Zodra miss sunshineΒ zich van de zonnige kant laat zien, komen de lentekriebels. Zijn die er, dan weet je hoe laat het is: hai buitenleven. Hoppatee de tuin (of postzegel) in of hup het balkon op. Wist je dat je je buitenplek tot ware tiny forest kan omtoveren? Is zo. En best simpel ook. Je eigen kleine wildernis. Laat het barsten van de biodiversiteit in de tuin. Een bijvriendelijke biodiverse tuin aanleggen? Tell me more!
Doe mij een tuiny forest
OkΓ©, even iets verduidelijken. Je hebt tiny forests en tuiny forest.Β Eerst over de tuiny versie.Β Heb je 6 mΒ² in je tuin over? Lucky you!Β IVN heeft namelijk samen met duurzame plantenleverancier Sprinklr ware plant-je-eigen-bos pakketten samengesteld. Bomen, heesters en kruiden in de mix. Mateloos populair. Meer biodiversiteit in de tuin. Meer bos. Meer inheemse planten. Γn meer bijen. Dat willen we massaal (mooi!). IVN kocht meer in en voilΓ : het is weer beschikbaar op de website.
7 tips om je eigen bijvriendelijke tiny forest te creΓ«renΒ
Stel nu, je hebt niet die 6 m2 over in de tuin. Dikke kans. Want je hebt tuin ter grootte van een postzegel of zit zeshoog-achter met een balkon. Toch wil je de biodiversiteit oppeppen. Kan goed! Vandaar een lijstje met tips hoe jij van je buitenruimte (size doesn’t matter)Β een insectvriendelijke spot maakt.
#1: Tegels eruit, groen erin
No brainer maar insecten voelen zich thuis tussen de planten, grassen en bloemen. Door wat tegels uit de tuin te halen en er groen voor in de plaats te zetten, geef je de natuur meer leefruimte. En daarnaast kan het regenwater bij een hoosbui veel makkelijker in de grond verdwijnen. Geen overbelasting van het riool.Β Nog kort over die tegels eruit. Geveltuintjes zijn hot! Overleg wel even met de gemeente of je die grauwe stoep mag opfleuren.
#2: Geen groene vingers
Hah, dat is mooi. Laat de natuur lekker haar ding doen. Laat de boel de boel. Onderhoud de tuin net wat minder dan je gewend bent. Schoffelen en harken is leuk, met mate. Onkruid een beetje in toom houden? Vermijd kale grond en zet er bodembedekkers zoals speenkruid, klimop, siergrassen of beemdooievaarsbek in. Bedenk ook: onkruid hoeft geen probleem te zijn. Laat de natuur haar gang gaan en laat het ook eens lekker groeien. Een beetje wilde natuur is niet verkeerd.
#3: Kies voor insectenvriendelijke planten
Insecten voelen zich in bepaalde planten en bloemen het meest in hun hum. Voorbeeld: langbloeiende vuilboompjes.Zet dan ook het liefst dit soort type planten in je tuiny forestΒ of balkon. Het is belangrijk dat je vanaf de lente tot einde van de herfst genoeg bloeiers hebt. In de bloemetjes- en bijtjeskalender (klinkt alleen al gezellig) van MilieuCentraal een overzicht van wat wanneer groeit. En ook dit is een handig insectvriendelijk plantenoverzicht om erbij te hebben.
#4: Insecten op stand
Wil je meer natuur je tuin (of balkon) in halen, zorg dan voor genoeg warme, droge hoekjes waarin insecten zich kunnen settelen. Rommelhoekjes. Natuurmonumenten geeft tips hoe je stap voor stap een chic bijenhotel totΒ tiny houseΒ kan bouwen. Gemaksdier? Kant-en-klaar in het tuincentrum kopen kan tegenwoordig ook.
#5: Milieuvriendelijke maatregelen
Kan goed dat je groen te kampen krijgt met luizen en ander ongedierte.Β Please,Β laat de chemische bestrijdingsmiddelen in de schappen staan (weet je vast, meer eenΒ friendly reminder).Β Bij grof geschut let specifiek op spuitbussen en ander spul waar imidacloprid, acetamiprid of thiacloprid in zit. Of nog erger een mix. Stel nu, de bladluis is in opmars, begroet in zo’n geval een bups lieveheersbeestjes. Bladluis is hun favoriete maal. Deze duurzame bestrijdingsploeg onthaal je door een lieveheersbeeststammetje, specifieke kukeluusjes-zijn-er-fan-van bloemenmix of een huisje voor het gestippelde kevertje te kopen.
#6: Ga voor duurzame groenbloeiers
We schreven er eerder al een artikel over. Lang niet al het groen is zo groen als je zou verwachten. Veel plantenkwekers en tuincentra gebruiken schadelijke sh*t om ongedierte te bestrijden. Moet je nagaan dat je dit in je tuin zet. Geen fijne zet voor de gezondheid. Niet voor die van jou, niet voor die van de insecten. Greenpeace deed er zelfs een onderzoek naar. Voorkomen dat je rotzooi in huis haalt? Koop dan gifvrije zaden en planten van biologische komaf. O.a. The Pollinators, Sprinklr en De Bolster.Β Let’s pollinate the planet!
LEES OOK: DE WAARHEID OVER DUURZAME PLANTEN, PLANTENSHOPS EN VOEDING
#7: Duik in de insectengids
Omdat je niet overal gelijk expert in kan zijn, zijn er heuse insectengidsen op de markt. Leer de bloemetjes en bijtjes (samen met de koter(s), nog leuker) beter kennen, zodat je ze een warm welkom kan heten. Insectenparadijs, this way!
Tips voor een maximaal mooie moestuin
Biodiversiteit in de tuin vergroten. Kan ook met een moestuin. Is zelfs essentieel voor een succesvolle moestuin. Door variatie laat je de natuur namelijk samenwerken. Het beste uit zichzelf naar boven halen. Een biodiverse (moes)tuin zorgt voor insecten, die bestuiven en laten groeien. Weet je nog toen die ene supermarkt met blauw logo werkte met MoestuinMaatjes. Precies vanwege deze reden.
Je moestuin biodivers en succesvol aanleggen? Check onze tips:
Als je aan de slag gaat in je moestuin, denk dan ook aan het seizoen. Elke periode biedt kansen voor een nieuwe groente. Seizoens- en moestuinkalenders zijn je beste vriend. Fork Ranger maakte een parel van een kalender.
Zorg ook voor goede grond om je moestuin in aan te leggen. Win-win als je je bekommert om variatie.Β Biodiversiteit in de tuin vergroten betekent namelijk meer vruchtbaarheid. Ultragezonde grond vol vitaminen. Wist je dat keukenafval een bron van energie biedt om groenten te kweken? Meer verdiepen in de groenten die je in de grond stopt? Check dezeΒ superfoods uit Nederland: 9x gratis superkrachten in eigen tuin verbouwen.Β
T(u)iny forests: “Stop met wetten, start met planten”
Dan nu over een tiny forest. Dit is een dichtbegroeid inheems bos vaak middenin de stad dat net zo groot als een tennisveld is. ‘Minibos’ misstaat dus niet. Het idee is om 600 inheemse bomen (we noemen een beuk, berk en eik) op dat kleine stukje grond te planten en hun ding te laten doen. De sterksten van het stel overleven. Het doel? In no time de biodiversiteit vergroten. Een BIG boost geven (ha vogels, vlinders, bijen). Na 10 jaar geduld heb je een pluk wilde natuur.
Naast dat de flora en fauna een opzwieper krijgen, verbetert het de luchtkwaliteit, slaat het COβ op, is het een perfecte plek voor wateropslag en zorgt het voor verkoeling bij zomerse hitte. Winst voor mens en natuur.
Maar wiens idee is het eigenlijk ooit geweest om eenΒ tiny forestΒ midden in een urban omgeving te planten? Dat is wel een leuk verhaal. Credits voor Shubendu Sharma. Ingenieur van origine, groendoener in hart en nieren. Tijdens zijn tijd bij autobedrijf Toyota is hij in contact gekomen met de zogenoemde Miyawki-bosbouwmethode. Klinkt Japans, is het ook. Een slimme jaren ’70-aanpak van bomenexpert Akira Miyawaki om inheemse bossen te herstellen. Shubendu heeft de succesvolle gedachtegang naar deΒ urban areaΒ vertaald. Inmiddels zijn er al honderden minibossen in India, Pakistan, Oman en de VS geplant.
Eind 2015 werd het eerste minibos van Europa aangelegd. Drie keer raden waar. Ha, in ons eigen Zaandam. De eerste twee jaar heeft de natuur een extra helpende hand nodig. In dit geval waren er twee scholen die onkruid wiedde en het dorstige groen extra te drinken gaven in droge periodes. Sinds 2017 kan het Zaanse bos de eigen boontjes doppen.
Extra groen? Moet je doen!Β
Het kan goed zijn dat er in de buurt braakliggend terrein is waar eenΒ tiny forestΒ niet zou misstaan. Surf naar het IVN en download er het gratis digitale handboek ‘Tiny Forest Plantmethode.‘ Hierin lees je stap voor stap hoe jij je eigen urban wildernis kan realiseren.
Biodiversiteit in de tuin? All eyes on mei
Mei is een belangrijke maand voor je tuin. Trek de registers open voor Maai Mei Niet. Door je gras niet te maaien geef je bloemen de kans om zich te nestelen. Dat is een festijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Ook zul je meer inheemse planten in je tuin spotten. Een biodiverse bijvriendelijke tuin? Dan laat je het gazon dus met rust.
Nog even dit: waarom precies Maai Mei Niet, in plaats van Maai Juni Niet? Dat heeft te maken met de insecten die uit winterslaap komen in deze eerste zomermaand. De tip voor een bijvriendelijke tuin met meer biodiversiteit voor het hele jaar is: maai gras de rest van het jaar in fases. Dus niet ratsa, in één keer alles plat, maar laat telkens een stukje staan. Dan zijn er altijd wel wat bloeiende planten en bloemen voor de bestuivers. Ken je Wilder Land thee al? Past er helemaal bij. Thee van onkruiden van Hollandse bodem. Check het verhaal inΒ The Story of…Wilder Land!
Nog zo’n mooi initiatief: Honey Highway. Doet er alles aan om de bijen te redden. Het resultaat? Eindeloze bloemenzeeΓ«n. Spot ze langs de A4 in Zuid-Holland, langs treinsporen in Gelderland, op N-wegen in Friesland en meer. De Honey Highway teller staat al op meer dan 100 kilometer. 20 mei is het Wereldbijendag. Mooi moment om bloemenzaadjes te strooien, als bedrijf partner te worden van Honey Highway of mee te doen met de Nationale Zaaicoalitie van The Pollinators.
We zijn nog niet uitgepraat over mei. Op de 22e is het namelijk ook nog Internationale Dag van de Biodiversiteit. Die vieren we hoor, ook in 2023. Doe je mee met een bijvriendelijke tuin? Met of zonder tiny forest, als het maar ruimte biedt. Aan de natuur. Mooi is ze hè?
Cadeautje geven om de biodiversiteit in tuinen te vergroten? Check deze biologische bloembommetjes of onze Summer Seeds box.Β Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) andere losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaβs of medewerkers. De keuze is reuze: van Zomerpakketten totΒ BorrelBoxenΒ enΒ eco-relatiegeschenken.
3 reacties. Reactie plaatsen
[…] Lees ook: 7 tips hoe je van je tuin een bijvriendelijke tiny forest maakt […]
Mijn vrouw en ik zijn net verhuisd en willen binnenkort onze nieuwe tuin aanleggen. We vinden het belangrijk om rekening te houden met de natuur en willen graag een insectenvriendelijke tuin. Het is goed om te weten dat er een bloemetjes- en bijtjeskalender bestaat om planten uit te zoeken, daar gaan we ons eens verder in verdiepen! https://www.hoveniersbedrijfhanewinkel.nl/
Bedankt voor het delen van de tips voor een bijvriendelijke tuin! Mijn vriend en ik willen binnenkort onze tuin aanpakken. Van een vriendin kreeg ik de tip een gebruikte IBC tank te plaatsen om water op te slaan, zodat de planten de zomer wat gemakkelijker doorkomen. Het is goed om te weten dat je over het algemeen niet veel aan een tuin hoeft doen en de natuur zijn gang kan laten gaan. We gaan een poging doen om de tuin op te knappen! https://wipal.nl/rotterdam