KRIEBELS, BLOESEM en BIJTJES, de lente schreeuwt erom. Kleuren en geuren bepalen het straatbeeld. Alhoewel, kleine nuance is wel gepast. Heel eerlijk, de biodiversiteit in Nederland staat in de eerste helft van de match 3-0 achter. Zoemers in de zomer zijn niet meer zo vanzelfsprekend als vroegรปh. Tijd om in de tweede helft actie te ondernemen en punten te scoren. Wel nu, er zijn zat merken die strijden voor meer biodiversiteit. Viva Hollandia!ย
Wat is biodiversiteit?ย
Biodiversiteit hier, biodiversiteit daar. Regelmatig passeert ‘ie de revue. Alleen wat wordt er eigenlijk mee bedoeld?ย It’s all in the name.ย Het gaat om de verscheidenheid aan dieren, planten, micro-organsimen en ecosystemen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen:ย as we speakย dreigt 1 op de 4 insectensoorten die ons land rijk is van deze aardglobe te verdwijnen. Om het nog niet over de wereldwijde cijfers van de Living Planet Index te hebben. Geen rooskleurig vooruitzicht. Want waar het jammer is om je kroost (of achter-achter-kroost) niet kennis te kunnen laten maken met die fladderaars, zit er meer achter. We hebben ze keihard nodig. Kunnen niet zonder ze!
Het zit zo. Des te groter de diversiteit in flora en fauna is, des te beter de natuur het wat betreft o.a. bestuiving en gewasbescherming voor mekaar heeft.ย Het tegenovergestelde scenario speelt zich nu in rap tempo af. Neem alleen al de biodiversiteit in Nederland. Ons groene grasland is knap, maar best eentonig. Vaak groeit er alleen Engels raaigras. Voor de zoemers is het potverdikke haast niet te doen om dagelijks genoeg eten te verzamelen, laat staan dat het dan ook nog een gevarieerde daghap is. Na verloop van tijd is de rek eruit, is de batterij op. Met het uitsterven van bepaalde soorten gaan ook andere soorten die weer afhankelijk zijn van de uitgestorven soorten onderuit, waardoor de biodiversiteit een enorme vrije val maakt.
Nu alleen nog waarom de biodiversiteit nu zo ontzettend cruciaal voor ons bestaan is. Voor ons mensen op de planeet die we zo mogen koesteren. Wanneer de biodiversiteit negatieve cijfers showt, bekent het dat de gezondheid van de aardkloot achteruit gaat en daarmee dat de gezondheid van een grote groep mensen door gebrek aan voedsel, vers drinkwater en medicatie gevaar loopt.
Op Earth Overshoot Day worden we extra met de neus op die dieprode cijfers gedrukt. De dag – vaak voor de helft van het jaar – dat we de bronnen die moeder aarde voor ons in petto had voor dat jaar, hebben opgemaakt. In Nederland verbruiken we jaarlijks 3,5 aardes om aan onze consumptie te kunnen voldoen. Je snapt, daar zit een limiet aan. Nieuwsgierig naar hoeveel aardbollen jij met je levensstijl per jaar nodig hebt? Bereken het hier.
Boost de biodiversiteitย
Wat een rollercoaster aan negativiteit hรจ. Je kent ons, wij zien het liefst deย bright sideย van alles in. Want hoewel de biodiversiteit er dramatisch voorstaat en ver onder de armoedegrens leeft, zijn er lichtpuntjes. Heus! De eenvoudigste stap kun je in je eigen buitenruimte (ja ja, zelfs de kleine Franse balkonnetjes of postzegeltuintjes) zetten. Hoe, wat, waar?
In Nederland hebben we er een handje van om onze tuinen zo veel mogelijk te bestraten, en als het even meezit is er een stuk gazon te vinden. Insecten kunnen daar niet veel mee. Zij worden blij van bloemrijke tuinen. Van gevarieerde tuinen met veel planten en bloemen. Geef insecten een veilig onderkomen in je groene oase. Met iets ogenschijnlijk simpels als het planten van extra bloemen en het plaatsen van een insectenhotel draag jij je steentje al bij. Moet je nagaan.
Lees ook: 7 tips hoe je van je tuin een bijvriendelijke tiny forest maakt
Merken die strijden voor herstel van de biodiversiteitย
Vanaf nu alleen nog maar positiviteit over biodiversiteit. Er is namelijk een groeiend aantal merken dat niet achterover in een luie stoel leunt en kijkt hoe het van kwaad tot erger wordt. Een tendens die goed te verklaren is. We kunnen gewoon niet zonder de natuur en haar gratis grondstoffen (kijktip: docu van het WNF). Rijkdom! Uitputten van de planeet is niet lief. De volgende merken doen daar gelukkig niet aan mee.
#1: Pollinators
Het viel net tussen de regels door al even, maar zelf kan je heel eenvoudig de biodiversiteit op kleine schaal boosten door aan de plant te gaan.ย Go-toย adres voor biologisch bloemenzaad is en blijft toch wel The Pollinators. Als de beste weten ze een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten te creรซren. Beetje bij beetje. Letโs pollinate the planet!
“Om goed te leven hebben bestuivers voldoende, gevarieerd en gifvrij voedsel nodig. Ook nestelplekken zijn belangrijk. Wij willen graag dat zoveel mogelijk mensen dit weten, maar ook dat er actie ondernomen wordt.” Om dit te bewerkstelligen houden ze het niet alleen bij het planten van zaadjes. Ze doen werkelijk waar van alles. Benieuwd? Je leest het hier.
#2: Wilder Land (voorheen Ptthee)
Waarom theeblaadjes laten invliegen als we in Nederland net zo goed kruiden aan de randen van akkers en weilanden van biologische boeren kunnen laten groeien? Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen vonden het niet rijmen dat er in ons land zoveel boeren met ‘restjes’ land zaten. Land dat juist zoveel potentie heeft. Na veel onderzoek kwamen ze erachter de er genoeg theemixen zijn die niet van heinde en verre ingevlogen hoeven te worden. Die prima in ons eigen land kunnen groeien. Kruiden als kamille en brandnetel. Je snapt dat 1 en 1 al snel 2 werd.
Hoe meer mensen zo’n duurzaam kruidentheetje drinken, hoe meer kruiden en bloemen er bij de boer kunnen worden ingezaaid. Thee die de biodiversiteit herstelt, landbouwgrond gezonder maakt en zorgt voor lagere CO2-uitstoot, dat zijn heel veel vliegen in รฉรฉn klap! Met dit initiatief waren Daan en Matthijs dan ook de terechte winnaars van de ASN Bank Wereldprijs.
Lees ook: Story of…duurzame kruidenthee van Ptthee
#3: Rooftop Revolution
Je kan het dak op! Rooftop Revolution heeft een ware revolutie op braakliggend terrein in gang gezet. Hartje stad leggen zij nieuwe natuurgebieden (in miniatuur versie) aan op…daken! Mooi voor het oog, fijn voor de luchtwegen en nog mooier voor de natuur. Weet dat er aan loze dakruimte omgerekend maar liefst 60.000 voetbalvelden met groen te vullen zijn, dan wil je toch gelijk vergroenen? Surf sowieso naar hun site als je ook thuis het dak wil vergroenen. Ook niet-platte daken lenen zich er perfect voor!
#4: Dutch Harvest
Thee van kamille ken je. Thee van brandnetel is vast ook bekend. Maar thee van hennep? Dutch Harvest weet als de beste hoe dat te doen. Hennep blijkt een speciale te zijn. Het is namelijk een grondstof die de aarde niet uitput, maar haar juist iets teruggeeft. Het verbetert de bodemkwaliteit. Groeien doet het op Nederlandse bodem zonder pesticiden, zonder shit. Eentje die je er dus goed bij kan hebben. Oh enย no worriesย over die hennep en high worden. Het THC-gehalte is minder dan 0,2% dus het bevat nagenoeg niets van het belangrijkste ingrediรซnt voor wiet.ย Just sayin’!
#5: Lowlander
Lowlander, precies die ja van de botanische biertjes. Plantaardige, biologische brouwsels waarmee jij je dorst lest en de biodiversiteit ondersteunt. Beers that fight climate change! “We hopen mensen te verbinden met de smaken van de natuur, onze bron voor natuurlijk lekkere bieren vol smaak en karakter.” De bierbrouwers willen de bierdrinkende consument bewust maken van het belang van biodiversiteit. Zo delen ze regelmatig bij bestellingen gratis bloemenzaad van The Pollinators (ze zijn buddies in de strijd), planten ze zeewierplantages aanย and many more.
#6: BLOOM your Message
BLOOM, een merk waar we altijd van gaan gloeien, want wat zijn ze leuk! En goed groen bezig. Met BLOOM geef je een bloemig boeket per post cadeau. De kaarten hoeven namelijk na het lezen van de persoonlijke boodschap niet in de kliko te belanden. Neen, ze horen daar niet thuis. Waar wel? In de grond. Elke bloeikaart wordt van duurzaam papier gemaakt waar biologische bloemzaadjes in worden verwerkt. Leg het onder een laagje grond, geef het watย TLCย en regelmatig water en je boeketje uit eigen tuin is een feit. En je weet wat die bloemen – naast vrolijke vaasvullers – nog meer in hun mars hebben. Hallo boost voor de biodiversiteit!
#7: Vibers
Once upon a time…leerden we Vibers kennen. Script changers die papier van Hollands Olifantsgras maken. Een gewas dat 4 keer zoveel CO2 opslurpt dan een gemiddeld Europees bos. Verder heeft het weinig eisen en groeit het als kool daar waar voedsel niet uit de verf komt. En waarom het dan zo’n goede voor de biodiversiteit is? Er komen wormen en torren op af, waar op hun beurt weer zang- en rietvogels zich door aangetrokken voelen. Kijk, dan ben je lekker bezig. Power to paperworks!
#8: Sprinklr
Heb je het over een boost voor de biodiversiteit, dan kom je snel uit bij groen. Groen in huis, in de postzegeltuin, op het balkon. Sprinklr, onthoud die naam. Het adresje om je biologisch gekweekte groen te scoren. โWe strijden voor biologische kweek en willen de teeltsector een schop onder de kont geven. Zowel tuin- als kamerplanten kunnen ook zonder gif gekweekt worden, maar dat gebeurt nu nog nauwelijks. De wereld kan en moet groener.โ Puur natuur en ja inclusief Skal-keurmerk. No excuses anymore. Yes, yes, YES!
Nog meer lezen over biodiversiteit? Surf dan sowieso eens naar: Rainforest Alliance, Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds.
Member worden? Dat kan!ย
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over biodiversiteit houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBoxย Premiumย ofย Regularย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.