Of het nu lente wordt, de jaarwisseling voor de deur staat of we zomervakantie hebben: het begint zo nu en dan te kriebelen om op te schonen. Bezem door het huis en een grote (voorjaars)schoonmaak houden.
Liefst wel op de eco manier. Heb je het over duurzaam huishouden en schoonmaken dan zie je de plastic handschoenen, felgekleurde schuursponsjes en unit van een emmer voor je. En ja, dat is een dot plastic. Is de gedachte ‘waarom toch al dat plastic’ wel eens door je hoofd gezoefd? Dan hebben we goed nieuws. Het wordt namelijk met de dag makkelijker om duurzaam schoon te maken en te boenen tot je een ons weegt. Tips hoe de poets met een groene touch uit te hangen? We vertellen je er alles over. Kun jij die duurzame huishouding een vliegende start geven. Ready?
Hoe zit ‘t met (niet-)duurzame huishoudelijke producten?
Schoonmaakmiddel voor de badkamer, het toilet, de keuken. Van glasreiniger tot anti-kalkspray. Onze keukenkastjes puilen uit van de schoonmaakwondermiddelen. Middelen vol chemisch geneuzel. Maar wat is er dan slecht aan reguliere reinigingsmiddelen? De schadelijke stoffen in synthetische schoonmaakmiddelen hebben gevolgen voor de natuur.
Ecologisch, milieuvriendelijk of duurzaam huishouden. Je doet je niet alleen voor moeder aarde, maar ook voor je eigen gezondheid. We leggen uit hoe het zit.
Eco schoonmaken is beter voor het mileu
In vlekverwijderaars, glasreinigers, ruitenwisservloeistof en andere onderhoudsmiddelen zitten oplosmiddelen en drijfgassen. Die dragen bij aan smogvorming en luchtvervuiling. Ook bevatten veel schoonmaakmiddelen agressieve ingrediënten, zoals alcohol, ammonia en bleekmiddel. En je snapt ‘m al. Al die schadelijke stoffen spoelen we met z’n allen na het poetsen door het riool. Ze kunnen grotendeels uit het water gefilterd worden door de rioolwaterzuivering, maar dat kost wel een dot energie. En helaas wordt ook niet alles uit het water gehaald. Het is dus een stuk beter voor het milieu om die troep niet door je gootsteen te laten stromen en te gaan voor duurzaam schoonmaken. Better safe, than sorry!
Beter voor je lijf, dat duurzaam huishouden
Standaard schoonmaakmiddelen zijn absoluut geen pretje voor je gezondheid. De chemische stoffen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs kankerverwekkend zijn? Zo irriteren schoonmaaksprays je luchtwegen en kunnen ze bij intensief gebruik longproblemen veroorzaken. En toiletreinigers, chloorbleekmiddel, gootsteenontstoppers en ovenreinigers bevatten stoffen die zo giftig zijn dat je ieder contact met de huid moet vermijden. Overstappen naar een groen alternatief is dan ook beter en veiliger voor je lichaam.
Dus waar wacht je nog op?! Weg met al die chemische troep en say hello tegen deze duurzaam huishouden met deze schoonmaakmiddelen.
6x producten voor duurzaam schoonmaken
Welke middelen horen dan wel thuis in een duurzaam huishouden? Zijn er zat. We zetten een paar eco favorieten om te schrobben zonder schuldgevoel op een rij. Thank us later!
#1 Marcel’s Green Soap
Marcel’s Green Soap is niet alleen milieuvriendelijk spul voor je snoet, maar ook voor duurzaam schoonmaken in huis. Denk aan de allesreiniger, toiletreiniger of het vaatwasmiddel. Deze schoonmaakzepen zijn gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare en plantaardige ingrediënten. Door Marcel’s Green Soap te gebruiken, zeg je nee tegen bijvoorbeeld parabenen, chloor en kleurstoffen.
LEES OOK: STORY OF… FRIS (T)HUIS MET MARCEL’S GREEN SOAP
#2 Duurzaam schoonmaken met Enjoy la Vida
Back to basic, ouderwets boenen? Uit de tijd vóór de microplastics, toen ‘natuurlijk’ nog heel gewoon was? Dan moet je bij de producten van Enjoy la Vida zijn. Dit mooie merkt zoekt producten die 100% natuurlijk, 100% biologisch afbreekbaar en plasticvrij zijn. De eerste stap naar een mooie vergroeningsslag voor een duurzaam huishouden dus. Zo is het eco-schuursponsje een goed alternatief voor de synthetische schuursponsjes. Het is lekker hard, puur natuur en daarmee ideaal voor de afwas. Dit eco schoonmaakpakketje van Enjoy la Vida is voor jouw voorjaarsschoonmaak een absolute must!
LEES OOK: STORY OF… NATUURLIJKE SCHUURSPONSJES VAN ENJOY LA VIDA
#3 The good old baking soda
Als er één item is dat in het keukenkastje van een duurzaam huishouden hoort te staan, dan is het een pakje baking soda. Bij ons is ‘ie present hoor. Waarom? Baking soda is een natuurlijk mineraal dat in gesteente voorkomt. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd. Baking soda heeft van nature een reinigende werking en is onder andere ontvettend, ontzurend en ontkalkend. Het doodt bacteriën en neutraliseert alle vieze geuren. Daarom kan het ook op zoveel verschillende manieren toegepast worden! En omdat baking soda een natuurlijke, milieuvriendelijke stof is, wordt het ook wel gezien als groen alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.
Natuurlijk poetsen met baking soda
Baking soda dus. Een wondermiddel. Een alleskunner. Een groene musthave die niet alleen een kleine besparingspost voor je cententas is, maar ook minder schadelijk afval voor onze prachtige planeet creëert. Een multitasker die je voor een flinke waslijst aan taken in huis kunt gebruiken. Van krachtige vlekverwijderaar tot afvoerontstopper, schuurmiddel, plantenvoeding en zelf ontkalker. Onmisbaar in een duurzaam huishouden, told ya.
Schoonmaken met baking soda: 31 tips om dit wondermiddel te gebruiken
#4 Schrobben met HappySoaps
HappySoaps, wie kent dit fantastische merk niet? Deze kleine schattige zeepjes zien er niet alleen heel fancy uit, maar hebben ook nog eens een positieve impact op jouw gezondheid en het milieu. Duurzaam schoonmaken is nog nooit zo gemakkelijk geweest met de afwaszeep van HappySoaps. Deze is 100% plasticvrij, vrij van palmolie, vegan en vrij van sulfaten. Bovendien ruikt het ook nog eens heerlijk fris. Ook de vlekkenzeep mag zeker niet ontbreken in het keukenkastje van een duurzaam huishouden. Want een vlek is zo gemaakt. Met de 100% plasticvrije vlekkenzeep verwijder je in een handomdraai vieze vlekken uit kleding of dat prachtige witte tafellaken. Happy washing!
LEES OOK: STORY OF…PLASTICVRIJE PRODUCTEN VAN HAPPYSOAPS
5. SophieGreen
Hét antwoord op de onnodige berg plastic afval die de huidige schoonmaakproducten veroorzaken? SophieGreen. Wist je dat een regulier schoonmaakproduct voor 80% uit water bestaat? Dat kan slimmer! Met de allesreiniger van SophieGreen wordt duurzaam huishouden stukken makkelijker. Kleine moeite met een wereldse impact! Wil je alvast lekker duurzaam boenen dan kan deze milieuvriendelijke allesreiniger van SophieGreen niet ontbreken tijdens jouw voorjaarsschoonmaak.
6. Ecover
Het mooie Ecover komt je vast bekend voor wanneer je door het pad van de schoonmaakmiddelen slentert in de supermarkt. De producten van het Belgische merk zijn milieuvriendelijk. Ook fijn dat de flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic. Kies voortaan voor het milieu, kies voor Ecover.
Ga je voor een duurzaam huishouden, dan ga je voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Hulpmiddelen zonder nare, vervuilende eigenschappen. Deze eco bastards kan je in de meeste buurtsupers kopen. Maar is het niet veel leuker ze zelf te maken als je weet dat het in no time gemaakt is? Hieronder lees je over een aantal schoonmaakmiddelen die niet in je keukenkastje mogen ontbreken, hoe je ze zelf fabriceert.
Meteen een kickstart maken met duurzaam huishouden?
Bekijk al onze eco pakketten bomvol duurzame schoonmaakmiddelen
Zelf duurzame huishoudelijke producten maken
1. Zo maak je natuurlijk wasmiddel
Aangezien heel Nederland aan de boen is, hebben we een recept voor hoe jezelf een natuurlijk wasmiddel kan maken voor jouw duurzame voorjaarsschoonmaak. Bij duurzaam huishouden hoort immers ook je kleding. Met dit DIY-wasmiddel maak je je kleding schoon met natuurlijke ingrediënten, en spoel je minder chemische stoffen het riool in. Bespaart centen én spaart het milieu. Wat wil je nog meer.
We hebben een recept mét video voor je. Kan niet meer misgaan. No worries, het is echt supersimpel en in een handomdraai ben je klaar. Het enige wat je nodig hebt is Aleppo zeep, baking soda en water. Manon heeft een tijdje terug een handige vlog gemaakt hoe zij het – als fervent wasmiddelmaakster – maken van natuurlijk wasmiddel aanpakt.
LEES OOK: RECEPT: ZO MAAK JE ZELF WASMIDDEL MET ALEPPO ZEEP
2. DIY eco vlekverwijderaar
Zeg maar bye bye tegen de vaak dure, superchemische vlekverwijderaars van deze planeet. Ongeacht wat voor ketchup-, chocolade- of bietenvlek je ook hebt, baking soda comes to the rescue. Door je eigen vlekverwijderaar van baking soda te maken, haal je niet alleen een power house van heb ik jou daar in huis, je bent ook nog eens extra lief voor je portemonnee.
Hoe je je natuurlijke vlekverwijderaar maakt? Meng twee eetlepels baking soda met een paar druppels water. Roeren, roeren, roeren totdat het een pasta is. Vervolgens smeer je het witte wondermiddel op de vlek. Laat het voor een paar minuten goed intrekken. Daarna mag je kledingstuk of ander product met vlek in de (eco) was. Na een korte wasbeurt is je vlek in geen velden of wegen meer te bekennen. Voilà: duurzaam huishouden met natural powerrrr.
3. Milieuvriendelijke ontvetter maken
Zelf duurzame schoonmaakmiddelen maken is eigenlijk best heel simpel, het vraagt alleen wat tijd. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe jij ontvetter kan maken met baking soda en een citroen. Lekker simpel en veel milieuvriendelijker kan die chemische middelen in een plastic fles.
4. Zelf eco afwasmiddel maken
Klaar met die felgroene afwasmiddel waarvan je de producten niet kan uitspreken? Met deze DIY afwasmiddel ben je goed bezig! Beter voor je handen en wanneer het de afvoer inloopt hoef je je niet schuldig te voelen. Er gaan namelijk alleen maar natuurlijke producten in.
Benodigdheden (voor 500 ml):
– 1 tl baking soda
– 5 gram marseillezeep (puur, zonder palmolie)
– 1,25 liter kokend water (1 liter en 250 ml gescheiden)
– Staafmixer
– Optioneel: etherische olie
Rasp eerst de marseillezeep en doe die met 1 liter water in een pan. Breng al roerend aan de kook. Als het goed is, is alle zeep opgelost zodra het water kookt. Laat dit brouwsel een nachtje staan. De volgende dag zie je een dik mengsel met wat klonten. Dit is de bedoeling, no worries. Pak een staafmixer en mix de zeep tot een gladde massa. Voeg hier de etherische olie aan toe.
Doe het mengsel in een lege glazen fles of lege fles wasmiddel. Voeg hier vervolgens 250 ml water en de baking soda aan toe. Schud niet te hard, want dan kan het te veel gaan schuimen.
LEES OOK: OP NAAR EEN BADKAMER VOL PLASTICVRIJE COSMETICAPRODUCTEN
Checklist voor de grote schoonmaak in een duurzaam huishouden
Lukraak in de rondte gaan poetsen, is een no go. Daarom hebben wij een checklist van vier stappen voor je uiteengezet. Vier stappen om een goede basis voor de grote schoonmaak te leggen. Komen ze:
Stap 1: Duurzaam schoonmaken, waar te beginnen?
Een goed begin is het halve werk. En zeg je goed begin voor een duurzame voorjaarsschoonmaak, dan begin je met het bepalen wat je onder handen gaat nemen. En daarbij in welke volgorde. Wees realistisch. Houd het behapbaar. Word niet te enthousiast met je poetsdoelen nu je de kolder in je koppie hebt gekregen. Want weet dat je gegarandeerd na een paar uur work-outen je het hélemaal hebt gehad. Focus is key, zeker als het om schoonmaak perikelen gaat. Van blinkende ramen tot een zolder die er weer spik en span bijstaat, jij bent in charge.
Stap 2: Must-have tools en duurzame huishoudelijke producten
Zoals gezegd een goed begin is het halve werk. Waar ben je zonder alle schoonmaak essentials? Precies, net nergens. Zorg dus dat je van tevoren bedenkt of je alles in huis hebt. Als het even kan, kies dan voor duurzame schoonmaakmiddelen. Net wat gezonder schoonmaken voor jou en het milieu. Zelf vinden we het altijd het leukst om eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken. Gewoon omdat het zo easy peasy is om te doen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je eigen eco wasmiddel te maken? Ben je meer van de kant-en-klare eco wasmiddelen uit de supermarkt? Prima!
Wat je voor een duurzame grote (voorjaars)schoonmaak nodig hebt? Wat dacht je van onder andere:
- Buy Once afwasborstel
- Natuurlijk (af)wasmiddel
- Liefst natuurlijke schoonmaakhandschoenen – Heb je ze (nog) niet in huis? Bestel ze dan hier.
- Antikalkmiddel – ook met baking soda te maken!
- Natuurlijke vloerreiniger – zie onze DIY-schoonmaaktip
- Baking soda – je nieuwe beste vriend
- Schuursponsje – onze favoriete is en blijft het composteerbare, natuurlijke keukensponsje van Enjoy La Vida. Dat is nog eens puur natuur schoonmaken.
- Natuurlijke schoonmaakdoekjes – lees hier hoe je die eco proof maakt. Ideaal voor onder andere het eco poetsen van je toetsenbord.
Stap 3: Eerst opruimen, dan schoonmaken
Je herkent het vast wel. Tijdens je schoonmaakroutine word je telkens ‘gestoord’ door die ene shampoofles die net dat schoonmaken van die ene badkamerhoek bemoeilijkt of dat stofvangende mandje met prullaria in de slaapkamer. Hoe graag je ook zou willen om als een wervelwind door je huis te gaan: begin bij het uit de wegruimen van alle obstakels. Zorg dat je target volledig vrij is van hobbels in de weg. Alle losse rommel, rondslingerend speelgoed en badkleedjes van deze wereld mogen voor even de gang op, zodat jij volle bak je ding kan doen.
LEES OOK: 7 TIPS HOE TE ONTSPULLEN THE GREEN WAY
Stap 4: Kleine wasjes, grote wasjes
Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in een wasmachine. Duurzaam huishouden vraagt om het wassen van de spullen die je vrijwel nooit wast. Wat dacht je van die stoffen badmat? Of de gordijnen in de slaapkamer? Ga elke ruimte in het huis door om deze eens-per-jaar-wasgerij te verzamelen. Let wel op de waslabels. Het meeste zal je zelf kunnen wassen, de rest mag naar de stomerij. En als je het ons vraagt, ga dan voor eco wassen. Eco wassen betekent onder andere wasjes draaien op de eco stand van je wasmachine om minder energie te verbruiken. Ook speelt de temperatuur voor een zuinige wasbeurt een cruciale rol. Waarom voor 40 of 60 graden gaan als 30 graden ook voor superschoon resultaat kan zorgen?
Zo. Nu kan die grote schoonmaak beginnen.
Duurzaam schoonmaken op de werkvloer doe je zo
Heb je het over schoon leven, dan mag ook een schone werkomgeving natuurlijk niet ontbreken. Geldt ook voor de vloer. Al eens een eco vloerreiniger op basis van baking soda gebruikt tijdens je schoonmaaksessie? Wat te doen? Gooi een half kopje baking soda in een goedgevulde emmer met water. Dweil hiermee de vloer. Vlekken of andere viezigheid op de vloer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Vergeet niet om de vloer daarna nog eens af te doen met schoon water. En please, voer deze schoonmaaktruc niet uit bij houten vloeren die in de was staan. Dan haal je de hele waslaag eraf, en dat wil je niet. Vind je dat baking soda wel wat? Eerder schreven we een blog met 31 tips waarvoor je het witte, natuurlijke goedje verder kan gebruiken.
3x milieuvriendelijke schoonmaakbedrijven
- YECS Your Eco Cleaning Services B.V.
Bij YECS wordt enkel en alleen gebruikgemaakt van ecologische schoonmaakmiddelen. Daarnaast maken ze bij YCES gebruik van elektrische voertuigen en doen ze aan duurzaam watergebruik. Een hoge kwaliteit schoonmaakdienst met alleen maar groene schoonmaakmiddelen voor verschillende markten. Ze doen aan kantoorschoonmaak, glasbewassing, tapijtreiniging, graffiti verwijderen, opleveringsschoonmaak en industriële schoonmaak. - Fair Cleaning Services
De naam zegt het al: Fair Cleaning Services is fair voor het milieu. Ze leggen de focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen en zorgen daarbij voor een leefbare werkomgeving. Uitsluitend maken ze gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten met een groen Ecolabel. Daarnaast rijden ze in auto’s met een groene motor en zijn de schoonmaakmachines energiezuinig. - Balans Schoonmaak
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij schoonmaakbedrijf Balans Schoonmaak hoog in het vaandel. Binnen dit bedrijf dragen zelfs de medewerkers 100% verantwoord geproduceerde bedrijfskleding. Ze maken gebruik van duurzame producten en materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Balans Schoonmaak werkt voor verschillende markten zoals kinderdagverblijven, zakelijke dienstverlening, onderwijs, medische zorg en hotels.
Meer tips voor verantwoord schoonmaken en inkopen als bedrijf? Je leest het hier:
Maatschappelijk verantwoord inkopen: hoe pak je het aan? 4 tips voor een duurzaam inkoopbeleid