorpand en de materialen waaruit dit bestaat, zijn er ook verschillende resources die gebruikt worden bij de dagelijkse gang van zaken. Ook daarin kun je o zo veel duurzame keuzes maken. We lichten de belangrijksten uit:
- Winnen op waterverbruik
Hoewel je in ons kikkerlandje bijna altijd eindeloos schoon drinkwater tot je beschikking hebt, is er wereldwijd veel waterschaarste. Door de klimaatverandering beginnen we hier langzaamaan ook in droge zomers in Nederland wat van te merken. Hoe dan ook: schoon water heeft een flinke milieu-impact. Het past dus bij een duurzaam gebouw om waterverbruik te verminderen waar dat kan.
LEES OOK: TIPS VOOR HET BESPAREN VAN WATER
- Reduceer papier
Paperless offices: ze zijn hartstikke hot! Hoe staat het met de bergen papier bij jou op kantoor? Misschien print je vaak uit automatisme iets voor bijvoorbeeld een vergadering, want ‘fijn om van papier te lezen’. Maar aangezien 1 op de 3 printjes binnen een week wordt weggegooid, valt er veel te besparen in termen van hout, inkt en energie. Als je wél papier gebruikt, doe je er goed aan om te gaan voor gerecycled papier! - Goodbye to plastics
We vermijden het overal waar het kan: plastic. Het onverwoestbare materiaal vervuilt de zee met rasse schreden, omdat de minuscule stukjes overal ronddwalen. Er zijn gelukkig steeds meer alternatieven op de markt (check 27 (!) merken die plasticvervuiling tegengaan). De eerste stap naar een plasticvrij duurzaam kantoorgebouw zetten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres (prediken voor eigen parochie mag soms best, toch)! Al onze ZustainaBoxen zijn namelijk 100% plasticvrij! - Afval: scheiden en recyclen
Je ontkomt er niet aan: afval heb je nu eenmaal. Door goed te scheiden zorg je dat jouw afval gerecycled kan worden. Meer weten? Ontdek de beste tips voor afval scheiden op kantoor!
Drie tips voor een groen kantoor
Let’s green the world! Als je aan de slag wil met een duurzaam gebouw, dan kan groen (als in planten) niet ontbreken. Wat ons betreft: hoe meer hoe beter. Drie praktische tips voor het realiseren van een groen kantoor:
#1 Ga voor een groene kantoortuin
Leg een heuse kantoortuin aan. Bij veel regen kan overtollig water worden opvangen en bij hitte werkt zo’n tuin juist verkoelend. Bovendien kunnen planten en bomen CO2 uit de lucht opslaan en omzetten in zuurstof én zijn ze goed voor bijen en andere insecten. If you know, you know!
#2 Een groen dak
Heb je geen ruimte voor een kantoortuin? Dan kun je ook op het dak van het pand groen aanleggen. Tegenwoordig zie je dit steeds meer. Bovendien verbetert het de isolatie van het pand. Zo ga je met een win-win richting een duurzaam gebouw.
#3 Een groene inrichting
Ook planten binnen in het kantoor geven het pand een groene boost en helpen bij het verduurzamen. Planten nemen namelijk net als bomen CO2 op, en dat is goed voor het milieu. Ze kunnen deze CO2 omzetten in zuurstof en ook luchtzuiverend werken. Neem daarbij de psychologische voordelen van planten, zoals verhoogde focus, en je hebt een gezondere werkomgeving voor je collega’s. Ook overgehaald?
LEES OOK: DE WAARHEID OVER DUURZAME PLANTEN
Je gebouw verduurzamen met de eindeloze opties voor energieverbruik
Wil je in een duurzaam pand werken, dan is het ook zeker de moeite waard om te kijken naar het opwekken en verbruik van energie. De elektriciteitssector heeft namelijk een erg groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen. Energie wordt traditioneel opgewekt uit fossiele brandstoffen. Daar tegenover staat groene energie, dat opgewekt wordt met behulp van zon, wind en water. Steeds meer energie die opgewekt en verbruikt wordt is groen: inmiddels zo’n 25% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.
Hoe meer groene energie gebruikt wordt, hoe beter het energielabel van een pand. De overheid heeft besloten dat alle kantoorgebouwen in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Daarmee wordt energie van fossiele brandstoffen gelimiteerd. Benieuwd welk energielabel jouw kantoorpand heeft? Check het hier.
Voor de enthousiastelingen: een energieneutraal gebouw
Wil je echt een stap maken naar een duurzaam gebouw, dan kun je streven naar het energieneutraal maken van je pand. Dat betekent dat er evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen aanleggen op het dak van je kantoorgebouw en op die manier zelf energie opwekken. In tegenstelling tot energie van fossiele brandstoffen, is er geen CO2-uitstoot bij het opwekken van zonne-energie. Leg je tien zonnepanelen op je dak, dan bespaar je zo’n 1.400 kg CO2 per jaar. Bovendien draag je dan ook meteen bij aan SDG 7: ‘Betaalbare en duurzame energie’.
Praktische tip #1: slim verwarmen en koelen
Daarnaast wordt er veel energie gebruikt voor het verwarmen en koelen van kantoorruimtes. Met een slimme temperatuurregelaar kun je dit energieverbruik verminderen. Een ruimte in zo’n duurzaam gebouw wordt dan bijvoorbeeld alleen verwarmd wanneer de bewegingssensors personeel hebben gesignaleerd. Meer weten? Check onze tips voor een ruimte koelen zonder airco.
Praktische tip #2: zet apparaten uit
Veel bedrijven laten apparaten ’s nachts en in het weekend in stand-by modus staan. Dat leidt tot onnodig energieverbruik. Overweeg daarom om computers, printers en machines helemaal uit te schakelen.
LEES OOK: ONTDEK MEER ENERGIE BESPAARTIPS VOOR DE WINTER
Wil jij je medewerkers graag duurzaam belonen én enthousiast maken voor de klimaatambities van jouw organisatie? Wij helpen je graag met ons Employee Benefit Programma of een duurzaam geschenk met een verhaal. Plan hier een afspraak in met onze founder Manon voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of vraag Manon een leuke lezing bij je te komen geven over de Verborgen Impact. Download hier de Workshop beschrijving voor meer informatie. Manon helpt organisaties graag een stapje verder!
Wil je wekelijks ideeën ontvangen om collega’s te inspireren en je duurzaamheidsambities te halen? Waar je echt iets aan hebt? Meld je dan hier aan voor onze inspiratiemail. It’s free. Be the change.
Is dit een interessant onderwerp voor je?