Heus, zomer in eigen land is zo gek nog niet. Zeker niet als je je (postzegel)tuin, dakterras of driehoog-achter balkon on pointย is. Beentjes omhoog, boek om in weg te dromen erbij en gaan met die banaan. Tijd om het eens met je te hebben over de circulaire tuin (en elke ander type buitenruimte). Want wat is het eigenlijk en wat kan je doen om die circulariteit in je buitenoase te blenden? Gaat u zitten, we praten je bij.
Wat is een circulaire tuin?ย
Kan goed zijn dat je bij de term ‘circulaire tuin’ gelijk hogere wiskunde gevoelens krijgt. Ho ho (ho), dat is dus mooi niet zo. Laat je niet afschrikken. Tuingroentje of barst je juist van de groene vingers, het doet het er niet toe. Iedereen kan aan de circulaire tuin.
Het cirkeltje rond, daar draait het bij circulariteit om. Het betekent dat we met z’n allen onze planeet minder uitputten door grondstoffen die we waar dan ook voor nodig hebben, hergebruiken. En zeg je hergebruiken, dan betekent dat aan het einde van de rit dat er minder afval op de stortplaats belandt. Grondstoffen worden keer op keer op keer volledig opnieuw gebruikt. Ze krijgen een tweede, derde of wie weet wel vierde leven. Voordeel hiervan is, is dat we de planeet minder hoeven te belasten en dat er onder andere minder uitstoot van broeikasgassen ontstaat.
Hoe dit principe voor de buitenboel kan worden toegepast, vraag je? Voor een circulaire tuin gelden een paar criteria: (1) er wordt zoveel mogelijk nieuw leven in oude materialen geblazen, (2) de materialen zijn recyclebaar en dus planeetvriendelijk(er), (3) de tuin wordt eco-vriendelijk onderhouden (dus geen chemische rotzooi en bestrijdingsmiddelen) en (4) er is oog voor energie- en watergebruik.
Lees ook – Duurzaam tuinieren en balkonieren: 18 tips om het in de (groene) vingers te krijgen
Voordelen van een circulaire tuin
Over de pluspunten van een circulaire tuin kunnen we heel kort en krachtig zijn:
- Circulaire tuinen draaien om het hergebruiken van grondstoffen. Minder uitputting van de natuur, minder CO2-uitstoot.
- Het is een plaatje voor het oog!
- Een circulaire tuin houdt van veel groen, niet van stenen. Hierdoor is het een boost voor de biodiversiteit en heeft het een positief effect op het klimaat. Want wat blijkt? De tuin neemt bij minder bestrating meer water op en gaat zogenoemde hittestress tegen.
Lees ook: 8 merken die strijden voor een boost van de biodiversiteit
Op papier klinkt het hartstikke mooi, zeker voor de groendoeners onder ons. In de praktijk blijkt het nog veel mooier te zijn. Neem bijvoorbeeld het circulaire paviljoen CIRCL van ABN AMRO dat een paar jaar geleden op de Zuidas is aangelegd. Hoofd ontwerper van circulair tuinbureau Donkergroen legt in onderstaande video uit wat ze hebben gedaan om er een circulaire tuin van te maken. Klein voorproefje: je zal verbaast zijn van wat er allemaal mogelijk is.
5 eye-opening tips voor een circulaire tuin
Waar de video inzoomt op een circulaire bedrijfstuin, kunnen natuurlijk veel van dezelfde principes in onze eigen tuin worden toegepast. Jawel, een alles-in-รฉรฉn lijstje met voorbeelden dat je thuis zo kan afvinken. Alstu!
1: Kies voor duurzame materialen
De materiaalkeuze. Het ene materiaal is het andere niet. Zeker niet als je door de bouwmarkt banjert en het assortiment aanschouwt. Wist je bijvoorbeeld dat nog vaak veel hout afkomstig is van houtkap dat met ontbossing gepaard gaat? Is zo. En wat ook zo is, is dat er in veel spul chemicaliรซn zijn verwerkt. Neem alleen al de toxische lijm en andere rotzooi. Maar hรฉ, we leven in deย roaring twentiesย en dus zijn er al genoeg duurzame alternatieven die je in de circulaire tuin kan verwelkomen. We hebben een paar namen en rugnummers voor je:
- Eikenhout
Eikenhout is niet alleen duurzaam (en kan haar roots zelfs in Nederland hebben), het is ook multifunctioneel. Maak er een vogelhuisje van, houten border voor planten of vlonder. Zo een paar ideeรซn. Kastanjehout is ook een eco-optie - Lariks
De Bali-tuin is potverdikke populair. Vakantie in eigen achtertuin, hoe lekker klinkt en is dat. Snappen we wel. Wat het alleen voor zo’n type tuin vaak is, is dat er veel tropische houtsoorten aan te pas komen. Hoor je ‘tropisch’ dan voel je ‘m vast aankomen: er komt veel CO2-uitstoot bij kijken om het nog niet te hebben over de wanpraktijken en ontbossing die er vaak mee gepaard gaat. Lariks is de look-a-like van grenen en kan als duurzame vervanger worden gebruikt. - FSC- of PEFC-gecertificeerd hout
Vast en zeker dat je weleens van het FSC-keurmerk hebt gehoord. Hout waarvan je zeker weet dat het uit duurzame beheerde bossen komt. Waar niet de Amazone of ander magnifiek natuurgebied aan ten onder gaat. Wat vaak alleen niet bekend is, is dat het hout na het kappen nog door allerlei bewerkingsprocessen wordt gehaald. En ja, daar zijn ze vaak nog niet zo vies van chemische lijmen en andere toxische toevoegingen. - Bakstenen
Dan de bakstenen. Joost mag weten wat je er allemaal wel niet in je circulaire tuin mee kan. Zo’n typisch voorbeeld dat deย total packageย heeft. In principe heb je alleen klei, water, zand en vuur nodig, kunnen de grondstoffen lokaal worden gewonnen (mooi zo min mogelijk CO2), bevatten ze geen chemische zooi รฉn zijn bakstenen 100% recyclebaar. Rectificatie: oneindig recyclebaar. Let altijd wel op de bups aan keurmerken, zoals het DUBO-keurmerk. Ook leuk: gravel voor in de circulaire tuin. Gemaakt van vermalen bakstenen en dakpannen.
- Schors en houtsnippers
Restproducten een basispositie in de circulaire tuin geven, is sowieso een goed idee. Groenlicht! Denk bijvoorbeeld aan schors en houtsnippers. Duurzaam en het geeft nog een leuke look ook. - Schelpen
Wil je de natuur in je circulaire tuin verwelkomen, dan zijn schelpen een goede gast om erbij te hebben. Ze worden uit de Noordzee en Oosterschelde gehaald en is een hernieuwbaar materiaal: weekdieren maken de schelpen namelijk in grote getalen aan. Leuk als schelpenpad voor deย holiday vibes!
2: Plant biologisch groen
Planten, daar kan niets ‘mis’ mee zijn toch? Is toch puur natuur? Dat steekt dus iets genuanceerder in elkaar. Om het groen te laten groeien, ongedierte uit de weg te ruimen en picture-perfect exemplaren te krijgen, wordt vaak grof geschut ingezet: chemische bestrijdingsmiddelen. Bij het lezen van het woord ‘chemische’ weet je al genoeg. Daarnaast leggen bepaalde type (tropische) planten een flinke weg af, voordat ze bij ons in de tuin staan. Hai CO2’s. Ook hier gelukkig weer steeds meer biologische planten. Groen dat het wel goed wil doen voor mens en milieu. Lees het volgende blogartikel om te zien welke biologische plantenmerken er op de markt zijn.
Lees meer: De waarheid over duurzame planten, plantenshops en voeding
Is het snoeiseizoen dan kan je je tuinafval op je eigen composthoop gooien. Met wat geduld (je weet geduld is een schone zaak) heb je je eigen biologische potgrond. Grond waarmee je de aarde een vitamineboost geeft. Bovendien ook nog eens een vriendelijk alternatief voor je portemonnee in plaats van dat je naar het dichtstbijzijnde tuincentrum rijdt om een paar zakken in te laden.
Hoe je zo’n composthoop maakt? Neem een paar oude planken of pallets en schroef er een bak van. Net hoe groot jij ‘m wil hebben. Kan dus ook prima voor Lees ook – Duurzaam tuinieren en balkonieren: 18 tips om het in de (groene) vingers te krijgen je hutje-mutje balkonnetje. Werkelijkwaar van alles kan je erin gooien: snoeiafval, gras, tuinaarde, onkruid (zonder zaadjes), bladeren, stro, hooi, zaagsel, groente- of fruitresten. Met hetzelfde gemak gooi je het niet in de afvalbak, maar op de composthoop.
Oh en heb je het over groen planten, dan mogen we natuurlijk het eetbare groen ook niet vergeten. Moestuinieren is een van dรฉ schoolvoorbeelden voor een circulaire tuin. Daarover meer in onderstaande blog.
Lees ook – Moestuin: groen voor ieder seizoen
3: Bespaar water en energie
Als er iets met bakken de tuin uitvliegt, dan zijn het wel water en energie. Neem alleen al die eerste. Op jaarbasis kan je voor het bewateren van dorstige planten en bloemen rekening houden met zo’n 2000 liter drinkwater. Moet je nagaan dat een groot deel ervan niet eens door de wortels wordt opgenomen en uiteindelijk verdampt. Dat. Kan. Anders. Zet bijvoorbeeld een (liefst tweedehands als je voor een circulaire tuin gaat) regenton in je buitenruimte. Regenwater opvangen om er daarna mee aan de sproei te gaan. Bespaar zo snel tientallen euro’s en heel veel liters water.
Dan de energie. Verlichting in de tuin, automatische apparatuur of een pomp in de vijver, alles bij elkaar kan het aardig wat energie vreten. Ga je voor zo groen mogelijk, laat je oog dan vallen op energievriendelijkere alternatieven (bijvoorbeeld lampen die opladen door zonne-energie). Merken die dit soort apparatuur aanbieden, schreeuwen het het liefst van de verpakking dus weten zal je het snel.
4: Kies voor duurzame tuinmeubels
Bij de buitenboel horen tuinmeubels thuis. Ga je voor de meest circulaire optie, haal dan een set op bij je buren, familie of vrienden. Tweedehands shoppen kan ook, natuurlijk. Om zo lang mogelijk plezier van je spul te hebben, doe je er slim aan om de meubels in de natte jaargetijden af te dekken met een hoes. Met een nieuw verflaagje (op waterbasis, duurzaam) kan je ook weer jaren vooruit. Ga je toch liever voor nieuw? Koop dan bijvoorbeeld duurzame tuinmeubels van GreenPicnic. Hoewel ze een redelijk petieterig assortiment voor buiten hebben, is alles van natuurlijke of gerecyclede materialen gemaakt. Zo komt het hout uit duurzaam beheerde Scandinavische bossen
Member worden? Dat kan!ย
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over de circulaire tuin houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we!ย Member van ZustainaBox worden doe je hierย (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBoxย Premiumย ofย Regularย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.