Scheren zonder sneetjes, bultjes en andere gevoeligheden. En het liefst scheren zonder plastic. Dat zou toch eens fijn zijn nu de benen, oksels en (driedagen)baarden regelmatig zonnestralen gaan vangen. En helemaal als je een duurzame staycation in eigen land of ecologisch kamperen op de planning hebt staan. Nu is de scheermesjesbranche er een om over het algemeen niet heel trots op te zijn. Een branche die namelijk bomvol plastic zit. Ga je voor een groene(re) lifestyle dan is dat een absolute mismatch. Gelukkig is het duurzame scheermes in opmars. Zo een zonder plastic of andere onnodige meuk. En ook tegen de o zo vervelende scheerwondjes kan je bye bye zeggen. Geef jij je badkamer binnenkort ook een groene touch-up met een duurzaam scheermes? De kans is groot!
Plastic- versus zero waste scheren
Ze weten de weg naar de prullenbak goed te vinden: plastic wegwerpscheermesjes. En je voelt ‘m vast al aankomen, maar al die plastic meuk draagt bij aan de wereldwijde plastic soep. Als je nagaat dat een wegwerpscheermesje gemiddeld zo’n vijf à zeven keer gebruikt kan worden – omdat ‘ie daarna al redelijk bot gaat worden – dan betekent dat dat je niet wil weten hoe enorm die scheermesjesberg na een jaar is. Dat gaat om miljoenen stuks. In de VS zelfs om twee miljard op jaarbasis. Kortom: met een wegwerpscheermes haal je een behoorlijke vervuiler in huis. En dan hebben we het nog geen eens met je gehad over de plasticverpakkingen waarin je mesjes zijn verpakt. Plastic all over. Dat. Kan. Anders!
Dat anders kan met een duurzaam scheermes, een zogenoemde safety razor. Ook wel een veiligheidsscheermes of krabbertje genoemd. Of het een uitvinding van nu is? Nee hoor, die credits moeten we geven aan de bedenkers uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd maakte ‘ie namelijk al z’n intrede. Vergeleken met een plastic wegwerpscheermesje heeft ‘ie een andere scheertechniek. Het snijvlak staat namelijk loodrecht op het handvat. Daarbij zijn de losse mesjes veel scherper dan die van de wegwerpmessen. Klinkt alsof je heel veel schade gaat aanrichten, maar niets is minder waar!
Het duurzame scheermes, het ideale alternatief ter vervanging van al die plastic wegwerpmesjes. Geef je badkamer een groene oppimpbeurt met een 100% plasticvrije scheermes. Een absolute must (s)have als je het ons vraagt. En naast dat ‘ie een donkergroen karakter heeft, haalt ‘ie ook die oldschool scheerpraktijken in huis. Vroeger liet men de driedagen- of uit de kluiten gewassen baard namelijk graag bij de barbier keurig bijwerken. Deed men het thuis, dan werden de kwast, scheergel en duurzaam scheermes uit de kast gehaald. Alles om het scheercomfort. Tegenwoordig is het scheren gedegradeerd tot snel-onder-de-douche-bezigheid met irritaties tot en met.
‘Vroeger was alles beter.’ Het wordt vaak in de wandelgangen gezegd, maar in het geval van scheren zonder sneetjes, wondjes en andere schade gaat dat zeker op. Een duurzaam scheermes – safety razor – heeft namelijk precies dat scheercomfort waar de mannen voor in de rij stonden. Niets geen ingegroeide (baard)haren of van top tot teen irritaties. Nee hoor, met deze klassieker krijg je die beloofde gladde huid, die de grootste scheermerken van deze wereld niet kunnen nakomen. We horen je denken: ‘En de vrouwen dan?’ Die hebben er net zo veel plezier van! Hoewel de safety razor tientallen jaren geleden exclusief voor de mannen waren, is die scheidslijn compleet weg. Voor de ladies dus ook één en al satijnzachte gladheid. Zo kan zelfs de bikinilijn veilig worden geschoren.
Voordelen van een duurzaam scheermes
Enthousiast, dat is haast een understatement als we het hebben over scheren zonder plastic. Scheren met een safety razor. Wat wil je ook anders als je alleen de voordelen opgesomd ziet?
- Hoewel veel mensen wat angstig zijn om het scheermes te gebruiken, doet het écht wat het belooft. Niets geen sneetjes, wondjes en andere narigheden.
- Voorkomen van plastic. Deze ken je.
- Stuk hygiënischer. Er blijft niet van alles achter de paar mesjes hangen, omdat je slechts gebruikmaakt van een los mesje.
- Duurzaam scheermes gaat in principe levenslang mee. Natuurlijk moet je de mesjes wel vervangen. Maar ook die gaan flink lang mee.
- Kostenbesparing. Wat ook een fijn gegeven is, is dat je met dit scheermesje tientallen euro’s per jaar kan besparen. Denk maar eens aan alle wegwerpscheermesjes die je niet meer hoeft te kopen. Bedrijven zoals Gilette zijn groot geworden omdat ze de houder voor vrijwel niets aanboden en de mesjes ontzettend prijzig maakten. Bij een safety razor is het helemaal andersom. Beter voor de planeet, maar zeker ook voor je portomonnee.
Met een safety razor, duurzaam scheermes of hoe je ‘m maar wil noemen, ben je niet alleen lekker bezig voor de planeet, maar ook voor je eigen cententas. Niet om de haverklap nieuwe scheermesjes hoeven te kopen, maar jarenlang vooruit kunnen. Tel uit je winst. Milieuvriendelijk scheren met ouderwetse scheermesjes, doe je mee?
Safety Razors: 100% plasticvrij scheren
Het oldskool roestvrijstalen scheermes van Zero Waste Club is zo’n safety razor. Zonder enige twijfel verdient ‘ie de spotlights op zich. De groene goedzakken van Zero Waste Club konden het niet langer aanzien dat er maandelijks plastic scheermesjes zonder enige pardon werden weggegooid. Waarom plastic? En bovendien waarom een paar keer per jaar betalen voor mesjes die je huid er vaak niet knapper op maken. Na veel trial-and-error hadden ze ‘m: het scheermesje waar geen plastic aan te pas komt. De meest duurzame variant die er is. Met een naam als ‘Zero Waste Club’ bleef het niet alleen bij een plasticvrij product. De verpakking moest ook zero waste zijn. Niets geen plastic. En zo was daar de 100% plasticvrije verpakking. Een doos die is gemaakt van gerecycled krafpapier. En ook al is ‘ie nog zo klein van stuk, je kan er al wel duidelijk je groene stempel mee afgeven!
Safety razor ontgroening, hoe gebruik je ‘m?
Bij de Zero Waste Club zijn ze niet uit op je moneys. Neen. Ze zijn uit op je glimlach! Dat je ja-ren plezier hebt van je duurzame scheermes. En dat de hardnekkige fabel dat je jezelf makkelijk met een safety razor snijdt, de kop wordt ingedrukt. Daarom schuiven ze het ook niet onder stoelen of banken hoe je ‘m het best kan gebruiken. Komt ‘ie:
Safety razors voor beginners
Vaak denken mensen onterecht dat je je gemakkelijker snijdt met dit duurzame scheermesje. Dit weerhoudt velen ervan om op een milieuvriendelijke manier te scheren. Op het wereldwijde web zijn veel tuturials te vinden over hoe je het beste kan omgaan met een safety razors, maar volgens ons maakt dat het juiste gecompliceerder. Daarom leggen we het hier in het kort uit, het is namelijk heel simpel en voor je het weet ben je goed op weg.
Gebruik ‘m – net als altijd met scheren – niet op een droge huid. Smeer het deel dat je wil scheren liever eerst in met een scheergel. En nee ook dan liever niet voor de chemische variant gaan. Denk bijvoorbeeld aan de circulaire zeep van Kusala Gifts.
Maak na gebruik het scheermesje altijd met een handdoek droog. Zo kan je er zo lang mogelijk plezier van hebben. Is een scheermesje bot geworden? Doe ‘m dan in een roestvrijstalen blikje of doosje in de prullenbak, dat maakt het recyclen makkelijker en veiliger. Is het scheermes zelf na tientallen jaren – ja zo lang kan ‘ie meegaan – toch echt aan het einde van z’n Latijn? Ook die kan je zonder hard feelings gewoon in de prullenbak gooien.
Beginnerservaring duurzaam scheren
Sas van thegreenlist.nl ontdekt hier hoe gemakkelijk het scheren zonder plastic haar af gaat. Zoals op de video te zien is, is ze vrij huiviger in het begin. Net zoals veel mensen heeft zijn nare en enge verhalen gehoord van mensen die zichzelf verwonden tijdens het scheren. Een ouderwets scheermes lijkt daarom heel gevaarlijk om mee te beginnen, maar niets is minder waar.
Nog niet overtuigd hoe veilig duurzaam scheren is? Bekijk de video en zie met eigen ogen het resultaat:
Waar koop je een safety razor?
Een safety razor kopen is heel gemakkelijk. Je shopt het easy-to-use duurzame scheermesje van de Zero Waste Club onder andere in de ZustainaStore. Maar de milieuvriendelijke scheermesjesvlek breidt zich in rap tempo uit. Zo zijn er ook steeds vaker losse mesjes bij hipster kapperszaken en barbershops te koop. Scheerse!
Hoe lang gaan duurzaam scheermes mee
Een duurzaam scheermes gaat bij goed gebruik een heel leven mee. Het mesje zelf kun je het beste zelf aanvoelen. Vaak lees je dat het na 20 dagen wel vervangen moet worden. Toch raden wij vanuit het zero waste oogpunt aan om zelf te bepalen wanneer je hem vervangt. Vaak is dat als je merkt dat hij te bot wordt om nog goed en veilig te kunnen scheren.
Zolang je met dit eco scheermes goed kan scheren, daarmee bedoelen we dat je vrijwel frixtieloos over de huid kan glijden en je haarjtes zonder te veel moeite worden verwijderd. Wil je dit goed testen, dan kun je tegen de haarrichting in scheren, ook dit moet gemakkelijk gaan. Merk je dat het zero waste scheermes de haartjes trekt of dat hij blijft vast hangen, dan is het mesje bot en klaar om vervangen te worden.
Het op tijd vervangen van je scheermesje zorgt er voor dat jij een pijnlijke scheerbeurt vermijdt. Ook voorkom je op die manier irritaties aan de huid, sneetjes en een minder smooth scheerresultaat.
Wat je zult zien is dat deze duurzame ouderwetse scheermesjes een stuk langer mee gaan dan de plasticwegwerp varianten. Deze zijn namelijk gemaakt voor kortstondig gebruik en kunnen daarom gemakkelijk worden weggegooid. Met deze zero waste scheermessen hoef je dus minder vaak te vervangen. Dit bespaard euro’s maar zeker ook enorm veel plastic.
Duurzaam scheren de hygiene
Het op tijd vervangen van je scheermesje draagt ook bij aan de hygiene. De plastic scheermesjes met een verwisselbare kop houden over het algemeen meer bacterieën en viezigheid vast. Dat zul je vaak niet merken tijdens het gebruik omdat je de kop van het scheermesje best snel weggooit.
Een duurzaam scheermes vergt wel iets meer nazorg, zo kun je de levensduur van het scheermesje aanzienlijk verlengen door hem na gebruik goed schoon te maken. Dit kan door hem onder stromend water te houden of door hem te “wapperen” in een bakje met water. Zo haal je alle restjes zeep, huid en haar er goed af. Mocht je hartnekkige viezigheid hebben, draai de kop dan voorzichtig een beetje open zoals er meer speling is. Vervolgens maak je hem op deze manier goed schoon met water.
Daarnaast is het aan te raden om hem goed te drogen, door het water er eerst af te schudden en daarna het mesje tegen de richting in over een handdoek heen te halen. Meer tips over het verlengen van de levensduur lees je hier.
Duurzaam scheermes conclusie
Het kopen van een duurzaam scheermes brengt veel voordelen met zich mee. Je bespaard veel geld omdat je niet meer vast zit aan de hoge prijs per mesje. Ook levert dat ontzettend veel voordeel op rondom het besparen van plastic, zo onthaar jij plasticvrij voortaan. Bij een leven zonder afval of met minder afval hoort een zero waste scheermes.
Onterecht wordt vaak gedacht dat een ouderwets scheermesje gevaarlijk is om meer te ontharen. Ervaringen laten zien dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Begin langzaam en voor je het weet heb je deze manier van scheren volledig onder de kniee. Het lijkt op een totaal andere manier van scheren, maar na een paar kleine aanpassingen ben je er al.
Het scheermes gaat wel een heel leven met je mee. Ze zijn ontzettend stevig geproduceerd en kunnen dus ook tegen een stootje. Qua onderhoud is het belangrijk dat je het mesje goed schoonmaakt en zovaak mogelijk droog maakt.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 10% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van ThuiswerkBoxen in deze C-crisis tot VaderdagBoxen en eco-relatiegeschenken.