Natuurlijk, thuisblijven is de meest groene keuze voor moeder natuur. Maar we snappen ook maar al te goed dat je de wereld niet via natuur- en reisseries op televisie wil verkennen. Beleef onze adembenemende planeet op een duurzame manier. Reizen met zo min mogelijk klimaat impact. De wereld ontdekken waarbij je rekening houdt met mens en natuur. Hoe je dat doet? En waar je zoal op kan letten? Duurzaam reizen doe je zo!
CO2-uitstoot compenseren
Hoe groen je ook probeert te reizen, de kans is groot dat jouw reis voor uitstoot van broeikasgassen zorgt. Gelukkig bestaan er steeds meer bedrijven die zich inzetten om de CO2-uitstoot te compenseren. Dergelijke merken zorgen voor een positieve impact op een andere manier, bijvoorbeeld door bomen te planten of door investeringen in zonne-energie. En hoewel de meningen erover verschillen en sommige mensen het zien als het ‘afkopen van schuldgevoel’, is het in onze ogen beter dan niets doen. Eén van deze organisaties is FlyGRN, dat investeert in zonnepanelenprojecten in India. Daar wordt de zonnestroom gebruikt als vervanging van energie die anders zou zijn opgewekt door fossiele brandstoffen. Dat bespaart dus jaarlijks onwijs veel CO2. Vergelijk de verschillende CO2-compensatieplatformen en kies een bedrijf uit waar jij je het beste bij voelt.
Duurzaam reizen tips: Zo doe je dat
- Met de trein
Reizen met de trein is één van de meest duurzame manieren van vervoer. Het zorgt voor ongeveer 80 procent minder CO2-uitstoot dan een vliegreis. En het heeft ook iets magisch. Je kan namelijk rustig plaatsnemen en onderuitgezakt genieten van de landschappen waar je doorheen raast. Europese treinen zijn trouwens ook een stuk comfortabeler dan het gemiddelde vliegtuig! Neem je eigen salade met je favo besteksetje en je koffiebeker mee. Zo eet je ook nog gezond en bespaar je plastic! - Gebruik deelapps
Onze moderne online deeleconomie is niet alleen superhandig, maar ook heel eco proof. Een recente ontwikkeling is het delen van auto’s. Een mooi initiatief aangezien veel auto’s gemiddeld 95 procent van de tijd stilstaan. Hoe het in z’n werk gaat? Je huurt een auto van particulieren. Bijvoorbeeld via SnappCar. Of je kunt een ‘openbare’ deelauto lenen, waarvoor inmiddels diverse platformen bestaan, zoals Fetch en Greenwheels. - Autorit delen met BlablaCar
Ooit van BlaBlaCar gehoord? Dit is een online ‘marktplaats’ om te carpoolen. Mensen die van A naar B rijden en nog plaats vrij hebben in hun auto zetten hier hun beschikbare stoelen op. Zoek jij nog een ritje naar Amsterdam, of zelfs een trip voor over de grens? Er is ongetwijfeld een plek voor je vrij op BlaBlaCar. En dat vaak slechts voor een paar euro. Het handigste is om je rit wel ruime tijd voor vertrek te boeken. - Busreizen
Jazeker, busreizen zijn best duurzaam als je je bedenkt hoeveel CO2 het zou kosten als iedereen in een volle bus zelf een auto had gepakt. Flixbus biedt betaalbare busreizen aan in Europa. - Avontuurlijk liften
Avontuurlijk ingesteld? Geen haast om op je bestemming te komen? Ga eens ouderwets naast de weg staan met je duim omhoog. Je doet ongetwijfeld bijzondere ontmoetingen op. Let wel op, want er zijn speciale plekken ingesteld in Nederland voor lifters.
Eco toerisme
Zelfs nadat de reis voorbij is en je veilig op je bestemming bent aangekomen, is het nog steeds mogelijk om op een alternatieve manier te reizen. Dit is van groot belang voor het behoud van je bestemming. Toerisme heeft namelijk vaak negatieve gevolgen voor een land. Soms nemen toeristen volledig bezit van de bestemmingen. De Dam in Amsterdam wordt niet meer bezocht door de lokale bevolking, Spanjaarden vermijden de Ramblas en Venetië heeft geen inwoners van Italiaanse afkomst meer. Er is sprake van een overbelasting door toeristen. Maar zodra je je eigen omgeving verlaat, ben je zelf ook een ‘toerist’. Dit brengt enerzijds economische voordelen met zich mee voor het land waar je naartoe gaat. Anderzijds is het belangrijk om rekening te houden met de invloed die je hebt op de lokale cultuur. Een manier om hiermee rekening te houden, is door bewust te kiezen waar je verblijft. Denk bijvoorbeeld aan een eco lodge die respect heeft voor de natuur. Of wat dacht je van een homestay? Hiermee lever je direct een financiële bijdrage aan de lokale bevolking. Welke aanpak je ook kiest, probeer zoveel mogelijk de lokale cultuur te ondersteunen. Ga naar lokale restaurants, doe boodschappen bij de buurtgroenteboer en haal vers brood bij de plaatselijke bakker. Door zoveel mogelijk lokaal te winkelen, ondersteun je de lokale bevolking rechtstreeks op economisch vlak.
Ontdek Nederland
Duurzaam reizen tips focussen altijd op verre landen, maar juist in Nederland is veel te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar een ecologische camping en rust heerlijk uit. Voor het milieu is het een stuk beter. De meeste plekken kun je bereiken met 2 uur reistijd, en dat is slechts een van de vele voordelen.
Duurzaam reizen tips conclusie
Een staycation blijft een van de duurzaamste alternatieven als je op vakantie wilt. Maar met de tips hierboven zie je dat duurzaam reizen ook goed mogelijk is. Let er op dat jij je Co2 uitstoot compenseert. Reis waar mogelijk is met de trein. Maak gebruik van deelapps om bijvoorbeeld je backpack of auto te delen met anderen. Mocht de trein niet mogelijk zijn dan is een busreis ook een goede optie. Daarnaast is het belangrijk om altijd te letten op eco toerisme. Laat de lokale bevolking geen nadelen ondervinden van jouw reis. Dit waren onze tips om duurzaam te reizen.
Dus thuisblijven hoeft echt niet! Er zijn veel meer mooie groene keuzes die leuk zijn voor jou en voor moeder natuur. heb je nog meer duurzame reis tips voor ons? Laat het ons vooral weten. Inspiratie om duurzaam te reizen delen we graag!