Een duurzame wereld begint bij jezelf. Natuurlijk ligt niet alle verantwoordelijkheid bij de consument. Maar individuele ‘groene’ keuzes kunnen al een hoop verschil maken wanneer het aankomt op een beter milieu. En zo ook in de badkamer. Dit is de plek in huis waar vrijwel het meeste water, energie en plastic wordt gebruikt. Niet per se de meest duurzame plek in je woning dus. Maar dat hoeft echter niet zo te zijn. In deze blog lees je alles over hoe je jouw badkamer transformeert in een échte duurzame badkamer.
Een nieuwe duurzame badkamer? Kies verstandig
Toe aan een nieuwe badkamer? Dat kun je beter meteen goed aanpakken. Kies daarom voor een zuinige verwarming, bijvoorbeeld middels een infraroodpaneel. In ruimtes waar de verwarming relatief weinig wordt gebruikt, is infrarood het meest gunstig voor het klimaat. Infrarood is het meest energiezuinig in kleine, afgesloten ruimtes, zoals de badkamer.
Pak je de hele badkamer aan en heb je plannen om een nieuwe douche in te bouwen? Dan kun je kiezen voor een douche-wtw. Dit is als het ware een slimme douche, met een warmtepomp die warmte terugwint uit het gebruikte douche water. Tijdens het douchen wordt door het wtw-systeem het gebruikte water langs de inkomende koud waterleiding gevoerd. Hierdoor wordt het koude water voorverwarmd waardoor de warmtepomp minder energie hoeft te leveren en gebruiken. Dat bespaart je CV-ketel veel gas of elektriciteit. En het maakt de klimaatimpact van douchen een stuk kleiner!
Water besparen met een slimme douchekop
Ook als je niet gaat verbouwen, zijn er genoeg opties die helpen om water te besparen in de badkamer. Een goed voorbeeld daarvan is de waterbesparende douchekop. Deze speciale douchekoppen passen technieken toe zodat de straal net zo hard voelt als altijd, maar de slimme douchekop gebruikt daar maar maximaal 6 liter water per minuut voor. Ter vergelijking, met een oudere douchekop of bijvoorbeeld een regendouche wordt al snel 15-20 liter per minuut gebruikt. Zo bespaar je niet alleen veel kosten, maar bespaar je ook ongeveer 10 liter water per douchebeurt én bespaar je op de afvoer van afvalwater. Een win-win dus!
Ook je wastafelkraan kun je vervangen door een duurzame variant, namelijk een kraan met een energiebesparende nulstand. De meeste kranen hebben namelijk een lauwe middenstand, waardoor er vaak onopgemerkt warm water verbruikt wordt. Dit voorkom je met een energiebesparende nulstand op je badkamerkraan. Op deze middenstand wordt koud water aangevoerd in plaats van warm water. Dit zorgt zo voor energiebesparing.
Een plasticvrije badkamer
In een gemiddelde badkamer vinden we doorgaans veel plastic. Douchegels, tandenborstels, shampooflessen, crèmes, noem maar op. Per persoon gebruiken we zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar. Waarvan we 50% maar één keer gebruiken voordat we het weggooien. Gelukkig zijn er vrij veel alternatieven en plasticvrije producten, waarmee je jouw badkamer 100% zero-waste kan maken.
Gebruik je bijvoorbeeld een fles douchegel of een pompflesje met zeep? Nergens voor nodig. Een zeepbar bespaart plastic, is multifunctioneel én goedkoop. Van de HEMA tot aan Lush, je kan overal waar je maar wilt een goede zeepbar scoren. Een zeepbar is misschien een ietwat ouderwets concept, maar de shampoo-bar is dat zeker niet. Want ja, deze heb je tegenwoordig ook in een ‘bar-vorm’. Eén Shampoo Bar vervangt 3 plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Ook andere dagelijkse bezigheden, zoals bijvoorbeeld het tandenpoetsen, dat kan inmiddels plasticvrij. Daar heb je ook nog eens ruim de keuze in, denk aan een tandenborstel van hout, bamboe of bioplastics, zoals bijvoorbeeld gemaakt van maiszetmeel. Je kunt ook kiezen voor een herbruikbare variant, waarbij alleen het borsteltje om de zoveel maanden vervangen hoeft te worden. En ja, je tandpasta hoeft ook niet meer uit een plastic tube te komen, deze kan je namelijk ook in een glazen potje bestellen.
Waarom plasticvrij in je duurzame badkamer?
De ‘plastic-soep’ werd in 1997 ontdekt in onze oceanen. Sindsdien is er steeds meer aandacht gekomen tegen het gebruik van plastic. Toch wordt er nog steeds een grote hoeveelheid aan plastic geproduceerd. Tussen 1950 en 2015 is er zo’n 6300 miljoen ton plastic afval ontstaan: eenmalig gebruikt en gerecycled plastic bij elkaar opgeteld. Volgens Greenpeace belandt er elke minuut een vuilniswagen vol met plastic in onze oceanen. 94% komt op de zeebodem terecht, 1% blijft ronddrijven en 5% spoelt aan.
Er zijn al veel ontwikkelingen in gang gezet om plastic te verminderen, bijvoorbeeld door biodegradable en ecologische alternatieven te gebruiken, maar ook door verschillende nieuwe recycling en upcycling technieken, zoals PET-plastic of bioplastics. Bewustwording is een belangrijk om verandering aan te brengen, in hoe er nu wordt omgegaan met onze zeeën, oceanen, natuur en energie. Daarvoor moet elk individu zelf zijn verantwoordelijkheid nemen om beter om te gaan met plastic, energie en het klimaat. Kies daarom voor een groene, duurzame badkamer!
Heb je wat hulp nodig bij het inrichten van jouw eigen duurzame badkamer? Kijk dan eens naar onze duurzame badkamer starterskit! Hiermee tover je jouw badkamer eenvoudig om tot een groenere variant. Leuk om te krijgen en weg te geven, en al helemaal leuk om uit te pakken!