Nederland streeft ernaar om in 2050 een volledig circulaire economie te zijn. Maar om dat te kunnen behalen moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Bij circulair ondernemen zet je met je bedrijf je groene beentje voor én durf je andere keuzes te maken. Maar wat is de betekenis van circulair ondernemen? En hoe kun je met jouw bedrijf circulair ondernemen? We hebben alle ins-and-outs voor je op een rijtje gezet.
Wat betekent circulair ondernemen?
Circulair ondernemen is van groot belang voor onze aarde, maar wat houdt het nu precies in? Is er ook een circulair ondernemen definitie? Kort gezegd is deze manier van ondernemen het hergebruiken van belangrijke grondstoffen, producten en diensten. Om circulair te kunnen ondernemen moeten bedrijven bij het ontwerpen en de materiaalkeuze van het product al nadenken over het hergebruiken van het product en de grondstoffen. Wanneer iets dan kapot gaat aan het product kan het makkelijk vervangen worden, waardoor er niet telkens een nieuw product gemaakt of gekocht hoeft te worden.
Meer over de betekenis van circulair ondernemen? 👇
Waarom circulair ondernemen?
Circulair ondernemen een gedoe? Welnee! Als circulair ondernemer creëer je alleen maar kansen. Zo ben je de koploper, de kartrekker, of welke titel je het meest aanspreekt, op het gebied van duurzaamheid. Het hergebruiken van grondstoffen is cruciaal om de aarde in leven te houden. Als je gaat ondernemen in de circulaire economie blijft bovendien de vraag naar jouw dienst bestaan. Zo kun je het product blijven repareren en uitlenen, in plaats van eenmalig verkopen. Je focust je hierbij ook meer op de klantgerichtheid van je merk. En de beste reden om te starten als circulair ondernemer? Dat is natuurlijk dat je toekomstbestendig bezig bent.
Met het oog op de nieuwe CSRD wetgeving, krijgt circulair ondernemen extra relevantie. Hergebruik, reparatie en recycling kunnen mooie manieren zijn om de milieu-impact van jouw bedrijf te doen dalen. Circulaire keuzes zijn niet alleen te maken in ontwerp van producten en productie hiervan. Denk ook eens aan logistieke stromen en je marketing uitingen. Stuk voor stuk gebieden waar je een kans hebt om het groene verschil te maken.
Van weggooi samenleving naar een circulaire samenleving. Steeds meer mensen én bedrijven voelen er wat voor. Onlangs werd er nog opgeroepen om de btw op reparaties van elektrische apparaten af te schaffen. Net als spullen overall, neemt het aantal elektrische apparaten namelijk nog steeds rap toe. We kopen vaak een nieuw apparaat als de huidige het begeeft. Tijd om daar verandering in te brengen. Dat vraagt om circulair ondernemen waarbij apparaten repareerbaar zijn én om gebruikers die hun apparaat laten repareren. Bijvoorbeeld omdat het goedkoper wordt.
Circulair ondernemen: voorbeelden waar je u tegen zegt
Er zijn steeds meer circulaire ondernemingen. We hebben een aantal inspirerende voorbeelden circulair ondernemen voor je op een rijtje gezet:
- Patagonia
Patagonia is een outdoor merk dat zich inspant voor een betere planeet. Het merk kiest verantwoordelijkheid boven omzet. Sinds 1996 gebruikt het bedrijf alleen nog maar biologisch katoen. - Leapp
Heb jij een iPhone of MacBook die niet meer helemaal lekker werkt? Breng hem naar Leapp en zij refurbishen hem van top tot teen. Dit bespaart een hoop grondstoffen en andere kosten. Wist je dat een nieuwe iPhone produceren 100 liter water kost? Een gemiddelde douchebeurt kost zo’n 40 liter water. Door een refurbished iPhone te kopen bespaar je de aarde 2,5 douchebeurten. Lekker bezig!
Lees ook: Verborgen impact van smartphones: je ‘rechterhand’ heeft je iets te vertellen & Waarom refurbished producten een goed idee zijn - Swapshop
Wist je dat maar 30% van de kleding die in onze kasten hangt gedragen wordt? Lever je oude kleding in bij de Swapshop en geef het een nieuw leven. Swappen is leuker, toffer en een duurzamere manier van shoppen. Of check deze kledingruil apps en tips voor een kast vol duurzame kleding. - Ikea
Ikea wil in 2030 100% circulair zijn. Een klein beginnetje hebben ze al gemaakt met het oprichten van de circulair hub. Dit is een plek waar oude meubels worden ingeleverd en hersteld om vervolgens weer door te verkopen. In de circulair hub deelt Ikea haar kennis en kunde over duurzaamheid. - MudJeans
Bij MudJeans zijn ze helemaal voor circulair ondernemen en dat laten ze met al hun broeken zien. MudJeans worden namelijk gemaakt van oude spijkerbroeken. Dat betekent minder afval en 92% minder water. Wist je dat dit ‘s werelds eerste circulaire denim merk is?
- Bundels
Bundels staat helemaal in het teken van circulair ondernemen. Ze bieden abonnementen aan voor wasmachines, drogers en koffieapparatuur. Ze nemen je oude apparaten mee en met een abonnement op hun apparatuur heb je levenslange garantie. Oude apparaten gebruiken veel energie en de oprichter zag hoe vervuilend deze zijn. Bij Bundels worden materialen hergebruikt om zo verspilling tegen te gaan. Lees hier meer over duurzame abonnementen. - Roetz Bikes
De fietsen van Roetz Bikes in Amsterdam zijn duurzaam, circulair en met de hand gemaakt. De fietsen worden gemaakt van oude fietsframes die met veel zorg voor de planeet een tweede leven krijgen. Wist je dat 1 miljoen fietsen per jaar afgedankt worden en als afval op de hoop gegooid. Bij Roetz Bikes vonden ze dat dat anders moest en gingen daarom in 2011 aan de slag met hun duurzame fietsenmerk. - Tolhuijs
De creatieve ondernemers van Tolhuijs zien recyclen als tweede optie. Upcyclen vinden ze veel mooier. Voordat materiaal back to basic wordt gebracht om grondstoffen te herbruiken, kijken ze bij Tolhuijs of ze dat materiaal niet kunnen gebruiken. Vaak is het antwoord ja. Zo maken ze meubels, lampen en wandrekken.
In de hoek van upcyling vind je meer mooie voorbeelden van circulair ondernemen waar materialen een nieuw doel krijgen. Check wat voor moois er dan ontstaat:
LEES OOK – UPCYCLING: DEZE 8 MERKEN MAKEN VAN WASTE IETS WONDERSCHOONS
Wat zijn de voordelen van circulair ondernemen?
Het circulaire ondernemen is goed, maar wat zijn nu precies alle voordelen? We hebben ze even voor je op een rijtje gezet.
- Minder kosten → Een afname van het grondstofgebruik en afval zal economisch gezien in jouw voordeel werken.
- Het creëren van nieuwe businessmodellen → Ooit zullen de grondstoffen op raken. Of dit nu morgen is of over 100 jaar. Hoe meer schaarste, hoe duurder de grondstoffen zullen worden. Bedrijven zullen hierdoor genoodzaakt zijn om nieuwe businessmodellen te bedenken. Met deze nieuwe modellen kunnen ze blijven ontstaan en verder ontwikkelen.
- Je leven lang inkomsten → Door circulair te ondernemen leg je de focus op de waarde voor de klant en ga jij een langetermijnrelatie aan met jouw klant. Klanten zullen voor een lange tijd bij jou blijven, wat zorgt voor vaste inkomsten.
LEES OOK – WAT IS EEN CIRCULAIRE ECONOMIE EN HOE KAN JE ERAAN BIJDRAGEN
Aandacht voor circulair ondernemen
Om je een handje op weg te helpen zijn er allerlei aanjagers van circulair ondernemen. Van inspirerende sprekers tot samenwerkingsverbanden en themaweken of challenges.
Week van de Circulaire Economie
In maart wordt ieder jaar de Week van de Circulaire Economie gehouden. In 2024 is dat van 11 t/m 16 maart. Het Versnellingshuis Nederland Circulair organiseert door heel Nederland evenementen waar je lezingen en workshops kunt bijwonen. Het programma van 2024 vind je hier. Zo wordt circulair ondernemen én leven een stukje makkelijker. Het doel van deze themaweek? Inspireren. Kijk, en daar worden we bij Zustaina blij van. Gedeelde missie zullen we maar zeggen. Uitblinkers in circulair ondernemen maken tijdens deze week ook kans op een Circular Award. Voorbeelden van winnaars zijn PeelPioneers, Zeeman en Roetz Bikes.
Circulair Ondernemen Challenge
Sinds 2014 wordt de Circulair Ondernemen Challenge georganiseerd. Het idee achter deze challenge is om per regio en bedrijf de circulaire kansen in kaart te brengen. Circulair ondernemers kunnen op die manier hun ideeën en oplossingen met elkaar delen en nieuwe ambities waarmaken. Bekijk hier alle informatie over de circulair ondernemen challenge.
Nieuwe Economie Index
Last but not least noemen we hier de NEx: de Nieuwe Economie Index die MVO Nederland ieder jaar weer publiceert. De index laat zien hoe het Nederlandse bedrijfsleven ervoor staat wat betreft duurzaamheid. De subaspecten? Groene energie, biodiversiteit, circulaire economie, nieuwe rijkdom, echte prijzen, transparante ketens en inclusief ondernemen. MVO Nederland wilde weten hoe Zustaina naar circulair ondernemen kijkt en wat we doen om de circulaire economie een boost te geven. Check het interview met onze founder Manon.
6 Tips voor circulair ondernemen
Circulair ondernemen lijkt misschien ingewikkeld, maar het biedt juist zoveel kansen. Een paar tips om te starten als circulair ondernemer:
- Laat klanten hun oude product inleveren
Wanneer het product van de klant oud is of kapot, laat de klant deze dan weer inleveren. Met de onderdelen van het oude product kan je andere oude producten weer opknappen tot nieuw of het product van de klant maken, zodat deze niet een nieuwe koopt. - Ga voor een abonnement
Bij circulair ondernemen gaat het erom dat het product zo lang mogelijk en duurzaam meegaat. Wanneer de producent verantwoordelijk blijft voor het product en de grondstoffen en dit aanbiedt als leenproduct wordt het een circulair product. - Werk samen met andere bedrijven
Voor succesvol circulair ondernemen is het belangrijk om met andere bedrijven samen te werken. Een voorbeeld van zo’n ketensamenwerking is MVO Nederland. Zij verbinden ongeveer 2200 duurzame bedrijven. Vind je het lastig om te connecten met circulaire ondernemingen? Dan kan Nederland circulair je matchen met bedrijven die bij jou passen. - Recyclen van producten
Heb jij een bureaustoel die uit elkaar valt? Vervang de onderdelen en hij gaat zo nog 10 jaar mee! Zonde toch om gelijk weg te gooien? En maak zelf ook gebruik van producten die een tweede leven kunnen krijgen. Denk aan refurbished laptops en telefoons. Met Desko kan je jouw kantoor circulair inrichten. Lees meer over recycling en wat je kunt recyclen. - Niet kopen, maar delen, huren of lenen
Of je het nu hebt over machines, auto’s, of kantoorruimte: zelf kopen en gebruiken is niet altijd nodig. Wat dacht je van vervoersmiddelen of vergaderruimtes delen en machines leasen of huren? Hier lees je alles over de deeleconomie en hier vind je tips om te ontspullen. - Scheiden van afval
Afval scheiden is goed voor het milieu! Er zijn minder grondstoffen nodig uit de natuur. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Lees dan snel de tips voor afval scheiden op kantoor, onze praktische tips voor planetproof afval scheiden of check het afval stappenplan van MVO Nederland. - Kies voor hergebruik op kantoor
Ook op kantoor kan je kiezen voor hergebruikte producten. Denk aan gerecycled papier in de printer, geen wegwerpproducten en wanneer iets kapot is laat je dit maken in plaats van direct een nieuwe kopen.
Go for it! Be the Change!
Wil jij je medewerkers graag duurzaam belonen én enthousiast maken voor de klimaatambities van jouw organisatie? Wij helpen je graag met ons Employee Benefit Programma of een duurzaam geschenk met een verhaal. Plan hier een afspraak in met onze founder Manon voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Of vraag Manon een leuke lezing bij je te komen geven over de Verborgen Impact. Download hier de Workshop beschrijving voor meer informatie. Manon helpt organisaties graag een stapje verder!
En last but not least? Wil je wekelijks dit soort ideeën ontvangen om collega’s te inspireren en je duurzaamheidsambities te halen? Tips waar je echt iets aan hebt?
Meld je dan hier aan voor onze inspiratiemail. It’s free. Be the change.
Is dit interessant voor je?
De manus-van-alles van ons team. E-commerce talent, sales tijger en up to date van alle trends en ontwikkelingen. Heb je een sorry-free product met een pakkend merkverhaal of wil je de krachten bundelen? Ole brengt mensen en merken samen. Want zo maken we impact.