Topics that keep us busy: Waarom voedselverspilling voorkomen beter is voor de wereld
Trots als een pauw. Dat zijn we op merken die hun sustainable steentje aan onze prachtige planeet bijdragen. Die niet uit zijn op goedgevulde zakken. Althans niet voor zichzelf. Wel voor de bezige boeren en hun dorpsgenoten. Neem bijvoorbeeld merken die strijden tegen voedselverspilling. Die het zat zijn om te verspillen. Verspilling is killing voor mens en milieu. Hoteldebotel, dat zijn we op ze. En jij ook na het lezen van deze blog. Vast en zeker. Zeker en vast!
Waarom met z’n allen voedselverspilling tegengaan?
Voedselverspilling is spijtig, iets waar we al vaker reuring aan hebben gegeven. Het issue beknopte uitgelegd: 1/3 van al het voedsel dat over tout le monde wordt geproduceerd, wordt verspild. Gewoon hups de prullenbak in. Kijken we naar de Nederlandse cijfers dan komen we uit op zo’n 1,7 à 2,2 miljoen ton. Om het nog behapbaarder te maken: per persoon komt dat neer op 47 kilo op jaarbasis. Niet. Te. Doen! Tijd voor actie. Afspraken die in de Sustainable Development Goals zijn vastgelegd met als doel in 2030 de voedselverspilling te hebben gehalveerd.
Weggooien van eten is één. Alleen houdt de bad news hier niet op. Eten kost grondstoffen. En een boel energie en water. O en CO2-uitstoot tijdens het transporteren en het koelen. Belandt eten in de kliko, dan gooi je dit alles weg. Is het allemaal voor niks geweest. Milieu onnodig (over)belast en je prullenbak ook.
Lees ook: Voedselverspilling tegengaan? 10x tips hoe jij het verbrassen een halt kan toeroepen
Online etenswaren redden doe je hier
Oké oké, het begint in je eigen huishouden om zo min mogelijk kostbare kost weg te gooien. Verder zit het ‘m sterk in wat je in huis haalt. Slim boodschappen doen dus. Bijvoorbeeld door merken die voedselverspilling tegengaan in te slaan. Plekken waar je dat zoal kan doen:
- Verspilling is Verrukkelijk
Een tijdje terug hebben we de krachten met Verspilling is Verrukkelijk gebundeld. Duurzame do-gooders – 18 merken – die de Hollandse verspilling een halt willen toeroepen. Hun motto zegt genoeg: “Voedsel is te kostbaar om te verspillen.” En juist door er samen tegen te strijden, kan er meer impact worden gemaakt. Mooie zet! - Too Good To Go
Voedselverspilling niet alleen binnenshuis minimaliseren, maar net zo goed in de buurt? App Too Good To Go is your best buddy. Een app die eten redden leuk en laagdrempelig maakt. Nu de horeca haar deuren (helaas) potdicht hebben zitten, is het aanbod iets minder, maar hé alsnog genoeg manieren om de held(in) uit te hangen. Denk aan bakkers die aan het einde van de dag broden over hebben. Of de supermarkt die met dagverse producten blijft zitten. Broodnodig om die etenswaren van de ondergang te saven. Miljoenen maaltijden zijn zo al gered. Kiekjes claimen maar! - ZustainaStore
En ja, ongegeneerd, hoort onze shop ook in het rijtje thuis. Want ook wij proberen waar we kunnen waardevolle etenswaren een enkeltje kliko te sparen.
11 merken die voedselverspilling tegengaan
Still counting, want het aantal merken die zich met ziel en zaligheid inzetten tegen het weggooien van eten groeit. En groeit. En groeit. Kleine selectie van merken die voedselverspilling tegengaan:
#1: The Ketchup Project
The Ketchup Project. It’s in the name. Ze hebben van hemelse ketchup hun roeping gemaakt. Ketchup van geredde tomaten. Weet namelijk dat 40% van de Keniaanse tomatenoogst sans gêne wordt weggegooid. Verbrand en vernietigd. Vuurrood van plaatsvervangende schaamte werden de fairtrade founders van het idee alleen al. Gelukkig is de oogst tegenwoordig geen taste, maar wordt het taste.
Lees ook: Story of…de watertandend lekkere ketchup van The Ketchup Project
#2: FALAFVAL
FALAFVAL, van ‘afval’ falafel maken. Sounds like a plan! En dat is het ook. Want wat weten ze een smakelijke snack van groente-reststromen te maken. Ayuk en Scifo willen Jan en alleman laten proeven dat er met het gros van het voedselafval nog iets verrukkelijk voedzaams is te maken. Heus, het is echt. De een z’n afval is de ander z’n FALAFVAL.
#3: Kumasi Drinks
Raparaparapam, Kumasi Drinks. De runner-up van de ASN Bank Wereldprijs 2020. En terecht ook. Op het menu fris en fruitige sappen en soda’s van vruchtvlees van de cacaovrucht. Normaal gesproken wordt dit puur en alleen als restproduct gezien. Waardeloos, weg ermee. Lars Gierveld, Linda Klunder en Rogier Power konden er wel chocolade van maken. Of nou ja, niet echt. Jij waant je voor even in een tropisch oord, de boeren hebben een extra zakcentje. Zo easy-peasy kan het zijn.
#4: De Fruitmotor
De Fruitmotor schilt een appeltje met…restfruit. Beter bekend als de buitenbeentjes. Fruit met ‘schoonheidsfoutjes’ dat er net wat anders dan de norm uitziet. Het uiterlijk is net wat anders, het innerlijk is dik in orde. De Fruitmotor heeft er geen boodschap aan. Iets met ‘schoonheid’ en ‘van binnen.’ Zij geven de (voornamelijk) appels een tweede kans in hun appelige spraakwaters en ciders.
Lees ook: Story of…restfruit redden met De Fruitmotor
#5: SoepStarter
In de klasse ‘merken die voedselverspilling tegengaan’ hoort absoluut SoepStarter. Zit je groentela vol met groens? Maak er soep van! Doe de kliekjes én kruidenmix bij elkaar en tover in no time een meesterlijke maaltijdsoep op tafel. Meer woorden hoeven er niet aan vuil te worden gemaakt, kracht van eenvoud.
Lees ook: The Story of SoepStarter
#6: Oma’s Soep
Hey, stop. Ken je de fraaie soepen van Oma’s Soep al? Het concept: niet-verkochte groente van supermarkt Marqt wordt gered om er soep van te maken. Niet zomaar een gezonde mengelmoes aan groente, maar één gemaakt door (eenzame) ouderen en jonge vrijwilligers. Deze laatsten hoppen dagelijks langs de super om in te slaan. Vervolgens gaat het olijke team an die arbeit. En de omzet? Die investeert Oma’s Soep in het structureel blij maken van eenzame senioren. De sympathie spat van het scherm!
#7: Skoop
Tijd voor ijs! Niet om op te schaatsen, wel om op te eten. En krijg je bij de gedachte alleen al de rillingen over je rug nu het buiten temperatuur mijnietbellen is, onthoud deze dan voor de warme dagen. Skoop is de naam. Ambachtelijk ijs zonder toevoegingen, met duurzaam tintje. We noemen pure chocolade en peer. Aardbei en karnemelk. Appelcrumble en karamel. Bramen en cruesli.
Genoeg plek voor biologische buitenbeentjes die anders, afijn dat dus. Ingrediënten komen van lokale boeren en bakkers en krijgen – op 100% energieneutrale manier – een hoofdrol in de ijsco’s. Zin in? Je shopt Skoop hier. Ice ice baby!
#8: SUNT
‘T is sunt om eten af te danken. Vindt SUNT dus ook. Ze kwamen erachter dat bananen de kroon spannen. Jaarlijks belanden 75 miljard bananen in de prullenbak (bijna 50% van de totale bananenteelt, why o why). Zagen ze bij SUNT wel brood in. Bananenbrood. En dat is broodnodig. Geen toegevoegde suikers, olie of boter, glutenvrij, lactosevrij en vooral gezond. Lekker naturel dus. Let’s go bananas!
#9: KRUSH
Ontbijtgranen van geredde etenswaren die anders met bosjes in de kliko belanden. Van kromkommers tot frivool fruit. KRUSH heeft voor alle vormen, soorten en maten plek. Het streven: minimaal 50% van de granola’s van geredde etenswaren maken. Suikerarm, geen troep en verpakt in een volledig recyclebare verpakking. The total package!
Lees ook: Story of…voedselverspilling aanpakken met nieuwe granola van KRUSH
#10: THIJS-drinks
THIJS-drinks. Verlekkerd zijn we op ‘m. Op z’n biologische brouwsels dan. Born and raised in 2015. Met eigen ogen zag Thijs dagelijks hoe veel niet picture-perfect fruit het bord of glas niet bereikte. Om het nog niet over de waste op landelijk niveau te hebben. Het maakte ‘m dorstig om de buitenbeentjes een podium te geven. Zo gezegd, zo gedaan. Sindsdien krijgt overtollig fruit een glansrol in zijn 100% natuurlijke vruchtensappen en ijsthee.
Lees ook: Story of…overtollig vers fruit in THIJS-drinks
#11: VeggiHap
Voedselverspilling is een hot topic. Vaak focussen we ons op wat we als consument weggooien. Maar hé, laten we ook vooral de bulk verspillingen aan de ‘makerskant’ niet door de vingers zien. VeggiHap weet er raad mee in hun VeggiPasta’s. Elke pasta bevat sowieso 50% groenten. Red met elke hap etenswaren waar de boer een mooi extraatje aan verdient. Alleen maar winnaars.
Lees ook: Story of…aan de gezonde groentepasta’s met VeggiHap
Op de site van Verspilling is Verrukkelijk vind je nog meer merken die voedselverspilling tegengaan.
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene merken en producten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Querien’s Premium of Regular Box tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.