Mogen we hier even een lans breken voor water? Ja? Bij deze! Want waar zouden we zijn zonder. Hups, de kraan open en het stroomt er met bakken tegelijk uit. Hier wel. Op heel veel andere plekken op deze aardbol is er wel een treurig tekort. Waterschaarste heet het. En als we hier op ons dooie gemakje zo door blijven gaan, dan kan het ook hier goed fout gaan. Daarom een schrijven over: Waarom is het belangrijk om je watervoetafdruk te laten slinken? En ‘hoe bespaar ik water?’
Hoeveel water verbruiken we per dag?
Schoon (drink)water is zo’n vanzelfsprekendheid, maar dat is het toch echt niet. Mogen we koesteren. Om met een positieve noot af te trappen: 50 jaar geleden verbruikten onze (voor)ouders 190 liter water per persoon per dag. Inmiddels blijft de teller ongeveer op de 119 liter steken. Getting there! Maar weet, en nu verandert het sentiment, dat alle liters minder welkom zijn. Bewuster met water omgaan, kan geen kwaad.
Waarom het watergebruik in de smiezen houden? Het regent vaak genoeg cats and dogs. Heb je een punt. Het zit hem in de reiniging van het regen- en grondwater. Reinigen staat gelijk aan energie. En zeg je energie, dan zeg je aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen die waanzinnig vervuilend zijn. Daarbij wordt het water gereinigd met, komt-ie, chemicaliën. En zodra je dat leest, gaan je nekharen vast recht overeind staan. Die van ons wel. Punt 3: letten we op de hoeveelheid water die we er per dag doorheen jassen, dan houden we het grondwaterpeil op peil. Blije jij, blije natuur.
En dan is er nog zoiets als water verwarmen. Zijn we ook een kei in. Denk: de warme douche of dat kom-er-gezellig-bij bad. Water verwarmen kost veel energie. Gebruiken we minder water, dan gebruiken we minder energie en belasten we het milieu minder.
Hoe bespaar ik water?
Eén van ‘s lands meest gestelde vragen, door de groendoeners dan, is ‘hoe bespaar ik water?’ Nou, gaat er goed voor zitten, want we hebben er een heus boekwerk aan gewijd. Haak je nu af, dan hebben we een wel heel eenvoudige tip: Drink water uit de kraan in plaats van uit fles. De klimaatimpact van water uit de fles is maar liefst net zo veel als wanneer je 100 tot 200 glazen water uit de kraan drinkt (komt door vervoer en verpakking). Ho ‘ns even. You know what to do!
#1: Minder met vlees en vis
Veel water zit verborgen in ons etenswaar. Met name vlees is er debet aan. In de vleesindustrie wordt namelijk onwijs veel water gebruikt. Zo kost 120 gram rundvlees wel 1800 liter water. We hadden hier net zo goed kunnen zeggen dat je daar zo’n 36 keer van kan douchen. Joe, de groetjes. Dat is niet normaal, toch? Het verschil in watergebruik van een vegetariër en iemand die vlees eet, is enorm. Wanneer alle Nederlanders vegetarisch zouden gaan eten, zou onze watervoetafdruk met zo’n 30 procent verminderen. Devies: plantaardig eten, probeer het eens.
Kan je (nog) geen afstand doen van Fishy Friday? Laat het water je dan in de mond lopen van wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren. Vergelijk je dit type met kweekvis, dan is de watervoetafdruk nul.
LEES OOK: VEGANISME, MOET DAT 100%?
#2: Koop lokaal & minimaliseer verspilling
Verspilling is best wel behoorlijk killing. Het grootste gedeelte van ons watergebruik zit, zeiden we je net, verborgen in voedsel, bijvoorbeeld in de irrigatie van akkers en het verbouwen van veevoer. En dat terwijl we veel eten nog steeds zonder pardon weggooien. Voedselverspilling is dus eigenlijk ook een indirecte vorm van waterverspilling. Bewust omgaan met eten, restjes invriezen en koken met kliekjes zorgt ervoor dat je je watervoetafdruk kunt beperken. Laatst hebben we een blog gevuld met handige tips hoe je voedselverspilling kan tegengaan.
Twee andere punten zijn: koop biologisch (want snel zo’n 20% minder watergebruik) en koop het liefst lokaal (voorkom zo import vanuit landen waar waterschaarste heerst). Sudan, Spanje en Pakistan zijn drie landen waar fruitsoorten, rietsuiker en zonnebloemolie vandaan worden gehaald, en waar bij de teelt veel water komt kijken. Houd het lekker dichtbij huis om zo geen extra druk op die waterschaarste te leveren.
LEES OOK: VOEDSELVERSPILLING TEGENGAAN
#3: Koop kleding tweedehands
Dat tweedehands kleding kopen beter voor het milieu is, wist je waarschijnlijk al. Maar dat een van de redenen het enorme waterverbruik is, dát weten mensen vaak niet. Er zit namelijk heel veel water in je kledingkast verstopt. Voor de kledingindustrie worden er jaarlijks namelijk 32 miljoen olympische zwembaden aan water gebruikt: van teelt tot verven! Voor het maken van een katoenen t-shirt is bijvoorbeeld al 2.700 liter water nodig.
Eén van de meest vervuilende kledingstukken is je spijkerbroek. Om één denim spijkerbroek te maken, is 7.000 tot 10.000 liter water nodig. Minder nieuwe kleding en fast fashion aanschaffen is dus heel belangrijk voor het milieu. En als je toch echt kleding nodig hebt, ga dan voortaan naar een tweedehands winkel. Dat beperkt niet alleen je watervoetafdruk, het scheelt ook nog een hoop geld.
#4: Mag het een (wass)tandje zuiniger
Luxe is lekker, we zijn de laatsten die dat zouden ontkrachten. Alleen gaat luxe vaak hand in hand met energie. Neem de vaatwasser of wasmachine. Wie weet heb je nog een energieslurper van 10 jaar gelee thuis staan. Als-ie het nog doet, dan doet-ie het. Vraag is alleen wel of jij en je water- en energierekening niet beter af zijn met een apparaat met A+++ label. Geef je je oude apparatuur, zolang hij het loodje nog niet heeft gelegd, een tweede thuis of laat je het recyclen.
Huishoudelijke taken waar je niet onderuit komt, zelfs niet als je voor man- of vrouwlief puppy eyes opzet. Twee to do’s waar veel water bij komt kijken, zijn de vaatwasser en wasmachine. ‘Hoe bespaar ik water?’ Welnu, door beide apparaten altijd volledig gevuld pas te laten draaien. Op 90 graden laten draaien, is anno nu niet meer nodig hoor. De techniek heeft ons ingehaald, dus hogere temperaturen staan niet langer meer gelijk aan per se veel schoner.
LEES OOK: TIPS VOOR DUURZAME KLEDING
#5: Douche en badder met mate
De eerste paar minuten onder de douche zijn het lekkerst, ben je het over eens hè? Dus waarom dan toch tot je huid volledig verrimpeld is eronder blijven staan? Per douchebeurt gebruiken we pak ‘m beet 63 liter water. Schoon drinkwater wel te verstaan. Elke minuut extra kan je er 7 liter water bij optellen. Plús: warm douchen krijgt vast de voorkeur. En dus komt er best wat energie bij kijken. Er is een reeks aan ‘hoe bespaar ik water onder de douche tips?’
- Gebruik een zandloper, kookwekker of de timer op je telefoon. Volgens Waterschappen zouden we door met z’n allen 4 minuten korter te douchen (dus het op 5 minuten te houden), per gezin van 4 personen €220,- op jaarbasis besparen. Of maar liefst jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol warm water, of de CO2-uitstoot van 760.000 auto’s. Cijfers die er niet om liegen.
- Je lange lokken of korte coupe dagelijks wassen is pure luxe. Het zorgt voor die fijne frisse start, snappen we, maar het is niet nodig. Verre van zelfs. Wanneer je je haar te veel wast, neemt de talgproductie toe en zal je juist sneller een vette dos haar krijgen. Been there, done that. Gebruik liever een duurzame droogshampoo of geef dat beetje vettigheid geen aandacht. Hoe vaker je dit laatste doet, des te minder snel je haar vet wordt. Iets met door de zure appel heen bijten. Twee keer per week je haar wassen is meer dan zat.
- Wees gewaarschuwd, dit hier is een pittige voor de standje tropische-sferen douchepakkers: koud douchen. Het ‘dat ga ik doen’ spat er niet van af. Wacht maar, totdat je de energierekening ziet. Bonus: koud douchen is heel gezond. Een paar minuten is meer dan zat. Van energieke oppepper tot verbranding van slechte vetten. Alsjeblieft, wel voorzichtig zijn als je hartpatiënt bent.
- Draai de kraan uit tijdens het verwijderen van je donslaagje (lees: scheren). Scheelt verspilling en bespaart kosten. Nu we er toch zijn, in de ZustainaStore hebben we een tóp duurzaam scheermes. Scheren zonder schade.
- Schaf een waterbesparende douchekop aan. Oké, da’s gek in zo’n lijstje van duurzame bespaartips. Klopt, het is eerst een investering (zijn er al vanaf €15,-), maar daarna zal je ze terugverdienen. Voor jezelf en het milieu. Het is namelijk een easy peasy manier om geld en gas te besparen. Minder water, is minder opwarmen is minder gas. Of je inlevert wat betreft comfort? Zeker niet! Er wordt namelijk op een vernuftige manier lucht bij het water gestopt, waardoor je niet door hebt. Slimwoner en GROHE.
- Tips om geld te besparen vragen soms eerst om in de buidel te tasten, maar hey in no time heb je de donnies terugverdiend. Hinten doen we op de douche-wtw (lees: warmtewisselaar). Met deze tool wordt de warme van wegstromend douchewater gebruikt om het koude douchewater een warme boost te geven. Dit is een win voor je cv-ketel, want er is minder gas voor opwarming nodig. Milieu Centraal schreef er een interessant artikel over.
- En als hekkensluiter, soms moet je ook gewoon niet te moeilijk denken. Dus? Sla eens een douchebeurt over. Is nooit niet iemand veel viezer of vervelender van geworden. Zal goed dat het even wennen is om het uit je dagelijkse routine te halen, maar je kan het sneller hendelen dan je nu denkt. Een frisse plons water op je snuit, polsen en achter je oren heeft ook een verfrissende werking.
#6: Meer waterverspilling voorkomen?
- Vang regenwater in een regenton op en gebruik dit om je planten water mee te geven. Een kwartiertje sproeien kost je anders al snel 100 liter water. Zonde voor het water, zonde voor de cententas. En hé, hemelwater is gratis (ook te gebruiken voor het lappen van de ramen, het wassen van de auto). Lees in onze blog duurzaam tuinieren wat je nog meer kunt doen.
- Heb je een ouderwetse stortbak achter het toilet? Leg hier een baksteen in. Het volume van het waterreservoir neemt af en dit zal iedere keer doortrekken weer een aantal liter water besparen.
- Koop een waterbesparende douchekop (die zijn te koop in vrijwel iedere bouwmarkt). Dat scheelt flink wat liters water per douchebeurt.
- Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Tijd zat om het aan te zetten, zodra je gaat spoelen.
- Heb je een druppelkraan? Laat het maken en als dat niet kan, vervang hem.
- Meet het water af waarmee je gaat koken (bijvoorbeeld rijst of pasta)