Eigen groenten kweken, hoe lekker is dat! Om het nog maar niet over het groene karakter ervan te hebben. Waar de gedachte wellicht meteen opplopt dat je daar een mega tuin of balkon voor nodig heeft, blijkt niets minder waar te zijn. Natuurlijk kan je een reuze moestuin aanleggen, waarmee je je eigen groenteboer kan spelen. Maar net zo lekker en leuk is het om het klein aan te vliegen met een duurzame moestuinbak. En dat hoeft niet met zaadjes te beginnen. Je kan dus ook je eigen groenten kweken met de kliekjes. Met het keukenafval dat normaal gesproken in de groenbak of op de composthoop belandt. Lees hier hoe groenten kweken uit je keukenafval in z’n werk gaat.
Hoe groenten kweken uit je keukenafval?ย
Je kent het wel. Je hebt staan kokkerellen en houdt allemaal resten over die je kan weggooien. Of op de composthoop kan gooien als je die hebt. Maar wist je dat het gros van de groenten gewoon doorgroeit? Heb je een kontje van groente ‘X’ over, dan kan je binnen de kortste keren weer lenteui, wortels of paprika’s uitserveren. Hoe leuk! Zo voorkom je verspilling, geef je je groenten รฉn kruiden een tweede leven, en scheelt het je moneywiseย ook nog wat. Dubbel genieten van je groenten, wij zijn fan!
Groenten kweken in huis of op het balkon
Ongeacht of je nu twee hoog achter in de grote stad woont of eenย unitย van een tuin hebt, je eigen groenten kweken kan al-tijd. Je kan een heuse eigen kas aanleggen, maar met een duurzame moestuinbak kom je ook al een heel eind. Het liefst zo een die onbehandeld is – en dus geen schadelijke stoffen bevat -, en biologisch afbreekbaar worteldoek bevat. Als het dan ook nog van FSC goedgekeurd duurzaam hout of een ander duurzaam materiaal en met RVS schroeven is gemaakt, dan ben je lekker duurzaam aan het moestuinieren.
Lees ook – Duurzaam tuinieren en balkonieren: 18 tips om het in de (groene) vingers te krijgen
Stappenplan: Groenten stekken, hoe doe je dat?ย
Lijkt het je wel wat dat groenten kweken van keukenafval, dan is het goed om te weten per groente of kruid hoe je te werk moet gaan. Bij de ene veggie moet je het zoeken in de pitjes, bij de andere kleurrijke vitaminebom gaat het om het kontje. Kort het stappenplan hoe je te werk kan gaan:
- Bedenk welke groentekliekjes je graag wil gaan kweken
- Zorg ervoor dat je gezonde potgrond in huis hebt. Het restje kan wel watย powerrr gebruiken om nog een keer z’n kunstje te doen.
- Per groente verschilt het hoe vaak je het water moet geven. De ene groente vraagt om elke dag wat drinken, naar de andere hoef je zo een paar dagen niet om te kijken.
- Laat de natuur haarย magicย doen
Deze 9x groenteresten kan je kweken
Er gaat waarschijnlijk een wereld voor je open als je ziet hoeveel groenten je een tweede leven kan geven. Waar je dubbel van kan genieten. Zie hier een kleine selectie van enkele van onze favorieten:
- Uien
In de meeste gerechten weten ze wel een spot te claimen: uien. In principe zal de onderkant linea recta de groenbak in verdwijnen. Tot vandaag. Als je dit deel van de ui namelijk een paar dagen laat drogen, kan je ‘m in natte grond potten en op een donkere plek zetten. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, en binnen de kortste keren laat een nieuwe ui van zich zien. - Lente-ui
We blijven even in de hoek van de ui. Want ook de charmante zus van de ui leent zich voor de moestuin. Hoe je te werk gaat? Snijd zo’n 2 cm van het uiteinde – de witte kant met de wortels – in een klein laagje water. Wacht totdat de wortels na een paar dagen goed zijn gegroeid, en plant het daarna in de grond.ย - Knoflook
Bij knoflook gaat het niet zozeer om het planten van een restje, maar om een teentje knoflook. Door dit zo’n 5 cm diep onder de (pot)grond te stoppen, zal er na een paar maanden een volledige knoflookplant tevoorschijn komen. Zorg er wel voor dat de plant to-be veel zon vangt en een vochtige ondergrond heeft.
- Tomaat
Van deze verfrissende groente met gezonde blos kan je toch nooit genoeg hebben? Je eigen tomaat kweken fiks je in een handomdraai. Pak een (over)rijpe tomaat en snijd ‘m in een paar plakken. Stop de plakjes in de grond, 3 cm diep is voldoende. En dan is het wachten geblazen.ย - Champignons
Dit is ook een leuke: champignons. Als je de steeltjes in een pot plant, bedekt met zo’n 2 cm natte grond (liefst wat koud) en op een donkere plek zet, kan ‘ie z’n werk doen. Geef ze een paar weken de tijd, voordat je ze kan verorberen. - Basilicum
Zoals al eerder aangegeven, zijn het niet alleen de groenten die zich perfect lenen voor eenย second chance.ย Knip aan de bovenkant van een basilicumplant 2 cm af, en laat de bovenste twee blaadjes zitten waar ze zitten. Vervolgens kan je het uiteinde van het stekje onder water zetten. Haal het miniplantje uit het water zodra de wortels dik genoeg zijn (zo’n 5 cm) om ze in een pot of moestuin(bak) te planten. - Koriander
Tot slot kan je jeย magic fingersย laten zien bij koriander. In principe volg je hierbij dezelfde stappen als dat je bij basilicum hebt gedaan. Alleen kan je deze groene maaltijdverfraaier al planten zodra de wortels zo’n 2 cm lang zijn. Aan tafel!
Ter illustratie hoe je te werk kan gaan, vind je hier een handige video vol groente kweek hacks. Kind kan de was doen, nietwaar?
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op mโn deurmat!โ Dat kan.ย Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van Femke’s Box Regular of Premium tot de Nieuwe Normaal Boxen enย eco-relatiegeschenken.