Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in een wasmachine. Laat maar lekker draaien. En dat doen we wekelijks met z’n allen mas-saal. De wasmachine draait in een gemiddeld huishouden zo’n 2,9 keer per week. Sportwas, fijne was, bonte was, witte was…afijn, genoeg te wassen. Een never-ending story is het. En hoe ontzettend handig deze huishoudelijke hulp ook is, echt zuinig is ‘ie niet. Water- en energieslurpers zijn het, en milieuvervuilers…Het is niet iets waar je zo 1, 2, 3 aan denkt, maar het wassen draagt bij aan de mega plasticsoep. Dat vraagt om wat extra uitleg hè? Snappen we! Daarom leggen we je de gevolgen van kleding wassen uit, geven we tips hoe jij je wasmachine zo eco proof kan laten draaien, en hoe je duurzaam wassen in je systeem kan krijgen. Van ‘maandag wasdag’ naar ‘maandag eco-wasdag’ wat ons betreft.
En guess what? Deze tips zijn beter voor je lichaam, je portemonnee én de aarde! We love our eco lifestyle ?
Zo draagt jouw kleding bij aan de plasticsoep
Hoe het wassen van kleding de natuur schade toebrengt? Tegenwoordig bestaat ongeveer 60% van onze kleding uit synthetische stoffen. Vaak worden natuurlijke materialen gemengd met synthetische stoffen om een sterker materiaal te krijgen. Denk maar aan je panty’s, sportkleding en fleecetruien; allemaal gemaakt van synthetische stoffen. Ga maar eens na hoe vaak er op het label van je kleding een stof als nylon, acryl, polyester, fleece en lycra vermeld staat.
Nu komt de aap uit de mouw: als je synthetische kleding in de wasmachine doet, laten er hele kleine microvezels los. Bij een volle wasmachine zijn dat wel tussen de 600.000 en 17.700.000 microvezels! Deze microscopische deeltjes zijn zó klein dat ze niet worden tegengehouden door de wasmachinefilters en zuiveringsinstallaties. Daardoor komen ze uiteindelijk in het riool terecht en vervolgens in open water, zoals oceanen. Hier dragen al deze miljoenen kleine microvezels bij aan de plasticsoep. Kleding wassen mag dus heel onschuldig lijken, toch draagt het bij aan een van de grootste milieuproblemen van het moment.
LEES OOK: MINDER PLASTIC DOE JE ZO
Duurzaam wassen om plastic soep te voorkomen
Er zijn speciale waszakken en filters te koop waarmee microvezels in de wasmachine opgevangen kunnen worden. Als je deze gebruikt, is het belangrijk om de achtergebleven pluizen en vezels weg te gooien in de prullenbak. Spoel jouw filter of waszak niet schoon in de wasbak, want dan belanden de microplastics alsnog in het riool.
Om microvezels te voorkomen is het nóg beter om voortaan kleding van natuurlijke materialen te kopen, zoals katoen, hennep en bamboe. Deze natuurlijke stoffen geven namelijk geen microvezels af. Check de kledinglabels in de winkel en probeer kleding met synthetische materialen of blends zoveel mogelijk te vermijden. Twijfel je over een stof? Vraag het winkelpersoneel om raad, zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen.
LEES OOK: 9 TIPS OM ER VOOR TE ZORGEN DAT JE KLEDINGKAST DUURZAAM WORDT
Duurzaam wassen begint bij de…wasmachine
Als je het ons vraagt, ga voor duurzaam wassen. Duurzaam wassen betekent onder andere wasjes draaien op de eco stand van je wasmachine om minder energie te verbruiken. Ook speelt de temperatuur voor een zuinige wasbeurt een cruciale rol. Waarom voor 40 of 60 graden gaan als 30 graden ook voor superschoon resultaat kan zorgen. De basics van duurzaam wassen zijn goed te doen, vind je niet?
Het is belangrijk om je wasmachine regelmatig te onderhouden. Reinig maandelijks de zeeplade en leeg het pluizenfilter. We geven toe dat we dit ook weleens vergeten, maar toch is het van groot belang om verstoppingen te kunnen voorkomen. Met goed onderhoud zorg je er bovendien voor dat het apparaat langer meegaat, en zo kan je de impact van een nieuwe machine voorkomen. Voor de productie van een nieuwe wasmachine worden namelijk een hoop vervuilende grondstoffen gebruikt.
Reinigen met soda
Ruikt je wasmachine een beetje muf? Dit kan je eenvoudig oplossen door ‘m even schoon te spoelen. Je hebt snel de neiging om op 90 graden te gaan wassen om dit op te lossen. Maar dat is niet nodig. Hier heb je geen grof geschut voor nodig: zet maandelijks gewoon een programma aan op 60 graden met een schepje soda en een scheutje natuurazijn, dan ruikt je was weer fris en fruitig. Wij vinden appelazijn heel fijn! Vergeet niet om de deur van de machine tussen de wasbeurten door open te zetten, zodat de binnenkant goed kan drogen en luchten.
LEES OOK: TIPS VOOR DE DUURZAME VOORJAARSSCHOONMAAK
Duurzaam wassen met een nieuwe A+++
Wil je all the way duurzaam wassen? Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, kies er dan een met energielabel A+++. vervangen is altijd beter dan nieuw kopen zou je zeggen. Maar dat is niet zo bij wasmachines lager dan label D. Dan weegt de verspilling van energie niet op tegen het dumpen van je oude machine. Milieu Centraal heeft goede tips waar wij altijd blij van worden. Ook voor je wasmachine. Wil je liever niet in een keer een fiks bedrag uitgeven, maar wil je wel een moderne, zuinige machine? Tegenwoordig kan je ook wasmachines leasen. Google naar de mogelijkheden in jouw woonplaats. Superhandig!
Was vooral niet korter
Als je denkt dat je met een hele korte wasbeurt energie kan besparen heb je het mis. Het is lekker kort en snel klaar maar je machine verbruikt juist meer. Gek? Dat komt omdat het snelle programma de temperatuur ook snel tot de max moet opvoeren. Dus omdat je snelle programma de temperatuur verhoogt om lekker snel klaar te zijn, verbruik je meer energie.
Aha..Sommige machines hebben ook een eco-stand. En die stand duurt eindeloos en is toch zuiniger. Zoek de knop op.Veel mensen vergeten deze stand. En dit is echt de moeite waard!
Duurzaam wassen en drogen
Wist je dat gemiddeld 4% van het elektriciteitsverbruik van een huishouden veroorzaakt wordt door het draaien van wasjes? Ook bij ons draait de machine op volle toeren. Bij Manon lopen er drie sportende mannen rond in huis… dus je kan je vast voorstellen dat dit wekelijks voor een lading aan wasgoed zorgt. Drie tips hoe jij duurzamer kan wassen:
-
Tip #1: Draai alleen volle machines
Omdat een wasmachine zoveel energie verbruikt, is het van belang om alleen te wassen als het écht nodig is. Kortom, doe kleding pas in de was als het echt vies is. Spaar wasgoed zoveel mogelijk op en laat alleen volle machines draaien. Buiten luchten kan geen kwaad. Ook beter voor je kleding trouwens. Zeker voor je jeans. Hoe minder vaak je ‘m wast, hoe langer je ermee doet!
-
Tip #2: Was op een lage temperatuur
Voor een zuinige wasbeurt speelt ook de temperatuur van het programma een rol. Was kleding die niet zo vies is op 30 graden; dit verbruikt een stuk minder energie dan 40 of 60 graden. Geen zorgen, wasmiddel is tegenwoordig zo goed dat kleding ook op 30 graden superschoon wordt. Zelfs het wasmiddel dat je zelf maakt. Ken je de Aleppo vlokken waar je wasmiddel (en allerlei andere poetsmiddelen) van kan maken? Wij maken liters voorraad. Goedkoop en puur natuur.
LEES OOK: WAT IS NOU EIGENLIJK ALEPPO ZEEP
-
Tip #3: Gebruik de eco-stand
De meeste nieuwe wasmachines hebben een eco-stand waarbij de machine minder energie verbruikt. Vergeet deze knop niet te gebruiken!
Duurzaam wassen betekent je kleding drogen
Van alle huishoudelijke apparaten behoren drogers tot de grootste energieverbruikers! Het beste is dan ook om deze energieslurper zo min mogelijk aan te zetten. De was ophangen is inderdaad even een klusje, maar die betaalt zich wel uit in je energierekening en voor de natuur. Kleding slijt trouwens ook een stuk sneller als je het regelmatig in de droger doet. Ook voor je kleding is het dan ook beter om het op te hangen, zodat het in de buitenlucht kan drogen. En de geur van buiten We love it!!
Wasmiddel afmeten
Wasmiddelen zijn tegenwoordig een stuk beter dan vroeger. Ook met een minimale hoeveelheid wasmiddel wordt kleding al schoon en dat betekent ook dat je er echt niet meer zoveel van nodig hebt als voorheen. En da’s goed nieuws voor het milieu: hoe minder wasmiddel wij gebruiken, hoe minder grondstoffen er nodig zijn om wasmiddelen te maken. En hoe minder wasmiddel wij kopen, hoe minder verpakkingsmateriaal het kost.
Check daarom op de verpakking hoeveel je nodig hebt, meet de hoeveelheid wasmiddel goed af en overdrijf het niet.
Of maak het zelf zoals Manon altijd doet. Lege flessen bewaren en liters maken voor weinig!
LEES OOK: ONS RECEPT OM ZELF WASMIDDEL TE MAKEN
Skip je wasverzachter
Wij gebruiken sinds twee jaar geen wasverzachter meer en dat bevalt ons prima. In veel gevallen is wasverzachter namelijk overbodig. Vooral als je een droger gebruikt hoef je echt geen verzachtend middel aan je wasgoed toe te voegen. En dat scheelt weer een hoop plastic flessen wasverzachter (en dus ook een hoop in je portemonnee). We houden wel heel erg van lekkere soepele ongekreukte kleding. Van die heerlijke zachte sokken bijvoorbeeld. Wij gooien een tennisbal in de droger en laten de was buiten drogen in een windje. Wordt het lekker soepel van! Wil je toch een geurtje? Voeg een beetje appel natuurazijn en paar druppels etherische olie toe dan ruikt het ook nog lekker. Maar het beste én fijnste blijft lekker in de buitenlucht wapperen!
Komt je kleding stijf en verkreukeld uit je wasmachine? Dan kan het ook best zijn dat je te veel wasmiddel gebruikt. Probeer dus eerst je dosering eens aan te passen.
Duurzaam wassen met natuurlijk wasmiddel
Wil je jouw eco wasbeurt helemaal compleet maken? Stap dan over naar een natuurlijk wasmiddel. Daarmee reinig je je kleding met natuurlijke ingrediënten en spoel je minder schadelijke stoffen door het riool. Tip: Ruben is fan van Seepje, een wasmiddel dat gemaakt is van een vrucht uit Nepal. En Manon maakt het altijd zelf met Aleppo.
Wassen, wassen, wassen met DIY-wasmiddel
Ooit al eens gedacht aan het maken van je eigen natuurlijk wasmiddel? Geloof ons, een kind kan de was doen. Niet alleen een leuke bezigheid, maar ook nog eens veel fijner voor je kleding en de natuur. Je was namelijk minder chemische stoffen het riool in, én je kleding wordt met natuurlijk goeds gereinigd. Manon heeft een handige vlog gemaakt hoe zij het – als fervent wasmiddelmaakster – maken van natuurlijk wasmiddel aanpakt. Duurzaam wassen begint hier:
Alle wastips op een rijtje:
- Draag je kleding een dagje extra
- Wacht tot je wasmand lekker vol is
- Gebruik zoveel mogelijk koud water
- Draai pas als ook de trommel echt vol zit
- Maak je eigen wasmiddel en skip wasverzachter
- Zoek de eco knop en be patient
- Droog lekker buiten!
Nog meer tips? let us know! Vinden we leuk. Mail Ruben en Manon op hello@zustainabox.nl
Nog geen member van de ZustainaBox? Meld je hier aan en krijg vanaf nu tweemaandelijks groene alternatieven voor een duurzame lifestyle bij je op de deurmat. Of wil je het thuisblijven voor jezelf, vrienden of je medewerkers leuker maken? Surf dan naar onze speciale Lekker Thuis Boxen.
Werkgever en zoek jij in deze C-crisis iets waarmee jij je relaties een hart onder de riem kan steken? Voor eco relatiegeschenken klik hier.