Direct naar – Alle Personal careBoxen
In samenwerking met OASE hebben we in 2019 ter ere van het Plasticdieet een Personal Care Box samengesteld. Deze box is bedoeld om jou op weg te helpen naar een eco proof badkamer. Onze badkamers staan namelijk vol met plastic verpakkingen en chemische smeerseltjes. Daarom hebben we de beste eco alternatieven verzameld voor de jouw persoonlijke verzorgingsproducten. Zonder plastic, zonder dierlijke ingrediënten en van natuurlijke materialen. Beter voor jezelf én voor de aarde!
We updaten de box elk jaar met de nieuwste producten.
Benieuwd wat er in de Personal Care Box zit? Hier lees je meer over de inhoud en over de verhalen achter de eco producten.
Liever direct deze box vol met duurzame persoonlijke verzorgingsproducten kopen, klik dan hier voor de personal care box
Bamboe tandenborstel van The Bamboovement
Dagelijks spoelen er honderden plastic tandenborstels aan op stranden over de hele wereld. Er zit zelfs 1,5 kilo plastic afval verborgen in een tandenborstel. En aangezien plastic onverwoestbaar is, zwerven zelfs de tandenborstels die in de jaren dertig zijn gemaakt nog rond als afval. Tijd om over te stappen naar een eco alternatief: een tandenborstel gemaakt van bamboe. Bamboe is een van de snelst groeiende gewassen ter wereld en neemt daardoor ook onwijs veel CO2 op. Bovendien is het volledig composteerbaar en zal het – in tegenstelling tot de plastic versie – niet eindeloos rond blijven zwerven.
In de box vind je daarom een bamboe tandenborstel van The Bamboovement. De jonge ondernemers besloten een eco tandenborstel te ontwikkelen om anderen te helpen om plastic te besparen, maar wilden hiervoor absoluut niet inleveren op hun mondhygiëne. Ze lieten hun tandenborstel dan ook uitvoerig testen (en goedkeuren) door tandartsen en de medium harde borstelkop bleek de beste versie.
Poets niet te hard – dat is niet alleen slecht voor je tandvlees, de kwaliteit van je tandenborstel gaat er ook onnodig snel van achteruit en dat is natuurlijk niet zo duurzaam. Spoel de tandenborstel na het poetsen goed af met water. Bij normaal gebruik gaat de borstel tot wel drie maanden mee. Daarna is deze (net als de plastic tandenborstels) toe aan vervanging. Breek de borstelkop af, doe deze bij het restafval en gooi de bamboe hendel bij het gft-afval.
Tip: maak je poetssessie extra sustainable door de kraan dicht te draaien terwijl je poetst en gebruik een natuurlijke tandpasta zonder microplastic (zoals die van Ben & Anna in je box).
Lees ook – De story van The Bamboovement
Tandpasta van Ben & Anna
Tandpasta, het is onmisbaar geworden voor onze dagelijkse hygiëne. Met standaard tandpasta spoel je dagelijks helaas flink wat kunstmatige stoffen door je mond (én door het afvoerputje, zo de natuur in). In sommige tandpasta zit namelijk microplastic verwerkt, minuscuul kleine deeltjes plastic. Deze deeltjes zie je niet met het blote oog, maar we krijgen er flink wat van binnen en ze belanden uiteindelijk via ons riool ook in de oceaan.
De zero waste tandpasta van Ben & Anna in de box is gemaakt van natuurlijke materialen. Bovendien zit het in een glazen pot, dat een stuk beter te recyclen is dan de standaard plastic tubes. In dit potje zit meer tandpasta dan in de gemiddelde tube. Ook heb je er per poetsbeurt minder van nodig, waardoor je er in verhouding langer mee doet. Door over te stappen naar deze tandpasta bespaar je jezelf én het milieu dus een hoop troep en plastic. En eerlijk is eerlijk: deze tandpasta staat een stuk mooier in je badkamer dan al die schreeuwerige gekleurde tubes.
Breng een klein beetje tandpasta aan op je (bamboe) tanden met het spateltje. Let op: je hebt niet zoveel nodig van deze tandpasta om een goed resultaat te hebben. Poets twee minuten zoals je gewend bent en spoel je mond daarna met water. Het is het beste om de tandpasta niet door te slikken.
Lees ook – De story van Ben en Anna
Douchebar van Marcel’s Green Soap
Iedere keer als onze douchefles fles leeg was, vroegen we ons af of dit niet anders kon. Op jaarbasis veroorzaken die de plastic flessen uit de douche voor zoveel afval! Toen we erachter kwamen dat 50 tot 70% van shampoo en doucheschuim uit water bestaat, was de maat vol. Dat zou betekenen dat een groot deel van die flessen ook nog eens overbodig is…
We gingen op zoek naar eco friendly doucheschuim. Want niet alleen de verpakkingen zijn vervuilend – ook de inhoud is niet zo fijn. Er wordt namelijk een hoop troep aan shampoo toegevoegd. Een voorbeeld is SLS, een chemisch stofje waardoor je spulletje onder de douche altijd zoveel schuimt. Hoewel dat schuim handig is om je haar te wassen van je haar en je body, kan het voor irritatie van je (hoofd)huid zorgen. Bovendien is SLS schadelijk voor het milieu – en dat terwijl we het dagelijks zonder nadenken door het afvoerputje spoelen. Ook siliconen zijn een voorbeeld van de overbodige inhoud in je fles. Deze zijn niet per se slecht voor je gezondheid of voor de natuur, maar zorgen wel voor verslapping van je huid en haar.
In de ZustainaBox vind je een ouderwets zeepblok van Marcel’s Green Soap, gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Je kunt tot wel 3 maanden doen met zo’n blok, terwijl een gemiddelde fles slechts 3 weken meegaat. Dat geldt overigens ook voor shampoo. Dat kan je ook heel makkelijk vervangen door een bar. Toegegeven, het kan even wennen zijn om over te stappen, maar wij wilden al snel nooit meer anders. Je haar en huid voelen echt veel natuurlijker, steviger en voller aan na een wasbeurt met deze natuurlijke shampoo!
De bamboe zeephouder in de ZustainaBox is bedoeld om je zeepje op te bewaren. Omdat zeep een natuurlijk product is, is het beter om deze goed op te laten drogen op een rekje in plaats van in een afgesloten zeepbakje. Als je zeep zo opdroogt blijft hij langer goed.
Kies je voor shampoo? Je kan de shampoo op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld door eerst een sopje te maken in je handen en dit aan te brengen op je haar. Ook kun je het blok direct op je haar inwrijven en de zeep erin wrijven, zodat er mooi schuim ontstaat. Spoel de shampoo extra goed uit, zodat er geen zeepresten in je haren achterblijven. Je haar kan tijdens het uitspoelen een stuk stroever aanvoelen dan je gewend bent, maar dat komt omdat er enkel natuurlijke ingrediënten in zitten. Je zult merken hoeveel meer volume je haar heeft als het is opgedroogd!
Lees ook – De story van Marcel’s Green Soap
Deodorant van Ben en Anna
We blijven nog even bij Ben en Anna. De deodorant in de box ziet er anders uit dan je van een deodorant gewend bent. Geen roller, geen spuitfles en ook geen stick. De natuurlijke deodorant van Ben en Anna zit in een aluminium bakje. We leggen je graag uit waarom we op zoek zijn gegaan naar een eco alternatief voor de gangbare deo.
Allereerst zorg je met deze natuurlijke, vegan deo een stuk beter voor je eigen lichaam én voor de natuur. In de commerciële deo’s in de supermarkt zit namelijk heel wat troep verwerkt. De ingrediëntenlijst van cosmetica is in onbegrijpelijke taal geschreven en als je uitzoekt waar alles voor staat, kom je voor vervelende verrassingen te staan. Niet alleen omdat het chemische rotzooi is, maar ook omdat er regelmatig dierlijke ingrediënten in zitten. Daarom ging Dewi aan de slag om vegan cosmetica te maken van natuurlijke en plantaardige ingrediënten, met Ben en Anna als resultaat. Fijner voor je lijf en fijner voor de wereld!
Misschien moet je even wennen aan deze smeerbare deo, maar je voorkomt er een hoop chemische drijfgassen mee die vrijkomen als je deo uit een spuitbus onder je oksels spuit. Bij een rollerdeo blijven de bacteriën onder je oksels op de stick plakken (da’s dus eigenlijk niet echt fris). Bovendien is de verpakking van Lekker in een potje plasticvrij en is het aluminium potje een stuk beter te recyclen dan plastic. Het is dus het wennen waard!
Gebruiksaanwijzing: neem de grootte van een doperwt per oksel en smeer de deo (na het douchen) uit onder je oksel met je vingers. De deo is de hele dag werkzaam.
Plasticvrije wattenstaafjes
Wattenstaafjes lijken onschuldig, maar ze vormen helaas een grote bron van vervuiling. De plastic stokjes zwerven namelijk rond in de natuur, waar dieren ze aanzien voor voedsel. Ze staan in de top vijf van meest gevonden items in plastic zwerfafval: stranden, zeeën en rivieren worden er letterlijk door overspoeld. Gelukkig worden plastic wattenstaafjes vanaf 2021 verboden in de Europese Unie, maar daar wilden wij niet op wachten. We besloten op zoek te gaan naar een milieuvriendelijke variant.
De bamboe wattenstaafjes in de box van de Bamboovement zijn volledig biologisch afbreekbaar. De stokjes zijn gemaakt van bamboe met topjes van biologisch katoen. We spraken met Joshua, de eigenaar van de Bamboovement hoe het is is om enkel plasticvrije producten te verkopen die goed zijn voor je lichaam en geen schade toebrengen aan de natuur. Het is wel van belang om je eigen wattenstaafjes op te gebruiken voor je overstapt, want het is nog slechter om de producten ongebruikt weg te gooien.
Bloeikaarten van BLOOM
Verjaardagen, feestdagen, bruiloften: een persoonlijke boodschap geven we graag op een mooi kaartje. Al die kaarten vormen bij elkaar een flinke berg papier waar vervolgens niet meer naar omgekeken wordt. Maar de kaartjes van BLOOM your Message in de box hoeven niet in de papierbak te belanden. Deze zijn namelijk gemaakt van bloeipapier, duurzaam papier waar hele kleine zaadjes in zitten. Als je dit kaartje onder een dun laagje aarde stopt, groeien er vrolijke bloemetjes uit. Jouw handgeschreven kaartje is zo een extra fleurig gebaar voor de ontvanger, die de natuur en de bijen er vervolgens ook mee op kan fleuren.
Lees ook – De story van Bloom
Interesse in een Personal Care Box? Hij lag in de schappen van OASE, helaas is deze pop-up voorbij. Momenteel is hij enkel te koop via onze webshop