Duurzame kleding vinden steeds meer mensen belangrijk. De kledingindustrie heeft heel veel kanten. De vervuilende materialen en slechte arbeidsomstandigheden voor de makers: heeft een hoop negatieve gevolgen waar we als consument vaak niet bij stilstaan. Om deze impact te voorkomen, zijn wij de laatste jaren naast het plasticvrij maken van de badkamer ook aan de slag gegaan met het vergroenen van onze garderobe. Nee, dat ging niet vanzelf. Het was soms uitdagend en behoorlijk wennen, maar inmiddels lukt het ons best om fast fashion links te laten liggen. We hebben onze tips voor je verzameld. Maar….
We vertellen je graag eerst wat meer: hier komen de Fashion Facts
Fast Fashion is geen duurzame kleding
Vroeger deden we jaren met een zomerjas, een paar schoenen en een spijkerbroek. Toen was duurzame kleding nog vanzelfsprekend. Tegenwoordig raakt iedereen een stuk sneller uitgekeken op wat er in hun kast ligt. Mode verandert in zo’n rap tempo dat winkels iedere zes weken een nieuwe collectie in de rekken hebben hangen. Ieder seizoen gelden er totaal nieuwe modetrends, mode gaat steeds sneller en kleding wordt steeds goedkoper. De duurzaamheid van kleding werd zo een stuk minder belangrijk. Het resultaat wordt fast fashion genoemd, oftewel ‘snelle mode’. En dat is niet zonder gevolgen
Komt duurzame kleding uit lage lonen landen?
Veel kleding wordt tegenwoordig zo goedkoop mogelijk geproduceerd in Aziatische lagelonenlanden. het is leuk dat je met de juiste maatregelen goed duurzaam op reis kan naar deze plekken, maar de naaisters werken hier vaak meer dan tien uur per dag. Veelal onder slechte arbeidsomstandigheden en voor een onleefbaar lage vergoeding. Misschien denk je dit op te lossen door te investeren in duurdere kleding. Helaas wil dit niet altijd zeggen dat deze kleding op een betere manier geproduceerd is. Vaak is er namelijk geen verschil tussen dure en goedkope kledingmerken, wanneer het gaat om de duurzaamheid van kleding.
Milieuvriendelijke kledingkeurmerken
Als consument is het soms lastig te achterhalen of een kledingstuk eerlijk geproduceerd is. Gelukkig bestaan er tegenwoordig een aantal kledingkeurmerken, waardoor je kunt checken hoe een merk scoort op milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Kijk op de websites van de keurmerken voor meer informatie of raadpleeg Google om uit te vinden waar de kleding met het keurmerk te koop is.
Waarom duurzame kleding belangrijk is voor het milieu
Om de snelle wisselingen van kleding bij te kunnen houden, proberen kledingmerken de productiekosten te drukken. Daarbij wordt helaas weinig rekening gehouden met het milieu. Op dit moment is zelfs meer dan 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen afkomstig uit de kleding- en schoenenindustrie. Niet zo duurzaam dus.
Dossier Katoen
Om uit te leggen hoe kleding zo vervuilend kan zijn, nemen we katoen als voorbeeld. Door veel mensen wordt dit gezien als duurzame kleding. De kans is tenslotte groot dat je een katoenen kledingstuk in je kast hebt liggen. Katoen is een vorm van vegan kleding, maar heb je er weleens bij stilgestaan hoe jouw katoenen t-shirt tot stand is gekomen?
Laten we bij het begin beginnen: de katoenteelt. Katoen groeit in de Verenigde Staten, India en China. Om katoen te verbouwen, zijn heel veel pesticiden nodig. Sterker nog, er is geen enkel ander gewas dat zoveel pesticiden nodig heeft als katoen. Als het katoen geplukt is, worden er in India of China draden van gemaakt. In weverijen worden er lange stroken stof gesponnen van de katoenen draden. De stof wordt geverfd, waarvoor chemicaliën worden gebruikt. Vervolgens wordt het katoen verscheept naar Bangladesh waar er een kledingstuk van wordt gemaakt
Inderdaad, een heel proces. De reis die jouw kledingstuk heeft afgelegd zorgt voor chemische stoffen en onwijs veel CO2-uitstoot, dit heeft allemaal impact op de duurzaamheid van kleding. En dan te bedenken dat veel katoenen kledingstukken al binnen een jaar worden weggegooid…
Gerelateerd: Lees hier meer over duurzame materialen en eerlijke ingrediënten in ZustainaBox
Gerelateerd: Lees hier ons manifest over hoe wij duurzaamheid zien
Watergebruik bij kleding
Naast de enorme CO2-uitstoot en hoeveelheid chemicaliën verbruikt de kledingindustrie ook veel water. Dit kunnen we uitleggen aan de hand van een spijkerbroek. Net als een katoenen t-shirt is een spijkerbroek een onmisbaar item in onze garderobe, daarnaast is het nog een goed voorbeeld van een vegan kleding soort, mits er geen leren patch op bevestigd is. Maar hoe basic het kledingstuk ook lijkt, het heeft wel een enorme impact.
Voor een spijkerbroek wordt in landen zoals India en China namelijk gemiddeld 7.500 liter water gebruikt om katoenbollen te verbouwen. Na het verbouwen van katoen komt er ook nog 500 liter water kijken bij de productie, onder andere om de spijkerbroek te verven en bleken
Uiteindelijk zorgt de productie van één spijkerbroek voor de vervuiling van 7.000 (!) liter water. De chemicaliën die gebruikt worden bij de katoenteelt en het verven van de stof komen namelijk terecht in de natuur. Via de rivieren waar de milieubelastende stoffen in terechtkomen, komt het uiteindelijk ook in het drinkwater van de bevolking
Al deze fashion facts zijn ons niet in de koude kleren gaan zitten. De afgelopen jaren hebben we daarom steeds meer stappen gezet naar een bewustere garderobe. Ook omdat steeds meer mensen opzoek zijn naar duurzame kleding.
Inmiddels zijn we erachter dat er een heleboel fijne manieren zijn waarop je bewuster met je kleding om kunt gaan.
Daarom hier onze tips voor een kast vol met eco kleding. En nee, dat hoeft niet te betekenen dat je altijd de modeplank misslaat. In tegendeel zelfs. Ook met een eco lifestyle kun je er fashionable uitzien! En.. het is supernice voor je portemonnee!
Tip 1. Tweedehands shoppen als je duurzame kleding wilt
Tweedehands shoppen is hot: in iedere stad vind je vintage winkels. En dat is goed nieuws, want met tweedehands kleding kun je de impact van een nieuw kledingstuk voorkomen. Onze eerste tip is dan ook om te gaan neuzen tussen tweedehands items wanneer je nieuwe kleding nodig hebt. Ja, het is soms een zoektocht, maar het geeft wél veel meer voldoening als je een mooi kledingstuk hebt gevonden. Echt geen fan van vintage shops? Waag dan online een poging, bijvoorbeeld via het platform United Wardrobe en Vinted. Wij zijn fan! Er staat veel aanbod op deze websites en daarom werkt het vooral.
Tip 2. Rank a brand en vind je favo duurzame kledingmerk
Liever niet in de tweedehandswinkels? Check je favoriete merken hier. Handig: Rank a Brand heeft namelijk diverse kledingmerken onder de loep genomen op het gebied van eerlijke arbeidsomstandigheden, het gebruik van milieuvriendelijke stoffen en beperking van CO2-uitstoot. Zoek je favo kledingmerk op om te zien hoe milieuvriendelijk het te werk gaat. Let daarbij ook op dat je kleding koopt van natuurlijke materialen. Synthetische stoffen laten vaker microplastics achter in onze oceanen wanneer zij gewassen worden
Tip 3. Organiseer een kledingruil met vrienden
Grote kans dat er een paar kledingstukken in je kast hangen die vrijwel nooit van de hangers worden gehaald, ook niet bepaald duurzaam. De items zijn waarschijnlijk nog in prima staat, maar zelf ben je erop uitgekeken of voel je je er niet helemaal prettig in. Durf het goede voorbeeld te geven, en start zo’n initiatief in jouw vriendengroep. Zou je iemand anders hier niet heel blij mee kunnen maken. Dit bracht ons vorig jaar op het idee om een kledinguitwisseling te organiseren in onze vriendengroep. Iedereen verzamelde hun vergeten kleding, schoenen en accessoires, waar anderen vervolgens items uit konden zoeken. Ja, de meesten hebben totaal verschillende kledingmaten, maar toch kon iedereen er nog mooie items tussenuit vissen. Blije gezichten gegarandeerd. Pluspunt? Door het geven van een tweede leven aan je kleding, maak je het direct een stuk duurzamer.
Tip 4. Vergeten kleding herontdekken
Ontdek je eigen garderobe opnieuw en doe mee aan de challenge van Milieu Centraal door kleding aan te trekken die al een tijdje in je kast ligt te verstoffen. Geloof ons, vergeten kleding voelt vaak weer als nieuw. Zo verhoog je direct de duurzaamheid van je kleding. Dit is trouwens ook een goede manier om erachter te komen of de kledingstukken nog iets voor je zijn. Ben je er toch echt op uitgekeken? Leg het dan klaar voor de volgende kledingruil.
Gerelateerd: Lees hier onze Eco tips voor het hergebruiken van producten
Tip 5. Repair & Reuse
Waardeer het. Repareer het’, luidt de nieuwe campagne van SIRE. Deze campagne is bedoeld om mensen aan te zetten tot het repareren van kapotte spullen. We gooien producten namelijk veel te snel zonder pardon in de prullenbak. Ook bij duurzame kleding is dit het geval: we kopen een nieuwe spijkerbroek zodra er een gat in zit en gaan op zoek naar nieuwe schoenen zodra de zool een beetje loslaat. Door het te repareren maak je jouw kleding eco. Zeker voor spijkerbroeken is dit een supermanier om hem net iets specialer en exclusiever te maken, want de reparaties vertellen jouw verhaal. Nog een voordeel repareer is een stuk goedkoper dan nieuw kopen.
Tip 6. Verkoop je duurzame kleding of geef het weg
Gooi oude kledingstukken waar je klaar mee bent en waar vrienden geen interesse in hebben niet zomaar bij het grofvuil. Goede kledingstukken kun je namelijk verkopen via Marktplaats, Vinted of United Wardrobe, zodat je er zelf ook nog iets aan kunt verdienen (dit bedrag kun je dan weer investeren in mooie secondhand items of nieuwe duurzame kleding). Beter voor je portemonnee en de aarde. Hoe leuk is dat?
Er zijn ook een paar Facebookgroepen waar je gratis spullen op kunt zetten. Wanneer je jouw oude kleding daar aanbiedt, kun je er ongetwijfeld iemand heel blij mee maken. Typ je woonplaats in bij de zoekbalk op Facebook in combinatie met ‘gratis ophalen’ om de beste Facebookgroep te vinden
Heb je nieuwe duurzame kleding nodig en kun je niet slagen in tweedehands winkels? Er bestaan ook modemerken die garant staan voor eco materialen, eerlijke arbeidsomstandigheden en een positieve impact. Onze favo eco brands zijn Kuyichi, GOAT, MUD Jeans en VEJA. Bij duurzame kledingstukken geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Deze kleding lijkt vaak duurder, maar je krijgt er wél een item voor terug dat met zorg is samengesteld. In feite zijn fast fashion merken te goedkoop; de prijs die je betaalt voor een eerlijk kledingstuk is juist in lijn met de echte prijs.
Tip 8. Koop tijdloze items
Denk goed na over de items die je aan wilt gaan schaffen voor je iets koopt. Onze tip voor meer duurzame kleding in je kast is om tijdloze items te kopen die lang meegaan. Vraag jezelf af hoeveel seizoenen je ermee kunt gaan doen. Hoe langer het item meegaat, hoe meer je de impact van de kleding kunt verspreiden. Bovendien wordt het met tijdloze items makkelijker om de fast fashion trends te negeren
Tip 9. Start een Capsule Wardrobe
De capsule wardrobe is een minimalistische en efficiënte garderobe die één seizoen, dus 3 maanden, meegaat. Het idee is dat je aan het begin van het seizoen een capsule wardrobe samenstelt uit 37 items, of een aantal dat jezelf acceptabel vindt. 37 items combineer je al snel tot 80 verschillende outfits. Voor de diehards dus die van een challenge houden. Wij gaan die challenge van de zomer aan! Dan volgt er meer. Doe jij ook mee?
Tip 10. Zorg dat je wast met een natuurlijk wasmiddel
Het meeste wasmiddel dat je koopt in de supermarkt zit vol met rare en onnodige chemicaliën. Sommige daarvan zijn zo agressief dat ze ook je kleding aantasten en daarmee de levensduur aanzienlijk verkorten. Wij raden daarom altijd aan om te wassen met een natuurlijk wasmiddel bijvoorbeeld van Aleppo zeep. Benieuwd naar een recept voor natuurlijk wasmiddel lees het hier. Zo zorg je dat het schoonmaken van jouw kleding onze wateren niet vervuild.
Wil jij je kledingkeuzes gaan verduurzamen? Onthoud dan dat een groenere garderobe niet in een week geregeld is. Allereerst is het is van belang om zo lang mogelijk met je kleding te doen. Pas verder de eco tips in deze blog toe als je op zoek gaat naar nieuwe items. Stap voor stap zorg je zo voor een duurzame kledingkast. Samen maken we de wereld een stukje mooier!
Ben je al begonnen aan het verhogen van de duurzaamheid van je kledingkast? of heb je moeite met het vinden van de juiste duurzame kleding? Laat het ons weten in de comments.