We zijn dol op spullen. Hele winkels liggen er vol mee: groot, klein, van nuttig tot nutteloos. Er wordt gestunt met prijzen alsof de spullen niks zijn. Maar het produceren en transporteren van spullen is een van de grootste bronnen van vervuiling van de planeet. Het kopen van spullen heeft zelfs nog meer impact dan het eten van vlees. We moeten dus minderen met spullen en duurzamer consumeren. Maar wat is duurzaam eigenlijk? En is duurzaam leven niet moeilijk? Valt mee. Duur? Ook niet. Suf? Allesbehalve! Je zult zien dat je heel veel spullen kunt vervangen door leukere varianten. En je zult ook gaan merken dat consuminderen eigenlijk heel leuk is. En makkelijk en niet duur. Duurzame producten hebben een ‘low impact’, zeggen wij. Weinig impact op jouw lichaam, de natuur, het milieu en het klimaat. Dat leggen we graag even uit.
Low impact en lokale ondernemers
We consumeren er behoorlijk op los in de huidige wereld. Het liefst zo goedkoop mogelijk. En de verleiding is best wel groot. Er zijn zoveel prijsvechters zoals Action, AliExpres en Flying Tiger. Je kan er ook nog eens alles kopen en het kost bijna niets. De vraag is alleen of deze prijzen wel reel zijn? En waar het allemaal vandaan komt. Met andere woorden wat de impact is van deze producten op de aarde? En misschien zelfs wel op je eigen lichaam? Low impact producten worden zo lokaal mogelijk geproduceerd door duurzame ondernemers. Groene ondernemers die werken uit liefde voor de natuur, de aarde en het milieu. Voor ons allemaal dus. Ondernemers met een groen hart en een mooi verhaal. Verhalen die we verzamelen in onze blog: De Groene Ondernemers.
Duurzame producten?
Wat betekent ‘duurzaamheid’ eigenlijk? En wat zijn dan ‘duurzame producten’? De definitie kan heel erg verschillen. Voor ons is het een manier van leven geworden. Wij noemen het een eco lifestyle. Een manier van leven waar je heel vblij van wordt. gewoon, omdat het beter is voor je lichaam, de aarde en je portemonnee. Voor onze eco producten gebruiken we de definitie plasticvrij, vegan en low impact. We vinden het belangrijk dat er diervriendelijk wordt geproduceerd, zo dichtbij mogelijk, zonder plastic en andere chemische toevoegingen. We houden ook altijd rekening met Palmvet en onnodige chemische toevoegingen. Over het algemeen gaat het over een manier van produceren die lang houdbaar is en niet uitputtend is voor de aarde, mensen, de natuur, of voor wie dan ook. Het is noodzakelijk geworden deze producten te maken om de planeet leefbaar te houden en goed voor ons lichaam te zorgen. Er zijn gelukkig veel lokale ondernemers die dit begrijpen. Wij supporten lokale ondernemers met hun duurzame producten heel graag.
Vervuilende werking van spullen
We consumeren tegenwoordig steeds meer en sneller. In onze westerse samenleving lijkt het hebben van spullen gekoppeld te zijn aan het uitdragen van je identiteit. Alsof je met de spullen die je hebt wilt laten zien wie je bent en wat je belangrijk vindt. Maar al dat consumeren blijkt nog vervuilender te zijn dan vliegen en het eten van vlees. Denk aan de materialen waaruit een product bestaat, de energie die er wordt gebruikt om een product te maken én aan de uitstoot om het te transporteren. Zo heeft een nieuwe auto al 5 jaar aan energie verbruikt voordat deze ook maar een kilometer heeft gereden. Door alle uitstoot van broeikasgassen en de vervuilende stoffen krijgen we te maken met de opwarming van de aarde, een afname in biodiversiteit, een schaarste aan grondstoffen en milieuvervuiling.
Het gaat om aanpassing, niet om opoffering
Het mag dus best een tandje minder met al die spullen. Maar eerst even dit. Een leven met minder spullen lijkt misschien een beetje eng. Ontspullen, het klinkt alsof je heel veel moet gaan opofferen. Maar dat is niet zo. Het gaat om bewustere keuzes maken. Nadenken voordat je iets koopt. En natuurlijk ook om minder kopen. Een eco lifestyle begint met aanpassingen in je gewoontes, niet met het opofferen van je huidige levensstijl.
Duurzaam consuminderen
Duurzaam consumeren dus, ook wel consuminderen genoemd. Heb je die nieuwe kaarsenhouder echt nodig? Is je oude telefoon wel toe aan vervanging? Door jezelf bij alles eerlijk af te vragen of je het wel echt nodig hebt, ga je waarschijnlijk al een stuk minder kopen. Koop producten tweedehands, of maak ze zelf. Laat die kapotte stofzuiger gewoon repareren in plaats van direct een nieuwe te kopen. Bewust nadenken over je keuzes dus. Door minder vaak spullen te kopen krijg je bovendien ook meer ruimte in huis. Én in je portemonnee.
Duurzame producten in de ZustainaBox
Hoewel we een groot voorstander zijn van een minimalistische levensstijl denken wij ook dat je niet zonder spullen kan. Het leven kan ook een stuk duurzamer zónder op je plezier in te leveren. In de ZustainaBox verzamelen we daarom bijzondere spullen die duurzaam geproduceerd zijn. Die ter vervanging dienen van de spullen met vervuilende materialen zoals plastic die je nu gebruikt. Ze zijn geproduceerd met minimale impact op het milieu. Geen vervuilende materialen. En bovendien lokaal; ze komen van zo dichtbij mogelijk om vervuilend transport te minimaliseren. Lokale producten zijn trouwens stiekem ook veel leuker: je steunt kleine, duurzame ondernemers in plaats van vervuilende grote merken met een enorme footprint.
In onze box vind je dus low impact producten, die langer meegaan én je laten zien dat een eco lifestyle vooral om aanpassingen gaat. Niet om opoffering.
Ook zo’n box thuis ontvangen? Word lid van ZustainaClub!