Miskopen, prijskaartje-hangt-er-nog-aan items en 1 op de 3 kledingstukken die je bijna nooit draagt. Het overkomt de beste. Wil je het wat groener aan doen, dan kan het ruilen van kleding wel eens je ding zijn. Zonder ook maar een cent uit te geven, kan je je garderobe aan de lopende band verversen. Frisse wind zonder het milieu, de makers of je portemonnee te belasten. Voor een groene garderobe ben je bij deze kledingruil apps aan het juiste go-toย adres.
Waarom kledingruil apps helemaal hip zijn?
Wie weet ben je al door het dolle heen nu je een paar kledingruil apps hebt ontdekt. Wie weet is het een walhalla dat voor je open gaat. Dat ze juist in een tijd waarin we bewuster en groener leven zo in trek zijn, is heel goed te verklaren.
De fashionindustrie is een snelle. Collecties na collecties volgen elkaar in raptempo op. Materialen belanden na een seizoen in de prullenbak, net als veel restmateriaal. Spul waar veel grondstoffen en vervuilend werk aan te pas is gekomen. Om nog geen blik op het prijskaartje te werpen. Spotgoedkoop, die moet je toch hebben, hebben, hebben? Kan je toch niet laten liggen, liggen, liggen? Totdat je het drie weken in huis hebt en nu eigenlijk al op bent uitgekeken. Zonde van het materiaal, zonde van het geld, zonde voor het milieu en de makers. Fast fashion is real!ย
In de vijfde versnelling, daar bevindt de kledingindustrie zich in. Vooral de Zara’s, H&M’s en Primarks’ van deze aardbol hebben er een handje van.ย Money machinesย zijn het. Elk seizoen enย in-betweensย een nieuwe collectie die onder bar en boze omstandigheden in vaak donkere waar-niemand-het-licht-in-iemand-ogen-gunt hollen wordt gemaakt. Om van te huilen.
En tรณch zal dit riedeltje nog wel even zo door blijven gaan. Alhoewel, een tegentrend is in opmars en wel die vanย slow fashion.ย Merken die massaproductie verafschuwen, die niet collectie na collectie lanceren tegen een lachertje van een prijskaartje. Noem zeย changemakers, noem ze de merken die we in deze tijd nodig hebben.
In de route naar een groene(re) garderobe komen veel mensenย slow fashionย merken tegen. Merken die het lekker rustig aan doen in het ontwerpen van collecties. Die liever voor tijdloos gaan en niet meehobbelen op de modegrillen. En die vooral oog voor mens, milieu en de makers hebben. Nu hangt daar vaak wel een prijskaartje aan.
Wat je daarom vaak ziet, is dat mensen een paarย masterpieces nieuw in huis halen en het aanvullen met bijvoorbeeld vintage vondsten. Tijdloze ontdekkingen die niet alleen in een vintage shop op je pad kunnen komen, maar ook via kledingruil apps. En ja, dat is precies wat je denkt dat het is. Ruilen met gesloten beurzen.
Kledingruil apps voor vintage vondsten
Een kast vol met kleding die verhalen met zich meedragen. Kledingruil apps helpen je erbij. Het concept heeft weinig tekst en uitleg nodig. Geef je kleding een tweedekans (of derde, vierde) door het te ruilen met like-mindedย shoppers. Om de haverklap wanneer jij het wil ‘nieuw’ spul in je kast zonder ook maar iets of iemand te belasten. Verschillende kledingruil apps zijn op deze wijdgedragen behoefte ingesprongen.
Kleding uploaden, een leuke ruil vinden en klaar. Nieuwe kleding zonder ook maar een cent te spenderen, het bestaat en wint terrein! Net als de tweedehands marktplaatsen waar je voor een leuk bedrag kan shoppen. Want waarom nieuw kopen als er zoveel moois al op de markt is?
#1: COMN
Als je het hebt over kledingruil apps dan hoort COMN een plekje te krijgen. Wat ze doen, weten ze in een notendop uit te leggen: “COMN lets you share your clothes with your friends so can try new items and experiment with different styles, while doing the planet and your wallet a favour.”ย
Ze geloven in het vullen van je closet met kledingstukken die verhalen met zich meedragen. Verhalen die gedeeld mogen worden en om een vervolg vragen. Om een nieuw eigenaar die er nieuwe herinneringen mee gaat maken. En wie weet daarna wel weer iemand anders. Geen zin om te ruilen, maar heb je wel iets gezien wat je voor een avondje uitgaan (oef, duurt lang) zou willen dragen, dan kan je een leenverzoek indienen. Gaat. Dat. Proberen!
#2: The Next Closet
The Next Closet. Geen gesloten-beurzen app, wel een circulaire marktplaats voor tweedehands designerkleding. Alle it-itemsย die eerst zo’n ver-van-je-bedshow leken, zijn nu voor een vriendelijker prijsje te koop. Op deze manier starten we samen een duurzame fashion revolutie, aldus de founders. Het stimuleert de koopgrage consument om te investeren in kwaliteit en na te denken over het hergebruiken van stukken en zo de milieuimpact van onze kledingkast te verkleinen.
#3: Vinted
Vinted is toch wel de grootste tweedehands kledingapp in de lage landen. Ook niet gek als je je realiseert dat er miljoenen vanuit Aziรซ in worden gepompt om – de concurrentie uit de weg te ruimen en – de grootste kledingapp ter wereld te worden. Dat gezegd hebbende, het idee blijft in de basis iets wat we toejuichen: kleding een tweede kans geven en het bewustzijn om materialen te hergebruiken stimuleren. Tegenwoordig zie je ook steeds meer duurzame merken die worden aangeboden.
#4: Organiseer een kledingruil
Okรฉ, als je op een gegeven moment bent uitgekledingruild via de telefoon, dan kan je natuurlijk ook in het eggie je duurzame ding doen. Zolang de corona-maatregelen nog gelden, moet je het ruilen nog even met 1 bestie, maar voor je het weet kunnen we weer de paden op, de lanen in en heuse kledingruil events organiseren. Die zijn er overigens in ‘normale’ tijden genoeg. Meer dan je wellicht zou verwachten.
Houd bijvoorbeeld eens Little Green Dress, Rouleer de Kleer, The Green Girls Club en ‘kleding swaps’ via Google in de gaten. Oh, en houd je nou kleding na het ruilen over. Stop het dan niet terug in je kast, maar breng het naar de kringloop of doneer het aan het goede doel.
#5: Hulaaloop, kleding huren voor kids
Laten we de kleine koters niet over het hoofd zien. kiddoโs niet vergeten. Daar is namelijk ook een vergroeningsbeurt te maken. Die mini’s (zeker die tot een jaar of twee) zijn binnen no timeย uit hun broek, jas of schoenen gegroeid. Zonde van het geld en het milieu, en zรณ niet nodig dachten Emma Zee en Puck Middelkoop van Hulaaloop in 2017. Zo was het idee van inwisselbare, duurzame kinderkleding geboren. Het op een circulaire manier aanbieden van spullen it is!
Hoe het in zโn werk gaat. Je mag kiezen uit nieuwe of zo goed als nieuwe kleding. Kleding van GOTS-gecertificeerde katoenen kleding om precies te zijn. Vervolgens bepaal je het aantal outfits (drie kledingstukken) voor het aantal keuters. Laat vervolgens weten wat je smaak is, enย Hulaaloopย slaat aan het mixen. Is je kleintje er na verloop van tijd uitgegroeid dan wordt alles optimaal gereinigd om weerย readyย voor de volgende kleine knapperd te zijn. Vanaf โฌ17,50 per maand (1 outfit tot maat 92) kan je al hulaaloopen.
#6: Circos
Sluiten we af met een merk waar voor herbruikbare zwangerschapskleding, kleding voor baby’s en oudere spruiten kan aankloppen. Circos heten ze. Circulair shoppen. Het concept is vergelijkbaar met Hulaaloop.
Member worden? Dat kan!ย
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over kledingruil apps houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBoxย Premiumย ofย Regularย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.