Mama botanica is in de war. En behoorlijk ook. Neem afgelopen februari bijvoorbeeld. We zaten en masse in blote-armen-blote-benen kleding de eerste zonnestralen te pakken. Net zo goed is er voor mei iets te zeggen. Toen kwam het kwik wekenlang niet boven de 10 graden en regende het pijpenstelen. De zere plek zit ‘m in de klimaatverandering, de opwarming van de aarde. Ook al lijk je nog zo’n pietepeuterigheid op deze wereld, elke individu (dus jij, jij en JIJ) kan het tij keren. Thuis, op je werk of op school. Go for it!
Wat veroorzaakt de opwarming van de aarde?
Het lijkt zo pietluttig, in de afgelopen honderd jaar is de temperatuur hier op aard gemiddeld met 1 °C gestegen. Dus waar zeuren al die wijsneuzen toch over? Think twice. Waar het onschuldig lijkt, heeft het potdomme veel invloed om het wel en wee hier op deze prachtige plek. Zo’n graadje extra kan namelijk het verschil betekenen tussen leven en dood (lees: uitsterven).
Het zit zo. In de lucht dwarrelen broeikasgassen rond. De allerbekendste is CO2. Die broeikasgassen zijn er niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat de warmte van de zon wordt opgeslagen en beetje bij beetje wordt ‘vrijgegeven.’ Zoals je vast niet is ontgaan, zijn wij de afgelopen decennia niet vies geweest om een dosis extra broeikasgassen in grote getalen het luchtledige in te helpen.
We noemen de vuiligheid uit fabrieken, auto’s, vliegtuigen, vee (hai vee dat regelmatig wat lucht laat glippen). Des te meer er van die broeikasgassen op grote hoogte in de lucht hangen, des te meer warmte er wordt opgeslagen. De warmte kan simpelweg geen kant op. En ja, dan stijgt de temperatuur en is de opwarming van de aarde geen fabel, maar een bewezen feit.
Photo credit Greenpeace
Wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde?
Hoe grotesk het onderwerp ‘opwarming van de aarde’ ook is, en hoe hoog het ver-van-je-bedshow gehalte ook is, het steekt toch net allemaal wat genuanceerder in elkaar. Want ook in je dagelijkse doen en laten kan je al het verschil maken. Doen we dat met z’n miljarden op deze globe, dan rijden (en remmen) we niet af op een klif, maar doen we een uiterst goede poging om voor de afgrond te draaien.
Heb je het over de opwarming van de aarde, dan hoort volgens groene activisten als Paul Hawken en Greta Thunberg het gesprek niet over de max twee graden waarmee de wereld mag stijgen te gaan. Want dan, dán komt die klif genadeloos dichtbij.
Die twee graden heeft hij niet zelf bedacht. In december 2015 zijn er namelijk tijdens een VN-klimaattop in Parijs afspraken zwart op wit gezet in de strijd tegen de klimaatcrisis. Want tja, langer toekijken kon echt niet meer.
Alleen vanwaar die twee graden? Welnu, dan komen we uit bij de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het is namelijk zo dat zodra de atmosfeer warmer en warmer wordt, ook al is het met een graadje of twee, dan raken de weersystemen uit hun ritme.
Dat is gebeurt ook. Zo zie je tegenwoordig veel meer extreme weersomstandigheden en wordt het ene na het andere weerrecord verbroken. Van orkanen die alles platleggen wat ze on the go tegenkomen tot tsunami’s die hele dorpen van de buitenwereld afsluiten. Ontzettend heftige gebeurtenissen die veel ellende (water- en voedseltekorten, zeespiegelstijgingen, financiële problemen, conflicten) voor honderden miljoenen mensen veroorzaken.
Dat die ogenschijnlijk kleine opwarming van de aarde woestvervelend voor ons mensen is, is het eerste ding. Maar dan hebben we ook nog de impact die het op de flora en fauna heeft. Ook over die catastrofe heb je vast al vaker iets gehoord, gelezen of gezien. Zo zullen er bij een opwarming van de aarde van 1,5 °C al bijna geen knappe koraalriffen meer zijn.
Volgens het WWF zal eenderde van alle planten- en dierensoorten deze eeuw nog uitsterven als we nu niet naar de actiemodus doorschakelen. Zij kunnen het razendsnelle tempo waarin het klimaat verandert niet bijbenen met alle gevolgen van dien.
Hoe kan je zelf iets tegen de opwarming van de aarde doen?
Sla je het reusachtige klimaatprobleem plat, dan valt of staat het met het terugdringen van de CO2-uitstoot, de broeikasgassen. Groene activist Paul Hawken, daar is ‘ie weer, publiceerde in 2017 zijn boek ‘Drawdown.’ Een boek dat een reactie was op het feit dat je wel kan googlen op ‘s werelds warmste steden, welke schoenmaat voormalig voetballer Wesley Sneijder heeft, maar oplossingen voor de opwarming van de aarde, ho maar.
Vond hij gek. En wij met hem. Daarom schreef hij dit 100-maatregelen-tellende boekwerk. Zie het als de groene bijbel waarin ideeën staan, waarmee we niet afstevenen op die eerder besproken klif, maar op tijd een flinke slinger aan het stuur geven. Alvast een voorproefje:
Namen en rugnummers van de oplossingen die volgens Hawken, en met hem honderden hoog aangeschreven wetenschappers, het verschil binnen dertig jaar gaan maken? Voor alle honderd stuks moet je toch echt zelf even in zijn boek duiken, maar een kleine cherrypick hebben we al wel voor je gedaan:
#1: Voorkom single-useplastics
Is ‘ie weer hoor, mister plastic fantastic. Nou ja, zo fantastic is het niet. Zo is het produceren van plastic niet alleen een heel vervuilend en natuuruitputtend proces, het belandt vaak ook na één keer gebruik in de prullenbak of in het groen…One World schreef over hoe de opwarming van de aarde met de plastic soep is te linken. Kunnen we zelf niet beter #topstuk.
EN OP KANTOOR?
Het begint allemaal bij bewustwording? Zijn er nog plastic bekers bij het koffiezetapparaat? Word er gekozen voor fairtade koffie? Lees hier onze gouden duurzame koffietips. Vergeet de plastic roerstaafjes niet en het scheiden van plastic afval.
Om zelf nog een extra steentje bij te dragen maakten we de ExpeditieBox waarvan de opbrengst gaat naar onze vrienden van de Ocean Movement.
LEES OOK: Plasticvrij de zomer in
#2: Creëer een buffer van bossen
Bomen vormen de longen van onze aarde. Wil je de opwarming van de aarde een halt toeroepen, dan moet je bij bomen zijn. Ze nemen CO2 op, zorgen voor zuurstof en ze zien er ook nog eens beeldschoon uit. Dezelfde essentiële rol is voor gras- en draslanden weggelegd. We kunnen niet zonder ze. Ook zij slaan CO2 op uit de lucht en brengen het onder in de bodem en plantaardig materiaal. Moraal van het verhaal: laten we lief zijn voor alle bomen, er veel bij planten en beschadigde exemplaren de EHBO geven die ze verdienen.
Voor elk nieuw member planten wij een boom bij Trees for All. Onze CO2 uitstoot compenseren we en zakelijke klanten kunnen bij ons extra bomen toevoegen aan hun box. Zo proberen wij de wereld ook van wat extra groen te voorzien.
LEES OOK: OVER ONZE SAMENWERKING MET TREES FOR ALL
#3: Laat wat vaker vlees, vis en melkproducten links liggen
Greenpeace stelt dat maar liefst “80% van de wereldwijde ontbossing door landbouw wordt veroorzaakt. Met name de massale productie van goedkoop vlees en veevoer neemt veel ruimte in beslag.” Net namen we je al mee in de tree talk en waarom we niet zonder dit soort groene dekens in het landschap kunnen.
Ontbossen we de boel, dan is het geen hogere wiskunde om te weten dat broeikasgassen niet langer door het groen worden opgezogen, maar juist in de lucht blijven rondhangen. Denk alleen al aan de hopen mest, boeren, scheten waar we het vee niet dankbaar voor hoeven te zijn. Zolang wij om goedkoop vlees blijven vragen, zal het blijven zoals het is. Vul je je bord een paar keer per week niet met een stuk sappig vlees, dan gaat de industrie dat al snel voelen en inkrimpen. Als vega’s en dierenvrinden kunnen we niet wachten.
EN OP KANTOOR?
De duurzame dinsdag vega lunch al ingevoerd? 1x per week geen vlees is een mooie challenge om mee te beginnen. De TU Delft ging je voor. Nooit meer vlees in de kantine daar.
LEES OOK: VEGA OF VEGAN, MOET DAT 100%
#4: Kies voor kleding van duurzame materialen
Hawken plus slimme-mensen club stellen dat de helft van de wereldwijde katoenplantages kan worden ingepakt als de fashionindustrie hennep tot basisgrondstof omdoopt. Er bestaat een techniek waarmee hennep zo kan worden verwerkt dat het qua look and feel niet aan katoen onderdoet. Het stoot minder CO2 uit en hennep is er beter in om broeikasgassen uit de lucht op te vangen. Veelbelovend nieuws om van te jubelen, omdat katoen één van de vervuilendste gewassen ter wereld is (mede door de duizenden liters water die voor een beetje groei en verwerking van katoen nodig is).
LEES OOK: 20 DUURZAME KLEDINGMERKEN DIE HET MOOISTE IN JOU EN DE NATUUR NAAR BOVEN HALEN
#5: Plan de komst van kroost
Hawken zou de laatste zijn om een geboortebeperking zoals we die uit China kennen op te leggen. Zeker. Niet. Maar ergens heeft hij wel een punt. De focus zit ‘m in eerste instantie in het verbeteren van onderwijs voor meisjes. Want wat blijkt? Hoger opgeleide vrouwen krijgen in de regel minder kids. Minder koters door ongewenste en ongeplande zwangerschappen. En minder mini’s betekent minder poepluiers, minder eten, minder spullen, minder CO2-uitstoot.
Vergelijk je gezinsplanning en betere opleiding voor meisjes met een scenario waarin het opleidingsniveau niet hoger ligt, dan zou die eerste ruim 123 gigaton CO2-uitstoot besparen als je uitgaat van een wereldbevolking van 9,7 miljard versus 10,7 miljard mensen in 2050. Lees vooral zijn boek over dit gevoelige onderwerp, dan neemt hij je mee in zijn gedachtegang en de bevindingen van een team aan wetenschappers.
#6: Vergroen je woning daar waar het kan
Je huis vergroenen heeft een gigantische impact. Natuurlijk denken we allemaal aan zonnepanelen en groene stroom. Maar er is nog zo veel meer mogelijk. Van grote tot kleine swaps. Niet alleen voor mensen met een koopwoning, ook voor huurders zijn er nog genoeg mogelijkheden. En dat kan ook met de kleine portemonnee. We verzamelden een paar tips voor je. Let’s go green!
EN OP KANTOOR?
Je kantoor vergroenen heeft ook een gigantische impact. Zonnepanelen en groene stroom. Maar ook hier is er heel veel meer mogelijk. Van grote tot kleine veranderingen.
LEES HIER: HOE VERGROEN IK MIJN WONING
#7: Shop Low Impact
Wij gaan bij Zustaina voor sustainable stuff en bewust shoppen. Maar de winkelstraten en commercials zijn verleidelijk. Voor je het weet, zit je winkelmandje tot de nok toe gevuld. Maar heb je het spul ook hard nodig? En als je het nodig hebt, kan dat dan ook sustainable spul zijn? Duurzame producten hebben een ‘low impact’, zeggen wij. Weinig impact op je lichaam, de natuur, het milieu en het klimaat. Pure it is. Dat leggen we graag even uit. Lekker Low Impact?
LEES HIER: LOW IMPACT,LEKKER DUURZAAM
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over opwarming van de aarde houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBox Premium of Regular tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.