We duiken de oceaan in. En wel voor zeewier. Ken je wel, dat groene drabje dat je al dobberend in zee liever niet om je benen hebt krioelen. Maar vanaf nu wél op je bord wil hebben. Zeewier is namelijk van buiten en binnen all over groen. Beetje zon en zee en deze groente groeit als kool. Lees in deze blog waarom het een eco-ok keuze is én waarom het de schappen aan het veroveren is.
Zeg, wat is dat toch met zeewier?
Zeewier is talk of the town. Waar het tot een paar jaar terug her en der al wel mee werd geëxperimenteerd, is het nu terrein aan het winnen. De supers zijn smoor op de vitaminerijke groente. Van zeewierwraps tot zeewierpasta. Maar waarom zijn ze er zo ‘op?’ Nu moet je weten dat er een blik aan zeewiersoorten opengegooid kan worden, maar over het algemeen zijn dit de pluspunten. Be prepared, je food vocabulaire wordt in een mum behoorlijk verrijkt.
- Zeewier staat bol van de voedingsstoffen: vezels, ijzer en jodium. Zo zit er zelfs meer ijzer dan je via een portie vlees naar binnen werkt. We hebben ons laten vertellen dat vooral de rode algenvariant (dulse = roodwier) een flinke dosis ijzer zit.
- Veel soorten zeewier (zoals nori) zijn rijk aan eiwitten. Ideaal om een verzadigd gevoel te krijgen, perfect voor spieropbouw en -herstel.
- Het is glutenvrij en 100% vegan.
- Voor je dosis calcium zit je met een portie zilte zeegroenten ook goed. Een essentieel mineraal dat verantwoordelijk is voor sterke botten, je spier- en zenuwstelsel en zelfs hormoonstofwisseling. Vooral de bruine zeewiersoorten (arame en wakame) blijken zelfs 10 keer zoveel calcium te bevatten dan dat je met een glas melk binnenkrijgt. Goed nieuws voor de vega(n)s dus!
- Vitamine B12, dit is een van dé belangrijkste vitaminen waar ons lichaam naar hunkert. Zeewier heeft het in zich. Het blijkt zelfs – het Voedingscentrum is overtuigd – een goede plantaardige bron van deze essentiële vitamine te zijn. Da’s bijzonder, want B12 wordt over het algemeen uit dierlijke producten gehaald. En als vega(n) doe je er slim aan het bij te slikken.
- Tot slot, het is een bron van B1. Een onmisbare vitamine voor ons energielevel. Toegegeven, voor deze vitamine kan je nog beter terecht bij de peulvruchten, maar hé positief zijn, want alle beetjes zijn mooi meegenomen!
Je hebt goed nieuws en je hebt goed nieuws. Het eerste goede nieuws van ‘de belofte van de toekomst’ vind je een paar scrollings terug. Goed nieuws nummer 2 is dat de groene, rode en Joost-mag-weten-welke-andere-kleuren slierten er zijn een green pick zijn. Zeewier is duurzaam. Het helpt in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zit zo. Zeewier is een CO2-slurper, duurzame energiebron en bovendien is het hartstikke gezond als voedingsbron. Voor ons, voor de natuur.
Zeewier heeft niet zo gek veel nodig om te groeien. Beetje zon, beetje zee (zoet water is niet nodig, kan gewoon hier in de lage landen) en het lukt al. Dat groeiproces gaat trouwens als een tiet. Het groeit heel snel. Gaat stukken simpeler dan bij een meute dierlijke producten die veel landbouwgrond opeisen. En dat zonder in te hoeven boeten aan vitamines, mineralen, eiwitten en omega 3- en 6-vetzuren. Bruggetje nog even naar die landbouw. De CO2-uitstoot van herkauwende koeien daalt drastisch als ze op een zeewierdieet gaan. We zien kansen!
Dit totaalpakketje maakt dat het door onderzoekers en zeewierexperts (yes, die zijn er in grote getalen) tot duurzame voedingsbron voor de toekomst wordt gezien. Het zou zelfs een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het vullen van 9 miljard monden. Oh, en dan zuivert het ook nog de lucht door broeikasgassen in zuurstof te veranderen, ontzuurt het de zee én zijn de negatieve gevolgen voor de biodiversiteit verwaarloosbaar. Heb je dan alles in je of heb je dan alles in je?
Wat kan je met zeewier?
Tussen de regels door las je het al, zeewier kan je op tafel uitserveren en inzetten als strijder tegen klimaatverandering. Dat laatste gebeurt in twee gedaantes: (1) als energiebron en (2) als CO2-vreter. Zo kan het voor de productie van groen gas worden gebruikt, waarmee het gedeeltelijk de taak van het mega vervuilende aardgas overneemt. Kijkend in de glazen bol, dan is de verwachting dat er binnen 10 tot 20 jaar zelfs evenveel groene energie met zeewierboerderijen als met windmolens kan worden opgewekt. Om te jubelen!
En dan het tweede punt, die van CO2-slurper. De groene slierten vallen in de categorie ‘plant.’ Net als bomen kunnen deze zwierige zeewaterplanten veel CO2 uit de lucht opslurpen. Fantastisch! Op die manier ga je opwarming van de aarde tegen (naast alle andere hand- en spandiensten die we wereldwijd doen). Geven we moeder aarde haast letterlijk meer adem om te doen waar ze goed in is. Plant je een heleboel zeewierboerderijen aan (gebeurt ook gewoon in ons eigen NL), dan filteren ze veel CO2 uit het water, waardoor het water weer meer CO2 uit de lucht kan halen. Wat een top team die twee hé!
Oh ja, en je kan er ook nog je vork in zetten. Heel lekker en gezond als een malle. Burgers, nuggets en chips in vijftig tinten groen. Mix het nuttige met het aangename.
LEES OOK – TIPS VOOR THUIS: 5X HOE JE VAKER ZEEWIER EET (EN DRINKT)
Member worden? Dat kan!
Heb je zoiets van: ‘ik wil het niet alleen bij informatie over zeewier houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.’ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hier (al v.a. €49,99 per jaar, net iets meer dan €4,- per maand). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onze ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collega’s of medewerkers. De keuze is reuze: van KerstBoxen tot BorrelBoxen en eco-relatiegeschenken.