Hippe smartphones. Always connected zijn. Naar schatting heeft 95% van de bevolking een smartphone. Da’s gigantisch! En hoe handig ze ook zijn om in contact te zijn met dierbaren, om de weg te vinden, te betalen of om even snel iets op te zoeken, er hangt een donkere wolk boven de smartphonescene. Verhalen van (kinder)arbeid onder erbarmelijke omstandigheden en milieuschade. Of je het nu wil of niet, na het lezen van deze blog over de verborgen impact van smartphones ga je anders tegen je relatie met je smartphone aankijken. Sorry not sorry!ย Gelukkig zijn er bedrijven die busy-busy zijn om het ethische tij te keren.
Verborgen impact van smartphones, de donkere kantย
Smartphones, wat zijn ze handig hรจ. En wat zijn we in rep en roer als ‘ie niet binnen handbereik is. We kunnen niet meer zonder. Tot zover the bright side.ย Wat het namelijk vaak is bij snelle technologische groei, is dat de ethische kant voor lief wordt genomen. Schendingen van mensenrechten, chemische bullsh*t en milieuschade zijn zelfs in de ’20’s aan de orde van de dag. Aangezien we en masseย zo afhankelijk van smartphones zijn geworden, is het tijd om ook eensย the dark sideย aan het licht te brengen. De verborgen impact van smartphones.
Laten we beginnen bij de verborgen klimaatimpact. En verborgen is ‘ie. Het gaat namelijk om de uitstoot tijdens het maakproces. Enig idee hoe mega die van je smartphone is? Het European Environmental Bureau heeft hier in 2019 een openhartig rapport over gepubliceerd. De cijfers liegen er niet om. Bij smartphones vindt ruim 75% van de uitstoot tijdens de productie plaats. Da’s veel! Die uitstoot zit ‘m in de kwalijke winning van kostbare mineralen en andere hulpbronnen (koper, goud, tin,ย Iets wat veel energie kost. Maar daar blijft het niet bij.
Kinderarbeid, issues die het daglicht niet verdragenย
Dat de grondstoffen voor je smartphone op een milieuonvriendelijke manier worden gedolven is รฉรฉn, de afgrijselijke werkomstandigheden van oud en jong is twee. Over dubbel verborgen impact van smartphones gesproken. Kobalt is een van die essentials voor o.a. de accu van je smartphone. Maar liefst 60% van de wereldvoorraad kent z’n afkomst in de kobaltmijnen van Congo. Dag in dag uit zwoegen hier ruim 250.000 mijnwerkers. Harde werkers die stank voor dank krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Ze ademen dagelijks giftige dampen in, werken in onveilige mijnen, krijgen onredelijke doelen en een schamel loon. En dat, terwijl een nieuwe mobiele telefoon toch echt drie ribben uit je lijf kost. Telefoonmerken tijd om achter jullie oor te krabben.
Enย the bad news gongย gaat nog verder. Meer ellende. Want naast die kwart miljoen volwassen mijnwerkers, is er ook naar schatting een groep van 35.000 kids. Mini’s van soms nog geen 6 jaar oud. En hetzelfde gebeurt een wereldoceaan verderop, in Indonesiรซ. Daar maken prachtige regenwouden ruimbaan voor het winnen van tin. En zo zijn er nog veel meer gebieden. En misstanden. Gewoon teveel ellende om op te noemen.
Het houdt niet op bij de productie. Aan het einde van de rit komen veel afgedankte telefoons terug in de lagelonenlanden. Hier worden de smartphones verbrandt – wat giftige stoffen oplevert – om kostbare materialen over te houden. Of scenario #2 is dat de tweedehands mobiele telefoons eerst een tijdje worden gebruikt, waarna ze alsnog op de vuilnisbelt belanden. En dan, dan gaan de materialen alsnog verloren. Zou je denken, want sinds de komst van Closing the Loop is dat niet meer zo. Vertellen we je later in deze blog meer over.
Makers van smartphones op ‘t matje roepen
Als er een groep is die van de misstanden afweet, dan zijn het natuurlijk de elektronicamerken zelf wel. Maar het weten, betekent heel vaak niet dat er ook echt actie in de tent komt.ย Zo deed Amnesty in 2017 na onderzoek nog een noodkreet dat het tijd werd dat ze hun verantwoordelijkheid zouden pakken. Toch blijken deย moneysย nog vaak meer te lonken dan het welzijn van de medemens en de impact op moeder natuur.
Ook een interessante is het onderzoek van de groeneย do-goodersย van Greenpeace (2017). Zij hebben bij 17 van ‘s werelds leidende merken voor consumentenelektronica geanalyseerd wat ze doen met hun klimaatimpact. Zo werd o.a. gekeken naar het energieverbruik tijdens de productie, het gebruik van gevaarlijke chemicaliรซn en de mate van duurzaam design.
Het zal je niet verbazen dat slechts 3 van de 17 een voldoende scoorde: Apple, Dell en HP. Ondanks dat dit drietal in het groen scoort, kunnen ze – op veel vlakken – nog duurzame stappen maken. Zo zijn de Iphones vaak moeilijk te repareren, waardoor consumenten ‘m sneller wegdoen. HP en Dell updaten hun modellen zo, zodat reparatie juist wel makkelijker en aantrekkelijker wordt. En Apple? Die is tot dusver de enige die zichzelf heeft verplicht om te werken met 100% hernieuwbare energie.ย Making progressย enย work in progressย dus!
Ethisch verantwoorde oplossing: duurzame smartphone
Jazeker! Er zijn echt her en der wel wat groene lichtpuntjes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Fairphone, de duurzaamste smartphone die er is. Oer-Hollands en winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2011. Doordat deze maatschappelijk verantwoorde onderneming zelf mobiele telefoons is gaan maken, hebben ze het productieproces, obstakels en oneerlijke praktijken in kaart kunnen brengen. Alles om de discussie rondom de verborgen impact van smartphones te starten. Om voor eerlijkere, transparantere elektronica te gaan. Simpelweg, omdat ze geloven – wat zeggen we, overtuigd zijn – dat deze vuile industrie van binnenuit verandering nodig heeft. Tijd voor de duurzame smartphone.
Fairphone dus. Een eco-merk dat geeft om mens en milieu. Dat er alles aan doet om een – daar komt ‘ie – fair phones te fabriceren. Fairย als in verantwoorde inkoop en hergebruik van conflictvrije materialen tot eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en geen kinderarbeid. Ze hebben niets te verbergen. Een open boek dat iedereen haarfijn wil uitleggen hoe de vork in de steel zit. Change is in your hands!
Toevallig nog een paar mobiele telefoons in de kast liggen ‘voor het geval dat?’ Weet dat er veel materiaal van die golden oldiesย hergebruikt kunnen worden. Dus of je laat ‘m in de kast verstoffen of je ruimt lekker op en verdient een bups karmapunten. Fairphone houdt van hergebruiken en recyclen. Klinkt goed? Lees hier hoe jij je duurzame steentje kan bijdragen.ย Easy peasy!
3x hoe de verborgen impact van smartphones verkleinenย
Kijk, waar zijn we in deze tijd zonder smartphone. Precies, we hebben ‘m nodig. Voor werk, voor privรฉ. We zijn er zo aan verknocht geraakt. Nu kan je om de haverklap voor het nieuwste-van-het-nieuwste model gaan, je kan ook naar een van onderstaande manieren kijken. Zo kan je de impact van je mobiele rechterhand – en andere handige elektronische apparatuur – verkleinen.
#1: Mag het een jaartje meer zijn?
O wat is het verleidelijk. Het nieuwste model met alles erop en eraan. Betere camera, een batterij die minder snel vraagt om een dosis energie, betere beveiliging. Tel daar de overal-op-straat-tegenkomende- abri’s en tv-reclames aan toe, en het wordt knap lastig om ‘m te weerstaan. Stel hรจ, alle Europeanen doen een jaartje langer met hun mobiele telefoon, dan scheelt dat maar liefst CO2-uitstoot die gelijk staat aan 1 miljoen (!) auto’s van de weg halen.
Geef ‘m dus iets meerย tender, love, care. Pak ‘m goed in in een niet-kapot-te-krijgen hoesje en een glazen pantserscherm. Laad ‘m op voordat ‘ie onder de 40% komt. En met een mega barst in je scherm of batterij die in no timeย leeg is, verwijs je ‘m niet meteen naar de prullenbak. Tegenwoordig kan er zoveel aan je smartphone worden gerepareerd. Je ziet wat kleine tweaks al voor impact het op het milieu en je portemonnee hebben.
#2: Shop wise, think twice
Boy wat wil je die nieuwe telefoon graag. Maar zeg eens eerlijk, heb je ‘m echt zo hard nodig? Helemaal als je de verborgen impact van smartphones weet? Bij volmondig ja kan je bijvoorbeeld ook voor een refurbished model gaan. Smartphones waarbij bepaalde onderdelen zijn vervangen en / of gerepareerd. Eigenlijk zo goed als nieuw. En lekker circulair.
Voel je toch meer voor gloednieuw? Ga dan voor de duurzaamste smartphone van Fairphone. Of iets soortgelijks. En liever sim only, dan dat je na twee jaar weer een nieuwe mag cherrypicken. Wat het ook mag worden, neem pleaseย een model met voldoende intern geheugen. Wel zo handig voor apps en updates die steeds meer geheugen vreten. Zo zijn jij en je gadget future proof!
#3: Recycle
De tijd is daar, je je good oldย smartphone is niet meer te repareren. R.I.P. Laat ‘m vooral niet thuis verstoffen, maar recycle ‘m bijvoorbeeld via Fairphone. Zo kunnen kostbare materialen opnieuw worden gebruikt. En dat betekent minder uitputting van onze aarde en de harde werkers.
Kleine zijweg over het recyclen van smartphones. Ken je Closing the Loop al? Een supertof initiatief dat in Afrika afgedankte mobiele telefoons verzamelt en voorkomt dat ze op de vuilnisbelt belanden. Vervolgens worden ze in Europa gerecycled. Nu kunnen we er veel woorden aan vuilmaken, maar dat kunnen ze zelf veel beter.
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over ‘verborgen impact van smartphones’ en groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op mโn deurmat!โ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: vanย Joshua’sย Premiumย of Regular Box tot deย Terug naar Kantoor Pakkettenย enย eco-relatiegeschenken.