Botanische bierbrouwer uit de lage landen, dat is Lowlander. Wat zijn ze leuk! En wat hebben ze een cocktail aan dit-smaakt-naar-meer bieren. Zonder alcoholisme te willen promoten hoor, want ze hebben ook zalige 0.0’ers. Gouden rakkers met kruiden en specerijen in the lead. Plantaardige, biologische brouwsels waarmee jij je dorst lest (of vrijmibo inlast) en de biodiversiteit ondersteunt. Twee vliegen in รฉรฉn klap. We hingen laatst aan de lijn met Frederik, founder, om het over zijn Lowlander te hebben.
Voor wie Lowlander nog niet kent, wie zijn jullie?
“Wij zijn Lowlander. Zes jaar geleden ben ik met een simpel idee begonnen. Ik wilde de horizon van bier verbreden door met botanicals te brouwen, oftewel kruiden, fruit en specerijen. Met Lowlander willen we een andere kant van bier laten zien, zowel alcoholisch als non-alcoholisch.โ
Op de vraag waarom hij is gaan doen wat hij is gaan doen, antwoordt de bierbrouwer: “Een persoonlijke passie. Voor een aantal jaar heb ik in brouwerijen gewerkt in Nederland en buiten de landsgrenzen. Op een gegeven moment heb ik ook in de gins gezeten, een wereld waarin veel met botanicals wordt gewerkt. Wat nou als ik diezelfde kruiden, fruit en specerijen niet in het destilleer-, maar bierbrouwproces zou gebruiken?
Het grappige is dat ik er proefondervindelijk achterkwam dat als je de ingrediรซnten gebruikt dat het een paar dingen met het bier doet: (1) de bieren kunnen door de smaakdragers vaak lager in alcohol blijven. (2) Mensen die geen standaard bierdrinkers waren, vonden bier nu wรฉl lekker. Toen viel het kwartje dat ik vanuit passie aan het bierbrouwen was en mensen die in eerste instantie geen bierfan waren het nu wel konden waarderen. Zo zijn we steeds meer bezig om consumenten naast wijn of andere alcoholische versnaperingen ook te interesseren voor bier. Lang verhaal kort: Onze missie is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat brouwen met botanicals super smaakvol is en heel goed matcht bij eten.”
Hoe zit het met duurzaamheid en Lowlander?
“Er zijn heel veel besluiten die je kan nemen als individu die eigenlijk best wel snel impact kunnen hebben. Om een heel eenvoudig voorbeeld te geven: Toen ik zes jaar geleden begon (7,5 jaar geleden ontstond het idee), stond ik bijvoorbeeld voor de keuze om een eigen brouwerij neer te zetten of niet. Op dat moment heb ik besloten dat niet te doen. Zodra je namelijk een brouwerij neerzet, creรซer je een brouwerij voor de omvang die je voor ogen hebt in de eerste paar jaar. Eigenlijk betekent dat gelijk al een enorme ecologische footprint.
Ik zag dat er bij bestaande brouwerijen overcapaciteit was en er van alles wordt gedaan om onder andere het watergebruik te minimaliseren. Al het water wat wordt gebruikt wordt weer op een andere manier toegepast tijdens het brouwproces. Daar wil je uiteindelijk naar toe, dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt. Vandaar de keuze het te doen, zoals ik het heb gedaan.”
Simpelheid is vanaf het eerste moment het uitgangspunt geweest in alles wat ze bij Lowlander doen. “Take less and give back, dat vinden we heel belangrijk. Hoe kunnen we zo min mogelijk onttrekken en tegelijkertijd iets aan de planeet teruggeven. Neem bijvoorbeeld het besluit over wel of geen nieuwe brouwerij bouwen of in plaats van single-use plastic fusten stalen fusten gebruiken die vaker kunnen worden ingezet (levensduur tussen de 20 en 40 jaar).
Of denk aan bier in blik in plaats van in flesjes. Maar ook aan de ingrediรซntkant kijken we hoe we kunnen verduurzamen. We hebben een 0.00% witbiertje dat is gebrouwen met de overgebleven citroen- en sinaasappelschillen van horecazaken (dat anders als afval zou worden afgedankt). Klein, maar supermooi voorbeeld hoe je minder kan onttrekken.
En wat Lowlander doet aan het ‘give back-stuk?’ “Hoe kunnen we teruggeven? Vanaf volgend jaar geven al onze bieren iets terug aan de aarde. Een voorbeeld: voor elk blikje Cool Earth Lager dat we verkopen, planten we een zeegrasplantje terug in de Waddenzee. Zeegras is namelijk 35 keer krachtiger in het opslaan van CO2 dan tropische regenwouden, en daarmee een goede bondgenoot tegen de opwarming van de aarde. Verder zijn we aangesloten bij 1% for the Planet, waarmee we 1% van onze omzet aan allerlei goede doelen doneren die op hun manier iets goeds doen voor de planeet.โ
Bier in blik, dat is vast een bewuste keuze geweest?
“Wat veel mensen niet weten, is dat blik bijna alleen maar voordelen heeft ten opzichte van de one-way wegwerpflesjes. Flesjes met statiegeld zijn de overtreffende trap, maar blik is ook een zeer duurzame keuze. Vanuit de biergedachte zelf kan je zeggen dat de bierkwaliteit veel beter blijft, omdat blik letterlijk een afgesloten omgeving is. Er kan geen licht doorheen. Daarbij is het voor verzending lichter en kleiner.
Maar ook is het efficiรซnter om blikjes thuis in de koelkast te zetten, dan flesjes. Bovendien koelt blik veel sneller terug, waardoor het minder energie verbruikt. En en en, het is recyclebaar. Mooi initiatief dat er voor volgend jaar aan zit te komen, is dat er ook statiegeld op blikjes gaat komen. Dit zie je al in de Scandinavische landen en Duitsland en belooft veel goeds.”
Toch is het nog niet alleen maar hosanna als je het over bier in blik hebt. Consumenten geven namelijk de voorkeur aan producten op fles in plaats van blik. “Vandaar ook dat nog niet al onze bieren in blik worden verkocht. Als maatschappij zijn we zover nog niet. Inmiddels zijn er wel allerlei initiatieven vanuit brouwerijen en brouwers om consumenten bewust te maken dat bier uit blik een bewustere keuze is. Lang zal het niet meer duren, voordat we met zijn allen om zijn.”
Heb je zelf iets met duurzaamheid?
“Heel eerlijk, ik denk niet dat ik daarin de absolute voorbeeldfunctie heb binnen ons team of thuis. Maar ik merk wel, zeker als er alternatieven zijn, het stukken makkelijker is om duurzame keuzes te maken. Ter illustratie: laatst gingen mijn vrouw en ik een weekendje naar Parijs. Vliegen was goedkoper en sneller, maar toch zijn we met de trein gegaan. Dat zijn van die kleine dingen. Hetzelfde geldt voor vlees en vega. Tot een jaar geleden was het bij ons thuis 20% plantaardig en 80% vlees / vis. Nu hebben we dit bijna omgedraaid door bij HelloFresh te kiezen voor meer vegetarische recepten.”
Dat Lowlander een duurzaam biermerk is moge duidelijk zijn, maar hoe duurzaam zijn jullie binnen de bedrijfsmuren?
“Als we puur kijken naar waarmee we de grootste impact kunnen behalen, dan is het aan onze supply chain kant: van het brouwen tot de ingrediรซnten, verpakking en logistiek. Daar focussen we ons op en verduurzamen we waar mogelijk. Daarbij kunnen we met ons botanische bier ook een verhaal vertellen en een mooi gesprek over duurzaamheid met consumenten beginnen. Op een simpele manier bewustwording creรซren, zoals we bijvoorbeeld doen met onze winter I.P.A. die we van de naalden van afgedankte kerstbomen brouwen. Van wasteย weten weย tasteย te maken.
Laten we wel wezen, niet dat we het milieuprobleem door zo’n brouwsel hebben opgelost. Nee, dat kunnen we niet alleen, maar het creรซren van bewustzijn bij consumenten is juist belangrijk.
Kijk je naar bewuste keuzes binnen het team, dan zit het in kleine switches: licht uit als er niemand op kantoor is, het scheiden van afval, van A naar B met de bakfiets. En de auto’s die we rijden zijn hoofdzakelijk elektrisch.”
Heb je de gouden tip voor consumenten als je thuis iets met duurzaamheid wil doen?
“Dat zit toch echt in de kleine aanpassingen, waarbij je als consument geen compromis hoeft te doen aan de kwaliteit die je ervan ervaart. Daar zit de kracht. Als je dat als bedrijf, met een product of privรฉ kan doen, dan is het zoveel makkelijker om er een gewoonte van te maken. En met die gewoonte impact te creรซren. Op die manier zit je op de juiste route en beleef je er zelfs nog lol aan ook.”
Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren als duurzame ondernemer?
“Ik denk dat het heel goed is als je niet weet wat je te wachten staat. Zou je het namelijk wel weten, dan was ik misschien niet begonnen. Het zijn clichรฉs die je wil zeggen, zoals dat het een rollercoaster is, maar zo is het wel en zo voelt het wel. Het is heel intens, dynamisch en denk รฉรฉn van de mooiste ervaringen die ik mag meemaken.”
Welke tips heb je voor beginnende ondernemers?
Frederik vindt tips en advies altijd wat lastig, vandaar dat zijn advies is om vooral niet naar advies te luisteren. “Ik denk dat het belangrijk is dat je je eigen pad, je eigen gevoel, je eigen rationele en emotionele overtuigingen volgt. Als ik naar al die adviezen had geluisterd, dan was Lowlander nooit Lowlander geweest. Dan hadden we nooit ‘Lowlander’ geheten en niet met botanicals gebrouwen, want ik werd voor gek verklaard dat ik geen normaal bier ging brouwen.
Zijn gouden tip? Volg je eigen gevoel en wees soms lekker eigenwijs. Natuurlijk moet je wel durven te herkennen en erkennen dat je niet overal even goed in kan zijn, dat je je zwaktes kent. Focus op de dingen waar je goed in bent en, als het kan, zorg dat je zo snel mogelijk een co-founder of mensen in je team hebt die je zwaktes opvangen.”
Nieuwtje uit de lage landen
“Aan de ene kant heb ik gezien dat er echt iets goed mis is met ons systeem en de klimaatimpact. Anderzijds zie ik dat gin populairder en populairder wordt. Het was altijd al een droom om een eigen gin te maken en nu zijn we bijna klaar met onze allereerste natuurpositieve gin. Overigens is dit een testcase voor de rest van Lowlander om natuurpositief te worden, cradle to grave. Ik dacht bij mezelf hoe kan ik dit project als een soort leerervaring gebruiken? Hoe kan ik klimaatpositief worden qua logistiek, verpakking, productie?
Het hele vertrekpunt bij onze gin is anders, dan bij andere gins. Wat nou als we beginnen om op een andere manier naar de verpakking te kijken? Zo zijn we bij een volledig recyclebare kartonnenfles uitgekomen. Duurzamer en 86% lichter dan een normale fles, wat betekent dat je minder brandstof gebruikt, geen omdozen nodig hebt en zo verder.” Nog even geduld en je kan aan de natuurpositieve gin van Lowlander.
Is elk bier niet standaard plantaardig? Zeker niet!
Nog even dit, want is bier an sich vegan, vraag je? Zou je wel denken als je je inbeeldt dat bier voornamelijk uit een blend van mout, gist, hop en water bestaat. Voor de meeste biermerken kan je dit ook wel stellen. Maar er zijn nog veel uitzonderingen op de regel. Wil je het op een volledig vegan boeg gooien dan is het slim om het etiket van je gouden rakker te checken. De kans bestaat namelijk dat er een bier…uhh beerput voor je opengaat.
Staat er โvislijmโ of โicinglassโย op? Gotcha! Dit is het ingrediรซnt dat nog wel eens wordt gebruikt om ‘t pils de goudheldere kleur te geven. Tsja, het oog wil ook wat. Alleen weet dat het een goedje is dat uit de blaas van een spartelende vis wordt gehaald. Geen pretje. En geen prettige gedachte. Niet iets waar wij – en jij waarschijnlijk ook niet – graag het glas op heffen.
Waar we wรฉl op of beter gezegd mee proosten, zijn de botanische bieren van Lowlander. Hun complete bierassortiment bestaat uit plantaardige brouwsels. En dan ook nog eens zonder toegevoegde suikers of andere troep.
LEES OOK – BIER, WIJN EN ANDERE ALCOHOLISCHE VERNAPERINGEN: VEGAN OF NIET?
BIG pluses van de botanische bieren van Lowlander
Lowlander focust zich op de echteย explorers,ย de ontdekkers die meer willen dan het dit-kennen-we-nu-wel standaard pilsje. Die openstaan om nieuwe cocktails aan smaken te proeven. Om hun smaakpalet te verbreden. Maar er is meer waar het duurzame bier punten mee scoort, denk aan:
- Gros van de bieren is biologisch
- Veel bieren zijn vegan
- Alles wordt met oog voor de natuur en planeet gebrouwen
- Elk bier vertelt een verhaal over het wonder van kruiden en specerijen
- Bieren gebrouwenย met reststroom
Waar zijn de ijskoude pintjes van Lowlander te koop?
Lowlander is de internationale biermarkt aan het veroveren. Grote kans dus dat je ze al eens ergens – toen we nog mochten – op de drankkaart hebt zien staan. Als je het volledige assortiment van ze wil leren kennen, surf dan naar de website van Lowlander. Ook onze ZustainaStore hebben we verrijkt met een paar botanische bieren van Lowlander. (Bonustip: nieuwjaarspakket inclusief, je raadt het al, de duurzame biertjes). Proost!
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over Lowlanderย houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. โฌ49,99 per jaar, net iets meer dan โฌ4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: vanย KerstBoxenย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.