Afval scheiden op kantoor wordt door steeds meer bedrijven gedaan. Afvalscheiding is niet alleen beter voor het milieu, maar uiteindelijk ook financieel gunstiger. Zo zijn gescheiden afvalstromen goedkoper dan alles als restafval aanbieden. Maar hoe weet je of je goed op weg bent als bedrijf? Lees dan snel verder!
Wat is afvalscheiding?
Door het afval gescheiden weg te gooien komt er minder afval op de stortplaatsen terecht, kan meer afval worden hergebruikt en zijn er minder grondstoffen nodig uit de natuur. Op deze manier worden grondstoffen en energie bespaard wat beter is voor het milieu. Bij afvalscheiding kijk je naar het product dat gescheiden ingezameld kan worden. Denk daarbij aan papier, glas, plastic of GFT. Op kantoor kan papier bijvoorbeeld heel goed gescheiden ingezameld worden in een papierbak. Door het afval te scheiden kan dit gerecycled worden, waardoor dit papier niet opnieuw geproduceerd hoeft te worden. Dit geldt ook voor andere materialen die gescheiden ingezameld kunnen worden zoals bijvoorbeeld textiel, glas en plastic.
Waarom is afval scheiden op kantoor zo belangrijk?
Afval scheiden is beter, dan wanneer alles op een hoop wordt gegooid en verbrandt. Bij het verbrandingsproces komt namelijk CO2 vrij, dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Door afval gescheiden in te zamelen kunnen er nieuwe producten van gemaakt worden. Zo kan oud papier weer tot nieuw papier gemaakt worden en oud glas tot nieuw glas. Voornamelijk bedrijven kunnen een grote impact maken als zij afval gescheiden inzamelen op kantoor. Denk maar eens aan hoeveel er geprint wordt en hoe vaak dat ook fout gaat. Zonde om deze foute printjes in de prullenbak te gooien in plaats van in de papierbak, waarbij het gerecycled wordt. Ook in de kantine wordt vast heel wat eten en plastic weggegooid. Wanneer plastic apart wordt ingezameld kan dit vervolgens gerecycled worden, waardoor er niet opnieuw aardolie nodig is om een nieuw plastic product van te maken.
LEESTIP: MINDER GAS EN ENERGIE VERBRUIKEN? MET DEZE TIPS WORDT DAT EEN EITJE!
Wat zijn de voordelen van afval scheiden op kantoor?
Afval scheiden op kantoor zorgt voor:
- Minder verbranding van restafval
- Minder CO2-uitstoot
- Een positieve invloed op het broeikaseffect
- Besparing van grondstoffen
- Besparing van geld
In dit filmpje zie je nog meer voordelen van afvalscheiding.
Tips voor afval scheiden op kantoor
Het afval scheiden op kantoor lijkt misschien een ingewikkelde opgave, maar dit is het zeker niet. Zo hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet:
- Verwijder de losse prullenbakken naast het bureau en plaats een centrale prullenbak waar al het afval in gescheiden kan worden.
- Kies voor duurzame producten met een langere levensduur. Kies bijvoorbeeld voor de glazen koffiebeker van Zustainabox in plaats van wegwerpkoffiebeker. Dit voorkomt een hele hoop afval.
- Werk met een ‘pull systeem’ voor printen, waarbij er pas geprint wordt nadat een pasje is gescand. Zo voorkom je dat er onnodig veel wordt geprint. Zet naast het kopieerapparaat een papierbak om de foute printjes in te verzamelen.
- Kies voor een handdroger bij het toilet in plaats van papieren doekjes. Dit voorkomt een hoop restafval.
- Breng de afvalstromen in kaart om te zien welk soort afval het meest voorkomt binnen jouw bedrijf. Hierdoor wordt zichtbaar waar het bedrijf zijn afval in kan verminderen.
- Leeg de afvalbakken regelmatig. Niets is zo frustrerend als een volle afvalbak. Op deze manier voorkom je dat medewerkers hun afval in de verkeerde bak gooien.
- Leg aan collega’s uit waarom afvalscheiding zo belangrijk is en creëer een gezamenlijk doel.
LEESTIP: DUURZAAM AFVAL SCHEIDEN: HOE O HOE DOE JE DAT PLANEET PROOF
Welke soorten afvalscheiding zijn er?
Afval kun je op verschillende manieren scheiden. Je kunt het afval onderverdelen in:
- Gft (groente, fruit- en tuinafval)
Voorbeelden hiervan zijn: koffieprut, appelschillen, etensresten en planten. Een flink deel van ons afval is gft-afval. Het is goed om dit gescheiden in te leveren, want van gft-afval kan compost en biogas gemaakt worden. - PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons)
Voorbeelden hiervan zijn: lege plastic flesjes, afvalzakken, frisdrankblikjes en vruchtensappakken. Het is hierbij belangrijk dat alle pakken leeg worden weggegooid. Door het PMD-afval goed gescheiden weg te gooien kan veel worden hergebruikt. Zo sparen we grondstoffen, energie en zorgen we voor minder broeikasgassen. - Papier en karton
Voorbeelden hiervan zijn: cadeaupapier, eierdozen, boeken, wc-rollen en papiersnippers. Het is hierbij belangrijk dat het oud papier en karton schoon en droog is, en geen plastic of andere vervuiling bevat, want dan kan het niet meer gerecycled worden. - Restafval
Voorbeelden hiervan zijn: chipszakken, keukenrol en koffiepads. Restafval is al het afval dat (nog) niet kan worden gerecycled en hergebruikt. Door afval goed te scheiden, vermindert het restafval. Minder restafval betekent een kleinere afvalberg, lagere afvalverwerkingskosten en hergebruik van waardevolle materialen die van het restafval gescheiden worden gehouden. - Textiel
Voorbeelden hiervan zijn: beddengoed, dassen, gordijnen, zwemkleding en schoenen. Dankzij textielrecycling krijgt afgedankt textiel een tweede leven en wordt het geen afval. Recycling is mogelijk als oud textiel gescheiden van het restafval wordt ingezameld: schoon en droog. - Kca (klein chemisch afval)
Voorbeelden hiervan zijn: accu’s, batterijen, lijm, oliefilters, medicijnen en wasbenzine. Kca is afval met stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Hieronder vallen chemische stoffen die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. - Glas
Voorbeelden hiervan zijn: wijnflessen, jampotjes, kruidenpotjes en bierflesjes zonder statiegeld. In de glascontainer mogen (glazen) potten en flessen waarin voedsel, drinken of cosmetica heeft gezeten. Deksels en doppen mag je laten zitten. Restjes mogen er ook in blijven. Andere kleinere glassoorten vallen onder restafval.
Bekijk hier ook de afvalscheidingswijzer om zeker te weten dat jij je afval goed scheidt.
LEESTIP: WEGWERPKOFFIEBEKER OF MOK OP KANTOOR, WAT IS DE GROENSTE KEUZE?
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘Ik wil het niet alleen bij informatie over minder gas en energie verbruiken houden, stuur mij liever af en toe groene tips en acties.’ Okéisgoed! Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie of medewerkers. De keuze is reuze: van Dag van de Zorg cadeaus tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.