Als China van de brug springt, doe jij dat dan ook?
Deze week werd bekendgemaakt dat de president van Brazilië akkoord heeft gegeven om het volledige regenwoud te kappen. Ik las de comments op NOS: “Zie je wel dat het geen nut heeft om hier miljoenen uit te geven, terwijl ze het daar op de wereld verpesten”. Maar wat veel mensen niet begrijpen, is dat ze het regenwoud daar echt niet willen kappen omdat ze alle grond en al het hout zelf gaan gebruiken. Of omdat ze klaar zijn met hun groene achtertuin en wel zin hebben in iets anders. Het is puur economisch gewin, waarbij het gros van de vraag naar grondstoffen uit westerse landen zoals Nederland komt.
Vervuilende westerse consumptie
Er wordt bijvoorbeeld soja verbouwd, dat wordt verwerkt tot veevoer voor onze op hol geslagen vee-industrie. Het tropische hout wordt hier gebruikt om op te stoken, of om te verwerken tot (wc-)papier. De grondstoffen uit de mijnbouw worden gebruikt in onvoorstelbaar veel producten die wij hier dagelijks gebruiken. Dat betekent ook dat wij er in de westerse maatschappij voor kunnen zorgen dat de vraag naar producten uit deze streek afneemt en daarmee de kap wordt teruggedrongen. Dit voorbeeld zie je terug in ontzettend veel producten die we gebruiken. De reden dat er overal ter wereld plastic rondzwerft is dat wij veel te veel plastic gebruiken voor onzinnige doeleinden. De reden dat er grote stukken oerwoud in Indonesië worden gekapt met als gevolg dat orang-oetangs straks alleen nog bekend zullen zijn van plaatjes, is dat wij liever een dikkere pindakaas eten dan (net zo lekkere) 100% pure pindakaas, die je moet roeren voor gebruik.
Niet wijzen naar anderen
Ik moest denken aan wat mijn moeder vroeger altijd tegen me zei als ik iets wilde doen, puur en alleen omdat mijn vrienden het deden. Haar vaste antwoord luidde: “Zou jij ook van een brug springen als je vrienden dat doen?” Haar wijsheid kan ik doortrekken naar onze huidige maatschappij. Want vaak hoor je mensen zeggen: “Waarom zou ik het zelf wél doen, als zij het niet doen? Hoeveel effect heeft mijn bijdrage dan?” En vervolgens doen ze niks. Want anderen doen tenslotte ook niks.
Het probleem is dat 6 miljard mensen wereldwijd zo denken. En dat veel te veel mensen wijzen naar grote landen zoals Noord-Amerika en China: “Zij doen ook niets, dus hoeveel effect heeft het als wij als klein landje wél wat doen?”.
Proactiviteit en lef
Ik schrik er soms van. Voor mijn gevoel staat dit namelijk heel ver van de Nederlandse cultuur en ons gedachtegoed. Ja, we zeuren om kleine dingen. Ja, we zijn eigenwijs. En een beetje te direct. Maar altijd met het doel om het probleem aan te pakken en te verbeteren. Dat dacht ik, tenminste. We zijn al eeuwenlang koplopers. Neem de deltawerken, hét symbool voor ondernemerschap en innovatie. Het project kostte miljarden, maar leverde tegelijkertijd veel werkgelegenheid op. We waren bovendien het enige land dat het op deze grote schaal aanpakte. Het project was het startschot van Nederland als ‘waterexpert’ en heeft bijgedragen aan onze moderne wereld en de rijkdom waar wij als land van kunnen genieten. Voortgekomen uit proactiviteit en lef.
Dus waarom zijn wij nu opeens zo bang om het voortouw te nemen omtrent klimaatverandering en maatregelen die wij kunnen nemen om hier wat tegen te doen? Er zijn zoveel (economische) kansen voor ons als we met dit soort innovaties aan de slag gaan. Het is bijna stom om er niets mee te doen. Als kenniseconomie en als land met een ontzettend sterke achtergrond in engineering kunnen we hierin onze slag slaan. Goed voorbeeld doet immers volgen.
Bewust consumeren
Toch betekent dat niet dat jij als consument moet gaan wachten op de dag dat de politiek een besluit maakt. We hebben nu al de mogelijkheid en de macht om dingen te veranderen in ons leven. Hoe? Nou, heel simpel: door je gewoontes aan te passen en bewuster te consumeren. Dat begint met de vraag of je iets wel écht nodig hebt als je in de winkel staat. Alle spullen die geproduceerd worden hebben namelijk een ontzettend grote footprint. Veel producten worden in Azië gemaakt met schadelijke chemicaliën en onder vreselijke werkomstandigheden, en worden vervolgens hiernaartoe gebracht in vervuilende containerschepen. Om vervolgens in een kast te worden gestopt zodra de nieuwigheid van het product ervan af is.
Groene alternatieven in ZustainaBox
Betekent dit dan dat we moeten stoppen met consumeren? Nee. Dat kan trouwens ook niet, want we hebben spullen nodig om ons leven te kunnen leiden. Daarom zijn wij ZustainaBox begonnen, om te laten zien dat er superleuke en toffe eco alternatieven zijn voor alles dat je in je leven gebruikt, voor alles dat je echt niet meer kunt missen in je westerse leven. We laten je bijvoorbeeld kennismaken met bamboe tandenborstels in plaats van een plastic tandenborstel, een herbruikbare koffiebeker waarmee je honderden wegwerpbekers kunt besparen, en thee uit Groningen in plaats van uit overzeese gebieden.
Allemaal spullen die je echt gebruikt en waarmee jouw footprint ontzettend verkleind wordt. En wat als je al goed bezig bent en al zo’n koffiebeker hebt? Dan heb je direct een origineel cadeau in huis om je naasten ook op weg te helpen naar een eco lifestyle. Het vulmateriaal in de box kun je dan prima gebruiken om de beker mee in te pakken. Want nieuw inpakpapier kopen, waarin je jouw cadeautje voor 2 minuten verpakt… dat is natuurlijk ook ontzettend achterhaald.
Ook member worden bij ZustainaBox? Samen zorgen we voor verandering!
Deze blog is geschreven door Ruben, medebedenker van ZustainaBox.