Het is geen geheim dat we van gezond en liefst duurzaam eten houden. Van schap tot schap struinen we af om te kijken wat er nu weer eens op ons bord zal verschijnen. Sinds een tijd heeft zeewier onze aandacht. En goed ook. Het groene gedoetje zit namelijk vol met van alles dat goed is voor mens en milieu. En dus slaan we aan bij zeewier eten. En drinken. Leggen we uit. Bij deze een lijstje tips in welke gedaantes je het veel geprezen ‘eten van de toekomst’ in huis kan halen.
Is zeewier gezond?
Eerst dit. Zeewier staat bol van de gezonde voedingsstoffen. En dan is het ook nog eens een sympathieke speler in de strijd tegen klimaatverandering. Zie voor meer achtergrondinformatie de volgende blog.
LEES OOK – TOPICS THAT KEEP US BUSY: HOE HELPT ZEEWIER TEGEN KLIMAATVERANDERING?
5x zeewier eten in al haar gedaantes
Joeh, supermarkten ontdekken zeewier. Alleen met zo’n batterij aan superkrachten kon het niet uitblijven dat ook andere sectoren de groene grootheid ontdekken. Zeewier eten kwam, zag en overwon!
#1: Zeewierpasta, -bacon, -brood, -wraps en -chips
Ken je SeaMore? Nog niet, nee? Hah, nu wel! Dit merk spitst zich exclusief op zeewierproducten toe. Founder Willem is smoor op het groene goedje sinds hij jaren terug op Ibiza in een groen bordje pasta prikte. Wat het was, wist hij op dat moment nog niet. Wat hij hap na hap wel wist, was dat de smaak hem aansprak. Toen hij ontdekte dat hij pasta van zeewier had gegeten, moest en zou hij er iets mee doen. Urenlange, dagenlange verdieping in de zilte schone volgde. Sindsdien heeft zeewier hem niet meer losgelaten en test-and-trialed hij plus team er wat vanaf.
Welke producten prima van zeewier zijn te maken? Momenteel bestaat het assortiment uit pasta, bacon, brood, wraps en zeewierchips van…justem alles zeewier! Hartstikke lekker en green XL. De handjes houden we hier graag op voor de chips. Heel lekker zijn ze. Zin om zo’n zak krakende chippies open te maken? Kan geregeld worden. Surf naar de ZustainaStore, hoppatee in de shoppingbag ermee en binnen een paar dagen haal jij je hart op.
Photo credit: The Dutch Weed Burger
#2: Burgers, bitterballen, hotdogs, nuggets en shoarma van zeewier
The Dutch Weed Burger is toch wel je-van-het als je het over zeewier snackables hebt. Wat een vondst. Al snel ontdekten ze dat deze groene groente uit zee een aangename aanvulling op de plantaardige (snack) cuisine is. Als de koning en koningin (want idee van Mark en Lisette) te rijk zijn ze met een plantaardige hamburger van zeewier begonnen. Smaakte naar meer, en dus volgden er ook weed balls, de Dutch weed dog, sea nuggets en seawharma. Wel de lusten voor de lekkerbek, niet de lasten voor mama botanica. We vinden het wat!
#3: Botanische zeew…uhh bieren van Lowlander
‘Drink beer, fight climate change.’ Ondergetekende, Lowlander Beer. We mogen graag een biertje drinken. Doen we niet moeilijk over. Iets met je moet zelf de slingers ophangen. Wat we nog liever mogen is al proostend de wereld groener maken. En dat doe je dus met de botanische bieren uit de lage landen (snap je meteen waar de naam vandaan komt). In het kort: voor elk verkocht biertje planten de botanische bierbrouwers een zeegrasplantje (het broertje van zeewier) in de Waddenzee. Groen dat tot wel 35 keer effectiever dan het tropisch regenwoud is in het opslaan van CO2.
LEES OOK: STORY OF…BOTANISCHE BIEREN VAN LOWLANDER
Smaakt naar meer hè? Er zijn zelfs heuse zeewierdranken. Neem het Amerikaanse Kelpie bier en de Hollandse Zeewierjenever. Proost op dit soort opperbeste creaties.
#4: Jackfruit Nacho Box
Gemak dient de mens. Hebben we een handje van. En dus is deze 100% plantaardige box uit de koker komen rollen. En ja ja, ook hier is zeewier weer goed in vertegenwoordigd. We konden niet anders. De Jackfruit Nacho Box koop je hier.
#5: Plastic (en meer) van zeewier
Toegegeven, het is geen zeewier eten tip. Desalniettemin is het wel een belangrijke. Vinden wij. Zeewier eten behoort tot de mogelijkheden, maar je kan er zoveel meer kanten mee op. Is de wetenschap achter. Het wetenschappelijke onderzoek van de Wageningen Universiteit mag dan wel uit 2016 dateren, de boodschap blijft vijf jaar later hetzelfde: plastic van zeewier heeft dezelfde karaktereigenschappen alleen breekt het stukken sneller af. Voordat het op grote schaal kan worden gemaakt, moet de stap worden gezet om de zeewierteelt economisch rendabeler te maken, maar zijn we daar dan kunnen we grote sprongen maken.
Naast plastics kan de industrie ook nog wel een cursus vergroenen van andere grondstoffen gebruiken. Kijk nou, ook daar komt zeewier weer in beeld. Van de groene slierten kan je namelijk lange, stevige koolstofvezels maken. Vezels om zelfs in auto’s te verwerken. Verder bevat zeewier veel zetmeel wat weer als ideaal verdikkingsmiddel in bepaalde voedingsmiddelen door kan.
Kleine kanttekening: zeewier moeten we nog wel als groentje zien. Is dat erg? Zeker niet! Heel fijn dat het er is, alleen zijn er nog meer onderzoeken in steriele witte laboratoria nodig om zeewier van top tot wortel te leren kennen. De toekomst ziet er super rooskleurig uit alleen moeten er nog wat hobbels worden genomen, voordat het écht mainstream kan worden. Joh, even geduld. Zijn we zo!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over zeewier eten houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Nieuwjaarsborrelpakket tot KerstBoxen, BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.