Het kleine grut kan zich er kostelijk mee vermaken: speelgoed. Torenhoge bouwwerken, parmantige poppen, kleine keukentjes (ieniminie chefs in de dop). Enig, zal je denken. Totdat je als kersverse ouder erachter komt dat de binnenkant niet zo knap is als de buitenkant. Schijn bedriegt. Daarom: hulde aan duurzaam speelgoed. Speelwerk met sustainable roots dat tot in de eeuwigheid fraai blijft. Schot in de roos voor je kroost!
Waarom spelen met speelgoed belangrijk is?
Speelgoed heeft iets onschuldigs, iets simpels waar de spruit urenlang lief en leed mee deelt. Naast dat het jou de tijd geeft even iets voor jezelf te doen (for the time being), blijkt het ook hartstikke belangrijk voor koters zijn. Spelen maakt slimmer, aldus de wetenschap. Het helpt bij de ontwikkeling van, tja van wat eigenlijk niet. En ja, zelfs het babyspul heeft dat effect. Zo ontwikkelt het kleintje namelijk de hand-oogcoรถrdinatie.
Er bestaat voor elke leeftijdscategorie speelgoed op maat, altijd met het doel om de telg uit te dagen. Uitdagen = op je bek gaan en ontdekken = leren. Al spelend leren kids hun cognitieve, fysieke en sociale kracht te ontwikkelen. Om het nog niet te hebben over de fantasie de vrije loop laten.
Waarom kiezen voor duurzaam speelgoed, vraag je?
Dan komen we uit bij speelgoed versus duurzaam speelgoed. Vertel, brand los. Nou, het zit zo. Steeds meer papa’s en mama’s (in de dop) willen het op alle opvoedvlakken zo groen mogelijk doen. Het liefst zo natuurlijk mogelijk eten, plasticvrije luiers enย free-fromย verzorging voor de guitige (baby)billetjes. Naarmate we in de basisย van ons alle-balletjes-hooghouden leven in control zijn, breiden we de grenzen van groen doen verder uit. Speelgoed is daar zo’n voorbeeld van. En dat is niet voor niets.
Waar je zou verwachten dat speelgoedmakers het beste met de kleintjes voorhebben, blijkt het vooral een keiharde business te zijn. Meer, groter, beter. Wat er zoal verre van duurzaam aan het speelgoed kan zijn:
- Speelgoed om de haverklap vervangen. Alle hummeltjes zijn na een tijdje uitgespeeld, is zo. Nu kan je als ouder – want ja je wil het o zo goed doen – telkens weer nieuw spul in huis halen. Doe je dit en gooi je het “oude” speelgoed weg, dan is het een komen en gaan van materialen. Koop liever minder van topkwaliteit of huur bij speelotheek KIDDOS, de ideale huurpartner in crime. Hierover zo meer.
- Veel speelgoed is geparfumeerd. Geparfu…how, wacht. Jawel, fabrikanten schmรผcken de boel graag aan alle kanten op.
- Over keurmerken, ze zijn een handige hulp in speelgoedland, maar laat het CE-keurmerk geen lokkertje zijn. Zonder twijfel ken je ‘m. Op al het speelgoed in Europa is het verplicht. Het zegt iets over de veiligheid (dat de kleine niet opeens losse onderdelen in het bekkie heeft), het zegt niets over het gebruik van wel of geen schadelijke stoffen.
- Plastic speelgoed gaat hand in hand met een niet-vriendelijk milieuproces. Met veel CO2-uitstoot en winning van aardolie. Bij productie komen er giftige gassen vrij. Bovendien is het goedkope goedje vaak binnen no timeย kapot en is het moeilijk te recyclen. Als er iets is wat je vast niet wil, is bijdragen aan de plastic soup.ย En hoe het dan zit met bioplastic speelgoed? We kunnen het niet beter uitleggen dan de onderzoekers in dit wetenschappelijk onderbouwde artikel van Trouw. Leestip!
Wanneer is speelgoed ‘duurzaam speelgoed?’
Eigenlijk kan je het gros van voorgaande lijstje omturnen naar het lijstje wat nu komen gaat. Want wanneer speelgoed “duurzaam speelgoed” is, heeft te maken met:
- Houten speelgoed is planet proof wanneer het het FSC-keurmerk heeft. Door dit kwaliteitslabel weet je zeker dat het hout uit gecertificeerde bossen komt. Verantwoorde kap dus, waardoor het ecosysteem bespaard blijft. Plus: er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, oftewel geen giftig gedoe bij het spelen.
- Speelgoed is met gifvrije stoffen ingekleurd. Veel verf bevat gevaarlijke stoffen die de kleine beter niet binnen moet krijgen. Iets met ‘voorkomen’ en ‘genezen.’ Wetende dat het gros van het grut speelgoed in de mond stopt, kan je je voorstellen dat steeds meer ouders de switch naar duurzaam speelgoed maken.
- Over het algemeen gaat dit je houvast bieden: koop liever geen goedkoop speelgoed. Het lage prijskaartje verklapt negen van de tien keer dat er chemische troep is gebruikt.
- Wil je je kind laten knabbelen, kroelen en woelen met een duurzame (lappen)pop, let er dan op dat de stoffen veilig geverfd zijn en van biologische komaf zijn. Vaak worden duurzame knuffels gemaakt van biologisch katoen tot vilt en van lavendelkorrels tot granen. Merken die dit doen, schreeuwen het het liefst van de daken dat ze doen wat ze doen.
- Speelgoed verdient de claim ‘duurzaam’ wanneer het zo lang mogelijk in omloop blijft. Gooi (ja, ook niet het duurzame speelgoed) het niet zomaar weg. Is je kind uitgespeeld, kijk dan of je iemand anders er blij mee kan maken of breng het naar tweedehands shops.
Waarom houten speelgoed zo’n duurzame keuze is
Inzoomend op houten speelgoed. Heb je het over de meest duurzame keuze, dan is dit het wel. Dat zit ‘m in een paar punten:
- Het is moeilijk kapot te krijgen, oftewel jarenlang speelplezier. Dit verklaart gelijk waarom je vroeger in de luiers nog met oma’s lievelings speeltjes hebt zitten dollen.
- Tegenwoordig wordt veel speelgoed van hout duurzaam geproduceerd. Daarbij wordt ook het resthout in speelgoed verwerkt. Geen verspilling, doen ze niet aan.
- Waar plastic speelgoed vol technische foefjes zit, heeft houten speelgoed dat niet. Dit is juist een grote kracht. Doordat het het niet vol knoppen en kleuren zit, geeft het veel ruimte voor fantasie, hand-oogcoรถrdinatie en motorische ontwikkeling.
Lees ook: 10 duurzame speelgoedmerken die hun (Lego)steentje bijdragen
Sustainable speelgoed huren bij de speelotheekย
Kopen kan. Huren ook. En hip dat het is. Speelgoed de ronde laten doen en van huis naar huis – na een aardige boenbeurt – te laten hoppen, is eigenlijk heel logisch en vooral HEEL duurzaam. Hoe schattig die koppies ook zijn, binnen een mum van tijd zijn ze uitgekeken op de speeltjes, bedanken ze het vriendelijk en willen ze weer met ‘nieuw’ speelgoed worden verrast. Ze weten het goed te spelen. Hups, weer een paar tientjes verder. Waarom het niet eens aan vrienden of familie met koters vragen of jullie een speelgoedruil kunnen doen.
Ook leuk: tegenwoordig zijn er in steeds meer gemeentes heuse speelotheken. Inderdaad, de plek waar je speelgoed kan huren. Verder vind je op internet genoeg mensen die zo goed als nieuw speelgoed graag een tweede leven geven of overnemen. Meld je aan op een buurtgroep op Facebook of gebruik een app waarmee je in contact komt met je buurt.
Nu we het er toch zo over hebben, wie weet is een duurzaam speelgoedabonnement bij KIDDOS iets voor de spruit. Hoe ideaal zou het zijn als het kleine grut maandelijks een nieuwe dosis duurzaam speelgoed thuisbezorgd krijgt. Is de maand om, dan wordt het weer ingeladen en krijgt je koter weer een lading nieuwe โ op leeftijd geselecteerde โ speeltjes. En het โoudeโ speelgoed? Dat gaat na een reinigingsbeurt door naar de volgende speelgrage kiddo.
Tip: Liever niet vastzitten aan een maandelijks abonnement? Klop dan eens aan bij vrienden, familie of buren. Wie weet kan er wat speelgoed over en weer geswapt worden.
Member worden? Dat kan!ย
Heb je zoiets van: โik wil het niet alleen bij informatie over duurzaam speelgoed houden, stuur mij liever tweemaandelijks een verrassingskit vol green goodies.โ Doen we! Member van ZustainaBox worden doe je hierย (al v.a. โฌ4,99 p.m). Als member krijg je met je persoonlijke kortingscode altijd 20% korting in onzeย ZustainaStore.
Daarnaast kan je natuurlijk ook (zakelijk) losse boxen kopen. Voor jezelf, vrienden, familie, collegaโs of medewerkers. De keuze is reuze: van de BinnenboelBoxย Premiumย ofย Regularย totย BorrelBoxenย enย eco-relatiegeschenken.