Het is heus, we hebben de inhoud van onze copy een tiny bit gehusseld. Vanaf deze week schrijft ondergetekende namelijk drie artikelen die in lijn liggen met het merk dat in de ‘story of’ wordt uitgelicht. Volg je ‘m nog? Deze week is dat dus The Good Roll. Inzoomen doen we op waarom het kappen van bomen voor papier & co zo’n ding is en waarom kiezen voor gerecycled papier net zo’n ding is. Dat het een ding is, staat vast nu we inmiddels door de bomen het bos haast niet meer zien, want wat staan er veel initiatieven op die bomen redden, bomen planten en bomen een huisje-boompje-beestje geven. Perfecte timing dus om het er eens over te hebben.
Redden wij bomen of redden zij ons?
Antwoord: bomen redden ons als wij bomen redden. Dat zit zo. Bossen spelen een cruciale rol in het reguleren van het klimaat (want slaan veel CO2 op, geven zuurstof af) en het hier op aard aangenaam houden. Vooral tropische regenwouden, ook wel bekend onder de noemer ‘longen van de aarde’, spelen een essentiële rol. Dit vanwege hun hoge luchtvochtigheid en biodiversiteit. Het dieren- en plantenrijk gedijt het best middenin de bush bush. Des te meer variatie in flora en fauna, des te beter de natuur in balans is.
Het kan je niet ontgaan zijn dat de mens wereldwijd tropisch regenwoud en andere bosrijke omgevingen voor eigen belang kapotmaakt. Per seconde moet dit volgens Milieudefensie maar liefst om 169 bomen gaan wat betekent dat er elke 6 seconden groen ter grootte van een voetbalveld naar de verdoemenis gaat, wat 5 miljard bomen per jaar betekent.
Wat er met al dat groen gebeurt? Het gros wordt verbrand (say hey extra broeikasgassen) om ruimte voor giga-gigantische plantages te creëren. Plantages voor palmolie. Gevalletje ‘de één z’n dood is de ander z’n brood.’ Veel mensen worden namelijk ongegeneerd beroofd van hun land, hun inkomsten. Net als veel zeldzame planten- en diersoorten wiens habitat verdwijnt en langzaamaan in savanne verandert. En dat, terwijl almoliehandelaren hun zakken mega spekken.
LEES OOK – PALMOLIEDOSSIER: WAAROM JE BETER ‘NEE’ KAN ZEGGEN TEGEN DIT PLANTAARDIGE GOEDJE
Boomkap voor single-use papier, voel even aan je voorhoofd
Boomkap heeft niet alleen nauwe banden met de palmolie-industrie, maar ook met de papierbranche. Iets dat zich niet alleen tot de ongerepte jungles in Latijns-Amerika, Afrika en Azië beperken. Vooral Scandinavische bossen en andere soortgenoten moeten eraan geloven. Van printpapier tot kranten, tijdschriften, tissues, maandverband, toilet- en keukenpapier, we zijn afhankelijk van bomen. Op jaarbasis tikken we per hoofd 80 kg aan papier aan, aldus berekeningen van onze vrienden van Milieucentraal. Hiervan wordt 55% gebruikt voor de eerdergenoemde producten, de overige 45% zit ‘m in papieren en kartonnen verpakkingsmateriaal. Beste boel!
De cijfers liegen niet. De papierindustrie behoort tot de top 3 van grootste CO2 – uitstoters, grootste waterverbruikers en grootste watervervuilers. Voor één A4’tje is al 5 liter (!) water nodig. Het mag gezegd worden dat het tegelijkertijd een branche is dat zich als geen ander inspant om voorgaande te beperken. Noem ze koploper op het gebied van verduurzaming. Zo worden hout en papier steeds vaker voor bio-energie (om de warmtekrachtcentrales niet te vergeten) gebruikt, waardoor de scene grotendeels zichzelf in de energiebehoefte kan voorzien. Iets wat bij meer dan de helft van de Europese papierfabrieken gebeurt.
Weer even klassikaal: boomkap voor papier dus. Bomen die moeten worden gekapt, zorgen voor ontbossing en dat zorgt op z’n beurt weer voor minder opname van broeikasgassen (toename van het CO2 -probleem). Zie hier het sneeuwbaleffect. Onbegrijpelijk toch dat bossen het loodje moeten leggen om wegwerpproducten te maken? Greenpeace maakte er een paar jaar geleden al een hele krachtige video over die de spijker op z’n kop slaat.
Keurmerken voor papier: welke moet je in de gaten houden?
Papier volledig uit ons leven bannen, daar hebben we een hele harde kluif aan. Denk alleen al aan de dagelijkse toiletbezoekjes. Skippen is dus geen optie, bewuste keuzes maken wel. Eén van de dingen die je bij papier in de gaten kan houden, zijn keurmerken. Waar de één bikkelharde eisen aan duurzaam bosbeheer stelt, denk aan FSC en PEFC, zijn er ook die focussen op het zo min mogelijk belasten van het milieu tijdens de papierproductie, zoals Ecologo, Nordic Ecolabel en Europees Ecolabel.
En dan is er nog een club die eisen stelt aan het type oudpapier dat wordt gerecycled of aan het ontinkten of bleken tijdens het productieproces. Het kwam in het interview met Melle van The Good Roll ook ter sprake dat het Blauer Engel-keurmerk de opperbaas onder de keurmerken is. Met dit label ben je vrijwel verzekerd dat er voor een product 100% oudpapier (en dus geen boomkap) is gebruikt. Betekent dus geen boomkap. Gebruik van energie en water (wel zo’n 40% minder dan bij nieuw papier) om gerecycled papier te maken plus de transport van fabriek naar toilet blijven wel. Neemt niet weg dat het stúkken groener is, figuurlijk en letterlijk, want minder boomkap.
Van boomkap voor papier naar bamboe, hoe dat zo?
Jaren geleden zagen merken die afhankelijk zijn van papier al dat het zo niet langer kon. Waar een wil to change is, is een weg. En zo kwam bamboe als één van de besten, net als o.a. hennep en Hollands olifantsgras, uit de bus. Bamboe groeit dagelijks als een malle (dagelijks tot een groeispurt van 1 meter), is biologisch afbreekbaar, er zijn geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen nodig en het is kampioen broeikasgassen opnemen en daarmee een pracht CO2-reservoir.
Melle van The Good Roll: “Gerecycled papier wordt schaarser en zal dat in de toekomst alleen maar meer (en duurder) worden. Bij The Good Roll geloven we ook niet per se dat gerecycled papier per definitie de oplossing is, maar dat er nog mooiere initiatieven zijn om voor toiletpapier te gebruiken. Denk aan hennep, olifantengras, en bamboe. Wat ons betreft ligt, na jarenlang onderzoek, bij die laatste de toekomst, zeker voor ons toiletpapier.
Bamboe is een snelgroeiend gewas, het groeit nadat het is gekapt binnen een jaar terug. Dit betekent dat het continu kan worden gebruikt, zeker als je het plant op plekken waar boeren op zoek zijn naar een divers inkomen en niet alleen van één gewas afhankelijk willen zijn. Op sociaal vlak breng je meer werkgelegenheid en inkomen, en dat terwijl bamboe negen van de tien keer al op hun land staat.
Wij zijn bijna zover om bamboe niet uit China, maar uit Ghana (want kortere afstand) te laten komen. We bouwen daar as we speak een fabriek die we met een beetje geluk eind 2021 openen. Samen met lokale partijen gaan we zelf bamboepapier maken. Extra werkgelegenheid, mooi dat we leverancier van onszelf worden en het is dichterbij huis. We blijven gebruikmaken van containervracht, dat blijft, maar we werken samen met partijen als GreenFields zodat de uitstoot wordt gecompenseerd en het liefst zelfs negatief wordt. Dichterbij huis en impactvoller.
LEES OOK – BAMBOEDOSSIER: 6x WAAROM IS BAMBOE DUURZAAM + ALLE BASIC MUSTKNOWS
8 tips hoe je papier mindert en gerecycled papier kiest
Er zijn eco-labels en er zijn tips hoe je papierverspilling voorkomt en milieuvriendelijk papier kiest. Handig wel, want zo weet je dagelijks waar je op kan letten en hoe je zelf aan papierminderen (we hebben er een waar werkwoord van gemaakt) doet.
- Print als printen prioriteit heeft
Wees bewust in het drukken op de ‘druk af’-knop. Kan het echt niet zonder een printje, print het. Wel het liefst op gerecycled printpapier, dubbelzijdig in zwart-wit. You got the message. Shit, is het printen verkeerd gegaan (pff het zal eens zonder frustraties kunnen), dan weten ze bij Green Side er wel notitieblokjes van gerecycled papier van te maken. - Plak een ‘nee-nee’ sticker op de deur
Tja, een warm welkom voor postbode en consorten is het niet, maar het is voor ieders bestwil. Door de sticker bedank je vriendelijk voor huis-aan-huis bladen en reclamefolders (vaak gratis bij het gemeentehuis verkrijgbaar). Een simpele tweak, waarmee je jaarlijks kilo’s papier bespaart. Beter check je reclamefoldersapps, zoals Spotta of Reclamefolder als je op de kleintjes wil letten. - Ontvang post digitaal
Nog zo’n kind-kan-de-was-doen tip. Het is een kwestie van er eens een middag goed voor zitten en instellingen laten weten dat je post voortaan liever in je inbox ontvangt. - Lees tijdschriften, kranten en boeken online
Krantje, koffietje en als het even kan een zonnetje. Wie weet dat er geen haar op je hoofd is die iets aan dit dagelijkse of weekendritueel wil aanpassen. Prima, niet erg. Maar weet, voor de lezers die digitaal lezen net zo fijn vinden, dat er op dit punt behoorlijke hoeveelheden papier kunnen worden bespaard. - Verminder je papier onderweg
Mag het een tikkie minder papier zijn, betekent ook onderweg opletten. Laat kassabonnen voor wat ze zijn (of laat een korte bon printen, zoals bij zelfscankassa’s bij supermarkten), laat flyers op straat aan je voorbij gaan en leg digitaal connecties in plaats van met visitekaartjes. One small step for a human, one giant leap for mother nature. - Val voor merken met boomvriendelijk papier
Je weet, dé grote liefde van de Z-team is zoeken naar groen, groener, groenst opties. Zo ook voor all things green paperwork. Maar help, waar te starten? Een tijdje gelee kregen we lucht van PaperWise, Viber, BLOOM your Message en Green Side. Drie merken die elk op eigen wijze iets met papier doen. PaperWise bijvoorbeeld. Zij maken papier van landbouwafval waar dus nul komma niks geen boomkap bij komt kijken. Of neem Viber die hun heil in papier van olifantsgras van Hollandse bodem hebben gevonden. En natuurlijk mag in deze The Good Roll niet ontbreken, want 100% gerecycled papier waar ook géén boom voor hoeft te worden gekortwiekt. - Wie scheidt die leidt
Uhh wat? Joh, je wil niet weten wat je kan betekenen als je oud papier en karton in de juiste afvalbak weggooit. Alleen is dat wel iets met haken en ogen. Zo horen tissues, geplastificeerd papier en pizzadozen niet in de afvalbak (want vette vlekken). Kwestie van één keer inlezen en je helpt de papierindustrie. - Koop (toilet)papier of hout met keurmerken
Papier lijkt papier. Lijkt, want inmiddels weet je beter. En dus doe je er bij een volgend bezoek aan de supermarkt of bouwmarkt goed aan om op de achterkant van het product te kijken. Kom je veel te weten!
5 boomvriendelijke initiatieven
Ja ja, milieuvriendelijk papier en duurzaam, we get the point. Alleen daar houdt de job voor als je groen wil doen (nog) niet op. Aan de andere kant kan je namelijk aan de bomen plant. Zelf kan, maar laat het net zo lief uitbesteden aan de volgende vijf bomen van merken.
#1: Trees for All
Trees for All is hier op aard om de buitenboel te vergroenen en het klimaat gezonder te maken. Met zo’n naam verwacht je het niet, maar om dit te doen planten ze heel veel bomen. Ze zien bomen als troef in de strijd tegen klimaatverandering. En dan zijn ze nog Nederlands ook. Niet gek dus dat we de krachten met hen hebben gebundeld en onze uitstoot via hen compenseren. Ook leuk: geef een boom cadeau. Hoe origineel wil je het hebben. Blij dat ze er zijn!
#2: EcoTree
Nog zulke duurzame bomenplanters waar we warme gevoelens voor hebben, EcoTree. Naar een idee van vier Franse vrinden die in Kopenhagen op een interessant recyclen-van-plastic-flesjes-statiegeld project stuitten. Mooi toch dat tout bevolking iets kan betekenen? Hetzelfde principe hebben de heren op de duurzame bosbouw geprojecteerd. Draag bij aan het letterlijk vergroenen van mama botanica en verdien er zelfs een extra zakcentje mee. Bonus! Hoe, wat, waar lees je hier.
#3: Bomenasiels en -makelaar
Bomenasiels, ooit van gehoord? De plek waar bomen een nieuw thuis vinden. Bomenmakelaar, nooit van gehoord? Joekels van bomen die helaas moeten worden gekapt, krijgen een nieuwe plek om zich vestigen. Mensen die om wat voor reden dan ook van een boom (of meer) afwillen, kunnen bij een bomenasiel terecht. De Bomenmakelaar wordt ingeschakeld wanneer een gemeente bijvoorbeeld bepaald dat een oeroude boom (vaak na luid protest, dûh) niet langer welkom is. Bel de makelaar en ze zorgen voor een nieuw huisje-boompje-beestje.
https://youtu.be/bmwxLum3eBc
#4: Justdiggit
Justdiggit, ken je wel van Floortje Dessing en haar ‘cooling down the planet.’ Deze organisatie gaat de uitdaging aan om de wereld te laten afkoelen en zo de klimaatverandering te stoppen. Helpen doe je door te doneren (gulle gift of kleine bijdrage, elk even mooi), waarna er onder andere bomen in Afrikaanse landen worden geplant. Want, zo weten ze uit onderzoek van The Nature Conservancy, 37% van het klimaatprobleem kan met nature-based solutions (zoals bomen) worden opgelost. Daarvoor werken ze zich graag in het zweet.
#5: Surfend bomen planten
Surfen over het wereldwijde web en ondertussen bomen planten, sounds like a plan? Er zijn zat browsers en plug-ins die er hun daily job van hebben gemaakt, denk aan Ecosia, ZoekGroen en Browsy. Voor de Wereld van Morgen schreef er een heel stuk over.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over gerecycled papier en de impact van boomkap houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de Frisse Start Box L / XL tot BorrelBoxen en duurzame relatiegeschenken.