Kids zijn verslingerd aan cadeaus. Tand eruit? Tandenfee komt met een klein presentje. Sinterklaas in het land? Meneer goedheiligman pakt uit. En voor je het weet, is de zak gevuld met een stapel speelgoed. ‘Oud’ speelgoed moet vanaf dat moment ruimbaan maken voor het nieuwe. Of wordt zelfs zonder pardon weggegooid. Zomaar (online) inkopen doen met oogkleppen op is niet meer van deze tijd. Maar je ziele piet(en) met niets opzadelen, is ‘m ook niet. Zeker niet als ze zoet zijn geweest dit jaar. We feel you!Β Daarom een blog propvol duurzame schoencadeautjes en tips. Sinterklaas kapoentje, gooi wat in m’n schoentje.
Direct naar de duurzame Sinterklaas traktatiepakketjes die wij voor je hebben samengesteld? Okay. Is goed.
Duurzame schoencadeautjes waar iedereen blij van wordt
Daar zit je dan als hulpsinterklaas met een paar lege schoenen. Ben je net zo lekker de groene less-is-more weg ingeslagen, staan ‘hoor wie klopt daar kinderen’ taferelen voor de deur. Geen gesip, geen gemiep. Ook al is Sint de tel qua leeftijd kwijtgeraakt, als geen ander gaat hij met z’n tijd mee. Dus ja voor duurzame schoencadeautjes voelt Sinterklaas met het jaar meer. Alleen heeft ‘ie wel een zetje in de groene richting nodig. Helpen we ‘m vanuit Zustaina’s planet proof pakhuis graag bij. Klein voorproefje: het zijn niet alleen fysieke, duurzame Sinterklaas cadeautjes.
Voordat je verder scrolt, is het goed om te weten dat voorbereiding het halve werk is. Inkoppertje, klopt. Bedenk niet last-minute ‘o chips ja, wat gaat Sinterklaas vanavond in de schoen doen.’ Juist als je op tijd gaat bekokstoven wat het mag worden, kan je je makkelijker aan je groene goedheiligman voornemens om duurzame schoencadeautjes te kopen, houden. Heus, ‘t is echt.
#1: Duurzame schoencadeautjes om op te (vr)eten
We beginnen simpel. En wel met eetbare, duurzame schoencadeaus. Liefde gaat door de maag, dus ook als het Sinterklaas o’clock is. Ga na wat voor blije koppies je krijgt als de schoen gevuld is met zelfgemaakt (vegan) strooigoed. Voordeel hiervan is dat je geen extra nieuw spul in huis haalt. En daarbij is het een heerlijke bezigheid op een regenachtige zaterdagochtend in november. Of als de koters vakantie hebben. Onderaan dit artikel hebben we een hemels recept voor vegan gevuld speculaas toegevoegd. Die wil je proberen. Liever makkelijk en niet zelf maken? Dan moet je hier zijn π
BEKIJK OOK: ONS LEKKERSTE SUSTAINABLE SNOEPGOED ALS TRAKTATIE VOOR PERSONEEL
Β #2: Speelgoed waarmee je je (Lego)steentje kan bijdragen
Speelgoed, da’s toch vaak wel iets waarmee je bij de ukkies de grootste glimlach tovert. Denk alleen al van de voorpret als het grote Sinterklaasboek van een grote Nederlandse speelgoedketen op de deurmat valt. Maar wist je dat je veel speelgoed ook tweedehands kan kopen? En dat er veel duurzaam speelgoed op de markt te koop is? Precies ja, zonder plastic of andere kind- en natuuronvriendelijke troep. Zulke duurzame sinterklaascadeaus juichen we toe!
Photo credit: I Love Speelgoed.nl
Waar eerlijk, duurzaam speelgoed van wordt gemaakt? Vaak kun je dan denken in de (speel)hoek van FSC-gekeurd hout, zonder giftige verfstoffen en soms zelfs van gerecycled plastic. Geen nieuw plastic! Geen kinderhandjes die het speelgoed voor leeftijdsgenootjes hebben gemaakt.
Een rijtje aanraders voor duurzame sinterklaascadeaus:
- Lilliputiens is zo’n leuk adresje om knap Sinterklaas leuks voor het kroost in te slaan.
- Of wat dacht je van het Spaanse Oli & Carol met hun handgemaakte, natuurlijke en ethisch verantwoorde bad- en bijtspeeltjes. Spul wat van 100% rubber (antibacterieel) van de Heveaboom wordt gemaakt.
- O ho ho, ook Raduga Grez is met hun fantasierijke speelgerei ook een aanrader. De Sint moet alleen dan iets dieper in de buidel tasten. Maar dan heb je ook wat: handgemaakt spul, geverfd met niet-giftige verf en met natuurlijke olie afgelakt.
- De zachtste knuffeldieren vind je bij Eco-Nation. Worden gemaakt van gerecyclede plastic flessen! Kan ermee door dus als duurzaam sinterklaascadeau.
- Tikiri speelgoed wordt fairtrade gemaakt met de hand in Sri Lanka. Van natuurrubber. Ideaal voor in bad met de allerkleinsten.
- Bij de iets oudere kids is knutselen en kliederen altijd populair. Daarom maakt Namaki schmink en glitters van natuurlijke en biologische grondstoffen.
Photo credit: KIDDOS IG
#3: Speel-otheek in de schoen: lenen, huren of ruilen
Herkenbare situatieschets voor elke ouder: de ukkepuk heeft nieuw speelgoed, speelt er dagen mee en daarna wordt het vriendelijk bedankt. Door naar het volgende speeltje. Of alles wordt aangeraakt, maar ergens echt mee spelen ho maar. De duurzame speelgoedabonnementen van KIDDOS en Lovevery come to the rescue. Hoe briljant zou het zijn als je kleintje maandelijks een nieuwe bups duurzaam speelgoed thuisbezorgd krijgt. Is de maand om, dan wordt het weer ingeladen en krijgt je koter weer een lading nieuwe – op leeftijd geselecteerde – speeltjes. Gebaseerd op de ontwikkelingen die je kleine doormaakt.Β En het ‘oude’ speelgoed? Dat gaat na een reinigingsbeurt door naar de volgende speelgrage kiddo. Kwalitatief gemaakt, dus het gaat eindeloos mee.
Tip: de KIDDOS tas vol speelgoed wordt wat groot voor in de schoen. Hoe leuk om er rondom 5 december dagelijks iets kleins in te doen. Over mega originele duurzame schoencadeautjes gesproken. Liever niet vastzitten aan een maandelijks abonnement? Klop dan eens aan bij vrienden, familie of buren. Wie weet kan er wat speelgoed over en weer geswapt worden. Of ga eens langs bij de ruilmarkten van Swap Sint bij jou in de buurt.
LEES OOK: WAAROM SPEELT JE KOTER ZO GRAAG DUURZAAM?Β
#4: Erop uit met de kleine spruit
Zeg, is het allerleukste niet gewoon om je kleintje mee uit te nemen? Gezellig naar de bios, middagje schaatsen, een pretpark (ha Winter Efteling), of kindermusical. Ervaringen opdoen. Zo haal je geen nieuwe spullen in huis en heeft je mini iets om naar uit te kijken. Kaartje in de schoen en je bent er!
Smaakt zo’n dagje uit naar meer? Je zou ook voor een jaarabonnement kunnen gaan voor de dierentuin om de hoek, of een pretpark, speelparadijs, NEMO of, afijn net wat je ukkie leuk vindt.
#5: Hup naar de kringloop
Laatste in het rijtje duurzame schoencadeaus is de kringloop. Als er namelijk een plek is waar je spoelgoed, knuffels, boekjes en ander leuk klein grut een tweede kans kan geven, dan is het hier. Speelgoed verslijt niet snel. Zonde als er bakken nieuw speelgoed worden gemaakt, terwijl wat we met z’n allen hebben nog zo leuk is. En daarbij kost het de Sint ook geen rib uit z’n lijf.
Waar kan ik duurzame schoencadeautjes kopen?
Tja, waar niet kan je anno 2023 zeggen. Meer en meer duurzame sinterklaascadeaus zijn in omloop. Meer speelgoedmerken slaan een groene weg in, en er komen meer mooie, milieuvriendelijke initiatieven op de markt. Hopelijk heb je door voorgaande inspiratie over duurzame Sinterklaas cadeautjes genoeg ideeΓ«n opgedaan, en gaat de Sint dit jaar voor een groene keuze.
LEES OOK: 10 DUURZAME KERSTCADEAUS VOOR DE ECO WARRIORSΒ
Sinterklaas is er voor iedereen
Nog even dit. Voor lang niet alle kinders in ons land is het normaal om hun schoen te mogen zetten. Enorm veel gezinnen zitten in financieel zwaar weer en kunnen Sinterklaas niet langs laten komen voor kleine, duurzame schoencadeautjes. Ontzettend mooi is het om te lezen dat er steeds meer gemeenten een initiatief voor deze kids opzetten. Ga eens na of ze ook bij jou in de buurt iets hebben bedacht. Zo kan jij thuis de binnenboel wat ontspullen en kan je de uk’s een prachtige verrassing geven. Initiatieven zijn onder andere Stichting Sint voor ieder 1 en de Humanitas Sinterklaasactie.
Idee: neem je kids mee in het idee van delen. Bekijk samen het speelgoed dat in huis is en kies bijvoorbeeld een of twee dingen uit om weg te geven aan kinderen die misschien niets krijgen. Jong geleerd is oud gedaan, zullen we maar zeggen. Geeft misschien wel meer een decembergevoel dan het eigen schoencadeautje.
LEES OOK: IETS GOEDS DOEN MET KERST: 7 KLEINE GEBAREN MET EEN GOUDEN RANDJE
Recept: vegan gevuld speculaas
Sinterklaas is in het land! Naast (duurzame) sinterklaascadeaus, mag dat ook absoluut gevierd worden met pepernoten, chocoladeletters en gevuld speculaas. Want hΓ³e verrukkelijk is die laatste. Lisa Goes Vegan heeft eenΒ easy peasy recept om van te smikkelen.
IngrediΓ«nten (ca. 9 stukjes)
Voor de amandelspijs:
- 100 gram amandelmeel
- 120Β gram dadels, ontpit
- halve citroenschil
Voor het deeg:
- 200 (volkoren)Β speltbloem/meel
- 100 gram kokosolie (kamertemperatuur)
- 80 gram kokosbloesemsuiker
- 3 elΒ speculaaskruiden
- 25 ml plantaardige melk
- 1 theelepel bakpoeder
- handje rauwe witte amandelen
Bereiding
Eerst gaan we het amandelspijs maken. Mix alle ingrediΓ«nten in je keukenmachine totdat je een plakkerig deeg hebt. Leg het in de ijskast om te laten rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg bakpapier op je bakplaat klaar. Mix de bloem, bakpoeder, kruiden en kokossuiker in een grote kom. Mix in je keukenmachine de amandelmelk en kokosolie en voeg dit toe aan het droge mengsel. Kneed het deeg totdat je er een grote bal van kan maken. Te droog? Voeg wat melk toe. Te nat? Voeg wat bloem terug. Het deeg moet goed bij elkaar blijven. Leg dit zo’n 10 minuten in de koelkast om te laten rusten.
Verdeel het deeg daarna in twee delen. Gebruik een deegroller (of een fles wijn o.i.d.) om het deeg uit te rollen en maak twee even grote dunne rechthoeken. (zie hieronder de foto) Plaat het eerste rechthoekige deegplak op je bakplaat. Haal de amandelspijs uit je ijskast en smeer dit over de eerste deegplak. Smeer het spijs overal even hoog. Gebruik je deegroller/fles om het spijs uit te rollen en even hoog te maken. Plaats je tweede deegplak bovenop de spijs en maak de randjes aan elkaar zodat het een gevulde speculaas wordt. Druk er amandelen in en hup hij kan in de oven! Bak voor zoβn 25 minuutjes in de oven en laat het helemaal afkoelen en verdeel in stukjes!
Tot zover de groene inspiratie voor nu. Wil je niet alleen duurzame schoencadeautjes geven, maar vaker duurzaam kiezen? Dat komt al snel neer op minderen. Klinkt lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Lees bijvoorbeeld ons artikel over consuminderen.
Of start met duurzaam geven op je werk: wij helpen je. Van Dag van de Zorg cadeaus tot BorrelBoxen, eco-relatiegeschenkenΒ enΒ kerstpakketten.