Heus, het is haast niet te doen om de badkamer 100% plasticvrij te krijgen. Met de nadruk op ‘haast.’ Want je komt met de volgende tips voor plasticvrije cosmeticaproducten een heel eind. Scheelt een slok op een borrel en dat door net iets anders inkopen te doen. Vergroenen tijdrovend en lastig? Nee hoor, niet met de volgende checklist.
Ontplasticen van de badkamer
We know, de badkamer is maar een fractie van het gigantische plasticprobleem. Toch is het een hele mooie stap als je ergens wil beginnen om ‘iets met verduurzamen’ te doen. Dikke kans dat je iedere week een boel wattenschijfjes en wattenstaafjes gebruikt en weggooit. Of dat je deodorant, shampoo en smeersels in een plastic verpakking zitten. Werp een blik op het cosmeticaschap bij de lokale supermarkt of drogisterij en het is plastic that’s coming your way.
Onze gewoontes in de badkamer zorgen iedere dag weer voor heel wat afval. Gelukkig kan het ook anders: met plasticvrije cosmeticaproducten gemaakt van natuurlijke, milieuvriendelijke ingrediënten. Verpakt in materiaal dat geen vlieg (letterlijk en figuurlijk) kwaad doet. Maak op wat je in huis hebt en daarna kan je als de wiedeweerga op onderstaand lijstje overstappen. Appeltje-eitje!
Eco-ok badkamer met plasticvrije cosmeticaproducten
Plastic is plastic. Ook als je leest over gerecycled plastic mag je achter je oren krabben en twee keer nadenken of je het in je mandje legt. Voordat je verder scrolt en het lijstje copy paste, eerst nog dit. Hartstikke super dat je bewuster wil worden van je badkameraankopen. En nog meer supertjes als je het niet bij woorden houdt, maar er daden van maakt. Weet wel dat het allemaal niet in één keer hoeft. Of perfect hoeft te zijn.
Onthoud dat alle plasticvrije cosmeticaproducten die je in huis haalt en als vervanging van vervuilende stuff gebruikt al een geweldige stap is. Vanuit daar kan je verder vergroenen, nog meer vergroenen en, hoezee, nog verder vergroenen. Met als resultaat een knappe badkamer voor het oog, de mens en het milieu.
Tip 1: Zwaai zwaai single-use plastic
Single-use plastic, inderdaad die ja die je slechts één keer gebruikt en daarna de prullenbak in kiepert, is een BIG step in de richting van plasticminderen. Wil je de plastic afvalberg thuis tot een minimum beperken (liefst nul, waar je weet haast niet te doen), kijk dan eerst naar dit type plastic.
Een grote boosdoener zijn wattenstaafjes. In het bijzonder als je dagelijks lekker in je oren zit te pielen. Ondanks dat het sinds juli jl. verboden is om de wattenstaafjes vol te proppen met plastic, doe je er slim aan om bij aankoop altijd een check-check-dubbelcheck te doen. Bij de bamboe wattenstaafjes van Bambaw en Loofy’s pulk je plasticvrij. O, en ze zijn biologisch afbreekbaar. Nog beter!
Tip 2: Koop plasticvrije cosmeticaproducten
Bij plasticvrije cosmeticaproducten denk je in eerste instantie vast eerst aan producten zonder plastic verpakking. Daarover zo meer. Eerst de inhoud van standaard verzorgingsproducten waar de badkamer rijk aan is. Veel ingrediënten zijn geen lieverdjes (want synthetisch) om het nog niet over onzichtbare microplastics te hebben, oftewel minuscule deeltjes plastic die in van alles en nog wat is verstopt. Van crèmes tot smeersels voor onder de douche. Ze zijn zo klein dat ze door zuiveringsinstallaties heen spoelen en in de natuur terechtkomen. Je kan ze vermijden door over te stappen naar plasticvrije cosmeticaproducten van natuurlijke ingrediënten die voor 100% biologisch afbreekbaar zijn.
Wat je moet weten is dat voor alle ingrediënten in verzorgingsproducten Europese regels gelden. Regels die met de dag strenger worden. Gelukkig maar! Zie het als wetboek van welke producten wel / niet mogen en in welke hoeveelheid. En daarbij staan de ingrediënten altijd in volgorde van concentratie, oftewel waar het meeste van in zit, trapt de ingrediëntenlijst af. Drie keer raden welke dat vaak is. Water! Komen de makers mooi goedkoop van af.
LEES OOK – 11 FOUTE INGREDIËNTEN IN VERZORGINGSPRODUCTEN DIE JE LIEVER VERMIJDT
Oké. Plasticvrije cosmeticaproducten kunnen van binnen nog de plasticvrije zelve zijn, knijp vooral geen oogje dicht bij plastic verpakkingen, want die dragen net zo goed bij aan de plastic puin. Daarom: lees wat er op de verpakking staat, voel en oordeel. Merken die de groene weg zijn ingeslagen, schreeuwen het van de daken en dus zal ‘plasticvrij’ met koeienletters op de verpakking staan. Oh, je wil er nog een schepje boven op doen? Meer en meer merken kiezen voor plantaardige inkt. Inkt zonder shit dus. Dan ben je echt als een planeetvriendelijke pro bezig bro (en sis, haha).
Tip 3: Vervang flessen en pompjes
Er staan ongetwijfeld een hoop plastic flessen en zeeppompjes op de wastafel. Denk aan handzeep, shampoo, douchegel… Is de zeep op? Hoogste tijd om over te stappen naar zeepvlokken of (shampoo, conditioner, scheer of bodylotion) bars, zoals van HappySoaps, Werfzeep, Kusala Gifts, Primal Essence, Lamazuna en Botma & Van Bennekom. Op veel plekken zijn deze oldskool zeepblokken te koop, waarin geen toegevoegde troep zoals palmolie en parabenen zit. Bovendien bespaar je er plastic flessen mee, gaat het langer mee en ben je uiteindelijk goedkoper uit.
Tip om je bar(s) zo goed mogelijk te houden: een bamboe zeeprekje.
Tip 4: Switch van een plastic naar bamboe tandenborstel
Voor de productie van één tandenborstel wordt 1,5 kilo plastic gebruikt. Omdat plastic niet biologisch afbreekbaar is, blijven deze tandenborstels eindeloos bestaan. Op stranden over de hele wereld spoelen dagelijks honderden tandenborstels aan. Vervang je plastic tandenborstel daarom door een bamboe variant, zoals die van NextBrush, The Bamboovement of Bamboo Brush. Deze tandenborstels zijn biologisch afbreekbaar en zo bespaar je kilo’s plastic per jaar.
Tip 5: Smeer met smeerbare deo
Deo is een verzorgingsproduct dat we dagelijks gebruiken in onze badkamer. De meeste deo is verpakt in plastic verpakkingen of in vervuilende spuitbussen. Door over te stappen naar een smeerbare deo bespaar je het milieu allereerst de schadelijke gevolgen van de plastic verpakkingen en drijfgassen uit de spuitbussen. Daarnaast zijn de natuurlijke deo’s een stuk beter voor je lijf: je smeert geen chemische ingrediënten meer onder je oksels. Onze favo’s: The Lekker Company en Ben & Anna. Even wennen, maar dat zijn je lijf en de natuur het waard.
Tip 6: Gebruik herbruikbare wattenschijfjes
Zet een dag lang stappen buiten de deur en je snoet vangt, zeker als je in de Randstad woont (*handjes gaan hier omhoog*), flink veel vuil. Maar ook als je ‘s avonds make-up wil verwijderen, dan ontkom je niet aan een paar wattenschijfjes. Ook daar weer vaak een plastic verpakking. Niet met deze wasbare wattenschijfjes, waarmee je niet bijdraagt aan de berg (plastic) afval.
Tip 7: Wipe met plasticvrij toiletpapier
Nah, wat zijn wij en onze billen (na een korte periode van wennen) blij met het toiletpapier van The Good Roll. Liefde op het eerste gezicht was het toen we dit leuke label leerden kennen. Vier jaar geleden sprong de vonk over, mocht je het willen weten. Bij The Good Roll zagen ze hoeveel single-use plastic er in het kleinste kamertje wordt verspild, want rollen wc-papier zitten in een plastic verpakking. Vaak dan. Nu niet meer. Dagelijks weten ze duizenden bomen van de kap te redden, weten ze van bamboe nieuw toiletpapier te maken en pakken ze de boel in in planeetvriendelijk papier.
Manon legt voorgaande nog eens haarfijn aan je uit. In een minuutje. Meer is het niet.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over de plasticvrije cosmeticaproducten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van KerstBoxen tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.