Plastic, het perfecte materiaal om even snel te gebruiken. Tasje nodig? De plastic zak is al voor 10 cent voor jou. Eten afhalen? Handig, die plastic bakjes. Restjes bewaren? Doe er wat folie omheen. Maar terwijl we plastic snel en vluchtig gebruiken, duurt het tot wel 1000 jaar voor het weer vergaat. Inmiddels ligt plastic verspreid over de hele wereld en is het zeeleven de dupe van ons roekeloze plasticgebruik. Dat kan anders, dachten wij. Daarom verzamelen wij de leukste eco alternatieven voor plastic producten in de ZustainaBox. Om te laten zien dat het anders kan. Minder plastic, maar zonder erop in te leveren.
Het probleem met plastic afval
Het probleem? Plastic vergaat niet. Maar dan ook echt niet. Het eerste plastic afval dat in de jaren 50 is geproduceerd, bestaat nog steeds. Een stuk plastic valt wel uiteen in kleinere deeltjes, maar het materiaal zelf blijft altijd bestaan. Dus terwijl we vrolijk plastic blijven produceren, is er geen manier om het oude plastic op te ruimen. En dat is niet zonder gevolgen voor de natuur.
Plasticsoep in de oceaan
Jaarlijks belandt er meer dan 5 miljoen ton plastic in de oceaan. Er drijft inmiddels zoveel plastic zwerfafval in zee, dat we spreken van een plasticsoep. Dieren in zee raken verstrikt in het zwervende materiaal, wat ze helaas vaak niet overleven. Hierdoor worden honderden diersoorten met uitsterven bedreigd.
Stukken plastic worden microplastics
De plasticsoorten die in de oceaan belanden, vallen vaak in kleinere stukken uiteen. Door stromingen en uv-straling worden deze stukken plastic steeds kleiner en kleiner. De stukjes van 5 millimeter of kleiner worden microplastics genoemd. En hier geldt niet: hoe kleiner, hoe onschuldiger. Vissen en zeevogels zien deze kleine bolletjes namelijk als voer en door het op te eten zullen ze uiteindelijk doodgaan. Bovendien blijkt dat plastic in de zee schadelijke gifstoffen aantrekt. Dieren krijgen dus niet alleen plastic binnen, maar ook giftige stoffen die aan dit plastic gehecht zijn. Zo trekt plastic ook langzaam onze voedselketen binnen. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is het leven in zee de belangrijkste voedselbron. Hierdoor kan plastic in de oceaan uiteindelijk ook ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid.
Microplastics: kleine plastic balletjes
Het zwerfafval in de oceaan komt niet alleen door grote stukken plastic die wij op straat gooien. Plastic zit verwerkt in de meest gekke producten die wij dagelijks gebruiken. Denk aan synthetische kleding, tandpasta en gezichtsreiniger. Hier worden microbeads aan toegevoegd, hele kleine bolletjes plastic. Deze bolletjes spoelen na ons gebruik door afvoerputjes, zo weer het milieu in. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze microbeads namelijk niet filteren.
Oplossingen voor het plasticprobleem
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oplossingen voor het plasticprobleem. Niet alleen naar hoe we de plasticsoep in de oceaan kunnen opruimen en de natuur plasticvrij kunnen maken. Nee, er zal ook een alternatief materiaal gezocht moeten worden. Plastic is namelijk niet zonder reden zo populair geworden. Je kunt het in alle gewenste vormen gieten en het is ontzettend stevig. Van verschillende innovatieve materialen wordt nu onderzocht of ze plastic kunnen vervangen. Maar tot die tijd kun je gelukkig al genoeg doen tegen plastic. En het is nog leuk ook om met een plasticlozer bestaan bezig te zijn!
Wat kun je zelf doen tegen plastic?
Dit is een inkoppertje: minder plastic gebruiken is de eerste stap. Onze eco harten maakten dan ook een sprongetje toen we lazen dat single use plastic binnenkort verboden wordt. Wel jammer dat het nog twee jaar gaat duren. Daar willen, nee, hóéven we gelukkig niet op te wachten. Er zijn namelijk zoveel leuke eco alternatieven op de markt die plastic helemaal overbodig maken. En die laten we graag aan je zien in de ZustainaBox.
Plasticvrije producten in ZustainaBox
De eco producten die jij in de ZustainaBox krijgt thuisgestuurd, helpen jou naar een plasticvrij leven. We zorgen dat er nooit onnodig plastic is gebruikt voor de producten in de box. Heel soms maken we voor gerecycled plastic een uitzondering, omdat wij geloven dat het plastic dat nu in omloop is ook een duurzame bestemming moet krijgen. Het vervuilende microplastic en single use plastic vind je sowieso niet terug in de box. En het zal je verbazen wat voor mooie duurzame materialen er zijn waardoor plastic vervangen kan worden. Denk aan bamboe tandenborstels, natuurlijke cosmetica, herbruikbare boterhamzakjes en vervangers voor aluminiumfolie. Al die eco producten in de box zijn ook nog eens vegan en low impact. Buy slow, choose smart!