De afgelopen weken was het een komen en gaan van miss sunshine, maar als ze ‘m shinet, dan shinet ze ‘m flink. En voor je het weet hebben we een tropische week vol hitterecords te pakken. Iets waar je maar beter zo goed mogelijk op voorbereid kan zijn. En masse snelt de gemiddelde NL’er zich naar de winkel of webshop om wat verkoeling in huis te halen. Verkoeling door een ventilator of…airco. Apparaten die je al snel urenlang laat loeien simpelweg, omdat het bloedheet is. Heerlijk hoor, alleen alles behalve duurzaam. Daarom een blog die volledig is gewijd aan een ruimte koelen zonder airco. Let’s keep it cool met deze natuurlijke verkoelingstips.
Ruimte koelen zonder airco, waar begin je?
Als er iets meer dan welkom is tijdens subtropische dagen, dan is het wel zo’n verfrissend briesje. Helemaal tijdens zwoele avonden die hand in hand gaan met klammige nachten…bloody hot! Als moeder natuur je hier niet in voorziet, dan is het een kwestie van zelf in actie komen. Alleen als je voor een groene keuze wil gaan, dan valt de airconditioning prompt af. Deze enorme unit op het dak, aan de gevel of het plafond verkoelt je huis door de warme lucht naar buiten te blazen. En dat blazen kost – je ziet ‘m aankomen – energie, veel energie. Eigenlijk is het het verschuiven van de hitte, waardoor we het voor onze prachtige planeet het er niet makkelijker op maken. Bovendien wordt de lucht in huis droog. Hellup!
Duurzame alternatieven voor de airco
Een ruimte koelen zonder airco, gelukkig hoef je er geen grof geschut voor in huis te halen. Er zijn zat alternatieven voor de vervuilende airco. Zie hier het zevental verkoelende tips, alstu!
#1 – Afkoelen zonder airconditioning = doorluchten maar
Zeker geen rocket science, maar dat het je de verkoeling gaat bieden waar je naar op zoek bent, is een ding dat zeker is. In de late avond, nacht en vroege ochtend is het het meest koel. Zet je op die momenten de ramen in huis lekker tegen elkaar open, dan kan het lekker doorluchten. Kom maar door met die summer breeze. Groener ga je het verkoelen niet krijgen!
#2 – Voorkomen is beter dan genezen
Probeer de warmte waar mogelijk zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Dat betekent na de doorluchtsessie snel de ramen dicht onder het mom van ‘better safe than sorry.’ Maar dan heb je ook nog zoiets als apparatuur die warmte afgeven. Houd de lampen lekker voor wat ze zijn en haal de kaarsen even niet uit de kast. Daarbij heb je ook nog het kookfornuis en de oven. Twee heetgebakende hittebronnen. Mocht je op een andere manier je eten kunnen bereiden of een buitenkeuken hebben, scheelt al snel een bups warmte in huis. Laat die vegetarische ovenschotel op de hete dagen liever plaatsmaken voor bijvoorbeeld een verkoelende maaltijdsalade. Oh en die warmte-uitstotende stofzuigsessie kan wel een dagje wachten, niet?
#3 – Van zon- naar huisbescherming
Waar je je huid de godganse dag aan het insmeren bent, verdient je huis ook wat extra bescherming. Denk bijvoorbeeld aan een zonnescherm. Die houdt niet alleen de zon buitenshuis, maar creëert ook schaduw op de buitenmuren. En die schaduw betekent dat ze minder snel tot het kookpunt stijgen.
#4 – Planten als natuurlijke airco
Natuurlijke aircoolers, jawel hoor. Zeggen we ‘natuurlijke’, dan bedoelen we ook echt ‘natuurlijke.’ Wat dacht je van planten als natuurlijke aircooler? Overweeg eens om die schitterende blauwe druif of klimop tegen je huis aan te laten groeien of een boom of struik te planten die net voor wat extra schaduw rondom het huis zorgt. Een natuurlijke airco door planten dus. Over duurzame manieren van een ruimte koelen zonder airco gesproken.
#5 – 365 dagen de juiste isolatie
Waar je in eerste instantie wellicht denkt dat goede isolatie alleen de bibberkou tijdens de Syberische beer buiten houdt, zit ernaast. Het zorgt er namelijk juist ook tijdens die bloedhete zomerdagen voor dat de warmte niet als ongewenste gast binnendringt. Het zit ‘m bijvoorbeeld in het aanschaffen van dubbel glas, en het isoleren van het dak en de muren. Even een kosteninvestering waar je niet alleen je energiekosten behoorlijk mee kan terugschroeven, maar het thuis ook zo aangenaam mogelijk houdt. Laat die hitte maar komen!
#6- Plat dak, houd ‘m nat
Een plat dag betekent dat de zon pal van boven je huis op schijnt. Hallo warmte. Nu kan je de ruimte koelen zonder airco, maar mét wat water. Sproei geregeld wat water op het dak – let op dat ‘ie niet te zwaar wordt – en voor je het weet daalt het kwik binnen tot aangename(re) temperaturen.
#7- Verkoelende hulp
Zoals gezegd, een energieslurpende airconditioning is totaal niet duurzaam. Wil je toch wat extra verkoelende hulp in huis halen, dan zit je net wat groener met een ventilator. Deze koelt de lucht namelijk niet, maar geeft de luchtstroom een zogenoemd verkoelend effect. En naast dat ‘ie een stuk milieuvriendelijker is dan een airco, zorgt ‘ie ook slechts voor een verhoging van de energierekening van een paar euro. Maar goed, als je het huis kan verkoelen zonder elektrische hulp, dan is en blijft dat vanzelfsprekend de meest ecovriendelijke optie.
Hoe koel slapen tijdens zwoele, zomerse nachten?
Overdag heb je niets geen last van de warmte, maar dan…bij het binnenwandelen van de slaapkamer voel je al aan je wateren dat het een klammige nacht gaat worden. Nu kan je met je pootje buiten boord gaan bungelen, maar dat helpt maar even. Wat je wel kan doen om gegarandeerd te zijn van sweet dreams?
- Wederom doorluchten, doorluchten, doorluchten als de temperatuur buiten is getemperd.
- Neem een lauwwarme douche als snoezelig slaapmutsje. Voorkom een lekkere warme of schrikwekkende koude douche. Een warme douchebeurt zorgt naderhand voor nog meer warmte in je lichaam, van een koude douche schrikt je body juist, trekken je bloedvaten samen en stapelt de warmte op. Wil. Je. Niet.
- Door jezelf koel te drinken, verzeker je jezelf van geen gewoel. Laat de suiker-, cafeïnerijke en alcoholische versnaperingen ‘s avonds lekker voor wat ze zijn. Het slimst doe je er aan om voor het slapen gaan veel water te drinken. Niet te koud water, want dan krijg je weer hetzelfde riedeltje als bij de koude douchebeurt.
- Ook met je bedlinnen en nachtkleding kan je het verschil maken. Het devies: ga voor licht – liefst biologisch – katoen. Wel zo fijn voor je lichaam en de natuur. Dit natuurlijke materiaal werkt het meest verkoelend. En wat dacht je ervan om de dekens uit je dekbedovertrek te halen, en alleen onder het laatste te slapen?
- Hoe verleidelijk ook om de was tijdens zomerse dagen lekker buiten op te laten drogen, doe je er verstandig aan die natte was in je slaapkamer op te hangen. Het maakt de lucht namelijk vochtiger en koeler. Zet je een ventilator voor je wasrek, dan kan je helemaal je lol op: koude lucht voor een nacht verzekerd.
Nighty night!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Femke’s Box Regular of Premium tot de Nieuwe Normaal Boxen en eco-relatiegeschenken.