Sta je op het punt om je huis te vergroenen, maar heb je even geen idee waar te beginnen? Kan je dus wel wat duurzaam wonen tips gebruiken? Bij duurzaam wonen tips denk je misschien al snel aan zonnepanelen en groene stroom. Maar er is nog zo veel meer mogelijk. Van grote tot kleine swaps. Niet alleen voor mensen met een koopwoning, ook voor huurders zijn er nog genoeg mogelijkheden. Wellicht vraag je jezelf af hoe je duurzaam kan wonen en hoe je dit betaalbaar houdt? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over een eco-vriendelijk huis. Vergroenen hoeft alles behalve duur te zijn. En onthoud: wat je ook doet, weet dat je hoe dan ook goed bezig bent! Let’s go green!
Wat betekent milieubewust wonen?
Je hoort het zo vaak voorbijkomen, maar wat houdt duurzaam wonen eigenlijk in? Bij milieubewust wonen houd je zoveel mogelijk rekening met mens en milieu. Natuurlijk kan je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het inperken van die veels te hoge energierekening. Of aan het eco proof maken van het interieur. Wat voor bank heb je staan? Wat voor keuken heb je en welke accessoires hangen eraan de muur? Je kan ook duurzamere keuzes maken als het gaat om de inrichting.
Duurzaam wonen tips? Dit zijn de basics
In en rondom het huis zijn er verschillende dingen die je kan oppakken als het gaat over verduurzaming. Soms kan je zelfs een subsidie krijgen voor je groene touch-up. Hoe dat zit? Je leest het hier.
Verduurzaam je (huur)huis
Voordat je begint, is het goed om te weten wat is de huidige staat is van het huis. Waarvan zijn de muren gemaakt? Zijn het enkelsteense muren, een lege of gevulde spouwmuur? Is er gebruikgemaakt van isolatie en van welke kwaliteit is het? Zijn de ramen van enkel- of dubbelglas? Misschien heb je nog ergens de bouwtekeningen liggen waarin je dit kan op zoeken. Als je het antwoord op deze vragen weet, ben je klaar voor onze overige duurzaam wonen tips die we voor je hebben verzameld.
Subsidies voor duurzaam wonen en leven
Hoe kan je eco-vriendelijk wonen zonder al te veel geld kwijt te zijn? We hebben goed nieuws voor je. Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker in Nederland. Of je nu in de Achterhoek, Limburg of Drachten zit. Om dit meer te stimuleren, is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor een aantal duurzame alternatieven. Hierbij kan je denken aan zonnepanelen, een waterpomp of het beter isoleren van een spouwmuur. Dit kan per gemeente verschillen, laat je daarom goed informeren. Maar weet dus dat er zat mogelijkheden zijn!
Pak de isolatie aan
Onze milieuvriendelijk wonen tips zijn over het algemeen relatief betaalbaar en nog niet zo ingrijpend. Hoe meer je de woning verduurzaamt, hoe hoger de kosten kunnen oplopen. Dit verdient zich op lange termijn wel terug, maar geduld is hierbij een schone zaak.
De isolatie van een huis kan veel invloed hebben op het duurzaam wonen en leven. Je bespaart al een hoop energie door dit aan te pakken. Op langere termijn kan dit behoorlijk wat geld besparen. Zo zorg je voor een betere isolatie:
- Afhankelijk van de staat van je woning is het afdichten van kieren en gaten een goede start. Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar via die kleine kieren verliest het huis veel kostbare energie. Vooral bij woningen uit 1980 zijn er nogal wat kieren aanwezig. Zorg er alsjeblieft voor dat je niet voor de mussen stookt. Kom maar op met die tochtstrippen, valdorpels en deurdrangers!
- Vervolgens kan je kijken naar de staat van je huis. Als het gaat om isolatie is er vooral winst te behalen bij wat oudere huizen. Heb je enkelglas, zorg dan voor dubbel glas. Vul de lege spouwmuren met isolatiemateriaal, zorg voor een betere vloer- en dakisolatie. Heb je dit eenmaal gedaan? Dan heb je al een goede basis voor jezelf gecreëerd. De isolatie van een spouwmuur is relatief betaalbaar en de winst verdien je gemiddeld in twee à drie jaar terug op de gasrekening. Sinds september kan je daar ook nog eens een subsidie voor krijgen.
Comfortabel duurzaam wonen tips
Het belang van goede ventilatie
Zodra alle kieren zijn gedicht en het huis goed is geïsoleerd, komt er steeds minder frisse lucht binnen. Logisch, zo gaat er ook minder energie verloren. Maar het goed ventileren van het huis is ontzettend belangrijk. Het is dan ook vaak het ondergeschoven kindje. Zonder goede ventilatie kan het erg vochtig worden wat weer leidt tot hogere stookkosten en zelfs schimmelproblemen. Ook een ophoping van CO2 door ademen en fijnstof door koken en andere apparaten, zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit. Natuurlijke ventilatie via openslaande ramen zijn al wat controleerbaarder, maar niet zo zuinig. Het beste is om de lucht actief af te voeren door middel van mechanische ventilatie. Via roosters of luikjes bij het raam kan je verse lucht binnen laten stromen.
Voordelen van planten
Planten zijn echte sfeermakers en hebben een luchtzuiverende werking. Voor comfortabel duurzaam wonen en leven is een gezond klimaat essentieel. Dit is dan ook de reden dat dit niet kan missen als het gaat om duurzaam wonen tips.
- De groene sfeermakers breken schadelijke stoffen af. Op die manier verminderen ze de concentratie van koolstofdioxide en andere verontreinigende stoffen terwijl ze de luchtvochtigheid verhogen. Wist je dat er per tien meter een plant in je huis zou moeten staan voor een optimale luchtkwaliteit? Apparaten zoals televisies, magnetron, geluidsinstallatie, zorgen voor uitstoot van diverse schadelijke stoffen die allerlei gezondheidsklachten met zich mee brengen. In combinatie met stof, sta je natuurlijk te springen om frisse lucht. Door het huis goed te ventileren ben je al redelijk geholpen, maar met planten ben je echt gered.
- Uit onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van planten stress en angst vermindert. Planten stralen rust uit, waardoor mensen die zich in een ‘groene’ ruimte bevinden een lagere bloeddruk hebben en zich ontspannen voelen en optimistisch voelen. Bij duurzaam comfortabel wonen horen planten. Letterlijk vergroenen dus.
Op energie en water kan je besparen
Duurzaam wonen? Als er twee kostenposten zijn waar je slim op kan besparen, zijn het wel energie en water. Met een goede isolatie en ventilatie beperk je het energieverbruik al zo veel mogelijk. Maar er zijn meer duurzaam wonen tips. Een leuke bijkomstigheid is dat dit ook nog eens goed voor de portemonnee is. En dat maakt het milieuvriendelijk samenwonen ook nog eens voordelig.
- Om echt eco-vriendelijk te wonen, is het belangrijk om te kijken naar de stroomvoorziening. Welke energieleverancier kan je kiezen als je milieubewuster wil leven? De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE doen jaarlijks onderzoek naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen. De groenste energieleveranciers leveren zo goed als alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. In de Groene Stroom Ranglijst kan je vinden wat de score is van jouw leverancier. Staat die van jou laag op de lijst? Dan kan je meteen zien wie er beter scoren en eventueel overstappen.
- Zet je CV-ketel lager. Veel huizen zijn voorzien van een CV-ketel, en deze kan je voorlopig nog wel even blijven gebruiken. Deze werkt wel efficiënter als je de aanvoertemperatuur lager zet. Bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden. Als het huis goed geïsoleerd is, kan je ook testen of het huis comfortabel op lage temperatuur verwarmt. Dit doe je door de aanvoertemperatuur van je cv-ketel tot 40 graden te verlagen.
- Investeer in een warmtepomp. De investering in een warmtepomp verdien je al snel terug. Tot 2021 kan je hier ook nog eens een leuke subsidie voor krijgen.
- Koop led-lampen. Heb je nog steeds gloeilampen? Vervang deze voor zuinige led-verlichting. Dit zie je al snel terug aan je energierekening. Of maak eens vaker gebruik van kaarsen. Dat zorgt ook nog eens voor een romantische sfeer. Twee vliegen in één klap.
- Douche korter. De douche is een natuurlijke bron van waterverspilling. Hoe moeilijk het ook is, een minuut korter douchen bespaart al enkele duizenden liters per jaar. Kijk naar een waterbesparende doucheknop of zet een wekker voordat je onder de douche stapt.
- Verspil geen water. Tijdens het douchen verspil je al snel wat water. Vang dit op met een emmer en je hebt weer water voor de planten. Een andere optie is om regenwater op te vangen om het groen in je huis van water te voorzien. Of trek niet elke keer je wc door, maar spoel het weg met opgevangen douchewater.
Kies voor een milieubewuste inrichting
Milieuvriendelijk wonen gaat niet zonder duurzame accessoires en meubels. Daar valt vaak behoorlijk wat winst te behalen.
Hoe verduurzaam je de woonkamer?
Kies voor meubels van duurzame en gezonde bouwmaterialen. De meubels in de woonkamer, de verf op de muur en de vloer zorgen ongemerkt voor een uitstoot van diverse schadelijke stoffen. Er wordt bijvoorbeeld formaldehyde gebruikt bij de productie van diverse meubels en bouwmaterialen en benzeen uitgestoten door lijm, verf en was. Al deze stoffen ademen we in. Het is dan ook niet gek dat mensen hier allerlei vage gezondheidsklachten van kunnen krijgen. Het kiezen voor duurzamere en gezondere bouwmaterialen en meubels zet veel zoden aan de dijk. Een voordeel voor het duurzaam woon en leef plezier.
- Denk aan duurzame vloeren, bijvoorbeeld van bamboe of kurk.
- Bekleed de muren met bijvoorbeeld leemverf, leemstuc of duurzaam behang. Een ander alternatief is gezonde en ademende isolatie zoals vlas, houtvezel of hennep.
- Kies voor meubels van natuurlijke materialen die niet al te veel bewerkt zijn. Vaak ruik je al aan een product of het bewerkt is. Kies vaker voor tweedehandse meubels.
Hoe verduurzaam je de slaapkamer?
Ook in de slaapkamer kan er worden gekeken naar duurzamere alternatieven. Sta bijvoorbeeld een stil bij het materiaal van de dekens en lakens waar je ’s nachts onder ligt. De materialen van deze producten zijn niet altijd even milieuvriendelijk te noemen. Een donzen dekbed wordt bijvoorbeeld gemaakt van diverse watervogels en dit gaat niet altijd even diervriendelijk. In Europa gelden er wetgevingen, maar vaak worden deze producten buiten Europa geproduceerd en daar gelden weer andere richtlijnen.
- Misschien denk je dat katoenen hoezen beter zijn, omdat het van een natuurlijk materiaal is gemaakt. Maar ook dit kan behoorlijk belastend voor het milieu zijn. Hoe dat zit? Door het enorme waterverbruik en het gebruik van pesticiden bij de productie is het niet als erg duurzaam te labelen.Een mooi duurzaam alternatief kan bijvoorbeeld een gerecyclede PET-verpakking zijn. Er zijn steeds meer merken die zo’n duurzame, milieubewuste lijn in het assortiment opnemen. Waar wij vooral zelf altijd op letten is of het 100% plasticvrij is én of we het echt nodig hebben. Dat geldt wat ons betreft niet alleen voor het beddengoed, maar ook hoe onze garderobe er uitziet. Lees hier onze blog over hoe jij je garderobe groener kan maken.
Hoe verduurzaam je de badkamer?
Bij het verduurzamen van de badkamer staat waterbesparing vaak bovenaan het lijstje. Dat is natuurlijk niet zo gek, maar ook voor verzorgingsproducten en badkameraccessoires is er vaak een duurzaam alternatief.
- Kies voor duurzame persoonlijke verzorgingsproducten. Werp eens een kritische blik op je verzorgingsproducten. Wat smeer je dagelijks op je huid? Wat voor shampoo gebruik je? Vaak zijn er betere opties dan je misschien verwacht. In onze ZustainaStore zijn er tal van duurzame verzorgingsproducten te vinden.
- Kies voor een heerlijke zen badkamer waar plastic een no go Wist je bijvoorbeeld dat zelfs ieniminie wattenstaafjes megavervuilers zijn? Lees hier meer tips over hoe jij een plasticvrije badkamer kan creëren.
- Ga voor een warmte-terugwinsysteem, ook wel WTW installatie genoemd. Tijdens het douchen gaat er veel warm water verloren. Dat is natuurlijk zonde. Dit water is al opgewarmd en heeft veel energie gekost, terwijl het heel kort wordt gebruikt. Met een WTW installatie wordt dit warm weggespoeld water gebruikt om koud water op te warmen. Op deze manier wordt er minder energie verbruikt.
Hoe verduurzaam je de keuken?
Ook in de keuken valt er nog veel winst te behalen als het gaat om milieubewust wonen en leven.
- Kies voor een keuken dat is gemaakt van een duurzaam materiaal.
- Kook niet op gas, maar kook elektrisch.
- Kies vaker voor plantaardig koken. Dat is over het algemeen ook beter voor de gezondheid en het klimaat. Weet je niet hoe je bepaalde producten kan vervangen? Lees dan onze tips voor vegan bakken.
- Vervang chemische schoonmaakmiddelen voor baking soda. Met baking soda kan je ontzettend veel. Niet alleen kan je ermee schoonmaken, ook kan je vervelende vlekken ermee wegkrijgen. Onze baking soda tips lees je hier.
- Ga op zoek naar duurzame producten. Kies bijvoorbeeld voor spatels van bamboe, in plaats van kunststof.
3x duurzaam wonen trends
Organisaties kijken gelukkig steeds vaker naar hoe ze duurzame producten kunnen aanbieden. Dit geldt ook voor een milieubewust interieur. Er zijn een aantal opvallende duurzaam wonen trends die hierop inspelen:
Plantaardig leer vervangt dierlijk leer
Steeds vaker kom je meubels en accessoires tegen gemaakt van plantaardig leer, maar niet alle ‘vegan’ leer is ook echt duurzaam en milieubewust. Veel veganistische lederen accessoires zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC) dat is afgeleid van fossiele brandstoffen en is niet biologisch afbreekbaar. Sinds kort is er een duurzamere alternatief op de markt. Vegan leer gemaakt van Indiase bloemblaadjes.
Een circulair interieur
Een circulair interieur is de nieuwe trend. Maar wat is het eigenlijk? Bij een circulair interieur worden meubelen zo goed mogelijk opnieuw gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tweedehandse meubels of het hergebruiken van producten. Je hebt ook een vorm van recycling waarbij de afvalproducten worden verwerkt tot nieuwe en duurzame materialen. Dit noemen we upcycling.
De minimalistische leefstijl
Over de jaren heen verzamel je ontzettend veel spullen. Kleding, decoratie voor in huis, hobbyspullen, cadeautjes die je liever niet weg doet. Een minimalistische leefstijl is een nieuwe trend en heeft al veel voordelen. Met behulp van een aantal simpele regels, kan je een gelukkiger en waardevoller leven leiden. En dat door regelmatig dingen weg te doen. Een minimalistisch interieur is opgeruimd, mooi en overzichtelijk.
Samenvatting
- Weet wat de staat is van je woning. Is het huis goed geïsoleerd? Zijn de ramen van enkelglas? Ga op zoek naar de bouwtekeningen.
- Pak de isolatie van het huis aan en bespaar flink op verloren energie.
- Zorg voor een goede ventilatie in je woning, door bijvoorbeeld een mechanische ventilatie te installeren. Voeg planten toe aan het interieur, zodat de lucht wordt gezuiverd.
- Bespaar zoveel mogelijk op water en energie. Door gloeilampen te vervangen voor led-lampen en korter te douchen.
- Kies voor een milieubewust interieur. Let op meubels en stoffen die gemaakt zijn van duurzame materialen.
- Houd de laatste duurzame woontrends in de gaten.
Dit waren onze duurzaam wonen tips. Hopelijk heb je nu een beter beeld van hoe je met grote of kleine stappen groener kan wonen. Mocht je zelf nog aanvullingen hebben, laat ze dan vooral achter in de comments!
Duurzaam wonen tips – Green Make Over
Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze blog? En heb jij een bijzondere wens om je huis te verduurzamen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk dan de afleveringen terug van het woon- en lifestyle TV serie ‘Green Make Over’. Echt super inspirerend! Deze zit elke week zit bomvol toffe tips voor je woning. Het team van Green Make Over laat zien dat verduurzamen ook impact heeft op je wooncomfort. Dat het dus ook fijn is voor je portemonnee, voor jou én voor de aarde. Ruben en Manon werden hier heel enthousiast van! Na de zomer volgt er weer een serie in seizoen twee!
Manon en Ruben waren onlangs op de beurs van Eigen Huis om het team van Green Make Over een handje te helpen. Zij zijn namelijk super enthousiast over dit concept. Ze hebben beurbezoekers gevraagd of ze nog mooie tips hadden om te verduurzamen óf misschien zelfs een prangende vraag en wel wat hulp konden gebruiken! Dat was leuk!
En heb jij nu zelf nog een vraag of een toffe eco tip? Ga dan naar de website van Green Make Over. Als je een leuk filmpje maakt, kom je misschien in aanmerking voor een bezoekje van Gwen met haar team. En verduurzamen ze jouw huis. Helemaal gratis! Hoe tof is dat! Surf naar www.greenmakeover.nl voor meer info.
Nog geen member van de ZustainaBox? Meld je hier aan en krijg vanaf nu tweemaandelijks groene alternatieven voor een duurzame lifestyle bij je op de deurmat.