Het is Plastic Free July en dus let’s talk about plastic. Een onderwerp waar we wel een triologie mee kunnen vullen, en… olympische zwembaden. Olympische what? Per uur belandt er een hoeveelheid plastic in zee, waarmee maar liefst 11 stuks kunnen worden gevuld. Dat het tijd is om plastic uit te wuiven, wisten we al. En dat jezelf veel kan doen ook, wist je vast ook. Maar welke initiatieven hebben er écht hun buik vol van en hebben er hun levenswerk van gemaakt? De merken die plasticvervuiling tegengaan, lees je hier. Sidenote: na een depressieve intro volgt veel positief nieuws!
Maag vol van plastic
Plastic, het spul waarvan we al genoeg in de zeeën hebben ronddobberen. Zouden we zo doorgaan, dan is er straks meer plastic dan vis in de zee. Laten we dit horrorscenario voor zijn, alsjeblieft. Gelukkig dat er heel veel mensen, merken en milieu-initiatieven zijn die graag voor een rooskleurigere verhaallijn willen strijden. Daarover zo meer. Eerst nog de, zoals beloofd, negatieve feiten.
Plastic heeft ons veel moois gebracht, totdat het besef kwam hoe buitengewoon lastig het is om weer van het goed je af te komen. De tijd is daar dat we op de blaren moeten zitten. De effecten op flora en fauna zijn desastreus. Denk alleen al aan de gigantische afvalstroom die in zee belandt.
Je kent de beelden wel: van schildpadden die met plastic tasjes om hun hals rondzwemmen, vogels met plastic resten om hun nek en…de röntgenfoto’s waarop de buik van een (zee)dier vol met plastics is te zien. Weet dat 100 miljoen dieren jaarlijks door plastic sterven. Hallo mensen, dat is een 1 met 8 nullen! Om. Te. Huilen. En naast die homp afval is er ook nog de hoeveelheid grondstoffen die op vervuilende manier wordt gewonnen. O, en waar een limit op zit. Moraal van het verhaal: plastics putten de aarde en haar dierenrijk uit.
Plastic heeft een naar karaktertrekje. Het is niet klein te krijgen. Wel letterlijk, figuurlijk is het verdomd lastig. Ja, het breekt na verloop van tijd in kleinere stukjes. Minuscuul kleine stukjes zelfs. En dat maakt het er niet makkelijker op om er vanaf te komen.
Je kan het zo gek niet bedenken of er zit wel plastic in. Tandpasta, wattenstaafjes, shampoo, waterflesjes. Plastic producten slingeren rond op straat. Microplastics verdwijnen zonder blikken of blozen via het doucheputje in het riool (en later in zee). Kleding laat kunststofdeeltjes los bij het wassen. Dit dus.
Einde bak ellende. Been there, done that. Daarom een peptalk. Want wat zijn er een merken die plasticvervuiling tegengaan. Die zich op de een of andere manier inzetten om de misère een halt toe te roepen. Elk met hun eigen verhaal. Een eigen eureka-oplossing om van te jubelen.
LEES OOK: HOE JE STOPT MET PLASTIC ETEN, TIPS OM HET TIJ TE KEREN
27 merken die strijden tegen plasticvervuilling
We beginnen met een vijftal merken die plasticvervuiling tegengaan. Dikke kans dat er een paar bekenden tussenzitten. Deze filantropen verdienen een lintje!
#1: Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation is ter land en ter zee niet meer weg te denken. De strijders tegen plasticvervuiling of beter gezegd de plastic soup die ronddobbert in de oceanen, zeeën, meren. Tja, waar eigenlijk niet.
Jaren geleden (2011 voor de cijferfans) begonnen als Amsterdams clubje van vrijwilligers, inmiddels een waardevolle wereldwijde kliek dat “de tsunami van plasticsoep zo snel mogelijk wil stoppen” en wil stoppen met het dweilen met de kraan open. Iets wat ze doen door het milieu-issue bij de bron aan te pakken. Zo doen ze van alles aan educatie, deep diven ze in de wetenschap voor nieuwe inzichten over plastics en dagen ze bedrijven en overheden uit om milieuvriendelijke alternatieven van plastics te vinden.
#2: The Ocean Cleanup
Noem hem de allerallerbekendste plastic fighter die ons kleine kikkerlandje kent: uitvinder Boyan Slat. Middenin z’n roaring twenties en nu al legt hij zijn ziel en zaligheid in zijn bedrijf: The Ocean Cleanup. En de naam zegt het al: de grote schoonmaak van de wateren. Ze ontwikkelen technologieën om de oceanen en inmiddels ook rivieren schoon te vegen. De lat hebben ze hoog gelegd: hun streven is om 90% van de plastics met speciale systemen op te ruimen, waarmee ze na 5 jaar 50% van de plasticsoep hebben verwijderd. WOW!
Alleen maar handjes in de lucht voor dit prachtinitiatief, alleen wat wordt er daarna met al het opgeviste materiaal gedaan? Nou, dat zullen we je vertellen. Ze maken er namelijk unisex zonnebrillen van. Er hangt een best pittig prijskaartje aan; €199. Lekker extra zakcentje? Nee nee, ze spekken er niet hun eigen kas mee. De extra inkomsten worden volledig voor het werk van The Ocean Cleanup gebruikt.
#3: The Great Bubble Barrier
The Great Bubble Barrier hoort ook zonder meer thuis in het rijtje van merken die plasticvervuiling tegengaan. Waar The Ocean Cleanup zich in eerste instantie vooral focuste op de grote wateren, houden de drie green girls Anne Marieke, Saskia en Francis (you go girls) het bij het opruimen van plastic afval in de rivieren, voordat het de wijde wereld op open zee bereikt.
Dit doen ze met een heus bubbelscherm, waarmee ze een barrière van bubbels vormen. Vernuftige hiervan is dat het onderwaterdierenrijk en schepen gewoon hun ding kunnen blijven doen, maar afval niet. Daarnaast doen ze er van alles aan om het bewustzijn rondom plastic pollution te vergroten. Inmiddels liggen ze bijvoorbeeld te bubbelen in de Amsterdamse wateren. Let maar op, het zal niet lang duren, voordat ze rondbubbelen in internationaal blauws.
#4: Plastic Whale
Aan de ene kant zijn ze busy-busy met het vergroten van het maatschappelijk bewustzijn door lesprogramma’s. Aan de andere kant organiseren ze regelmatig events om met hordes natuurvrienden plastic te vissen. Zo organiseren ze als tante Corona niet in het land is jaarlijks de dag na Koningsdag en de Gay Pride een plasticvisuitje. In goed gezelschap lekker uitbrakken op de Amsterdamse grachten en ondertussen werken aan je karmapunten. BRILJANT! Hadden we al laten vallen dat ze zelfs een eigen design kantoormeubellijn van opgevist plastic hebben? Is zo.
#5: SeaBin
Seabin is een, je zal het met zo’n naam niet verwachten, maar het is een drijvende prullenbak in de zee. Een briljante vinding van twee Australische surfdudes. Als waterratten zagen Andrew en Pete telkens weer hoe havens in grote getalen met plastic werden (en worden) gevuld. Een stortvloed aan vooral single-use plastics maakt via rivieren en havens hun entree naar de grote wateren. En dus bedachten de heren de SeaBin om die route vroegtijdig te onderbreken.
De twee Aussies showen hoe simpel het opvissen kan zijn: ze monteren de SeaBin aan de kade of een steiger. Met een waterpomp worden er water en afval de prullenbak ingezogen. Vervolgens wordt het water als het ware gezuiverd. Het afval belandt in de binnenzak, het schone water gaat terug de zee in. Wat zoiets aan plastics kan opzuigen? Heel veel! Ruim 90.000 plastic tassen, 50.000 wegwerpbekers (die van de koffie to go’s) en 166.500 plastic borden en bestekjes. Lekker bezig boys!
Merken die plasticvervuiling voorkomen
En de lijst aan strijders tegen plastic rotzooi gaat gewoon verder. Hadden we het net over merken die plasticvervuiling tegengaan, nu volgt een tweetal voorvechters dat zich focust op het voorkomen van de sores. Better safe than sorry, jeweetzelluf.
#5: The Ocean Movement x ZustainaBox
We kunnen het wel van de daken schreeuwen. Waar je weet dat wij al jaren strijden – en nog lang het strijdbijltje niet neerleggen – om de plasticvervuiling te S.T.O.P.P.E.N, babbelen we met veel like-minded groendoeners. Eén daarvan is By the Ocean we Unite. Deze Nederlandse club doet er alles aan om te voorkomen dat er alsmaar plastic de oceanen instroomt. We like! De vonk sprong over en zo hebben we samen een 100% plasticvrije ExpeditieBox en brievenbuspakketje samengesteld. Gevalletje “kleine impact, groots effect.” Pretpakketten gevuld met groene spullen om het consumenten (jij dus), bedrijven en overheden makkelijker te maken om ‘nee’ tegen microplastics te zeggen.
#6: Het Zero Waste Project
Groendoen zit in het bloed bij de zussen Jessie en Nicky Kroon. Ze zijn op een zero waste missie, oftewel zo min mogelijk (liefst nul komma niks) plastic afval in huis halen. Des te minder je er namelijk van verwelkomt, des te minder je uiteindelijk hoeft weg te gooien, des te minder je bijdraagt aan de giga afvalberg. Nu is dat zero wasten (we hebben er gewoon een werkwoord van gemaakt) niet iets wat je in een vingerknip in de vingers hebt. Althans, de basis wel maar echt 100% plasticvrij leven is zeggen we heel eerlijk best pittig. Niet onmogelijk!
Mocht jij je in de plasticvrije materie willen verdiepen, werp dan een blik (of blijf lekker lang hangen) op hun blog Het Zero Waste Project. Zie het als de Champions League onder de duurzame lifestyle platformen. Ze weten er werkelijk alles van. En tuurlijk struggelen de zussen soms ook met dingen, maar hé die op-je-bek-gaan-en-weer-opstaan momenten worden gewoon gedeeld. O en don’t you worry over of het dan wel leuk leven blijft, daar weet het duo wel raad mee.
#7: Plastic Soup Surfer
Begonnen als 1 man sterk. En die man heet Merijn – Plastic Soup Surfer – Tinga. Regelmatig haalt hij de krantenkoppen vanwege zijn mediagenieke records op zijn surfboard. Wie weet heb je wel van hem gehoord toen hij maar liefst 1200 kilometer over de Rijn ging suppen. Een expeditie op een surfboard van afval.
Door dit soort acties creëert hij een podium dat hem de kans geeft om druk uit te oefenen. Druk op de overheid om bijvoorbeeld statiegeld op plastic flesjes (en zo minder plastic vervuiling) te rekenen, druk om het bedrijfsleven in de spiegel te laten kijken. En om hen een spiegel voor te houden.
Even, wat een held ben je als je gewoon het voor elkaar krijgt dat er per juli 2021 statiegeld op alle plastic flessen en per 2023 op alle blikjes wordt gerekend. Eerst in Nederland, maar hé de eerste stap in de groenere richting is gezet mensen.
Mocht je klaar zijn met Netflixen, check dan zeker ook eens de Plastic Talkshow. Deze YouTube talkshow geeft de mic aan wetenschappers, politici en actievoerders. Heel interessant!
Middelvinger naar plastic puin met deze plasticvrije producten
Merken die plasticvervuiling tegengaan is één. Daarnaast zie je tussen de regels door dat wij als consumenten een flinke vinger in de pap hebben als het gaat om plasticvervuiling verminderen. Het zit ‘m vooral in het bewust doen van inkopen. Geloof ons, met het jaar wordt het makkelijker om sustainable spul in huis te halen. Van plasticvrije cosmeticaproducten tot kleding en groen boodschappen doen. Ziezo, een batterij aan free-from merken. We gaan gewoon nog even door met de telling 😉
#8: Patagonia
De oppertopper onder de duurzame do-gooders is en blijft toch wel Patagonia. Hoewel ze tot de oude garde behoren, zitten ze bovenop alle wat-te-doen-met-plastic ontwikkelingen. Al jaren maken ze hun outdoorkleding van gerecyclede plastic flessen. Dat doen ze al sinds 1993. In de bijna drie decennia zijn ze natuurlijk met de tijd meegegaan. Waar ze eerst de plastics voor fleece gebruikten, kiezen ze nu bewust voor gerecycled polyester. Eén ding is altijd hetzelfde gebleven: plastics horen niet na eenmalig gebruik op de vuilnisbelt te belanden. EENS!
#9: Studio Smelt Amsterdam
Briljante naam, nog veel briljanter wat ze doen. De bedenkers van Studio Smelt Amsterdam persen plastic afval met behulp van een hittepers tot gerecycled materiaal waar ze allerlei kanten mee op kunnen. Tot hun clientèle kunnen ze eco-minded merken rekenen als Maium, Swapfiets and Clear Rivers. Mooi om te zien dat we op Hollandse bodem zo actief bezig zijn om de afvalstroom niet in de natuur of bij derdewereldlanden te dumpen (want dat is wat het is), maar om van iets ‘waardeloos’ (zijn niet onze woorden) iets waardevols te maken.
#10: LUSH
LUSH wordt vaak als één van de pioniers van duurzame, diervriendelijke cosmetica gezien. Terecht ook! Ze hebben niet aan het wiel van recyclen gestaan, maar ze waren er wel vanaf het eerste uur bij. Lege plastic verpakkingen horen niet thuis in de prullenbak. Zeker niet na één keer gebruik. Wat ze doen: ze vragen haar klanten om de lege omhulsels in de winkel in te leveren. Nadat ze een bonk aan plastic afval hebben verzameld, sturen ze het door naar Poole in Engeland (waar hun hoofdkantoor zit).
Eenmaal in de UK aangekomen (en ja dat gaat met broeikasgassen gepaard, maar scheelt ook veel nieuwe grondstoffen en energie), wordt het in stukjes gehakt, schoongemaakt, gedroogd en tot slot omgesmolten tot nieuwe cosmeticapotjes. En daar blijft hun groene bijdrage niet bij, want ze helpen goede sustainable doelen die voorvechters zijn van recycling en diervriendelijkheid graag.
#11: Dick Moby
Ook nog even een momentje voor Dick Moby. De dragers van het motto: “Quality is key, sustainability is king.” Zij zien alles door een roze bril. Eén waarmee ze plastic afval reduceren. De eyecatchers zijn namelijk van gerecycled óf bio-based plastic gemaakt. En het zit-vol-met-plastics schoonmaakdoekje dan? Ook daar geen nieuwe plastics, maar gerecyclede plastic flessen die tot plasticvrije poets zijn omgedoopt.
…still counting
Okay okay, er zijn nog veeeel meer merken die plasticvervuiling tegengaan, plastics de rug toekeren en hun duurzame ding doen. De telling gaat dus gewoon nog even verder:
- Bamboe spul van The Bamboovement (#12)
- Bamboe rietjes en wattenstaafjes van Bambaw (#13)
- Plasticvrije (haar)verzorging van HappySoaps (#14), The Zero Waste Club (#15), Kusala Gifts (#16) en Marcel’s Green Soap (#17)
- Natuurlijke mondverfrissers (lees: mintjes) van True Gum (#18), Max’s Organic Mints (#19), BenBits (#20) en Chewsy (#21)
- Zero bullsh*t deodorant van Ben & Anna (#22) en The Lekker Company (#23)
- Milieuvriendelijk keukenwaar van Happy Earth Essentials (#24)
- Plasticvrij boodschappen doen met Dille & Kamille (#25)
- Plasticvrije make-up van Beauty Made Easy (#26)
- Vriendelijke zonnebrand voor mens en milieu van We Love The Planet (#27)
Afijn, nog veel meer plasticvrije producten vind je in de ZustainaStore. Mis je een rugnummer? Laat het ons weten!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie merken die plasticvervuiling tegengaan houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de BinnenboelBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.