We lezen steeds meer over de circulaire economie. De aarde kan niet zoveel teruggeven als wij nu gebruiken. Daarom hebben we in Nederland met elkaar afgesproken dat we proberen om in 2030 voor 50% circulair te zijn en in 2050 voor 100%. Wow, dat is nogal wat? Hoe gaan we dat eigenlijk doen, moeten de bedrijven dit dan maar voor ons oplossen? Gedeeltelijk! Maar ook jij kan heel veel zelf doen, in ons manifest vertellen wij wat wij al doen en hoe wij duurzaam ondernemen. En dat is niet moeilijk en ook geen gedoe. Het is eigenlijk best makkelijk en leuk! En guess what! Het is ook een stuk beter voor je portemonnee. Waar wacht je nog op? Twee vliegen in één klap dus.
Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie betekent heel simpel dat we minder grondstoffen van de planeet gebruiken om onze producten mee te maken. Een economie waarin afval niet bestaat omdat je ernaar kijkt alsof het een grondstof is. Ondanks dat er steeds meer duurzame materialen zijn, is het hergebruiken natuurlijk het allerbeste. Je geeft het eigenlijk een tweede leven. Bijvoorbeeld door ze te repareren en niet zomaar te vervangen als er een nieuw model van iets uitkomt. We kunnen onze spullen opknappen, refurbishen en ruilen bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen we alle grondstoffen die nog bruikbaar zijn eruit halen en weer gaan gebruiken voor nieuwe producten. Zo maken we het cirkeltje rond. Een circulaire economie richt zich dus op reduce (weinig grondstofverbruik), re-use (hergebruiken van producten) en recycle (hergebruiken van producten), ook wel bekend als de 3R-aanpak.
Lees ook: Waarom voedselverspilling voorkomen beter is voor de wereld
Wat is een circulair systeem?
In een circulaire economie is er geen afval, omdat elke reststroom wordt gebruikt. Grondstoffen worden niet meer gebruikt, maar hergebruikt. Zo ontstaat er een biologische kringloop en een technische kringloop. Denk bijvoorbeeld aan een refurbished Iphone. Producenten nemen het gebruikte apparaat weer terug en zorgen ervoor dat deze het weer doet voor een volgende gebruiker, in plaats van dat er elke keer telefoons, laptops, wasmachines, kleding en nog veel meer opnieuw gemaakt moet worden. Belangrijk is om de producten van zo hoog mogelijke waarde te behouden en zo producten te blijven recyclen. Naast het hergebruiken van producten kan je ook energiestromen ‘hergebruiken’. Officieel kan je een energiebron niet hergebruiken dus wordt dit ‘energiecascade’ genoemd. Je kan dan denken aan de verbranding van afval. De hitte die bij deze verbranding komt kijken wordt vervolgens weer gebruikt voor een andere vorm van energiegebruik.
Een wereld zonder afval lijkt vrijwel onmogelijk. Zero waste leven is super knap, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen om 1 jampotje afval per jaar te produceren, super knap! Ook al is het heel leuk om je eigen deo te maken van kokosvet en op de fiets naar de markt te gaan met je jampotjes in je fietsmand. Met de duurzame producten uit onze ZustainaStore, proberen we dit wel zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken. Met de producten die je bij ons koopt streven we ernaar dat ze zo recyclebaar mogelijk zijn en er zo min mogelijk verpakking bij komt kijken.
We streven ernaar om zo min mogelijk afval te produceren. Dat betekent dat we anders naar onze spullen en afval moeten kijken. En alleen nog maar afval moeten produceren waar je echt niets meer mee kunt. En dit afval zou je dan heel goed moeten scheiden.
Wat zijn de voordelen van een circulaire economie?
Doordat er bij een circulaire economie geen afval is, heeft dit een zeer positieve impact op het milieu. Grondstoffen worden zorgvuldiger gebruikt. Doordat producten langer mee moeten gaan worden deze kwalitatief beter gemaakt. Doordat producten langer worden gebruikt ligt er minder druk op het milieu. Denk aan plastic tassen die nu worden verkocht bij de supermarkt. In een circulaire economie zijn dit tassen die hergebruikt kunnen worden en een lange levensduur hebben. Hierdoor wordt er minder aardolie gebruikt om wegwerptassen van te maken. Daarnaast kan een circulaire economie bijdragen aan innovatie, economische groei en worden er meer banen gecreëerd.
Wat doet de overheid om de circulaire economie te stimuleren?
Nederland heeft als doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dat betekent dus dat we tegen die tijd volledig draaien op hergebruikte stoffen. Maar is dat wel mogelijk? Om dit te behalen heeft de overheid een transitieagenda opgesteld voor 5 sectoren en ketens waarin staat hoe de sector circulair kan worden in 2050. De 5 sectoren en ketens zijn:
- Biomassa en voedsel
- Kunststoffen
- Maakindustrie
- Bouw
- Consumptiegoederen
Naast de activiteiten die door deze ketens en sectoren moeten worden uitgevoerd is er gekeken naar welke wet- en regelgeving aangepast moet worden om de doelstelling van een circulaire economie te behalen. Ook worden producenten en importeurs verantwoordelijk voor het afval van de producten die zij op de markt brengen. Denk hierbij aan: auto’s, elektronica, banden, verpakkingen en batterijen. Om in 2050 volledig circulair te kunnen zijn moeten de producten zo ontworpen worden dat ze hergebruikt kunnen worden, makkelijk te repareren en te recyclen. Daarvoor heeft het kabinet als doel dat eind 2022 bedrijven stappen hebben gezet voor een circulair ontwerp van hun producten. Lees hier meer over het stimuleren van een circulaire economie door de overheid.
Lees ook: Recycling = Reduce, Re-use, Recycle
Hoe kan jij bijdragen aan een circulaire economie
We moeten zelf aan de slag en anders naar afval en grondstoffen gaan kijken. Best moeilijk want we zijn gewend geraakt aan ons luxe leventje waarin we alles vervangen dat kapot is. Föhn doorgebrand? Snel een nieuwe kopen. Een schroevendraaier pakken en kijken wat er aan de hand is doen we niet meer. Je iPhone abonnement afgelopen? Snel het nieuwste model halen, terwijl de huidige nog prima is. We produceren in Nederland 490 kilo afval per persoon. 490? Ja, 490. Maar we doen het wel steeds beter. 59 procent van het Nederlandse afval wordt gescheiden ingeleverd.
Re-duce betekent het reduceren, ofwel verminderen van grondstof gebruik door het kopen van minder nieuwe spullen. Re-use betekent heel simpel nog een keer gebruiken door je spullen nieuw leven in te blazen. En Re-cycle betekent hergebruiken van het afval. Dat klinkt niet moeilijk en is het eigenlijk ook niet. Dit is de basis van de circulaire economie. We geven je een aantal tips om dit toe te passen zodat jij ook mee kunt doen.
Tip 1. Minder bezit en meer delen
Onze huizen staan bomvol met spullen. Koffiezetapparaten, fietsen, televisie en meubels. Allemaal spullen die je elke dag gebruikt en waar je aan bent gehecht. Maar jij hebt vast ook een garage, zolder of schuur waar spullen in staan die je maar af en toe gebruikt. De opklaptafel van de caravan, je schroevendraaierset, de lange ladder, de BBQ, je complete voorraad spelletjes. In plaats van deze spullen te kopen als je ze een keer wilt gebruiken kun je ook overwegen ze te lenen van een goede vriend, je buurman of de leenbibliotheek. Online zijn er ook steeds meer platforms die dit aanbieden en mensen kijken niet meer raar als je ze die vraag stelt. En hé, je hoeft je ook niet te schamen als je met deze vraag komt. Je zou er juist trots op moeten zijn! Als in #durftevragen en veel milieubewuster
Voor spullen kijk je bijvoorbeeld op Peerby, voor een auto op SnappCar en voor een boot op Barco. Deze maken allemaal deel van uit de deel economie.
Tip 2. Neem je eigen waterfles en koffie to go beker mee
Als je naar school of je werk gaat veroorzaak je onbewust behoorlijk wat afval als je niet uitkijkt. Denk maar eens aan je broodje wat je bij de AH to go haalt in plastic. De salade die je in de trein eet met dat grappige groene plastic sporkje. Je koffie to go en je haverreep die je om vier uur nog even haalt. Dat kan anders als je de dag goed voorbereidt en je eigen bamboe besteksetje, waterfles en herbruikbare koffiebeker mee neemt.
Tip 3. Verspil minder voedsel door bewust te kopen
Ruim 30% van al ons eten wordt weggegooid. Terwijl er heel veel mensen op onze planeet zijn die honger lijden. Hoe vreemd is dat. We gooien in Nederland al elk jaar 10 miljoen boterhammen in de kliko. Onvoorstelbaar toch? Koop bewust en eet met de seizoenen mee. Dat scheelt enorm. Maak van je groenterestjes lekkere soep of quiche. En soms is het zelfs duurzamer om groente in blik te kopen in plaats van vers. Met de seizoenskalender mee eten is het beste voor je lichaam, je portemonnee en de aarde. Om je te helpen de juiste groente en fruit van het seizoen te kiezen, schreven we een blog over duurzaam eten
Tip 4. Repareer je spullen en geef ze een tweede leven
Je kunt de levensduur van je apparaten en je spullen verlengen door ze te repareren. Dit is ook een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. We noemen dit ook wel Re-pair en Re-use. En als je er op uitgekeken bent, geef je oude kastje dan een nieuwe look door er een likje duurzame verf overheen te doen. Of laat je oude bankje opnieuw bekleden. Je kan dit zelf doen, maar de naaiateliers en repair cafes schieten als paddenstoelen uit de grond en helpen je graag. Zo zijn er vaak verschillende repair cafes bij jou in de buurt waar je meestal tegen een vrijwillige bijdrage je duurzame spullen kan laten repareren.
Lees ook: Upcycling, deze merken maken van waste iets wonderschoons
Tip 5. Koop tweedehands en stimuleer de circulaire economie.
Wij raden voor grotere spullen juist vaker tweedehands aan. Wil je toch graag iets anders en heb je een nieuwe eigenaar gevonden voor je bestaande meubels, spullen of kleding? Duik dan eens een kringloopwinkel in of struin het internet af voor een mooi nieuw tweedehands exemplaar. Je geeft jezelf ook direct een belevenis cadeau. Je weet namelijk niet wat je gaat kopen en komt allerlei leuke dingen tegen. Spullen met een verhaal. Ze hebben allemaal al eens bij iemand in de kamer gestaan. En wie was dat eigenlijk? Laat je fantasie de vrije loop en geniet! Dat geldt ook voor je kleding. Hoe leuk is het om je kledingkast te verduurzamen op deze manier. Lees hier onze tips voor duurzame kleding
Tip 6. Bewaar je koffieprut
Wij zijn enorme koffieleuten in Nederland. We produceren ook kilo’s koffieprut. Je kunt dit bij het GFT-afval gooien maar ook hergebruiken. Want koffiedik is enorm goed als:
- Meststof voor je plantjes en je moestuin. Dat komt omdat koffiedik stikstof bevat en daarom supergoed is voor plantjes die een zure grond nodig hebben zoals paddenstoelen, hortensia’s en rozen. Je worteltjes in de moestuin vinden het ook heerlijk.
- Natuurlijke scrub voor je lichaam onder de douche. Wij gebruiken altijd dit recept: 2 eetlepels koffieprut, 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel kokosvet. Door elkaar roeren en zelf kijken hoe dik of dun je het wilt hebben door er meer vet aan toe te voegen. Niet te lang bewaren. De cafeine in de prut heeft een goede werking op cellulitis en samen met de suiker en de olie krijg je een baby-zacht huidje!
- Die kleine beestjes houden niet van koffie. Dus als je een beetje koffiedik neerlegt op de plek waar die mieren steeds terugkomen, dan verdwijnen ze vanzelf. Ook slakken, vlooien en wormen vinden het niet fijn. Je hond of kat insmeren met koffiedik werkt dus ook.
- Natuurlijke ontstopper. Loopt je wasbak of toilet niet meer leeg? Gooi er een beetje koffiedik in en giet na met een liter kokend water en de kans is groot dat de veroorzaker van de verstopping oplost! Geen koffiedik bij de hand? Het kan ook met Baking Soda en schoonmaak azijn.
Tip 7. Lever je afval gescheiden in
Ook al gaan er allerlei verhalen de ronde dat het geen enkele zin heeft, doe het toch. Want hoe meer mensen afval gaan scheiden, hoe beter we ons recycle apparaat in Nederland op orde kunnen gaan krijgen. We gaan gelukkig steeds meer afval scheiden. Papier, glas, gft en ook plastic. Van dat laatste geloven maar weinig mensen dat dit zin heeft. Papier en glas doen we natuurlijk al jaren. En we zien ook dat dit op de juiste plek terecht komt door je oude kranten in te leveren bij de Voetbalvereniging of je oude flessen in de flessenbak te gooien.
Bij plastic is dit anders. En we doen dit nog niet zo lang. In 2017 is bijna 50% van het ingezamelde plastic gerecycled in Nederland. We gaan dus de goede kant op! Plastic blijft nog even lastig. Dit komt omdat het geen mono-materiaal is. Met andere woorden er zijn heel veel soorten en die kunnen niet allemaal op één manier worden verwerkt. Er wordt hard gewerkt aan allerlei oplossingen. Dus als wij gewoon blijven scheiden, kan de afvalverwerkingsindustrie goed oefenen op ons plastic afval. Gewoon scheiden dus! Uiteindelijk wordt al dit ingezamelde materiaal gebruikt als grondstof in de circulaire economie.
Lees ook: Chocoladedossier: De ins & outs over duurzaam chocolade eten.
Tip 8. Eet minder vlees
Minder vlees eten betekent minder vlees kopen en dit betekent minder grondstoffen nodig voor de vleesindustrie. De vleesindustrie heeft een enorme impact op het klimaat, het milieu en de natuur. Door minder vlees te eten gebruik je niet alleen minder grondstoffen, maar wordt de uitstoot van broeikasgassen ook enorm verlaagd. Door vlees te vervangen door peulvruchten en noten verbeter je bovendien je gezondheid. Het stukje circulaire economie zit ook in de verpakking, bonen zitten bijvoorbeeld vaker in blik, een materiaal dat ontzettend gemakkelijk te recyclen is. Vlees (en ook vlees vervangers), zitten helaas vaker verpakt in plastic dat na gebruik niet tot nauwelijks hergebruikt kan worden wegens voedsel veiligheid en de kwaliteit van het gebruikte materiaal.
Je hoeft echt niet direct helemaal vegetarisch te worden of een vegan lifestyle te omarmen. Kleine stapjes tellen ook. Begin eens met 1 dag in de week geen vlees te eten en laat je inspireren door alle recepten die er te vinden zijn. Wij kennen wel een aantal lekkere vegan baksels die we graag met je delen natuurlijk. Of wat dacht je van deze lekkere simpele spruitjes?
Tip 9. Koop bewust en duurzaam
Vind je minimaliseren moeilijk en hou je echt niet van tweedehands? Zoek dan naar de duurzame merken die op een eerlijke en vaak circulaire manier produceren. Met Google kom je in ieder geval voor je kledingkast een heel eind. Nederland heeft daarnaast superveel gepassioneerde groene ondernemers die circulaire producten maken. Leuk om cadeau te geven. Kijk eens op de website van Looped Goods. Hier vind je de producten en verhalen van deze ondernemers. Want om de circulaire economie te laten slagen moeten er ook genoeg producten gekocht worden. In onze ZustainaStore vind je bijvoorbeeld de circulaire zeep van Kusala, waarmee jij op een laagdrempelige manier kan starten en deze nieuwe movement kan steunen.
LEES OOK – CIRCULAIR ONDERNEMEN: HOE DOE JE DAT EN WAT MOET JE EROVER WETEN?
Het creatieve groene brein van het stel. Schiet van links naar rechts, met altijd weer een nieuw idee. Vanaf mijn 30e werk ik als bestuurder in de zorg. Veranderen en reorganiseren is mijn vak. Mensen in beweging krijgen mijn grootste passie. Laten zien dat anders vaak leuker en beter is, vind ik het mooiste om te doen. Hoe? Door te doen. Vallen en opstaan. Door tientallen managementboeken per jaar te lezen. Door goed te kijken en te luisteren naar medewerkers. Lezing of box samenstellen? Doet ze allebei graag. Laat haar je inspireren.