Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Je hebt het waarschijnlijk nog nooit eerder zo vaak op een dag gedaan, tenzij je wat smetvrezerig bent aangelegd, dan haal je je hygiΓ«nische hart extra op deze tijd. Op de redactie vonden we dit hΓ©t moment om in de luchtbellerige wereld van de natuurlijke zeep te duiken. Handzeep. Haarzeep. Douchegel. We spraken de groene zeepmakers van BOTMA en van BENNEKOM over hun duurzame (haar)zeep. Lees hier hun verhaal.
Rotzooi-vrije shampoorevolutie
Oei, oei, oei. We wassen er wat af op een dag. Onze huid heeft in deze coronatijden flink wat te voortduren. Maar ookΒ onzeΒ planeet. Wist je namelijk dat het gros van de cosmeticaproducten die in je badkamer pronken – dus ook je vriendelijk gekleurde zeep –Β niet viesΒ isΒ van chemische ingrediΓ«nten en plastic flacons. IngrediΓ«nten die je huid eerder uitdrogen dan verzorgen. Hoe lekker ze ook ruiken, er zit een luchtje aan.
Rianne wist dat het anders kon. Vier jaar geleden merkte ze dat ze niet de voldoening uit haar zang- en acteerachtergrond kon halen als ze wilde. Ze wilde iets anders, iets met haar handen gaan doen. Maar wat? Daar kwam ze achter toen ze met haarΒ preggy bellyΒ over een Duitse markt voorbij een zeepkraam slenterde. Handgemaakte zeep. Dat triggerde iets in haar. En zo ging het balletje rollen.
Het idee liet de creatieve duizendpoot niet los. Binnen de kortste keren was ze dan ook aan de slag gegaan met het aanvragen van alle benodigde zeepcertificeringen waar deze wereld rijk aan is. Ondanks dat het continu veelΒ trial-and-error’enΒ is, wist ze vanaf moment één zeker dat het geen gewone zeep moest gaan worden. Neen. Het moest iets worden, waarmee ze iets moois aan de wereld kon gaan bijdragen. Dat heeft ze in duurzaamheid gevonden. Daar waar veel consumenten bewust zijn van wat ze eten, zijn ze het vaak nog niet van wat ze op hun huid smeren. Op het gebied van cosmeticaproducten valt er nog een behoorlijke duurzaamheidsslag te maken. Te beginnen bij zeep. Dat ging haar missie worden: natuurlijke zeep die je zonder blikken of blozen door het doucheputje kan laten verdwijnen. Zeep zonder negatieve nasleep (microplastics) voor de natuur. Of voor jezelf. Het tij keren, daar ging ze voor! En inmiddels doet ze dit samen met een heel team inclusief haar eigen boyfriend Niels en beste vriendin Simone.
Natuurlijk haarzeep, groen en gezondΒ
Bij BOTMA en van BENNEKOM zijn ze niet vies van hygiΓ«ne. Waar ze wel vies van zijn, dat zijn zepen waar plastic of andere troep in is verwerkt. Ze laten je zien dat je veel blijer wordt van een ambachtelijke harde zeep waar geen plastic aan te pas komt. Of palmolie. Of dierproeven. Voor deze duurzame do-goodersΒ gaat het erom dat je tijdens het wassen niets geen schade aan jezelf, de planeet of dieren aanbrengt. Dat is namelijk zo niet nodig. In hun zeepvocabulaire komen alleen natuurlijke, verzorgende producten van biologische ingrediΓ«nten voor. Vinden ze een bepaald ingrediΓ«nt superinteressant voor een nieuwe natuurlijke zeepcreatie, maar blijkt het niet zo donkergroen voor jou of de wereld om je heen te zijn? Dan is het een absoluteΒ no go.Β Wel zo logisch vinden ze bij BOTMA en van BENNEKOM.
Laten we inzoomen op zo’n natuurlijke zeep. Want waar kan je ‘m eigenlijk zoal voor gebruiken? Is het haarzeep? Of natuurlijke handzeep? Daar kunnen ze kort over zijn. Het is namelijk een multitasker. Zo één die je overal voor kan gebruiken. Of, nou ja. Bijna overal. Ondanks dat βie zo natuurlijk als wat is, kan je ‘m beter niet opeten. Wat dan wel? Was er je handen mee, je haar, gezicht en lichaam. En ja, dat betekent zelfs als scheergel of bad. Je kan er werkelijk waar van alles en nog wat mee door de wasstraat halen. Doordat de natuurlijke zeep zo’n alleskunner is, kan je met een minimaal aantal producten alle kanten op. De BOTMA en van BENNEKOM’ers hebben zelfs uitgezocht dat één blok haarzeep maar liefst even lang meegaat als drie supervervuilende shampooflessen. Tel uit je winst voor je huid, haar, de wereld en je cententas.
Haarzeep met wereld verbeterende geur
Met trots mogen de zepen van BOTMA en van BENNEKOM ware duurzame grand dames genoemd worden. Ze ruiken niet alleen lekker, ze zorgen er ook voor dat jij fris en fruitig de badkamer verlaat. Elke zeep wordt met de hand gemaakt. Een ambachtelijk proces dat – vrijwel uniek in Nederland is – plaatsvindt in hun eigen zeepziederij. Lekker ouderwets zeep maken, hoe leuk is dat!
Puur, puurder, puurst. En zo rijk en voedzaam mogelijk. De schoonheid van het natuurlijke. Elke (haar)zeep bestaat uit voedende ingrediΓ«nten, zodat je na je wasbeurt geen droge (hoofd)huid krijgt. Zelfs de meest gevoelige huid kan het heel goed met de natuurlijke zeep van BOTMA en van BENNEKOM vinden. Van haverzeep gemaakt van olijfolie, havermout en honing tot de kruidenzeep van kurkuma, patchouli, kaneel en sinaasappel. Of wat dacht je ervan om de heerlijke bosgeuren in huis te halen met de boszeep?
EΓ©n van onze favorieten is en blijft toch wel de 100% plasticvrije, natuurlijke haarzeep. Niets geen SLS of andere onnatuurlijke meuk, maar een duurzame zeep die voornamelijk uit kokosolie bestaat. Wist je dat kokosolie een fantastische reiniger is? Daarnaast zorgt het ook voor lekker veel schuim, zodat je dat extraschone douchegevoel krijgt. Tel daar de kokosmelk, mangoboter en abrikozenpitolie aan toe, en je weet zeker dat jij je lichaam en haar met de beste natural powerΒ verzorgt die er is. De ideale natuurlijke haarzeep voor vet haar, krullend haar, grijs haar.
De voordelen van de natuurlijke haarzeep op een rij:
- Vrij van SLS
- Vrij van parabenen
- Geen synthetische geur- en kleurstoffen
- Geen vervuilende palmolie, zoals in de meeste shampoos
- Niet getest op dieren
- Volledig biologisch afbreekbare verpakking
- Altijd op zoek naar de meest duurzame manier van produceren
Tips hoe de natuurlijke haarzeep te gebruiken
Tijdens ons gesprek met BOTMA en van BENNEKOM kwam het ter sprake dat het de eerste paar wasbeurten wel even wennen kon zijn, zo’n natuurlijke haarzeep. Was je normaal gesproken je haar altijd met een reguliere shampoo, dan kan het even wennen zijn. Maar zet door!
Gebruiksaanwijzing natuurlijke haarzeep
Volgens de zeepmakers – en zij kunnen het weten – kan je het beste je haar eerst nat maken, en daarna met de haarzeep over je snoet gaan wrijven. Vervolgens smeer je het product verder in met je vingertoppen. Of, als je dat handiger vindt, kan je ook de zeep in je handen laten opschuimen, en het dan pas in je haardos aanbrengen. Laat het voor een paar minuten intrekken, en klaar is Kees.
Het kan maar zo zijn dat je de eerste paar keer het wassen met zo’n puur natuur goedje niets vindt. Maar daar moet je dus even doorheen. Je haar is namelijk helaas gewend geraakt aan de siliconen uit je chemische shampoo. Die zorgen ervoor dat er een laagje over je haardos komt te liggen, waardoor je lokken er – voor even – heel stralend uitzien, en bovendien zijdezacht aanvoelen. Het bizarre is, is dat dit helemaal niet gezond is. Door het extra laagje sluit je je haar af, en geef je het amper de kans lekker te ademen…
Natuurlijke haarzeep weet dat chemische laagje gelukkig volledig uit je haar te spoelen. Totdat het volledig is verdwenen, kan je haar als reactie wat vettiger worden. Geef het daarom twee weken de tijd om af te kicken, zodat je hoofdhuid en prachtige haardos weer kunnen worden gereset. Let maar op, daarna kan ‘ie z’n natuurlijke werking weer op en top reguleren.
Vergroen je wasbeurt
Dit supermooie initiatief van BOTMA en van BENNEKOM verdient wat ons betreft de schoonheidsprijs. En een prominente plek in je badkamer. Houd de zeepmakers trouwens goed in de gaten, want ze zitten niet stil. Heel benieuwd wat ze de komende jaren verder nog voor duurzame oppeppers voor je huid en haar op de markt brengen. EΓ©n ding is zeker, ze hebben het hart op de goede plek. Voor de medemens en natuur. Inzepen maar!
Ook leuk, deze bamboe zeephouder van Primal Essence. Mooie match met de natuurlijke haarzeep.
Nog geen member van de ZustainaBox? Meld jeΒ hierΒ aan en krijg vanaf nu tweemaandelijks groene alternatieven voor een duurzame lifestyle bij je op de deurmat. Of wil je het thuisblijven voor jezelf, vrienden of je medewerkers leuker maken? Surf dan naar onzeΒ speciale Lekker Thuis Boxen.
Werkgever en zoek jij in deze C-crisis iets waarmee jij je relaties een hart onder de riem kan steken? Voor eco relatiegeschenken klikΒ hier.