Tegenwoordig kom je het steeds vaker tegen: composteerbaar plastic ook wel bioplastic genoemd. Maar wat houdt dat nu precies in? Wanneer je aan mensen vraagt wat ze er na het gebruik mee moeten doen zijn de antwoorden allemaal anders: in de tuin leggen, bij het plastic afval weggooien of in de GFT bak. Laten we dat maar even ophelderen dus.
Wat betekent composteerbaar?
Composteerbaar betekent eigenlijk biologisch afbreekbaar. Dat wil zeggen dat een product of verpakking op natuurlijke wijze wordt afgebroken. Maar zelfs niet alle natuurlijke producten kunnen zomaar op de composthoop. Zo is kurk wel een natuurlijk product, maar zal het niet biologisch worden afgebroken in jouw tuin. Dat komt omdat de temperaturen daar te laag voor zijn. Daarom moet deze kurk industrieel gecomposteerd worden. Industrieel composteren houdt in dat installaties het afbreekproces controleren en bijsturen. Door deze installaties versnelt het afbreekproces en wordt, in dit geval de kurk, omgezet naar compost.
Wat is composteerbaar plastic?
Composteerbaar plastic is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Daarbij kan je denken aan rietsuiker of maรฏs. Dit composteerbaar plastic, ook wel bioplastics genoemd, is gecertificeerd volgens de Europese normen EN 13432 (verpakkingen) en EN 14995 (producten). Gewoon plastic is gemaakt van aardolie. Bioplastic dat composteerbaar is hebben het kiemplant- of OK Compost-logo. Daaraan kan je herkennen dat deze plastic verpakking van natuurlijke grondstoffen is gemaakt en dus composteerbaar is. Ook woorden als biodegradable, biobased en biologisch afbreekbaar wijzen erop dat het om bioplastics gaat.
LEES OOK:ย 27 MOEDIGE MERKEN DIE PLASTICVERVUILING TEGENGAAN
Waar kan ik composteerbaar plastic weggooien?
Composteerbaar plastic kan je niet thuis composteren. Dit komt doordat de compostomstandigheden thuis niet zorgen voor het biologisch afbreekproces. Om het industrieel te composteren zou het dan in de GFT-bak moeten, maar ook dat is niet de bedoeling. GFT-afval moet namelijk in 3 weken gecomposteerd zijn in een installatie en composteerbaar plastic doet er 12 weken over. Doe ook zeker niet composteerbaar plastic bij het plastic afval weggooien. Zo worden ze gemengd in het recycle proces wat weer niet goed is voor het plastic gerecyclede product. Je moet daarom composteerbaar plastic weggooien bij het restafval, aldus de Milieucentrale. Bij het restafval wordt het dan verbrand.
Is composteerbaar plastic beter voor het milieu?
Nu je hebt gelezen dat composteerbaar plastic gemaakt is van natuurlijke grondstoffen zal je vast denken dat het beter is voor het milieu. In zekere zin is het dat ook omdat het op de lange termijn wel wordt afgebroken en het natuurlijk is. Maar bioplastic neemt niet het probleem van de plastic soep weg. Wanneer consumenten niet goed omgaan met hun bioplastic belandt het alsnog in de zee waar het moeilijk afbreekt. Een zeeschildpad kan namelijk ook nog steeds stikken in een bioplastic zak. Daarnaast worden er veel pesticiden gebruikt voor de mais en rietsuiker die weer gebruikt worden om het composteerbare plastic mee maken.
De Universiteit van Plymouth ging testen wat er gebeurd met het bioplastic wanneer deze in de natuur terecht komt. Wanneer een composteerbare plastic tas in zee belandt duurt het 3 maanden voordat deze helemaal is verdwenen. Wanneer hij op de grond terecht komt zal de tas nooit helemaal verdwijnen maar na 9 maanden in stukjes uit elkaar vallen. Als de composteerbare tas onder de grond wordt gestopt is hij na 27 maanden nog niet verdwenen. De tas is nog goed te herkennen, maar niet meer bruikbaar.
Kortom, composteerbaar plastic is beter voor het milieu vanwege de natuurlijke producten, mits je het op de juiste wijze weggooit. Daarnaast is het uiteraard nog veel beter om helemaal geen plastic te gebruiken en dat geldt ook voor composteerbaar plastic. Heb je het product of de zak gemaakt van composteerbaar plastic dus niet nodig, dan kan je het dus ook beter niet aanschaffen.
LEES OOK: EEN PLASTICVRIJE OCEAAN MET THE PLASTIC SOUP FOUNDATION
Elke twee weken duurzaam leven tips? Word member.
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over opwarming van de aarde houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we!ย Member van ZustainaBox worden doe je hierย (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van de SpringBoxย Premiumย ofย Regularย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken