Chips. Knapperige knapperds waarbij we het niet bij eentje kunnen laten. Eén smaakt naar twee, naar drie en voor je het weet, is de zak leeg. Bodemdrang steekt de kop op zodra je die zak chips in huis hebt gehaald. En dat moet je ook op z’n tijd lekker blijven doen. Het maakt je gelukkig en da’s – zeker in deze turbulente tijd – veel waard. Voor the ones die het op een gezonde(re) snackboeg willen gooien, hebben we wat leuks: zilte zeewierchips van SeaMore. Gezond snackables voor jou, gezond voor de planeet. Hoe en wat lees je hier.
Zeewier in vega(n) voeding
Voordat we de snackhoek induiken, duiken we eerst de oceaan in. En wel voor zeewier. De laatste jaren lees hoor en lees je er steeds vaker over. Ook de supermarkten lijken voor het groene goedje gevallen te zijn. Van zeewierwraps tot zeewierpasta. Maar waarom eigenlijk? Nu moet je weten dat er een blik aan zeewiersoorten opengegooid kan worden, maar over het algemeen kan kan je zeggen dat dit de voordelen zijn:
- Zeewier is rijk aan veel gezonde voedingsstoffen: vezels, ijzer en jodium. Zo zit er in zeewier zelfs meer ijzer dan je via een portie vlees naar binnenwerkt. We hebben ons laten vertellen dat vooral de rode algenvariant (dulse = roodwier) een flinke dosis ijzer zit.
- Veel soorten zeewier (zoals nori) zijn rijk aan eiwitten. Ideaal om een verzadigd gevoel te krijgen, perfect voor spieropbouw en -herstel.
- Voor je dosis calcium zit je met een portie zeewier ook goed. Een essentieel mineraal dat verantwoordelijk is voor sterke botten, je spier- en zenuwstelsel en zelfs hormoonstofwisseling. Vooral de bruine zeewiersoorten (arame en wakame – ja er gaat een volledig nieuwe vocabulaire open) blijken zelfs 10 keer zoveel calcium te bevatten dan dat je met een glas melk binnenkrijgt. Goed nieuws voor de vega(n)s dus!
- Vitamine B12, dit is een van dé belangrijkste vitaminen waar ons lichaam naar hunkert. Zeewier heeft het in zich. Het blijkt zelfs – het Voedingscentrum is overtuigd – een goede plantaardige bron van deze essentiële vitamine te zijn. Da’s bijzonder, want B12 wordt over het algemeen uit dierlijke producten gehaald. En als vega(n) doe je er slim aan het bij te slikken.
- Tot slot, zeewier is ook een bron van B1. Een onmisbare vitamine voor ons energielevel. Eerlijk, voor deze vitamine kan je nog beter terecht bij de peulvruchten, maar alle beetjes zijn mooi meegenomen!
Photo credit: The Indigo Kitchen
SeaMore, zee-ige tortilla chips
Willem Sodderland zat in de winter van 2013 een vorkje te prikken op het Spaanse Ibiza. Hij bestelde een bord pasta met zeewier. Maar in geen velden of wegen kon hij z’n groene drabje (tja, dat is het wel) vinden. Totdat z’n vrouw wees naar zijn tagliatelle: ‘Zit de zeewier niet verstopt in je pasta?’
Die nacht had hij plafonddienst. Urenlang. Niet alleen omdat hij zo lekker had gegeten ook, omdat zijn look-a-like pasta van zeewier ‘m aan het denken had gezet. Waarom niet de helft van de pasta ter wereld vervangen door deze groene zeegroenten? Hoe verder hij zich in de wondere zeewierwereld ging verdiepen des te meer hij ontdekte dat onderzoekers en experts zeewier als belangrijke duurzame voedselbron zien. Eén die future proof is. En die een belangrijk steentje bij kan dragen aan het voeden van 9 miljard monden wereldwijd.
Wat het namelijk is. De groene zeeslierten zijn een stuk makkelijker en duurzamer te produceren dan een bups dierlijke producten. En dat, terwijl je er veel (soms nog wel meer) eiwitten, mineralen, vitamines en omegavetzuren uithaalt. Voor ‘zeewiervelden’ is geen zoet water of extra landbouwgrond nodig. We telen het sindskort zelfs in ons eigen fijne kikkerlandje. Ook extra voeding of verzorging hebben ze niet nodig. Al hun must needs halen ze uit he water. En daarbij zuivert het ook nog eens de lucht door vervuilende CO2 in zuurstof te veranderen.
Little sidenote: Zeewier is en blijft nog een newbie in de food scene. Dat betekent dat de slimme, witte jassen van deze wereld er nog lang niet het fijne over weten. Ondanks dat het er groen…uuh rooskleurig uitziet voor de glibberige groene slierten, is er nog wel werk aan de winkel om met 100% zekerheid te zeggen wat de exacte impact op het milieu is.
Na veel proeven, testen, nog meer proeven, nog meer testen is Willem met zijn team op de markt gekomen van zalige zeewierproducten. Zeewierwraps, zeewierbrood, zeewierpasta, zeewierbacon (ja echt!) en zelfs zeewierchips.
Voordelen van zeewierchips van SeaMore
We zoomen in op de zeewierchips, want die heeft toch wel onze nieuwsgierigheid gewekt. Hoe zou het smaken? En is het echt wel zo’n lekkere guilty pleasure? Op de redactie vinden we ze heerlijk! Smaken verschillen, we know, maar grote kans dat jij ze ook wel ziet zitten. Zeker als je onderstaande voordelen in je opneemt:
- ‘s Werelds aller-, allereerste tortillachips die van zeewier is gemaakt
- Bevat per chipszak 47 gram ‘ocean superfood’
- 35% zeewier
- Vegan
- Glutenvrij
- Seastanable
- Verantwoord snacken met oog voor mens en milieu
- Rijke bron aan jodium (geeft je energie!)
- Heerlijk voor bij de vrijmibo
Lang verhaal kort, SeaMore gaat voor feelgood chips. Heerlijk snacken en ongemerkt veggies naar binnen happen (35% zeewier, 47 gram ocean superfood).
Waar de zeewierchips van SeaMore kopen?
Als snackliefhebbers krijgen we natuurlijk tortillachips van zeewier binnenkort in ons assortiment. Tot die tijd kan je sowieso helemaal losgaan in de webship van SeaMore. En superleuk, want bio merken zoals online supermarkt Crisp zijn er ook al smoor op.
Recept: nachoschotel met SeaMore’s zeewierchips
Nu we je lekker hebben zitten maken met de verantwoorde snack van SeaMore, kunnen we je natuurlijk niet laten spartelen. Naast dat je ze oldschool uit de zak kan verorberen, kan je ze ook in een simpel snackgerecht verwerken. Linda Baak van Snoepgezond heeft een easy-peasy recept voor je.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 100 g zeewiernacho’s
- 75 g havervlokken
- ¼ rode paprika
- ½ rode ui
- 2 handjes geraspte (vegan) kaas
- Kruiden naar keuze
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verdeel de nacho’s over een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas. Werk af met een laagje pulled haver, paprika en ui. Breng de getrokken havermout op smaak met kruiden naar keuze. Zet de ovenschaal ongeveer 8 minuten in de oven.
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over groene producten houden, geef mij liever tweemaandelijks een bups green goodies op m’n deurmat!’ Dat kan. Member van ZustainaBox worden doe je hier. Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van Joshua’s Premium of Regular Box tot de Terug naar Kantoor Pakketten en eco-relatiegeschenken.
Photo credit header: SeaMore