Maak digitaal kennis met de twee sympathieke, groene ondernemers achter de Wilder Land thee: Daan & Matthijs. Want ondernemers dat zijn ze in hart en nieren. Het dynamische duo heeft elkaar leren kennen bij Frisse Blikken. Op dat moment hadden ze allebei al een side hustle om aan hun ondernemersskills te werken. Want ooit, ooit zouden ze hun eigen business gaan opzetten. En zo geschiedde!
Once upon a time…
Dat ‘ooit’ werd tijdens Koningsdag 2018 realiteit. Beide heren wilden iets doen in de duurzaamheidssector. Iets goeds voor de medemens en vooral voor het herstellen van de natuur. En zo was daar na de nodige brainstormsessies The Landscape Company.ย Een green brand geรฏnspireerd op de visie van Commonland. Een powerhouse dat ecologie aan economie koppelt. En dat smaakte voor de heren naar meer.
Ecologie x economie. Oftewel: merken waarbij je kan stellen dat hoe meer er wordt gekocht, des te beter het voor moeder natuur is. Hoe meer er wordt hersteld. En hoe minder we onze prachtige planeet uitputten. Een merk waarmee ze de Nederlandse biodiversiteit een flinke oppepper zouden kunnen geven. Een boost waar consumenten en de natuur beiden iets aan zouden hebben.
Gras is niet altijd groener bij de (boeren)buren
Waarom die biodiversiteit zo belangrijk is? We zijn op het punt beland dat maar liefst 1 op de 4 insectensoorten in Nederland dreigt uit te sterven. Een wereld van bijzondere creaties waar we niet zonder zouden kunnen. Bijen, vogels en vlinders, we hebben ze zo hard nodig. Hoe groter de diversiteit in planten en dieren is, des te beter dat is.
De green-minded mannen achter Wilder Land – voorheen Ptthee – zijn in de wondere wereld van de Nederlandse biodiversiteit gedoken, en zagen dat het slecht gesteld is met de Nederlandse weilanden. Hoewel het er vaak voor het oog strak bijligt, groeit er alleen Engels raaigras. Hartstikke lekker voor alle koeien en schapen, maar best eentonig. Niet alleen voor hen, maar dus ook voor de biodiversiteit. Bloemrijke weides mogen ze vaak niet meer worden genoemd. Daar zouden de twee groene ondernemers wel eens verandering in gaan brengen. Het tij moest keren.
Duurzame kruidenthee: hetย idee in een notendop
Na het nodige researchen en veel gesprekken met Nederlandse boeren zijn ze uitgekomen in de…theebladeren. Theebladeren dus. Of 100% Nederlandse kruidenthee om precies te zijn. Yes, van Hollandse bodem. En dat blijkt bijzonder te zijn. Na al het speurwerk van de heren kwamen ze er namelijk achter dat veel thee van heinde en verre moet worden geรฏmporteerd. Zelfs vaak ver buiten Europa.
Voor veel theemixen is dat zo niet nodig. Helemaal niet als je je realiseert dat de grootste grondbezitters – de agrarische sector – vaak een stuk grond over hebben waar ze niks mee doen, maar waar genoeg mooie kruiden kunnen groeien. Een stukje wilder land met kruiden als kamille en brandnetel, voor in jouw thee. Je snapt โm, 1 en 1 was 2.
Lees ook โย Theedossier: dit is waarom duurzame thee zo goed smaakt
Wilder Land: de do-gooders van de theebranche
Het idee is zo easy peasy als wat: samen met jou, partnerboeren en natuurorganisaties worden er mooie mixen van kruiden en bloemen ingezaaid. En dat gebeurt op het land van boeren en landeigenaren waar normaal gesproken weinig tot niets mee gebeurt. Dat scala aan jonge zaden maken met hun krioelende wortels de landbouwgrond gezonder. Want op bijvoorbeeld de charmante weidebloemen komen bijen af.
Heb je goed opgelet met biologie, dan weet je dat we niet zzzonder deze zzzoemende beesten kunnen. Ze zijn keihard nodig voor het bestuiven van gewassen. Hoe meer mensen kiezen voor de Wilder Land thee van kruiden, hoe meer kruiden en bloemen er bij de boer kunnen worden ingezaaid.
En van al die kruiden en weidebloemen wordt slechts een deel voor de Wilder Land thee zelf geoogst. Duurzame kruidenthee die je via de online shop van Wilder Land per post thuis of op kantoor kan laten bezorgen. De rest blijft lekker staan in het wilder land. Des te gezonder kunnen de weilanden en daarmee de biodiversiteit worden. En whatโs in it voor de boeren? Zij hebben gezondere landbouwgrond, ze kunnen hun vee een gevarieerder dieet voorschotelen, en daarbij een extra zakcentje voor de boeren. Een eindejaarsvergoeding in de vorm van biodiversiteitsdividend.
En die naamsverandering van Ptthee naar Wilder Land? Matthijs en Daan kozen er bewust voor om een webshop te starten en de kruidenmixen zo te verpakken dat ze door de brievenbus pasten. De korte keten zorgt er onder andere voor dat ze de Nederlandse boeren betere prijzen bieden. Toch kwam er een naamsverandering omdat Wilder Land precรญes laat zien wat hun missie is: Nederland een wilder land maken.
Het kleurrijke smakenpalet aan Wilder Land thee
Momenteel heeft Wilder Land verschillende theesmaken in hun assortiment, die ze blends noemen. Wat dacht je van Boswandeling Blend, Offline Blend of Holy Smokey Blend? Stuk voor stuk samengesteld door een theesommelier, dat klinkt nog eens chique. Welke smaak je ook kiest, er zitten inheemse Nederlandse kruiden in verwerkt. Denk aan paardenbloem, weegbree, vlierbloesem, brandnetel. Bloemen en kruiden die vaak ook nog een geneeskrachtige werking hebben. Wilder Land thee is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond รฉn goed voor de aarde. Winning!
Hoe kun je de (on)kruidenthee perfect bereiden?
De losse kruiden van de Wilder Land thee vragen omโฆdit duurzame theezeefje van The Zero Waste Club. Wat wij altijd doen: 1 ร 2 schepjes thee in het theezeefje stoppen, waarna we het zoโn drie minuten laten intrekken. Het voordeel van een herbruikbaar theezeefje is dat er niets geen plastic aan te pas komt. Niets. Nada. Noppes. En dat drinkt nรณg lekkerder!
Duurzaam bakkie Wilder Land thee doen?
Dit supermooie initiatief van Daan en Matthijs verdient de schoonheidsprijs. Wacht, laten ze als veelbelovende start-up de ASN Bank Wereldprijs gewonnen hebben in 2021. Zo verdiend! En wat gaan we sowieso nog veel van dit duurzame duo horen. De wachtlijst voor boeren toont wel aan hoe populair het idee is, niet? Wilder Land thee wordt gemaakt in een sociale werkplaats, waar gewerkt wordt met groene energie om de thee te drogen. Een tweetal met het hart op de goede plek. Voor de medemens en de natuur.
Photo credit header: ASN Bank Wereldprijs